Sonic CD Review

, Σάββατο 7 Ιανουάριος 2012 0  

Τα add-ons που πήγαν άπατα, ήταν η αρχή του κακού για τη Sega. Όμως μέσα από τις γνωστές σπασμωδικές κινήσεις της εταιρίας να κρατήσει τα συστήματά της ισάξια με του ανταγωνισμού, υπάρχουν και μερικά διαμάντια που προέκυψαν στην πορεία. Ένα από αυτά είναι και το Sonic CD.

Sega CD στην Ελλάδα είχαν ελάχιστοι την εποχή που κυκλοφόρησε. Το Sonic CD ήταν προνόμιο των λίγων πλουσιόπαιδων ή αυτών που πήραν πρέφα το Sega CD στο πέρασμά του και το τσίμπησαν. Δεν το χάρηκαν πολύ βέβαια αφού οι τίτλοι που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα ήταν και αυτοί λιγοστοί και πανάκριβοι (τα μουσικά CD το 1992 κόστιζαν μια περιουσία, τα CD-Rom όσο ένα νεφρό). Πέρα από αυτό, όσοι το τσιμπούσαν, είτε κάθονταν και παίζανε ηλίθια FMV games όπως το Night Trap και Sewer Shark, είτε μεταφορές από Laserdisk παιχνίδια όπως το Dragon’s Lair και Road Blaster. Έτσι αρκετά καλοί τίτλοι του συστήματος, χάθηκαν μαζί του. Το ίδιο και το Sonic CD, το οποίο είχε τα λιγότερα re-releases από τα Sonic της εποχής του Mega Drive. Επιτέλους τώρα δέχεται την προσοχή που αξίζει.

Ο Sonic βρίσκεται στη Never Lake όπου εμφανίζεται κάθε χρόνο ένας μικρός πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον κόσμο. Ο μικρός αυτός πλανήτης έχει την δύναμη να αλλάζει την ροή του χρόνου με την βοήθεια των Time Stones (εναλλακτικά του Chaos Emerald). Φτάνοντας εκεί ο Sonic βρίσκει τον πλανήτη εγκλωβισμένο σε έναν μηχανικό κλωβό και τον Doctor Robotnik να επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την δύναμη των Time Stones για να κατακτήσει για άλλη μια φορά τον κόσμο.

Eπικός αγώνας με επικό τέλος.

Το Sonic CD παίζεται όπως τα παραδοσιακά παιχνίδια Sonic, με τη διαφορά ότι οι πίστες χωρίζονται σε τρία μέρη: παρόν, παρελθόν και μέλλον. Στο κάθε zone, ξεκινάτε πάντα στο παρόν και πρέπει να φτιάξετε ένα καλό μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να χτυπήστε τα Past Signs και να τρέξετε με αρκετή ταχύτητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (a-la Back to the Future). Στο παρελθόν πρέπει να βρείτε και να καταστρέψετε ένα portal που γεμίζει ρομπότ την πίστα και ένα ολόγραμμα του Metal Sonic που φοβερίζει τα ζώα της περιοχής. Ανάλογα αν τα καταφέρετε ή όχι, η δυσκολία στο παρόν και το μέλλον αλλάζει. Αν π.χ. βρείτε και καταστρέψετε το portal στο παρελθόν, το παρόν θα έχει πολύ λιγότερους εχθρούς, ενώ το «καλό» μέλλον θα είναι πολύ πιο εύκολο και ταυτόχρονα εντελώς διαφορετικό από το «κακό».

Τα boss stages ξεκινoύν πάντα στο μέλλον και είναι «καλά» ή «κακά» ανάλογα αν ο παίκτης έχει καταφέρει να καταστρέψει τα portals και τα ολογράμματα στα δύο προηγούμενα acts. Αν καταφέρετε και τα καταστρέψετε όλα στο παρελθόν όλων των πιστών, τότε βλέπετε το αληθινό τέλος. Εναλλακτικά, πρέπει να αποκτήσετε τα Time Stones στα Special Stages, που φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι όπως καταλαβαίνετε, θυσιάζει την ταχύτητα για το platforming και την εξερεύνηση. Χρειάζεται πραγματικά να ψάξετε για τα Past Signs, να βρείτε ένα καλό μέρος για να τρέξετε ώστε να τηλεμεταφερθείτε και μετά να ψάξετε για το Portal και το ολόγραμμα. Μιλάμε για πολλή δουλειά σε κάθε πίστα, και ένα στραβοπάτημα μπορεί να σας κοστίσει το καλό μέλλον.

