Sonic Generations Review

, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 0  

Με τα παιχνίδια Sonic ισχύει ένας περίεργος κανόνας: η Sega δημιουργεί hype στην αρχή, ενθουσιάζοντας φανατικούς και μη, μόνο και μόνο για να τους πνίξει όλους στην απύθμενη μετριότητα στο τέλος. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, απλά για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε αν το Sonic Generations είναι ένας ακόμα τίτλος που επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα.

Στο Sonic Generations ο καινούριος Sonic συναντά τον παλιό του εαυτό από την εποχή του Mega Drive. Αυτό συμβαίνει επειδή μια άγνωστη οντότητα, διάλεξε την ημέρα των γενεθλίων του για να μπουρδουκλώσει την κανονικότητα του χρόνου στο σύμπαν. Εμφανίζεται ωραία και καλά στο πάρτι-έκπληξη που ετοίμασαν για τα γενέθλιά του Sonic οι ενοχλητικοί φίλοι του, του πετάει το chili dog, του απαγάγει τους φίλους και του δίνει και μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα, έτσι, για να έχει για τον δρόμο. Ξυπνώντας από την σφαλιάρα, ο Sonic βρίσκεται σε ένα λευκό ατέρμονο πεδίο, με μικρογραφίες των σκηνικών των πιστών να αντιπροσωπεύουν τις διάφορες πίστες-φάσεις του franchise. Χωρίς φίλους και χωρίς chili dog. Ο Sonic λοιπόν καλείται, συνεργαζόμενος με τον παλιό του εαυτό, να επαναφέρει την τάξη στο σύμπαν τρέχοντας σαν μανιακός, σώζοντας σε κάθε πίστα και από έναν φίλο – ξεκινώντας φυσικά από τον Tails.

Οι δύο Sonic έχουν διαφορετικό στιλ gameplay και σχεδιασμού. Ο καινούριος Sonic έχει μακριά πόδια, μεγαλύτερα καρφιά και σε gameplay παίζεται όπως το Sonic Colours. Τρέχετε δηλαδή σε 3D πλάνο, αλλά πολλές φορές η κάμερα γυρίζει ώστε να έχετε μια αμιγώς 2D εμπειρία. Το καλό είναι ότι η Sega πήρε όλα τα καλά που είδαμε στο Sonic Colours και περιόρισε τα αρνητικά. Τα πολλαπλά μονοπάτια κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, το homing attack είναι σχεδόν τέλειο, το clipping του χαρακτήρα με τις πλατφόρμες είναι ακριβές και μπορείτε να χαρείτε τον ίλιγγο της ταχύτητας χωρίς φόβο, καθώς οι «φτηνές» παγίδες έχουν περιοριστεί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα πέσετε μέσα σε απύθμενους λάκκους που δεν είδατε, ή ότι δεν θα κάνετε γούτσου-γούτσου με εχθρούς που αντιμετωπίζετε αναγκαστικά. Γι αυτό, στο Modern Sonic επιστρέφει και το 2D πλάνο που είδαμε στο Colours, ώστε να επιτευχθεί και λίγο platforming.

To γνωστό φορτηγό που σας κυνηγάει στο Sonic Adventure 2 έχει αναβαθμιστεί.

Στο Classic Sonic παίζετε με τον... κλασικό τρόπο. Ο Sonic κάνει Spin Dash, ενώ δεν υπάρχει homing attack για τους εχθρούς. Τα physics θυμίζουν πολύ Mega Drive, εκτός από την ταχύτητα που είναι σαφώς μεγαλύτερη. Οι πίστες του Classic Sonic είναι στην ουσία 2.5D. Τα περιβάλλοντα είναι 3D αλλά ο χαρακτήρας κινείται μόνο δεξιά και αριστερά. Είναι σαφώς πιο αργές και βασίζονται περισσότερο στην ακρίβεια των αλμάτων παρά στα γρήγορα αντανακλαστικά.

Αφού αναλύσαμε τους Sonic, ας ρίξουμε μια ματιά στις πίστες. Η συλλογή αποτελείται από πίστες του παρελθόντος, με αρχική το Green Hill. Θα δείτε λοιπόν μια πίστα από το κάθε Sonic της κύριας σειράς (οι φανατικοί του Sonic 3D Blast και Sonic Spinball θα περιοριστούν σε μερικά ηχητικά unlockables). Η κάθε μία αποτελείται από δύο acts, ένα για τον κάθε Sonic. Το ενδιαφέρον είναι το πώς μεταφράστηκαν οι παλιές πίστες στον Modern Sonic και πώς οι καινούριες έγιναν «παλιές» για χάρη του Classic Sonic. Προσωπικά, λάτρεψα τις πίστες Classic Sonic γιατί έχουν καλύτερη σχεδίαση και «παίζουν» πιο πολύ με την θεματολογία του εκάστοτε περιβάλλοντος. Γενικώς, δεν έχω μεγάλα παράπονα. Ακόμα και το αχαρακτήριστο Crisis City παίζεται ευχάριστα και με τους δύο Sonic (εκτός από την φάση με το goal post - ια το βρείτε μόνοι σας και θα γελάσετε με την καρδιά σας).

