Sleeping Dogs Review

, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012 0  

Μπορεί να έχουμε διάφορα παράπονα από τη Square Enix (όπως από όλες τις εταιρείες), αλλά στην περίπτωση του Sleeping Dogs, πρέπει να την... ευγνωμονούμε. Αυτό γιατί έσωσε το παιχνίδι μετά την ακύρωσή του από την Activision, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς του να βγάλουν ένα από τα κορυφαία open-world action games της γενιάς. Φυσικά, λίγοι είχαν πάρει χαμπάρι την ποιότητα και τις προοπτικές του Sleeping Dogs, όταν ακόμα ήταν γνωστό ως True Crime: Hong Kong, και λίγοι συγκινήθηκαν όταν ακυρώθηκε. Κακά τα ψέμματα, το True Crime δεν είναι και το πιο δυνατό όνομα στο χώρο. Κι όμως, το πόνημα της United Front αποδεικνύεται μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων και ευτυχώς, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε.

Το Sleeping Dogs ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και ένας βασικός: το παιχνίδι δεν διαδραματίζεται σε κάποια αμερικάνικη πόλη, αλλά στο Hong Kong. Πρωταγωνιστής ο αστυνόμος Wei Shen, ο οποίος αναλαμβάνει την αποστολή να διεισδύσει ως undercover στον εγκληματικό υπόκοσμο της πόλης, τις περίφημες συμμορίες triads, με στόχο να τις διαλύσει από μέσα. Ο Wei πρέπει να αποδείξει την αφοσίωσή του στoν κώδικα τιμής των αδίστακτων triads και να ανέβει στην ιεραρχία του εγκλήματος χωρίς να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα, ενώ παράλληλα να θυμάται το καθήκον του ως αστυνομικός. Γενικώς, αυτό το συνεχές δίλημμα, και το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ήρωας για να εκπληρώσει την αποστολή του, είναι ο κύριος άξονας του σεναρίου. Σε ποιο σημείο σταματά να υπηρετεί το νόμο και γίνεται στυγνός εγκληματίας; Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, με “σωστή” -αν και προβλέψιμη- εξέλιξη, εξαιρετικά προσεγμένους χαρακτήρες, ανατροπές και κανονικό τέλος. Σε κάποια σημεία μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και διαφορετικά πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές η ιστορία ικανοποιεί.

Όμως το Sleeping Dogs δεν θα σας κερδίσει με την ιστορία του, αλλά με το gameplay του. Στη διάθεσή σας βρίσκεται η πόλη του Hong Kong, έτοιμη να την εξερευνήσετε και γεμάτη πράγματα να κάνετε. Οι βασικές αποστολές αφορούν κυρίως εγκληματικές δραστηριότητες, συγκρούσεις με αντίπαλες συμμορίες και ομάδες κλπ. Υπάρχουν επίσης δευτερεύουσες αποστολές, οι οποίες είναι πιο αστυνομικής φύσης, και βέβαια πολλών ειδών προαιρετικές δραστηριότητες, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Ενδεικτικά, μπορείτε να κάνετε χάρες σε τύπους που ζητούν τη βοήθειά σας (όχι πάντα με αθώο σκοπό), να συμμετέχετε σε αγώνες ταχύτητας, να βοηθάτε στη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών, να συλλέγετε χρέη από διάφορους που χρωστούν στον εργοδότη σας, να κλέβετε αυτοκίνητα και να τα παραδίδετε σε μάντρες, να κλέβετε θωρακισμένα φορτηγά γεμάτα χρήμα, να συναναστρέφεστε με κοπέλες, να μαθαίνετε πολεμικές τέχνες, να στοιχηματίζετε σε κοκορομαχίες, τραγουδάτε σε karaoke και άλλα. Υπάρχουν επίσης και διάφορα αντικείμενα προς συλλογή. Η ποικιλία αποστολών και δραστηριοτήτων είναι μεγάλη και θα θέλετε να ασχοληθείτε με τα πάντα, κυρίως λόγω των ανταμοιβών που προσφέρει το παιχνίδι. Η μεγάλη μαγκιά του Sleeping Dogs είναι ότι καταφέρνει να σας εθίσει στην πρόοδο του χαρακτήρα και στην απόκτηση χρημάτων. Όταν ένα video game το πετυχαίνει αυτό, δεν μπορεί να μην είναι καλό.

Σκηνή βγαλμένη από ασιατική ταινία δράσης.

