Skate 2 Review

, Παρασκευή 27 Φεβρουάριος 2009 0  

Η σειρά Tony Hawk για πολλά χρόνια ηγούνταν των παιγνιδιών που αφορούσαν το skateboarding. Η σειρά γενικά χρειαζόταν μία ανανέωση που η Neversoft δεν κατάφερε ποτέ να κάνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες. Έτσι, το 2007 η σειρά Tony Hawk επισκιάστηκε από το εκπληκτικό Skate της EA. Ο τίτλος όχι μόνο έφερε νέα στοιχεία στα παιγνίδια skateboarding, αλλά έδωσε συνολικά μία νέα πνοή στο gameplay παιγνιδιών που έχουν να κάνουν με extreme sports. Ενάμισι χρόνο μετά, το Skate 2 έφτασε στα χέρια μας για να μας αποδείξει ότι το skateboarding εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό.

To Skate 2 είναι το τελευταίο παιγνίδι της Black Βox, πριν αυτή κλείσει οριστικά. Αν και τα τελικά στάδια της ανάπτυξης του τίτλου μεταφέρθηκαν σε άλλο studio, με χαρά είδα μόνο το logo της Blackbox να φιγουράρει στην αρχή του παιγνιδιού. Ο τίτλος είναι ένα αμιγώς παιγνίδι skateboarding. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης αναλαμβάνει έναν ανώνυμο και απρόσωπο skater, που αφού του δώσει πρόσωπο, όνομα και στιλ, καλείται να εδραιώσει τον τυπάκο του σαν τον πιο ικανό (και πλούσιο) skater της πόλης San Vanelona. Όλα αυτά, κάνοντας κολπάκια με μια σανίδα με ροδάκια…

Λένε ότι συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει και αυτή η νοοτροπία είναι διάσπαρτη στο παιγνίδι. Ο χειρισμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον προκάτοχο του. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το δεξί αναλογικό για τα διάφορα κόλπα, τις σκανδάλες για τα πιασίματα και το αριστερό αναλογικό για την κλίση του παίκτη κατά την διάρκεια των αλμάτων. Γενικά, οι βετεράνοι της σειράς δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αφού οι μικροπροσθήκες διαφοροποιούν ελάχιστα τον χειρισμό από το προηγούμενο παιγνίδι. Για τους νέους θα συνιστούσα υπομονή και επιμονή, αφού χρειάζεται μια γενική εξοικείωση με τον χειρισμό πριν την συμμετοχή σε κάποιο σοβαρό event.

Η πόλη του San Vanelona είναι πιο μεγάλη και διαθέτει περισσότερη λεπτομέρεια. Μιλάμε για μία τεράστια γεωγραφική έκταση, πραγματική χαρά του κάθε skater. Υπάρχουν πάρα πολλά για να ανακαλύψει κάποιος στην πόλη, η οποία σφύζει από ζωή. Τα γραφικά του παιγνιδιού, αν και δεν είναι ριζοσπαστικά, είναι αρκετά καλά και το αστικό περιβάλλον παρουσιάζεται με ποικιλία και χρώμα. Οι μοναδικές ενστάσεις που έχω αφορούν την κάπως χαμηλή ανάλυση στις υφές και το φαινόμενο του pop-up, που συμβαίνει όταν διάφορα αντικείμενα στα γραφικά εμφανίζονται ένα-ένα. Ο ήχος βρίσκεται και αυτός σε καλά επίπεδα, με το licensed soundtrack να κερδίζει τις εντυπώσεις. Οι φωνές των ηθοποιών ποικίλουν και προσδίδουν τον τόνο που χρειάζεται ένα τέτοιο παιγνίδι. Τα ηχητικά εφέ είναι άφθονα, από την αόριστη βαβούρα της πόλης, μέχρι τον ήχο από τα κόκκαλα του skater που σπάνε μετά από μία γερή τούμπα.

Handplants - κάτι που έλειπε απο το προηγούμενο παιγνίδι

Handplants - κάτι που έλειπε απο το προηγούμενο παιγνίδι

Η πόλη που διαδραματίζεται το παιγνίδι είναι διαθέσιμη ολόκληρη στον παίκτη εξαρχής. Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσει κάποιος να επιδοθεί στην εξερεύνηση, μπορεί να το κάνει παίρνοντας τον δρόμο προς το άγνωστο. Υπάρχουν πολλά μέρη που ο παίκτης θα κληθεί να εδραιώσει την κυριαρχία του πάνω τους κάνοντας περίτεχνα κόλπα. Η εξερεύνηση της πόλης όμως δεν έχει να κάνει με τα διάφορα events στο career mode. Αντί ο τίτλος να υποχρεώνει τον παίκτη να μεταβεί από την μία αποστολή στην άλλη, μπορεί απλά να τηλεμεταφερθεί χρησιμοποιώντας τον χάρτη. Έτσι απαγκιστρώνεται η εξερεύνηση από τις διάφορες «αποστολές», καθιστώντας την απλά ένα συμπλήρωμα.