BZZZZ BZZZZZ BZZZZZZ (αυτό δεν θα καταλήξει όμορφα) ΤΣΧΑΟΥ!

Η μεταφορά του Sonic CD σε 360 και PS3 είναι αρκετά εντυπωσιακή. Πρόκειται για μια μηχανή εξομοίωσης από κάποιον fan που η Sega «τσίμπησε» για να χρησιμοποιήσει στο release της. Θα χορτάσετε το παιχνίδι σε 1080p σε widescreen με το ωραίο πιξελιασμένο παλιό στιλ ή με κάποιο φίλτρο. Το παιχνίδι τρέχει άψογα, χωρίς γραφικά λάθη και το γεγονός ότι δεν μας πονάνε τα μάτια από τα τεράστια πίξελ είναι ένα μεγάλο συν. Η εν λόγω έκδοση περιέχει επίσης online leaderboards στο Time Attack, ενώ έχετε την επιλογή να παίξετε ακούγοντας το αμερικάνικο ή το ιαπωνικό/ευρωπαικό soundtrack. Προσωπικά θεωρώ το ιαπωνικό soundtrack απλά αριστουργηματικό. Μετά την πρώτη σας «περαντζάδα» θα δυσκολευτείτε να βγάλετε από το μυαλό σας τους πιασάρικους funky και electro ρυθμούς. Από τα πιο διαχρονικά gaming soundtracks που έχουν βγει ποτέ.

Ας περάσουμε στα αρνητικά του τίτλου που δεν είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο χειρισμός στις special stages είναι ελαφρώς «βάρκα στο γιαλό». Βέβαια οι πίστες αυτές είναι από μόνες τους αρκετά περίεργες και τα UFOs ανέκαθεν δύσκολα στο να τα πετύχει κάποιος, οπότε μικρό το κακό. Το δεύτερο πρόβλημα του port είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής επιπέδου μετά το πρώτο playthrough, ενώ υπάρχει η δυνατότητα save. Δηλαδή, αν το ολοκληρώσετε με bad future, πρέπει να ξεκινήσετε τα πάντα από την αρχή, αχρηστεύοντας το προηγούμενο save. Υπάρχει βέβαια τρόπος να αποκτήσετε πρόσβαση στις πίστες, αλλά πρέπει πρώτα να ξεκλειδώσετε το Sound Test στα Extras, και μόλις το κάνετε, χρειάζεται cheat που απενεργοποιεί τα Achievements.

Τι θέλει η Αλεπού στο παρελθόν;

Έχουμε λοιπόν ένα ωραιότατο port του Sonic CD, το οποίο δείχνει πώς θα έπρεπε πραγματικά να είναι οι retro επανεκδόσεις. Βλέπεται χωρίς να προκαλεί τραυματισμό στον αμφιβληστροειδή μας από το πιξέλιασμα, πιάνει όλη την οθόνη, έχει νέα στοιχεία, ενώ οι νοσταλγοί των διαφορετικών soundtracks μπορούν να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει. Μια πολύ καλή κίνηση της Sega ενόψει του Sonic 4: Episode 2, που είναι sequel του Sonic CD (αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί χρειαζόταν sequel αυτό το παιχνίδι…). Αν θέλετε να παίξετε αυτό το χαμένο διαμάντι του Sega CD, τώρα είναι η ευκαιρία. Εξάλλου κοστίζει ελάχιστα…

+ Πολύ καλή μηχανή εξομοίωσης
+ Η δυνατότητα αλλαγής sountrack
+ Τα leaderboards
+ Widescreen, Full HD χωρίς να πετάγονται τα μάτια μας έξω από το πιξέλιασμα
+ Φτηνό

- Έλλειψη δυνατότητας επιλογής επιπέδου που ακυρώνει την ύπαρξη των saves
- Ελαφρώς αργός στην απόκριση χειρισμός στις ειδικές πίστες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, iPhone, WP7, Android
Έκδοση: Sega
Ανάπτυξη: Sonic, Whitehead
Διάθεση: Download
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sega.com/games/sonic-cd-2011/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2011
PEGI: 3