Πώς το Sleeping Dogs "λάμπει" στο PC

, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012 0  

Θα το πω ευθύς εξαρχής: το Sleeping Dogs δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και ένα από τα καλύτερα console ports στο PC που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, το Sleeping Dogs είναι -σχεδόν- τόσο καλό, όσο και το Max Payne 3 στο PC. Τόσο η Rockstar, όσο και η United Front Games, αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγες μέρες από τον χρόνο τους ώστε να βελτιστοποιήσουν τις εκδόσεις των παιχνιδιών τους για PC, κι αυτός ο επιπλέον χρόνος απέφερε καρπούς. Γι αυτό, αγαπητοί εκδότες και λοιποί κατασκευαστές, ξεκινήστε να παίρνετε μαθήματα από αυτές τις δύο εταιρείες γιατί έτσι πρέπει να μεταφέρονται τα παιχνίδια στο PC.

Πριν λίγο καιρό, η Square Enix καυχιόταν για την έκδοση του Sleeping Dogs στο PC και διατυμπάνιζε τα ειδικά χαρακτηριστικά της. Μερικά από αυτά είναι η υποστήριξη τόσο των multi-GPUs, όσο και των dual-core/quad-core υπολογιστικών συστημάτων. Σύμφωνα με τη Square, αντίθετα με άλλα PC games, το Sleeping Dogs αξιοποιεί τέσσερις και παραπάνω CPU πυρήνες. Όχι μόνο αυτό, αλλά η United Front αποφάσισε να προσθέσει υφές υψηλότερης ανάλυσης, DX11 χαρακτηριστικά, καθώς και ενσωματωμένη υποστήριξη για SSAA (παρόμοια τεχνική εξομάλυνσης γωνιών με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο The Witcher 2).

Για τις ανάγκες της δοκιμής, χρησιμοποίησα έναν quad-core στα 4.2Ghz (καταραμένο καλοκαίρι, άντε να έρθει ο χειμώνας) με 4GB RAM, μια κάρτα Nvidia GTX 295, Windows 7 64-Bit και τους τελευταίους beta drivers της Nvidia. Η εταιρεία έχει ήδη προσθέσει ένα SLI profile για το παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με το Nvidia Inspector Tool. Υπάρχουν βέβαια αναφορές για κάποια άλλα SLI flags που -φαινομενικά- προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις. Δυστυχώς όμως δεν παρατήρησα καλύτερες επιδόσεις ούτε με το 0x084010F5 SLI Compatibility Bit, ούτε και με το 0x080116F5. Η Nvidia θα προσθέσει ένα νέο SLI bit στους επόμενους drivers της, οπότε υπάρχει πιθανότητα να λυθούν κάποια επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπισα με το παιχνίδι.

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους, καθώς έχουμε 80-85% χρήση σε κάθε πυρήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Sleeping Dogs έχει βελτιστοποιηθεί για τετραπύρηνους επεξεργαστέs, καθώς όλοι οι πυρήνες του Q9650 μου δούλευαν κατά το 80-85%. Όταν προσομοίωσα έναν dual-core επεξεργαστή, παρατήρησα μια σεβαστή πτώση των καρέ (15fps διαφορά). Σαφώς και η χρήση CPU καλύτερης αρχιτεκτονικής θα επιφέρει επιπρόσθετα καρέ ανά δευτερόλεπτο, πράγμα άλλωστε που θα χαροποιήσει όσους είναι κάτοχοι i3, i5 και i7 επεξεργαστών της Intel. Παρά ταύτα, παρατήρησα ένα ανεξήγητο performance hit κατά την οδήγηση μέσα στην πόλη. Κάθε φορά που πατούσα το γκάζι, το frame rate έπεφτε στα 40-45. Όποτε σταματούσα την οδήγηση, το frame rate επέστρεφε στα 60άρια. Δεν είχε σημασία πόσοι NPCs ή οχήματα βρισκόντουσαν εντός του οπτικού μου πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι παίζει με τον κώδικα του παιχνιδιού.

