Smart As Review

, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 0  

Όλοι θέλουμε να ξέρουμε πόσο έξυπνοι είμαστε. Όλοι πιστεύουμε ότι είμαστε εξυπνότεροι απο τους άλλους. Πόσοι από μας όμως είναι πραγματικοί... Αϊνστάιν; Το Smart As μας γυμνάζει το μυαλό μας, βγάζει συμπεράσματα και μας κάνει ρεζίλι παγκοσμίως.

Ας ξεκινήσουμε από τον τρόπο που το παιχνίδι παρουσιάζει τον εαυτό του, αφού δεν υπάρχει κάποια ιστορία να αναλύσουμε. Το Smart As έχει βλέψεις να αποτελέσει το Brain Training του PS Vita. Παρόλα αυτά, δεν στοχεύει σε γιαγιάδες ή μικρά παιδιά όπως η σειρά το Brain Age και το Brain Academy. Πρόκειται για έναν τίτλο που, παραδόξως, απευθύνεται σε ηλικίες 15-45 και μάλιστα gamers. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό απο το interface, που μένει μακριά από το στιλ της σειράς Brain της Nintendo, υιοθετώντας ένα μινιμαλιστικό 3D με σχήματα, γράμματα, αντικείμενα και αριθμούς να βρίσκονται ριγμένα και λευκά μέσα σε ένα μεγάλο τρισδιάστατο χώρο. Τα στοιχεία με τα οποία παίζετε στο εκάστοτε παιχνίδι, βρίσκονται ήδη κάπου στο background, και απλά χρωματίζονται για να παρουσιάζονται playable.

Βέβαια η παρουσίαση του τίτλου έχει προβλήματα λόγω της τρισδιάστατης φύσης του. Για παράδειγμα, σε ένα mini-game ονόματι Word Wheel, το οποίο βάζει γράμματα πάνω σε μια ρόδα και απαιτεί να τα χρησιμοποιήσετε όλα για να φτιάξετε μια λέξη, είναι απίθανα δύσκολο να κάνετε τον απαιτούμενο χρόνο. Αυτό γιατί το έχουν τοποθετήσει έτσι που μόνο ένα γράμμα είναι στο προσκήνιο, και είναι δύσκολο να γυρίσετε τη ρόδα αρκετά γρήγορα και να επιλέγετε τα γράμματα που θέλετε.

Tο κεντρικό μενού μετά απο λίγο υπερφορτώνεται.

Τα mini-games χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: παρατηρητικότητα, μαθηματικά, λογική και γλώσσα. Το κάθε παιχνίδι έχει ένα διαφορετικό αντικείμενο-σύμβολο. Η παρατηρητικότητα έχει έναν μεγεθυντικό φακό, η λογική έχει κομμάτια puzzle, η γλώσσα ένα τετράδιο, και τα μαθηματικά έναν αναδιπλούμενο πίνακα παρουσιάσεων. Τα παιχνίδια ζητάνε να κάνετε τις ανάλογες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας κυρίως την οθόνη αφής ή το πίσω touchpad του PS Vita. Τα παιχνίδια ως επί το πλείστον είναι διασκεδαστικά, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, πέρα από την μινιμαλιστική τρισδιάστατη εμφάνισή τους που τους δίνει ξεχωριστό στιλ.

Φυσικά δεν λείπουν τα διάφορα modes. Στην περίπτωση του Smart As μπορείτε να εξασκηθείτε βάσει του ημερολογίου, λύνοντας έναν συγκεκριμένο αριθμό ασκήσεων, και μετά βαθμολογείστε ανάλογα με το πού τα πήγατε καλά και πού όχι. Αργότερα, αφού βγει το τελικό αποτέλεσμα, υπάρχει η δυνατότητα να το δημοσιεύσετε στο Facebook ή στο Twitter ή αν τα έχετε πάει πολύ καλά, να το θέσετε σαν near challenge ώστε οι κοντινοί σας παίκτες να προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ σας. Επίσης, μπορείτε να τσεκάρετε και στατιστικά φίλων, παικτών στην ίδια πόλη, χώρα ή ήπειρο, για να έχετε μια ιδέα με πόσο έξυπνα άτομα έχετε να κάνετε ανά την υφήλιο και να προσπαθήσετε να σκαρφαλώσετε στην κορυφή του leaderboard. Όσο για τις online λειτουργίες του Smart As, πέρα από αυτά που ανέφερα παραπάνω, μπορείτε να τσεκάρετε λεπτομερή στατιστικά φίλων, να παίξετε μια από τις προκλήσεις που έχουν ορίσει οι δημιουργοί του τίτλου για την περιοχή που βρίσκεστε στην ενότητα Street Smart, και να μάθετε γενικά στατιστικά όπως ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η “εξυπνότερη”.

Tο κλασικό παιχνίδι με τις πράξεις. Πού είσαι δασκάλα του δημοτικού να με καμαρώσεις!

Από πλευράς τεχνικού τομέα δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να προσθέσω πέρα από τα ήδη γνωστά. Μίνιμαλ καταστάσεις, τρισδιάστατα γραφικά και άχρωμα αντικείμενα σπαρμένα δεξιά κι αριστερά, που χρωματίζονται μόνο όταν κάποιο παιχνίδι το απαιτεί. Απλό, λιτό και απέριττο interface, μόνο που παραβαίνει αρκετούς κανονισμούς λειτουργικότητας κι έτσι είναι απαγορευτικό για το γηραιότερο ή το παιδικό κοινό. Η “φωνή” του παιχνιδιού ίσως σας φανεί γνωστή, αφού είναι του John Cleese, ο οποίος δίνει το δικό του ξεχωριστό χιούμορ σε μία προσπάθεια που δεν είναι από τις πιο αξιομνημόνευτες. Ο Cleese, ως ένα πιόνι επιτραπέζιου παιχνιδιού, σας βοηθάει να κατανοήσετε πώς παίζονται τα mini-games και σας προτρέπει να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να βαθμολογηθείτε ψηλότερα και να ανταγωνιστείτε τους φίλους σας. Τα περισσότερα ηχητικά εφέ είναι αδιάφορα, αν και καθαρά για τις ανάγκες του παιχνιδιού. Πράγμα που είναι καλό, γιατί δεν σας αποσπούν, αλλά ταυτόχρονα δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο.

Eννοείται ότι υπάρχει και το κατάλληλο χειρουργείο...

Κλείνοντας, μπορώ να πω ότι το Smart As έχει θετικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, απευθύνεται σε ένα ηλικιακό κοινό που δύσκολα θα το επιλέξει έναντι άλλων παιχνιδιών, γεγονός που ακυρώνει κάπως το σκοπό του. Αν πάντως έχετε φίλους που σας σπάνε τα νεύρα λέγοντάς σας παραμύθες για το πόσο έξυπνοι είναι, ετοιμάστε τα PS Vita σας.

+ Όμορφη, μινιμαλιστική παρουσίαση
+ Αρκετά ωραία mini-games
+ Ο John Cleese ως η “φωνή” του παιχνιδιού
+ Ενσωμάτωση κοινωνικών δικτύων, Near, leaderboards, ανταγωνισμός μεταξύ φίλων

- Γενικά, καθόλου αξιομνημόνευτο
- Απαγορευτικό interface για “non-gamers”
- Απευθύνεται σε μάλλον λάθος κοινό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PS Vita
Ανάπτυξη: XDev
Έκδοση: Sony
Διάθεση: Sony Hellas, PSN
Είδος: Puzzle
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://gr.playstation.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 31/10/2012
PEGI: 3