alt text

Sonic Origins review

Η Sega συνεχίζει να πουλάει τα παιχνίδια Sonic του Mega Drive ξανά και ξανά και ξανά με συλλογές, επανεκδόσεις κτλ. Το Sonic Origins είναι μία ακόμα τέτοια απόπειρα της εταιρείας, με τα Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic CD, συν το Sonic 3 and Knuckles που ήταν το μόνο που είχε μείνει χωρίς «φροντίδα» για κάμποσα χρόνια και πλέον έχει υποστεί facelift.

Τι καινούριο βρίσκουμε λοιπόν στο Sonic Origins; Πρώτα απ’ όλα, σε όλα τα παιχνίδια υπάρχει το drop dash, η αγαπημένη κίνηση που γνωρίσαμε στο Sonic Mania και μπορεί να χαρίσει μια γρήγορη αύξηση ταχύτητας μετά από άλμα. Σε όλα τα παιχνίδια είναι επιλέξιμοι ο Sonic, ο Tails και ο Knuckles, εκτός από το Sonic CD όπου δεν μπορείτε να επιλέξετε τον Knuckles. Επίσης, κάθε παιχνίδι έχει το δικό του boss rush, στο οποίο μπορείτε να παίξετε τα boss το ένα πίσω από το άλλο, ενώ ολοκληρώνοντάς το ξεκλειδώνετε το mirror mode για να παίξετε τις πίστες αντεστραμμένες.

Ξεκινώντας τα παιχνίδια έχετε δύο επιλογές. Πρώτον, το origins mode, με υποστήριξη widescreen, χωρίς ζωές, ούτε time overs. Πλέον μαζεύετε coins (που είναι διαφορετικά από τα rings) αντί για ζωές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με δύο τρόπους: να ξεκλειδώσετε καλούδια στο μουσείο όπως μουσική και artwork, αλλά και να δοκιμάζετε τις bonus πίστες σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να πάρετε το chaos emerald. Ναι, πλέον μπορείτε να δοκιμάζετε ξανά και ξανά τις πίστες bonus, κάτι που καθιστά την απόκτηση των κρυστάλλων πολύ πιο εύκολη. Φυσικά, στο origins mode έχετε στην διάθεσή σας το drop dash το οποίο μπορεί να κάνει πολύ πιο εύκολη την ζωή σας, χωρίς να «σπάει» το level design. Έπειτα έχουμε το classic mode το οποίο είναι στην αρχική αναλογία εικόνας και σε αυτό έχετε ζωές. Βέβαια δεν σημαίνει πως παίζετε κάποιο ROM από τα αρχικά παιχνίδια. Στην ουσία είναι το ίδιο παιχνίδι που παίζετε στο origins mode. Που σημαίνει πως στο Sonic the Hedgehog 2 έχετε τις νέες 3D special πίστες, ενώ στο πρώτο Sonic the Hedgehog έχετε το spin dash που δεν υπήρχε αρχικά. Είναι κρίμα πάντως που χαρακτηριστικά του ενός mode δεν μπορούν να επιλεχτούν στο άλλο. Πολλοί θα ήθελαν να παίξουν σε widescreen αλλά με ζωές αντί για coins ή χωρίς το drop dash, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

Μπορείτε να ασχοληθείτε με τις δοκιμασίες στο mission mode, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη του παιχνιδιού, αφού σας κάνει να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Sonic, του Tails και του Knuckles, με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ότι έχετε συνηθίσει. Τέλος, υπάρχει και το blue sphere mode, που όχι μόνο έχει όλες τις bonus πίστες του Sonic 3 and Knuckles, ακόμα και αυτές που ήταν προσβάσιμες συνδέοντας τυχαίες κασέτες στο Sonic and Knuckles, αλλά και ολοκαίνουριες.

Όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα του Sonic Origins βρίσκονται αλλού και είναι πολύ πιο στενάχωρα απ’ όσο θα έπρεπε. Πρώτα απ’ όλα, τα παιχνίδια και κυρίως το Sonic 3 and Knuckles είναι γεμάτα bugs. Βρίσκετε αρκετά απλά παίζοντας, όπως αψυχολόγητο clipping μέσα από τοίχους. Στο Sonic 2 αν κάνετε λάθος να πάρετε τον Tails, τότε υπάρχει περίπτωση αυτός να κολλήσει κάπου εκτός οθόνης και να τον ακούτε να κάνει συνεχόμενα άλματα αντί να πετάξει πίσω σε εσάς όπως στο κανονικό παιχνίδι. Αυτά είναι λίγα από τα δεκάδες bugs που μπορεί να συναντήσετε. Το pixel art δεν κάνει σωστό scaling σε 4Κ όπως το Sonic Mania, με αποτέλεσμα σε κάποιες τηλεοράσεις να φαίνεται θολό. Επίσης, ο τρόπος που έχει στηθεί η συλλογή είναι εντελώς πρόχειρος. Πχ το μενού του Sonic CD είναι εντελώς διαφορετικό από των άλλων παιχνιδιών, ενώ έχει κρατηθεί η οθόνη όπου επιλέγετε τα save παρόλο που υπάρχει autosave. Ακόμα και η επιλογή χαρακτήρα γίνεται σε ένα μενού που εμφανίζεται μετά από το αρχικό λογότυπο του κάθε παιχνιδιού, διακόπτοντας ταυτόχρονα κάθε ήχο. Αυτό είναι μια αρκετά καλή ένδειξη προχειρότητας. Αν έχετε μεγαλώσει με αυτά τα παιχνίδια, όπως ο γράφων, θα νομίζετε ότι ίσως σας προδίδει η μνήμη σας, αφού η μηχανή φυσικής δεν αντιστοιχεί 100% σε αυτή των αρχικών. Οπότε βρίσκεστε να χάνετε άλματα ή να περιμένετε άλλη συμπεριφορά του Sonic και των άλλων χαρακτήρων από αυτή που έχετε συνηθίσει από παλιά.

Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι μερικά προβλήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ σας! Πχ παίζοντας boss rush και νικώντας το τελευταίο boss κάποιου παιχνιδιού παίρνετε 25 νομίσματα. Αν επιλέξετε να μην παίξετε από την αρχή και πατήσετε να συνεχίσετε το boss rush (που έχετε ήδη ολοκληρώσει) από το κεντρικό μενού, πολεμάτε πάλι το ίδιο τελικό boss για άλλα 25 νομίσματα. Πρόκειται για ένα θέμα που είναι ξεκάθαρα παράλειψη αλλά σας επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τα καλούδια. Παρόλα αυτά, και ίσως σας φανεί περίεργο αυτό, η συλλογή είναι ΟΚ. Τα παιχνίδια γενικότερα δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, παρά τα διάφορα bugs. Μπορείτε να τα χαρείτε σε μεγάλο ποσοστό. Το δυστύχημα είναι πως πρόκειται για παιχνίδια που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια. Έχουν αγαπηθεί και αναλυθεί μέχρι θανάτου. Με αποτέλεσμα να μην είναι ακριβώς οι «definitive» εκδόσεις τους όπως, ίσως, θα έπρεπε.

Πρέπει να σημειωθεί πως η παρουσίαση της συλλογής συνολικά είναι εκπληκτική. Τα animated βίντεο που έχουν προστεθεί στην αρχή αλλά και στο τέλος κάθε παιχνιδιού «δίνουν ζωή» στους τίτλους και δένουν την ιστορία μεταξύ τους. Η εισαγωγή του Sonic CD έχει υποστεί εκ νέου επεξεργασία και παρόλο που χρησιμοποιείται τεχνολογία ΑΙ, έχει γίνει με φροντίδα. Στο αρχικό μενού τα παιχνίδια παίρνουν την μορφή νησιών. Αυτά τα νησάκια έχουν χαρακτήρες, badniks αλλά και στοιχεία από τις πίστες να κινούνται πάνω τους. Αν δεν έχετε την digital deluxe edition, τότε τα… κοιτάτε από μακριά. Παρόλα αυτά, είναι μια αρκετά όμορφη προσθήκη. Ο ήχος δεν προσφέρει κάτι αξιοσημείωτο, πέρα από κάποιες αλλαγές εδώ και εκεί. Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στο Sonic 3 and Knuckles, όπου τρεις πίστες έχουν διαφορετική μουσική. Αυτό έχει να κάνει λιγότερο με την εμπλοκή του Michael Jackson και περισσότερο με την εμπλοκή του Brad Buxer που ήταν ένας από τους μουσικούς του MJ. Λόγω πνευματικών δικαιωμάτων χρησιμοποιήθηκαν οι συνθέσεις που βρίσκονταν στις beta εκδόσεις του παιχνιδιού, ενώ ακούστηκαν ως midi στην πρώτη του έκδοση για PC. Το πρόβλημα είναι πως, ενώ αυτές οι μουσικές υπήρχαν ήδη και σε αρκετά ολοκληρωμένη μορφή στις beta του παιχνιδιού και θα μπορούσαν απλά να τις καταγράψουν, αποφάσισαν να τις ξαναφτιάξουν χρησιμοποιώντας τα παλιά midi. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που θα ταίριαζε στο Sonic the Hedgehog 4 παρά στο αρχικό παιχνίδι.

Το Sonic Origins κάνει αυτό που πρέπει να κάνει: να συστήσει τα 16-bit παιχνίδια Sonic σε νέο κοινό. Δυστυχώς δεν προσφέρει τις καλύτερες δυνατές εκδόσεις τους, κάτι που είναι κρίμα γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει το απόλυτο αφιέρωμα στις αρχές του μπλε σκαντζόχοιρου. Ασχοληθείτε αν θέλετε να γνωρίσετε τις πρώτες περιπέτειες του Sonic ή αν για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχετε πρόσβαση σε μία από τις πολλές υπάρχουσες επανεκδόσεις τους.

  • Τα 16-bit παιχνίδια Sonic είναι πάντα υπέροχα
  • To widescreen και τα διάφορα καλούδια που κάνουν ευκολότερη την ζωή
  • Tο mission mode είναι απολαυστικό
  • Tα mirror και boss rush
  • Ωραία animated βίντεο στην αρχή και στο τέλος των παιχνιδιών
  • Μερικές περίεργες επιλογές όπως το κλείδωμα του συστήματος ζωών στο classic mode
  • Προχειροφτιαγμένο στήσιμο
  • Tα πράγματα που ξεκλειδώνονται μόνο με την deluxe edition
  • Τα αλλαγμένα μουσικά κομμάτια στο Sonic 3 and Knuckles
  • Bugs (μέχρι να διορθωθούν)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sega
ΕΚΔΟΣΗ:Sega