Sonic & All-Stars Racing Transformed Review

, Τετάρτη 5 Δεκέμβριος 2012 0  

H προσπάθεια της Sega να αποκτήσει το δικό της “Mario Kart” δεν είναι κάτι καινούριο. Από το Sonic Drift του Game Gear, μέχρι το προπέρσινο Sonic & Sega All-Stars Racing, πάντα κάτι έδειχνε να λείπει. Τι γίνεται όμως όταν επιτέλους πετυχαίνει η συνταγή; Καταφέρνει το Sonic & All-Stars Racing Transformed να κοιτάξει στα μάτια τον βασιλιά του είδους;

Το Sonic & All-Stars Racing Transformed έχει νέες ιδέες. Για την ακρίβεια δεν κυνηγάει πλέον τη φόρμουλα του Mario Kart, αλλά την έχει δει λίγο περισσότερο Diddy Kong Racing. Έχετε στη διάθεσή σας ένα μεγάλο ρόστερ από αγαπημένους ήρωες της Sega, καθώς και μερικούς “επισκέπτες” όπως ο Wreck It Ralph και η οδηγός του NASCAR, Danica Patrick. Οι βασικοί (και πιο γνωστοί) χαρακτήρες είναι διαθέσιμοι εξαρχής. Όλοι, μαζί με αυτούς που ξεκλειδώνετε αργότερα, φτάνουν τους 22.

Στο single-player έχετε να κάνετε κυρίως με το νέο campaign που ονομάζεται World Tour και το οποίο στην ουσία είναι ένα μονοπάτι από events που διακλαδώνεται, κάνοντας μερικά events προαιρετικά, και αλλά απαραίτητα για το ξεκλείδωμα χαρακτήρων. Τα events λαμβάνουν χώρα σε πίστες εμπνευσμένες από τα διάφορα παιχνίδια της Sega, από πασίγνωστα τύπου Sonic, μέχρι ξεχασμένα όπως το Billy Hatcher του GameCube. Πέρα απο τον κλασικό αγώνα, στον οποίο ο βασικός σκοπός σας είναι η πρωτιά, υπάρχουν και άλλα events, όπως το Drift Challenge στο οποίο πρέπει να τερματίσετε μια πίστα κάνοντας drift εντός της “αγωνιστικής γραμμής” για να κερδίσετε χρόνο, τα θεότρελα Elimination Races, όπου πρέπει να σβήσετε από τον χάρτη τους αντιπάλους, και άλλα πολλά. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι δεν θα βρεθείτε. Το παιχνίδι βρίθει περιεχομένου, το οποίο μάλιστα είναι καλής ποιότητας.

Ο τρελός ταξιτζής επιτέλους βρήκε μια εξίσου τρελή πίστα να τρέξει.

Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα events του career, σας απονέμονται αστέρια. Όσο πιο μεγάλη δυσκολία επιλέξετε, τόσο πιο πολλά αστέρια σας απονέμονται αν τα καταφέρετε. Το Ηard έχει τρία αστέρια, που είναι και το μέγιστο. Με αυτά τα αστέρια ξεκλειδώνετε χαρακτήρες και “μονοπάτια” στο World Tour. Επίσης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο χαρακτήρας που έχετε επιλέξει λαμβάνει πόντους εμπειρίας. Όσο ανεβαίνει η εμπειρία, ξεκλειδώνονται τα mods, τα οποία είναι αλλαγές στην επίδοση και τον χειρισμό του οχήματος του χαρακτήρα και μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει πριν από κάθε event. Τέλος, κάνοντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα μέσα στον αγώνα, ξεκλειδώνετε stickers, που κολλάτε στο “δίπλωμά” σας (το οποίο αναβαθμίζεται όσο τα πηγαίνετε καλά στο World Tour) για να δείχνετε τί έχετε καταφέρει στους παίκτες που συναντάτε online.

Να σημειώσω βέβαια ότι το όλο εγχείρημα στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας, αποτελεί τρομερή πρόκληση ακόμα και για τους βετεράνους του είδους. Νομίζω ότι είχα καιρό να δυσκολευτώ τόσο σε kart racer και αυτό είναι μια ευχάριστη αλλαγή. Στο δε Ηard, όπου πολλές φορές χρειάζεται να παίξετε για να μαζέψετε περισσότερα αστέρια (ειδάλλως δεν προχωράτε), τα πράγματα γίνονται από υπερβολικά δύσκολα, έως άδικα. Για να κλείσω όμως το πλούσιο ομολογουμένως κομμάτι του single-player, να αναφέρω και τα άλλα modes, όπως το Τime Αttack και το μικρότερης εμβέλειας Grand Prix. Μπορείτε επίσης να τρέξετε ένα απλό custom single race. Γενικά τα modes έχουν μείνει άθικτα απο το Sonic & Sega All-Stars Racing. If it ain't broke, don't fix it.

Drifting arouuund with the speeed of souuuund

Το multiplayer διαθέτει πολλές επιλογές, τόσο για offline συνεργατικό ή ανταγωνιστικό παιχνίδι, όσο και για τους λάτρεις των online αναμετρήσεων (αντίθετα με άλλους τίτλους του είδους) και τα ranked matches είναι πάντα γεμάτα ικανότατους οδηγούς. Τα power-ups βέβαια δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στους online αγώνες, ενώ κάποια πράγματα όπως το γεγονός ότι δεν μπορούν δύο παίκτες να πάρουν τον ίδιο χαρακτήρα σε έναν online αγώνα, χαλάνε λίγο την κατά τα άλλα άριστη online εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι.

