Solar 2 Review
Αστεροειδής B1d0U-L1n. Με δυσκολία απέφυγα έναν πλανήτη που βρέθηκε στο δρόμο μου. Είδα ζώνες αστεροειδών να εξαϋλώνονται εν ριπή οφθαλμού από μαύρες τρύπες, αστερόπλοια να συνθλίβονται στην επιφάνεια μου, τους Klingon να πολεμάνε με τα Borg για διαστημική υπεροχή, όμως η αποστολή μου απαιτεί θυσίες! Η αποτυχία δεν είναι επιλογή! Οι δεινόσαυροι έφτιαξαν διαστημόπλοια (!) και ετοιμάζονται να κατακτήσουν το σύμπαν! Δεν μπορώ να το επιτρέψω, παίρνω φόρα και... γιαααααααααααααααααρκγ..!
Κάπως έτσι είναι μια “τυπική” μέρα στο Solar 2, ένα sandbox παιχνίδι, το οποίο λαμβάνει χώρα στο διάστημα. Είναι πνευματικός διάδοχος του πρώτου Solar (το οποίο δεν είχα την τιμή να παίξω αφού βγήκε μόνο στα XBLIG) και δημιούργημα του Jay Watts, επονομαζόμενου και Murudai. Τώρα που αναφέρθηκα στο διάστημα, ευκαιρία να σας πω ότι επιστήμονες ανακαλύψανε πρόσφατα έναν πλανήτη με δύο ήλιους, τον οποίο ονόμασαν ανεπίσημα... Tatooine, στα φόντα των Star Wars του George Lucas. Γιατί όμως σας ενδιαφέρει αυτό; Γιατί το Solar 2 μας πάει ένα βήμα παραπέρα!
Στο Solar 2, χειριζόμαστε τα ίδια τα στοιχεία του διαστήματος. Ξεκινάμε μικροί. Τόσο μικροί, όσο ένας αστεροειδής. Ένας αστεροειδής, με μεγάλη όρεξη. Playground μας είναι το σύμπαν και σκοπός μας, να γιγαντωθούμε καταβροχθίζοντας άλλους αστεροειδείς. Έτσι, από αστεροειδής, θα γίνουμε πλανήτης, θα φιλοξενήσουμε ζωή στην επιφάνεια μας, θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να καταβροχθίζουμε μέχρι να γίνουμε άστρα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να γίνουν ηλιακά συστήματα! Το Solar 2 δε σταματάει εκεί βέβαια, αλλά δεν θα αποκαλύψω περισσότερα για όσους το καρπωθούν. Γενικά η εξέλιξη μου θύμισε αρκετά το Spore της Maxis, πολύ πιο απλοποιημένο βέβαια, χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι αρνητικό.
Κι εδώ έρχεται ο Tatooine, διότι, τα ηλιακά συστήματα στο παιχνίδι μπορούν να αποτελούνται ούτε από έναν, ούτε από δύο ήλιους, αλλά από όσους έχετε όρεξη να αποκτήσετε! Τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν είναι αρκούντως εντυπωσιακά, και δεν ήταν λίγες οι φορές που έκατσα να θαυμάσω τα δημιουργήματα μου μαγεμένος, ή να τρέχω από τρόμο γιατί με κυνηγούσαν συστήματα δύο φορές στο μέγεθος μου!
Όπως ανέφερα στην αρχή, το Solar είναι ένας sandbox τίτλος. Μπορούμε να περιπλανηθούμε ελεύθερα στο σύμπαν, το οποίο δεν έχει όρια, να μεγαλώσουμε το ηλιακό μας σύστημα, να αντιμετωπίσουμε άλλα ηλιακά συστήματα με τους στόλους των αστρόπλοιων που δημιουργούνται στους “ζωντανούς” πλανήτες μας, ή να την δούμε φλιπεράκι και να ριχτούμε σε ότι βρεθεί μπροστά μας. Εναλλακτικά, υπάρχει στη διάθεση μας μια σειρά από αποστολές, τις οποίες χαρακτηρίζει πρωτίστως το χιούμορ του δημιουργού και κατά δεύτερον η μεγάλη δυσκολία τους. Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους, ενώ διαβαθμίζονται ανάλογα με το μέγεθος του πλανήτη μας. Πάντως, παρ'όλη τη δυσκολία τους, διασκέδασα πολύ μαζί τους, αλλά θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερες, αφού τις ολοκλήρωσα στο διάστημα μιας ώρας.