Τη διαφορά εδώ την κάνουν οι μηχανισμοί RPG που έχει το Sleeping Dogs. Κάθε αποστολή και δραστηριότητα που κάνετε στο παιχνίδι συμβάλλει στην πρόοδο του Wei Shen (και σας δίνει χρήμα). Ανεβαίνοντας level σε επιμέρους τομείς (εγκληματική εμπειρία, αστυνομική εμπειρία, κοινωνικό επίπεδο, κλπ) ξεκλειδώνετε νέες ικανότητες και κινήσεις, και μάλιστα σε κάποιους τομείς έχετε να επιλέξετε από δύο skill trees με διαφορετικές ανταμοιβές. Καλείστε έτσι να επιλέξετε να ξεκλειδώσετε την ικανότητα ή κίνηση που θεωρείτε πιο χρήσιμη. Τη δε υγεία σας την αναβαθμίζετε προσευχόμενοι σε διάφορους ιερούς βωμούς που είναι διάσπαρτοι στην πόλη, στοιχείο που ταιριάζει απόλυτα με την όλη ασιατική κουλτούρα του παιχνιδιού. Επιπλέον, όσο υψηλότερο “κοινωνικό” level έχετε, τόσο καλύτερα ρούχα και αμάξια μπορείτε να αγοράσετε (αρκεί να έχετε και αρκετά χρήματα βέβαια). Η πόλη είναι γεμάτη με καταστήματα ρούχων και αυτοκινήτων, μασάζ, φαγητάδικα κλπ. Το φαϊ σας δίνει προσωρινό πλεονέκτημα σε υγεία και δύναμη, οπότε θα θέλετε να τσιμπήσετε κάτι πριν ξεκινήσετε κάποια αποστολή. Άλλη μια μαγκιά του παιχνιδιού.

H δράση στο Sleeping Dogs χωρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς. Ο πρώτος από αυτούς είναι το ξύλο. Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από ασιατικές ταινίες δράσης και πολεμικών τεχνών, ενώ δανείζεται μηχανισμούς από το εκπληκτικό Batman: Arkham City. Ρευστό ξυλίκι με καταιγισμό μπουνιών, κλωτσιών και λαβών, συνεχή counters και υψηλό βαθμό αλληλεπίδρασης με τα περιβάλλοντα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όπλα όπως μαχαίρια κλπ, ενώ αν θέλετε να τελειώνετε μια ώρα αρχίτερα, μπορείτε να αρπάζετε τους πιο αδύναμους εχθρούς και να τους σκοτώνετε χρησιμοποιώντας στοιχεία του γύρω χώρου (πχ να τους καρφώνετε σε αιχμηρά αντικείμενα κλπ), με ιδιαίτερα βάναυσα και αιματηρά αποτελέσματα. Oι δυνατότεροι εχθροί απαιτούν πιο στρατηγική και υπομονετική προσέγγιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εχθροί υπερέχουν αριθμητικά κατά πολύ, γεγονός που σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο ωραία όταν τους ξεκάνετε όλους. Σαν ταινία ένα πράγμα. Θα απολαύσετε δεόντως το ξύλο του Sleeping Dogs.

H κάλυψη στο πιστολίδι είναι απαραίτητη.

Λίγο πιο ανάμικτες εντυπώσεις αφήνει ο δεύτερος βασικός άξονας της δράσης, το πιστολίδι. Υπάρχουν οι τυπικοί μηχανισμοί third-person shooting, και δυστυχώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το auto-aim, το οποίο μάλιστα δεν απενεργοποιείται. Ευτυχώς δεν πρόκειται για άμεσο “κλείδωμα” της στόχευσης στους εχθρούς, όπως στα παλιά GTA ας πούμε, αλλά για κάτι πιο διακριτικό. Με λίγα λόγα, έχετε ελευθερία στόχευσης, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή πλήρους απενεργοποίησης του auto-aim. Τυπική είναι και η ΑΙ των εχθρών, οι οποίοι κάνουν τα βασικά, δηλαδή σας πυροβολάνε και καλύπτονται, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Πάντως, και το πιστολίδι προσφέρει αρκετή διασκέδαση, για δύο λόγους. Πρώτον, η ενεργοποίηση της αργής κίνησης όταν υπερπηδάτε εμπόδια, που σας επιτρέπει να “καθαρίζετε” τους πάντες με θεαματικό, κινηματογραφικό τρόπο. Δεύτερον -και αυτό μου άρεσε ιδιαίτερα- η “βάρβαρη” αίσθηση που βγάζει το πιστολίδι. Όλα τα παιχνίδια που περιέχουν κάποιου είδους shooting, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που πετυχαίνουν την αίσθηση ανταλλαγής πυρών, και αυτά που δεν την πετυχαίνουν. Το Sleeping Dogs ανήκει στην πρώτη κατηγορία, με τη σωστή αίσθηση των όπλων, τα ωραία animations χτυπημάτων και θανάτου, και το αρκετό αίμα, να σας κάνουν να το απολαμβάνετε, αλλά και να αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχει περισσότερο.

