Sonic the Hedgehog 4: Episode 1 Review

, Σάββατο 16 Οκτώβριος 2010 0  

Πόσες φορές τα τελευταία 10+ χρόνια διαβάσαμε/ακούσαμε για την “δυναμική επιστροφή του μπλε σκαντζόχοιρου” ή “το Sonic τάδε είναι το πολυαναμενόμενο reboot της σειράς”; Πολλές, πάρα πολλές φορές. Και τελικά τι παίρναμε; Μην απαντήσει κανείς! Ξέρουμε τι παίρναμε! Λυκανθρώπους, σπαθιά και ότι μπαρμπούτσαλο σκέφτονταν εκεί στην Sega να μας κοτσάρουν σε κάθε τίτλο του ταλαιπωρημένου Sonic. Άλλα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου (ναι πάλι) και η Sega μας δείχνει ότι δεν ξεχνά, δίνοντάς μας ένα διαμαντάκι (ή μάλλον emerald) σε ένδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας!

Μετά την all time classic τσιρίδα της εταιρίας (Seeeegaaaa) βλέπω τον Sonic να μου κουνάει προκλητικά το δάχτυλο, πατάω start και ω, τι έκπληξη, no intro! Splash Hill Zone Act 1 και ο σκαντζόχοιρος βρίσκεται σε γνώριμα μέρη. Υπερβολικά γνώριμα! Το παιχνίδι δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί “Sonic HD remake” γιατί αυτό είναι! Η ταχύτητα, τα χρώματα, οι ήχοι, οι εχθροί. Κάποια στιγμή μύρισε cartridge ο χώρος! Απόλαυση καθαρού και αγνού gameplay χωρίς cutscenes, χωρίς βοηθούς, χωρίς περιττά πλήκτρα! Εμείς, το χειριστήριο και ο Sonic!

Φρουτάκια ε; Κάτσε να πάρω στον Μάκη!

Φυσικά υπάρχουν και νέες πινελιές στο παιχνίδι. Ο Sonic είναι τρισδιάστατος όπως και οι εχθροί και όχι μονόπαντος όπως στον πρώτο τίτλο και οι πίστες είναι καλογυαλισμένες και χρωματιστές! Τα ηχητικά εφέ είναι ίδια, αλλά η μουσική έχει αλλάξει μάλλον προς το πιο αδιάφορο (ξέρετε τα γούστα της Sega στην μουσική πλαισίωση των παιχνιδιών της). Ε, εδώ είναι τουλάχιστον υποφερτή! Κάτι που επίσης δεν υπήρχε στο πρώτο παιχνίδι είναι η αυτόματη στόχευση, όπου με το πάτημα ενός πλήκτρου, ενώ ο Sonic είναι στον αέρα, επιτίθεται στον πλησιέστερο αντίπαλο ή αλληλεπιδρά με κοντινά αντικείμενα (βράχους, power-ups, springs). Μερικοί απλοϊκοί αλλά προσεγμένοι γρίφοι που δεν ξενίζουν κάνουν επίσης την εμφάνιση τους. Ο χειρισμός κατά τα άλλα είναι ο ήδη γνωστός από το αρχικό Sonic. Τρέχουμε, πηδάμε, σπιντάρουμε. Μετά από λίγο είχα ξεχάσει ότι το χειριστήριο που κρατούσα είχε αναλογικούς μοχλούς, shoulder buttons και άλλα περιττά! Το μόνο που χρειαζόμουν ήταν ο σταυρός κατεύθυνσης και δύο κουμπιά!

Η ιστορία (λέμε τώρα) και ο στόχος του τίτλου φυσικά δεν έχουν αλλάξει, αφού σκοπός μας είναι να εξολοθρεύσουμε τον Dr Robotnic (ή Eggman anyway), να σώσουμε τα μυριάδες ζωάκια του δάσους που έπιασε αιχμάλωτα (για πόκεμον τα πέρασε;) και να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δαχτυλίδια και όλα αυτά όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ο δόκτορας έχει εξαπολύσει όμως τα διαολεμένα δημιουργήματα του κατά μήκος κάθε πίστας, τα οποία προσπαθούν να μας εξοντώσουν, αλλά και ο ίδιος μετά το πέρας των τριών acts κάθε επιπέδου μας περιμένει για την τελική αναμέτρηση!

Ανάποδο φλιπ, με διπλό τόλουπ και τελείωμα με πιρουέτα…

Στο παιχνίδι έχουν προστεθεί και leaderboards. Βγάλτε το έξω, να το δει ο κόσμος και να το καμαρώσει και μετρήστε ποιος έχει το μεγαλύτερο… σκορ και χρόνο! Τα Special Stages, που όπως και οι υπόλοιπες πίστες άπαξ και ολοκληρωθεί μία είναι διαθέσιμες όλες για παιχνίδι χωρίς την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προηγούμενων, είναι επίσης ίδιες με αυτές του αρχικού αλλά εδώ λόγω αναβαθμισμένων γραφικών μου ήρθε μια ζαλούρα από τις φούρλες και τις γυροβολιές του Sonic!

Η Sega αποφάσισε να διαθέσει το παιχνίδι μόνο για κατέβασμα και όχι σε boxed έκδοση. Προφανώς από τον τίτλο του παιχνιδιού καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχουν και άλλα επεισόδια στο προσεχές μέλλον που θα ολοκληρώσουν την εμπειρία του Sonic 4. Τέσσερα διαφορετικά επίπεδα με τρεις πίστες και μια μάχη με τον Robotnic το κάθε ένα, συν τα Special Stages και ένα μακροσκελές τελευταίο boss battle αποτελούν το Sonic 4: Episode 1.

Σε παίζω μια κολτσίνα.

Ίσως οι νεότεροι να μην δίνουν ούτε το δεξί τους... αντίχειρα για ένα παιχνίδι Sonic και δεν θα έχουν άδικο, αφού τα Sonic που γνώρισαν ανταγωνίζονται σε δημοτικότητα και ποιότητα τα τελευταία Spyro the Dragon και Crash Bandicoot (how the mighty have fallen). Αλλά αυτοί που τον γνώρισαν στις δόξες του, τότε που όλη η βιομηχανία γύριζε γύρω από την έχθρα των Sonic και Mario, αυτοί είναι που θα δώσουν και τα δυο τους… αυτιά για να πιάσουν στα χέρια τους (τρόπος του λέγειν, το παιχνίδι είναι αποκλειστικά downloadable) τον «νέο» Sonic! Να ΄σαι καλά βρε Sega για επιστροφή στις ρίζες! Άραγε το PS3 έχει blast processing;

+ Ο Sonic πραγματικά επιστρέφει δριμύτερος. Τι, δεν με πιστεύετε;
+ Δεν προσθέτει κάτι καινούριο

- Δεν προσθέτει κάτι καινούριο
- Είναι κάπως μικρό σε διάρκεια, θέλουμε κι άλλο!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πλατφόρμα: PS3, Xbox 360, Wii, iPhone
Έκδοση: Sega
Ανάπτυξη: Sega
Διάθεση: Downloadable
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sonicthehedgehog4.com/us/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 13/10/2010
PEGI: 3