Ο χειρισμός στο παιχνίδι γίνεται, απροβλημάτιστα, με το πληκτρολόγιο, συνδυασμό πληκτρολόγιο και ποντίκι, ή με χειριστήριο, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα, αφού ο αναλογικός μοχλός προσφέρει την απαιτούμενη ακρίβεια στις μανούβρες (σημειωτέον όμως υποστηρίζεται μόνο χειριστήριο Χbox). Αυτό που κάνει τον χειρισμό του Solar 2 να ξεχωρίζει είναι τα physics του. Κάθε τι γύρω μας έχει μάζα, και ανάλογα με την μάζα και αντίστοιχο βαρυτικό πεδίο. Αν, σαν μικρός πλανήτης, βρεθείτε κοντά σε κάποιο άστρο καλά θα κάνετε να απομακρυνθείτε γρήγορα, ή θα τσακιστείτε πάνω του, ενώ σαν ηλιακό σύστημα θα αποκτήσετε βαρυτικό πεδίο που θα τραβάει οτιδήποτε βρίσκεται δυο και τρεις οθόνες μακριά. Θα δείτε πλανήτες και αστεροειδείς να χορεύουν γύρω σας, παρασυρμένοι σ' ένα μεθυσμένο βαλς, ή ακόμα και γειτονικά ηλιακά συστήματα, ενώ, φυσικά, αν δεν είστε προσεκτικοί, θα τα δείτε να τσακίζονται πάνω σας με δυσάρεστες συνέπειες.
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Solar δεν είναι και το εντυπωσιακότερο παιχνίδι που έχω δει. Αναλογιζόμενοι, όμως, πως είναι δημιούργημα ενός μόνο ανθρώπου, τα καταφέρνει αρκετά καλά να αποδώσει την ατμόσφαιρά του και να μας κάνει να νιώσουμε μικροί και ασήμαντοι. Το backround, του παιχνιδιού είναι μια ταπετσαρία του βραδινού ουρανού, ενώ τολμώ να πω ότι οι πλανήτες είναι ικανοποιητικώς... στρογγυλοί και κανένας γεωμέτρης δε θα μείνει παραπονεμένος με τις αναλογίες τους. Στο σύνολο τους, τα γραφικά “κάθονται” ευχάριστα στο μάτι και είναι απόλυτα λειτουργικά. Ο ήχος, από την άλλη, δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα, αν και βέβαια μου θύμισε τις ένδοξες εποχές που ταΐζαμε εικοσάδραχμα τα ουφαδικά, ενώ η μουσική κινείται στα επίπεδα αυτής του Terraria, και μετά από σύντομη ακρόαση την διαδέχθηκαν οι λίστες του winamp.
Κλείνοντας, να πω ότι, για sandbox, το Solar 2 δεν προσφέρει τρομερή ποικιλία στο τι μπορεί να κάνει ο παίκτης, πέρα της περιπλάνησης και εφαρμογής του ρητού “Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι”. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ξεκλειδώνετε διάφορα physics και god-mode options, που θα δώσουν στους ορεξάτους περιθώρια πειραματισμού. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ό,τι ο Murudai ακόμα υποστηρίζει ενεργά το δημιούργημα του με updates. Προσωπικά ελπίζω σε κάποιο content patch με καινούργιες αποστολές. Εν κατακλείδι, για τα λεφτά του, το Solar 2 αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή ρυθμού από mainstream τίτλους, είναι διασκεδαστικό και διακρίνεται για το χιούμορ του δημιουργού του. Από την άλλη, δεν απευθύνεται σε όλους και ενδέχεται να κουράσει. Αν, παρόλα αυτά θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο sandbox ή διαστημικό τίτλο, και δεν σας τραβάει το Solar 2, υπάρχουν πάντα τα Minecraft και Terraria, ή τα εκάστοτε space sims.
+ Διασκεδαστικές αποστολές
+ Όμορφα και λειτουργικά physics
+ In-game cheats
+ Καλή αίσθηση του μεγέθους του διαστήματος (Spaaaaaaaaaaaaaaace!) και δυνατότητα απεριόριστης επέκτασης των συστημάτων σας- Ήχος/μουσική... “μπλιμπ, μπλομπ”
- Δεν είναι για όλους
- Λίγα πράγματα να κάνεις για sandbox τίτλο
- Λίγες αποστολέςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0
Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Murudai
Ανάπτυξη: Murudai
Διάθεση: Steam, Gamersgate, XBLIG
Είδος: Sandbox, Indie, Casual
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://murudai.com/solar/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 17/6/2011
PEGI: -