Τρίτος βασικός άξονας είναι... τα κυνηγητά, είτε με αμάξια, είτε με τα πόδια. Ο χειρισμός των αυτοκινήτων στο Sleeping Dogs είναι αρκετά arcadey και εύκολος, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από το GTA IV. Στα arcade στοιχεία συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα να (δι)εμβολίζετε άλλα οχήματα με το πάτημα ενός κουμπιού, να πυροβολάτε καθώς οδηγείτε, και πάλι σε αργή κίνηση, και το πιο τρελό απ' όλα: να πηδάτε από το όχημα που οδηγείτε σε προπορευόμενο και να το καταλαμβάνετε, όπως στο Wheelman (αλήθεια το θυμάται κανείς;). Eξάλλου, ο μάλλον υπερβολικός τρόπος που αντιδρούν τα οχήματα όταν πυροβολάτε τα λάστιχά τους έχει πλάκα. Όπως πάντα σε τέτοια παιχνίδια, μπορείτε να κλέψετε ότι αμάξι ή μοτοσυκλέτα βλέπετε, να αρχίσετε να ξυλοφορτώνετε περαστικούς κλπ. Δυστυχώς, όπως και το πιστολίδι, έτσι και η αστυνομία έχει σχετικά περιορισμένη παρουσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να ξεφεύγετε άνετα από τους αστυνομικούς, εμβολίζοντας και καταστρέφοντας τα περιπολικά. Αν είστε φουλ καταζητούμενοι σας κυνηγάνε τα SWAT με μαύρα θωρακισμένα φορτηγά, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε καμμία από τις κύριες αποστολές του παιχνιδιού. Κρίμα γιατί τα κυνηγητά με τις ανώτερες αστυνομικές δυνάμεις είναι επικά (αν και συχνά δεν έχετε όπλο να αμυνθείτε). Τα κυνηγητά όταν είστε πεζοί μοιάζουν βγαλμένα από ταινίες και επίσης θυμίζουν Assassin's Creed, δηλαδή free-running καταστάσεις. Όταν κυνηγάτε κάποιον τύπο πρέπει να έχετε σωστό συγχρονισμό για να ξεπερνάτε τα εμπόδια, να σκαρφαλώνετε κλπ, ώστε να μην μείνετε πίσω.

Γιατί να μην μπορώ να χρησιμοποιώ αυτό το ''εργαλείο'' πιο συχνά;

Πέρα από τα παραπάνω, είναι και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που κάνουν το Sleeping Dogs τόσο καλό. Πρώτο και καλύτερο το ίδιο το Hong Kong, που δίνει στο παιχνίδι μια διαφορετική ατμόσφαιρα, αντίστοιχη με των ταινιών που διαδραματίζονται σε αυτό. Η πόλη διαθέτει ποικιλία περιοχών, από φτωχογειτονιές μέχρι περιοχές με βίλες και εμπορικά κέντρα, από βρώμικα σοκάκια μέχρι μεγάλους αυτοκινητόδρομους και από λιμάνια μέχρι ορεινές διαδρομές. Δεν έχω πάει στο Hong Kong, αλλά θεωρώ ότι αναπαρίσταται σωστά στο παιχνίδι, τουλάχιστον οπτικά. Kαθώς προχωράτε, μένετε σε όλο και πιο πολυτελή σπίτια στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί και ότι μπορείτε να κολυμπάτε, αλλά και να οδηγείτε κρις κραφτ, αν και οι αποστολές με τέτοια στοιχεία είναι ελάχιστες. Πολύ ωραία και έξυπνα είναι και τα διάφορα mini-games, με τα οποία χακάρετε συστήματα, βάζετε κοριούς, εντοπίζετε τηλέφωνα και παραβιάζετε χρηματοκιβώτια. Το υπερ-smartphone σας είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, και μέσω αυτού μπορείτε να επικοινωνείτε με άλλους χαρακτήρες και να τσεκάρετε πληροφορίες και στατιστικά. Κάτι άλλο που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα να αλλάζετε αποστολές και δραστηριότητες στον μίνι-χάρτη με το απλό πάτημα του αριστερού αναλογικού. Πολύ χρήσιμο, καθώς σας εμφανίζει αυτόματα τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε, χωρίς να πρέπει να παγώσετε το παιχνίδι, να πάτε στον πλήρη χάρτη και να μαρκάρετε εσείς το σημείο όπου θέλετε να πάτε.