Το Sleeping Dogs λοιπόν εξαρτάται τόσο από τη CPU, όσο και από τη GPU. Όπως φαίνεται και παραπάνω, το καμάρι της United Front και της Square Enix εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους επεξεργαστές. Από την άλλη μεριά, όμως, η United Front πρόσθεσε κι αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία “στρεσάρουν” τη GPU. Η επιλογή Extreme AA, λόγου χάρην, είναι στην ουσία FXAA μαζί με 4x4SSAA, μια τεχνική η οποία είναι αρκετά απαιτητική. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ομάδα ανάπτυξης πρόσθεσε SSAAO, υψηλότερης ποιότητας σκιές, και καλύτερο LOD σύστημα. Ναι, θα παρατηρήσετε pop-up αντικειμένων αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο στις κονσόλες. Μια GTX275 μπορεί να τρέξει το παιχνίδι με 30 καρέ το δευτερόλεπτο (χωρίς περαιτέρω πτώσεις) στις μέγιστες γραφικές λεπτομέρειες και με normal AA. Από την άλλη, μια GTX295 είναι ικανή να σας προσφέρει 60 καρέ το δευτερόλεπτο (με την προϋπόθεση να μην “χωλένετε” εξαιτίας της CPU σας). Στο σύστημα δοκιμής, το Sleeping Dogs έτρεχε με παραπάνω από 60fps με μοναδική εξαίρεση κατά τη διάρκεια της οδήγησης εντός της πόλης.

Όταν σταματάμε να οδηγάμε, η χρήση SLI εκτοξεύεται στο 90-96%.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Sleeping Dogs φαίνεται εξαιρετικό για open-world sandbox παιχνίδι. Οι περισσότερες υφές είναι όντως υψηλής ανάλυσης (αν και θα παρατηρήσετε αρκετές χαμηλής ανάλυσης εδώ κι εκεί) και μέσω του DX11 tessellation, οι χαρακτήρες δεν έχουν ίχνος από “ξέμπαρκα” πολύγωνα. Αν βεβαίως δεν έχετε DX11 κάρτα υπάρχει θέμα, αφού θα παρατηρήσετε αρκετές “γωνίες” στους χαρακτήρες. Το SSAO επιφέρει τεράστιες βελτιώσεις στο οπτικό θέαμα, ειδικά όταν περπατάτε σε σκοτεινά σοκάκια όπου δεν δημιουργούνται σκιές από τις δυναμικές πηγές φωτός. Βέβαια, πρέπει να αναφέρω και τα προβλήματα του Sleeping Dogs, για τα οποία ευθύνεται το σχετικά “old-generation” σύστημα φωτισμού. Το να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές diffuse maps ώστε να θαμπώσουν και να εντυπωσιάσουν τους gamers έχει καταντήσει βαρετό, ειδικά για όσους από εσάς έχετε δει τον ray-tracing φωτισμό της Brigate 2 Engine. Επίσης, το Sleeping Dogs δεν χρησιμοποιεί ούτε καν Global Illumination, ενώ αρκετές σκιές είναι προκατασκευασμένες. Το δε TοD (Time of Day) θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω ενός ENBSeries mod, αν και ο Boris Vorontsov δεν ασχολείται -για την ώρα- με το παιχνίδι.

Όσον αφορά το gameplay, δεν έχω και πολλά να προσθέσω. Μπορείτε άλλωστε να διαβάσετε το review του Termi. Προσωπικά θεωρώ το Sleeping Dogs το ιδανικό μίγμα μεταξύ Shen Mue, GTA IV, Yakuza και True Crime. Πρέπει επίσης να πω ότι το παιχνίδι μου θύμισε την ιαπωνική ταινία Infernal Affairs, remake της οποίας είναι το αμερικάνικο The Departed.

Ωραία textures, ωραία γραφικά... αυτός ο περίεργος που κάθεται έτσι μπροστά μου όμως τι περιμένει; No κοκο σήμερα mate.

Σε τελική ανάλυση, το Sleeping Dogs είναι ένα εθιστικό και βελτιστοποιημένο PC game. Σε αντίθεση με το Max Payne 3 όμως, υπάρχουν μερικά θεματάκια με την μηχανή (ή και με το SLI profile) του Sleeping Dogs. Ας ελπίσουμε ότι η United Front Games θα διορθώσει τα διάφορα αυτά τεχνικά θέματα. Παρά ταύτα, το Sleeping Dogs εκμεταλλεύεται τους τετραπύρηνους και του διπύρηνους επεξεργαστές, διαθέτει αρκετές γραφικές επιλογές για να φέρετε το παιχνίδι στα μέτρα σας, δουλεύει μια χαρά σε SLI mode, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Παρόλο που δεν είναι το καλύτερο PC port του 2012 (αυτός ο τίτλος μέχρι στιγμής πηγαίνει στο Max Payne 3), είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει εντός της χρονιάς. Γι αυτό και η Square Enix με την United Front Games αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Εύγε!