Τα events στο career mode είναι πάρα, μα πάρα πολλά. Υπάρχουν τα Death Races, στα οποία θα κληθείτε να νικήσετε αντίπαλους skaters σε διαδρομές μετ’ εμποδίων, υπάρχουν τα Street Contests, όπου πρέπει να νικήσετε αντίπαλους skaters κάνοντας καλύτερα κόλπα, τα Skating With Pros που οι «βετεράνοι» skaters δοκιμάζουν τις ικανότητές σας, και άλλα πολλά, που σας αποφέρουν χρήματα, δόξα, ρουχισμό και εξοπλισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιγνίδι είναι γεμάτο brands. Ξεκλειδώνοντας ρουχισμό, όλο και περισσότερα brands κάνουν την εμφάνισή τους και ίσως σας ενοχλήσουν με την συχνή εμφάνισή τους. Οι αγαπημένες μου missions πάντως είναι αυτές που πρέπει ο παίκτης να φάει θεαματικές σαβούρες από συγκεκριμένα μέρη. Ναι, καταντά πλέον ανησυχητικό, αφού το να τρως τα μούτρα σου είναι το πιο διασκεδαστικό μέρος αυτού του παιχνιδιού. Επιπλέον, το περιοδικό Thrasher έχει τις δικιές του ξεχωριστές αποστολές που αποτελούνται από σπασίματα οστών και θεαματικά πεσίματα, οι οποίες αποφέρουν χρήμα στον παίκτη.

Grinding στα κάγκελα και τις κουπαστές - εύκολο και διασκεδαστικό κόλπο

Grinding στα κάγκελα και τις κουπαστές - εύκολο και διασκεδαστικό κόλπο

Μία άλλη νέα προσθήκη είναι το Off The Board Control. Ο skater μας ανακάλυψε ότι είναι άνθρωπος και μπορεί να κινείται και με τα ποδαράκια του όταν χρειάζεται. Πλέον το ανέβασμα σε σκάλες και άλλες δύσβατες περιοχές είναι δυνατό, αφού ο χαρακτήρας έχει την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να κινηθεί πεζός. Πάντως το συγκεκριμένο mode θα το χαρακτήριζα δύστροπο, αφού έχει ενσωματωθεί άσχημα στο παιγνίδι. Το animation είναι αισχρό, ο χειρισμός είναι αργός και η κάμερα απαράδεκτη. Συχνά ο παίκτης τρώει τούμπες στεκούμενος στα ίδια του τα ποδάρια, λες και έπαθε εγκεφαλικό ξαφνικά, ενώ δεν λείπουν και οι φάσεις που ο χειρισμός «κολλάει» και ακινητοποιεί τον χαρακτήρα. Το off the board φέρνει και μία νέα μηχανική του παιγνιδιού που είναι η μετακίνηση αντικειμένων. Μπορείτε να βρείτε άφθονα παγκάκια, ξύλινες ράμπες και σκουπιδοτενεκέδες που μπορείτε να μετακινήσετε για να διευκολύνετε την διέλευσή σας ή να δημιουργήσετε το δικό σας skating spot και να το ανεβάσετε στους servers της EA.

Στα αρνητικά του τίτλου συγκαταλέγεται η camera που βρίσκεται πίσω από τον παίκτη και αρκετά χαμηλά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο υπολογισμός της απόστασης, πράγμα που οδηγεί σε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Για να γίνουν τα πράγματα πιο ενοχλητικά, το παιγνίδι υιοθετεί μία οπτική που μοιάζει με fish-eye φακό που καμπυλώνει τα πάντα. Αν είσαστε νέος στην σειρά, θα σας πάρει πολύ καιρό να υπολογίσετε σωστά τις αποστάσεις. Ένα άλλο αρνητικό είναι ο replay editor που, ενώ προσφέρει νέες δυνατότητες, θα πρέπει να πληρώσετε για να έχετε όλες τις δυνατές ρυθμίσεις για τα replay σας. Απλά απαράδεκτο. Από τόσα και τόσα που μπορούν να προσφέρουν επί πληρωμής, το replay editor βρήκαν να εκμεταλλευτούν;