Για να ανακατέψουν λίγο την τράπουλα ώστε να μην γίνει το παιχνίδι υπερβολικά προβλέψιμο, οι δημιουργοί πρόσθεσαν τη χρήση ικανοτήτων που αγοράζετε χρησιμοποιώντας πόντους, τους οποίους κερδίζετε παίζοντας. Υπάρχουν αρκετές ασήμαντες, όπως το Safety Net που σας δίνει 10 δαχτυλίδια αν βρεθείτε με άδειες τσέπες, και το Instant Brake που σας βοηθάει να φρενάρετε. Από την άλλη, υπάρχουν και σημαντικές ικανότητες, όπως το Super Sonic (νομίζω όλοι γνωρίζετε τι κάνει) και το Time Break που σας δίνει την δυνατότητα να επιβραδύνετε για λίγο τον χρόνο για να καταφέρετε μερικά άλματα ακριβείας στο Modern Sonic ή να αποφύγετε εχθρούς.

Φάε μια ψυλοκρεμαστή ατσάλινη απομίμιση made in china!

Επιπλέον, στο hub ανάμεσα από τις πίστες θα βρείτε διάφορα challenges που δίνουν λίγη παραπάνω διάρκεια στον τίτλο. Ο κάθε Sonic έχει το δικό του σετ από προκλήσεις, που είτε έχουν να κάνουν με κάποιον χαρακτήρα (π.χ. στο Chemical Plant μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Tails για να περάσετε πάνω από χάσματα), είτε είναι δοκιμασίες δεξιοτεχνίας ή ταχύτητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε αρκετά διασκεδαστικές (όπως το να διασχίσετε την πίστα Rooftop χρησιμοποιώντας ένα snowboard) μέχρι και τελείως αποτυχημένες και κακοσχεδιασμένες (όπως το να κάνετε πάσες μια μουσική νότα με τον Vector χρησιμοποιώντας homing attacks). Η επιβράβευση για την επιτυχή ολοκλήρωση των challenges είναι νέα μουσικά κομμάτια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις πίστες, και artwork.

Πέρα από αυτά, το παιχνίδι είναι σχετικά μικρό. Το αρχικό campaign έχει εννιά πίστες με δύο acts η κάθε μία, τρία αφεντικά, τρία μίνι-αφεντικά και ένα τελικό. Όλα μαζί γύρω στις έξι ώρες. Αν θέλετε να κάνετε challenges θα σας πάρει αρκετά παραπάνω, όμως το παιχνίδι, παρά την ποικιλία του, αφήνει τους fans να θέλουν περισσότερες αγαπημένες πίστες και τα επικά αφεντικά του παρελθόντος. Παρεμπιπτόντως, τα αφεντικά δεν είναι καθόλου μα καθόλου επικά όπως στα αρχικά παιχνίδια, εκτός από το Εgg Dragon που έχει να κάνει κυρίως με την δυσκολία του. Άξια αναφοράς είναι και τα τρία mini-bosses - για την ακρίβεια, ο Metal Sonic, ο Shadow και o Silver παρεμβάλλονται για να σας προκαλέσουν σε μάχη (που χάνουν πανηγυρικά).

Η αγάπη για το Sonic franchise είναι διάχυτη στο παιχνίδι. Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν αρκετά ψαγμένα αστεία που βγαίνουν από το στόμα του Sonic και του Tails. Στους τοίχους της πίστας City Escape υπάρχουν κάτι αφίσες τύπου «Καταζητείται» παλιών χαμένων χαρακτήρων όπως των Bean the Dynamite, Mighty the Armadillo και Ray the Flying Squirrel! Όμως το στοιχείο που κλέβει την παράσταση είναι η μουσική. Ότι και να πω είναι λίγο για την απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στα remixes της μουσικής των πιστών. Από το Green Hill του Classic Sonic μέχρι το Speed Highway και το Planet Whisp, όλα τα remixes είναι απίστευτα, σε σημείο να σκέφτομαι να τσιμπήσω τη συλλεκτική μόνο και μόνο για το soundtrack. Βέβαια, παίζοντας challenges ξεκλειδώνετε και άλλα remixes που μπορείτε να απολαύσετε στις πίστες και δεν είναι όλα από την κύρια σειρά Sonic. Για παράδειγμα, θα βρείτε remixes του Sonic 3D Blast και του Spinball.

Πλατσουρίζοντας στα ρυάκια του Green Hill.

Το Sonic Generations έχει κάτι για όλους. Δεν προσπερνά τα προβλήματα του παρελθόντος, απλά τα περιορίζει όσο το δυνατόν στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα ένα παιχνίδι που είναι διασκεδαστικότατο και μας μαθαίνει ότι ο Sonic κάθε εποχής έχει να προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Σίγουρα είναι ένα άξιο δώρο γενεθλίων για τα 20 χρόνια του Sonic. Ο πολυαγαπημένος μπλε σκαντζόχοιρος επιστρέφει στην ποιότητα. Από μας, ένα θερμό καλωσόρισμα!

+ Οι μηχανισμοί gameplay έχουν διορθωθεί
+ Οι πίστες Classic Sonic
+ Η μουσική
+ Τα ψαγμένα αστεία που αφορούν το franchise
+ Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν με νέο δημιουργικό τρόπο

- Οι ικανότητες δεν είναι πάντα χρήσιμες
- Μερικά challenges είναι κακοσχεδιασμένα
- Υπάρχουν ακόμα φτηνές παγίδες και απύθμενα χάσματα για να σας εκνευρίσουν
- Μικρή διάρκεια

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC, 3DS
Έκδοση: Sega
Ανάπτυξη: Sonic Team
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sega.com/sonicgenerations/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 4/11/2011
PEGI: 7