Το Sleeping Dogs είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, τουλάχιστον για τα δεδομένα της κατηγορίας. Παντού παρατηρείται ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, από τα μοντέλα των χαρακτήρων, μέχρι τα περιβάλλοντα και το εσωτερικό των αυτοκινήτων και κάποιων κτιρίων. Κίνηση στους δρόμους, ωραίοι φωτισμοί και εφέ, καλά animations και rag-doll physics. Όταν πιάνει βροχή, βλέπετε τις σταγόνες να σκάνε κάτω, τους δρόμους και τα ρούχα να γυαλίζουν, και τους περαστικούς να βγάζουν ομπρέλες. Οι ζημιές στα μοντέλα των οχημάτων είναι εμφανείς, αν και το όχημα που χρησιμοποιείτε είναι πάντα πολύ πιο ανθεκτικό από των εχθρών/αστυνομικών. Στον ήχο το παιχνίδι παίρνει άριστα, καθώς έχει εξαιρετικά εφέ, πλούσιο soundtrack που μπορείτε να απολαμβάνετε ακούγοντας ραδιόφωνο καθώς οδηγείτε, και άψογο voice work με καστ που περιλαμβάνει κορυφαία ονόματα. Άξιο αναφοράς είναι και το online μέρος του Sleeping Dogs, το Social Hub, στο οποίο μπορείτε να τσεκάρετε και να συγκρίνετε τις διαφόρων ειδών επιδόσεις σας στον κόσμο του παιχνιδιού με αυτές άλλων παικτών και φίλων.

Tα κυνηγητά με τους αστυνομικούς έχουν πλάκα, αλλά είναι εύκολα.

Το βασικό παράπονο που έχω από το Sleeping Dogs δεν αφορά την ποιότητά του, αλλά τον χαμηλό βαθμό δυσκολίας του. Από την αργή κίνηση και το auto-aim στο πιστολίδι, μέχρι την άνεση με την οποία ξεφεύγετε από την αστυνομία, το παιχνίδι κάνει τη ζωή σας εύκολη από την αρχή ως το τέλος. Ίσως υπερβολικά εύκολη. Ένα-δύο “κλικ” μεγαλύτερη δυσκολία θα το έκανε ακόμα πιο απολαυστικό. Από εκεί και πέρα όμως, μην έχετε αμφιβολία. Το Sleeping Dogs είναι ένα από τα καλύτερα open-world action games της τωρινής γενιάς συστημάτων. Δεν κάνει κάτι το επαναστατικό, αλλά κάνει διάφορα πράγματα σωστά και αποτελεί ένα εξαιρετικό σύνολο. Πέρα από το γεγονός ότι γελάει ο κόσμος με την απόφαση της Activision να το εγκαταλείψει, θεωρώ ότι με τούτα και με τ'άλλα το συγκεκριμένο γεγονός έκανε καλό στο παιχνίδι. Απαλλαγμένο από το όνομα True Crime που δε λέει και πολλά στους gamers, ως Sleeping Dogs ξεκινάει από “λευκή κόλλα” με ιδανικό ντεμπούτο και στο μέλλον σίγουρα θα εξελιχθεί σε βαρβάτη σειρά. Όσο για το παρόν, απλά φροντίστε να τσιμπήσετε το Sleeping Dogs.

+ Το Hong Kong, η όλη ασιατική κουλτούρα και ο κώδικας τιμής των Triads
+ Ενδιαφέρων κόσμος γεμάτος πράγματα να κάνετε, που θα θέλετε να τα κάνετε
+ Ωραίο ξύλο
+ Διασκεδαστικό πιστολίδι
+ Προσεγμένη και ολοκληρωμένη ιστορία
+ Κορυφαίος τεχνικός τομέας για τα δεδομένα της κατηγορίας, πλούσιο soundtrack
+ Έξυπνα mini-games και μηχανισμοί

- Εύκολο
- Ίσως υπερβολικά arcadey χειρισμός αυτοκινήτων
- Aυτόματη στόχευση (ευτυχώς όχι απόλυτα)
- Έπρεπε να έχει περισσότερο πιστολίδι

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: Square Enix
Ανάπτυξη: United Front Games
Διάθεση: CD Media
Είδος: Open-world action
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.sleepingdogs.net
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 17/8/2012
PEGI: 18