Ας περάσουμε όμως στο πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Sonic & All-Stars Racing Transformed - τα οχήματα που μεταμορφώνονται και το τερέν που αλλάζει μόνιμα. Ποτέ δύο γύροι ενός αγώνα δεν είναι ίδιοι. Για παράδειγμα, μπορεί στον πρώτο γύρο να ξεκινάτε με αμάξι, στον δεύτερο να πιλοτάρετε αεροπλάνο και στον τρίτο να οδηγείτε κρις κραφτ στο νερό. Οι πίστες είναι απλά ιδιοφυείς και αλλάζουν συνέχεια κρατώντας τα πράγματα φρέσκα, ακόμα και εν μέσω αγώνα. Τα οχήματα έχουν διαφορετικό χειρισμό στις διάφορες μορφές τους. Όταν το αμάξι γίνει βάρκα, ο χειρισμός θυμίζει κάτι απο Hydro Thunder ή Wave Race, αφού τα κύματα είναι ο πραγματικός σας αντίπαλος. Αν είναι αεροπλάνο, μπορείτε να ρυθμίζετε και το ύψος που πετάτε, κάνοντας έτσι και τα power-ups να λειτουργούν διαφορετικά (αφού οι αντίπαλοί σας δεν είναι στο έδαφος μαζί σας). Οπότε έχετε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με καλοσχεδιασμένα οχήματα και πίστες που αλλάζουν συνέχεια.

O Knuckles τρέχει με τρίκυκλο σκούτερ πόλης με καρφιά. Έχιδνα ή Κάγκουρας;

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μαζί με το τερέν και τα οχήματα, αλλάζει και ο ρυθμός του αγώνα. Τα οχήματα όταν είναι στην πλωτή ή ιπτάμενη μορφή τους, κινούνται εμφανώς πιο αργά και αυτό ίσως ενοχλήσει εσάς που θέλετε τη δράση να ρέει ομαλά και καταιγιστικά. Το δεύτερο θέμα εντοπίζεται στα power-ups, που ενώ σαν ιδέες λειτουργούν καλά, στην πράξη χαλάνε την ισορροπία του αγώνα. Πρώτα απ'όλα, με τα περισσότερα υπάρχει πρόβλημα χρήσης, αφού δύσκολα θα βρίσκετε στόχο στην ίδια ευθεία με εσάς για τις χιονόμπαλες και σπάνια θα καταφέρνετε να βάλετε το blowfish εκεί που πραγματικά θέλετε. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση με τα power-ups όταν πετάτε. Τα πιο χρήσιμα power-ups είναι τα boosts, το drone που χτυπάει αυτόματα τον προπορευόμενο οδηγό, και το γάντι του baseball που πιάνει τις εισερχόμενες επιθέσεις και τις προσθέτει στον χαρακτήρα σας.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Sonic & All-Stars Racing Transformed είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ και το fan service που προσφέρει είναι ανάλογο της ποιότητας των γραφικών. Τα πάντα είναι όμορφα και φωτεινά, και έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις σκιάσεις. Τα χρώματα είναι έντονα και πλούσια, και οι πίστες γενικά δίνουν την αίσθηση ότι είναι ζωντανές, αφού πάντα κάτι συμβαίνει, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο. Συν το δέος όταν προβάλλονται μερικά HD δείγματα απο παιχνιδάρες όπως τα Skies of Arcadia και Panzer Dragoon Orta. Πραγματικά τα γραφικά δεν αφήνουν περιθώριο για κανένα παράπονο. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον ηχητικό τομέα. Για παράδειγμα, η μουσική μερικές φορές έχει υπερβολικά αναιμική παρουσία. Δεν μπορώ να πωρωθώ όταν η μουσική του After Burner ακούγεται κάπου στο υπερπέραν. Οι χαρακτήρες έχουν όλοι τις φωνές τους, εκ των οποίων πολλές δεν είναι οι αυθεντικές, κάτι που ίσως απογοητεύσει τους σκληροπυρηνικούς. Κατά τα άλλα, τα εφέ κινούνται σε υψηλά standards.

H πίστα Νights είναι ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ!

Εν κατακλείδι, το Sonic & All-Stars Racing Transformed είναι μια πολύ καλή προσπάθεια της Sega στην κατηγορία των kart racers. Αν είστε φανατικοί του είδους και έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το Mario Kart 7 του 3DS, το Sonic & All-Stars Racing Transformed είναι μάννα εξ'ουρανού. Επίσης, Segata Sanshiro. Δεν σας λέω πού εμφανίζεται, αλλά θα τον δείτε, οπότε ΑΓΟΡΑΣΤΕ SATURN ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΡΕΙ!

+ Καλοσχεδιασμένες πίστες
+ Οι αλλαγές στα οχήματα είναι ουσιαστικές και όχι απλά κοσμητικές
+ Πολλά modes
+ Πανέμορφα γραφικά
+ Κόσμος και κοσμάκης στο online
+ Sega fan service

- Τα power-ups δεν είναι πολύ καλά σχεδιασμένα
- Γιατί τόσο ωραίες μουσικές, αντί να μας πωρώνουν, έγιναν χαλί;
- Οι αλλαγές πολλές φορές χαλάνε την ροή των αγώνων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PSV, 3DS, PC, WiiU
Ανάπτυξη: Sumo Digital
Έκδοση: Sega
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Kart racer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.sonicthehedgehog.com/racing/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 16/11/2012
PEGI: 7