Κοίτα μαμά! Πετάω! (η προσγείωση είναι το πρόβλημα)

Κοίτα μαμά! Πετάω! (η προσγείωση είναι το πρόβλημα)

Αρκετές φορές οι αποστολές είναι δύσκολες και οι στόχοι τους όχι και τόσο ξεκάθαροι. Για παράδειγμα, έπεσα σε μια αποστολή που έλεγε “340 over gap”. 340 τι; Πόντοι; Μοίρες; Φασόλια; Έπρεπε να παίξω την αποστολή και να αποτύχω αρκετές φορές για να καταλάβω ότι μου ζητούσε να στριφογυρίσω τον παίκτη μου 340 μοίρες υπερπηδώντας ένα χάσμα. Ακόμα ένα εκνευριστικό κομμάτι είναι η γενικότερη ορολογία, που συχνά είναι πολύ “skaterίστικη”. Δεν θα με πείραζε αν απλά έμενε στo όνομα του εκάστοτε τρiκ που έκανα, αλλά συχνά βρίσκεται σε επεξηγήσεις των αποστολών και αφήνει τον παίκτη να αναρωτιέται… τι εννοεί ο ποιητής και έτσι θα πρέπει να επισκεφτεί το γλωσσάρι που είναι διαθέσιμο από το pause menu. Παρόλα αυτά το βρίσκω κάπως ενοχλητικό.

Ο τίτλος έχει αρκετά πλούσιο online, με το Freeskate να είναι η επιλογή που κάνει αίσθηση. Επηρεασμένο από τo αντίστοιχο online mode του Burnout Paradise, επιτρέπει πολλούς παίκτες να μπουν στην πόλη και να συμμετάσχουν σε αποστολές που απαιτούν την συνεργασία για να εκπληρωθούν. Τα υπόλοιπα modes έχουν να κάνουν με τα κλασσικά ranked και unranked matches, ενώ δεν λείπουν και τα leaderboards. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα που αναφέραμε παραπάνω, που αφορά τα το upload των skate spots που δημιουργεί ο παίκτης, αλλά και το upload διαφόρων replays μέσω του Skate.Reel. Τέλος, γι αυτούς που θέλουν να μοιραστούν την διασκέδαση σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει το party play, το οποίο μπορεί να παιχτεί μάλιστα και με ένα χειριστήριο. Αποτελείται από 3 modes: ένα όπου καλείται ο ένας να μιμηθεί τον άλλο, ένα όπου νικητής είναι αυτός που θα κάνει τα καλύτερα κόλπα και ένα όπου οι παίκτες καλούνται να κάνουν τις πιο θεαματικές πτώσεις. Το τελευταίο όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί την σαδιστική απόλαυση της παρέας.

Πολύ φοβάμαι οτι δεν θα προσγειωθείς καλά φιλαράκο...

Πολύ φοβάμαι οτι δεν θα προσγειωθείς καλά φιλαράκο...

Γενικά το Skate 2 αξίζει την προσοχή, αν και δεν πρόκειται για κάτι ριζοσπαστικό σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο. Είναι μεγαλύτερο και ομορφότερο, κάποιοι νέοι μηχανισμοί gameplay έχουν ενσωματωθεί σωστά, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Γενικά, αν είστε νέοι στην σειρά, απλά αγνοήστε το πρώτο Skate και ξεκινήστε από εδώ. Ως προς τους… βεταράνους, αυτοί θα απολαύσουν ιδιαίτερα το εξαιρετικό Freeskate mode. Τέλος, όσοι από εσάς ασχολούνται προσωπικά με το skateboarding, επιβάλλεται να αγοράσουν το Skate 2.

+ Τεράστια και ανοιχτή πόλη για εξερεύνηση
+ Ποικιλία σε αποστολές και επιλογές
+ Διασκεδαστικό online με το Freeskate mode
+ Απολαυστικές τούμπες
+ Όμορφα γραφικά και ήχος

- Χειρισμός που θέλει συνήθεια
- Προβληματική γωνία της κάμερας
- Το fish-eye εφέ της κάμερας που δεν επιτρέπει τον σωστό υπολογισμό της απόστασης
- Άθλια off the board controls
- Brands παντού και η χρηματική εκμετάλλευση replay editor

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Black Box
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Skateboarding
Παίκτες: 1-4
Επίσημο Site: http://skate.ea.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 31/1/2009
PEGI: 16+