Silent Hill: Shattered Memories Review

, Πέμπτη 4 Μάρτιος 2010 0  

“This game plays you as much as you play it!” Με αυτή την φράση το Silent Hill: Shattered Memories δείχνει απο νωρίς την έμφαση που δίνει στην ψυχολογία του παίκτη και το πόσο θέλει να “παίξει” μαζί του. Είναι αυτό όμως αρκετό για την συνέχεια μιας ιστορικής σειράς, που έχει αφήσει το δικό της στίγμα στον χώρο των video games; Υπομονή θα δούμε παρακάτω!

Όσοι έχουν παίξει το πρώτο Silent Hill θα καταλάβουν οτι το Shattered Memories έχει πάνω κάτω την ίδια ιστορία. Ο κεντρικός ήρωας είναι και πάλι ο Harry Mason, που μετά απο ένα τροχαίο ατύχημα χάνει τις αισθήσεις του και όταν συνέρχεται η κόρη του έχει χαθεί. Απο εκείνη την στιγμή ξεκινάει η αναζήτηση της μικρής Cheryl στην σκοτεινή και παγωμένη πόλη Silent Hill. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο χαρακτήρας μας έχει ήδη βιώσει τα γεγονότα και τα αφηγείται στον ψυχολόγο του. Ο ψυχολόγος κατά την διάρκεια της θεραπείας μας βάζει διάφορα, τεστ όπως κάποια ερωτηματολόγια η ακόμα και ζωγραφική! Το αποτέλεσμα αυτόν των τεστ αλλάζει κάποια μικρά στοιχεία στην εξέλιξη της ιστορίας και βοηθάει το παιχνίδι να προσαρμόστει πάνω στον παίκτη.

Δυστυχώς το πολύ φτωχό gameplay δεν αφήνει πολλά περιθώρια να ευχαριστηθούμε όλα τα παραπάνω. Οι γρίφοι είναι εύκολοι και επαναλαμβανόμενοι και γρήγορα γίνονται κουραστικοί, ενώ τα όπλα λάμπουν δια της απουσία τους! Ακριβώς,ο χαρακτήρας δεν έχει ούτε νυχοκόπτη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αποφύγει τους εχθρούς με εμπόδια η να τους τυφλώσει προσωρινά με φωτοβολίδες. Θετική είναι πάντως η προσθήκη του κινητού, που είναι πολύ χρήσιμο. Μπορούμε να κάνουμε κλήσεις η να διαβάσουμε μηνύματα. ενώ το GPS το χρησιμοποιούμε σαν τον χάρτη του παιχνιδιού. Ακόμα, η χρήση της φωτογραφικής μηχανής είναι αναγκαία για να λύσουμε συγκεκριμένους γρίφους, καθώς εμφανίζει εικόνες που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό οφθαλμό. Γενικώς, η διάρκεια του τίτλου είναι μικρή και ανάλογα με το επίπεδο του παίκτη κυμαίνεται απο έξι μέχρι οκτώ ώρες, αλλά το replay value είναι υψηλό, καθώς υπάρχουν αρκετά πιθανά τέλη.

Όταν έρχονται οι εχθροί o ήρωάς μας... το βάζει στα πόδια!

Μπορεί το PS2 να έχει μια δεκαετία στην πλάτη του, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τα άσχημα γραφικά του παιχνιδιού. Σίγουρα το σκοτάδι που κυριαρχεί προσθέτει στην ατμόσφαιρα, αλλά όταν τα περιβάλλοντα είναι θολά και το βεληνεκές του φακού μικρό, τότε μάλλον περισσότερο κακό κάνει. Προσεγμένα δεν είναι ούτε τα μοντέλα των χαρακτήρων και των αντικειμένων και έχουν έντονα στοιχεία πιξελιάσματος, αλλά και πολύ απότομα physics. Τουλάχιστον ο ήχος κυμαίνεται σε ανώτερα επίπεδα. Η μουσική μπορεί να είναι συχνά επαναλαμβόμενη, αλλά ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του τίτλου, όπως και τα ηχητικά εφέ που είναι αρκετά τρομακτικά. Ρεαλιστικό είναι και το voice-acting αν και δεν το ακούμε συχνά, καθώς οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι περιορισμένοι. Πάντως μου φάνηκε πολύ αστείο που ο ήρωας ψάχνει την κόρη του στην χιονοθύελλα καμιά φορά... ψιθυρίζοντας!

Ο χειρισμός είναι αρκετά αποτελεσματικός αλλά έχει κάποια ψεγάδια. Ένα απο αυτά είναι ότι ο φακός δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα απο την κάμερα και ετσί δεν βοηθάει όταν ο παίκτης πρέπει να κάνει γρήγορες κινήσεις για να αποφύγει τους εχθρούς. Επίσης, κάτι που προσωπικά με ξένισε είναι οτι όταν τρέχει ο χαρακτήρας, ανοίγει πόρτες η πηδάει διάφορα εμπόδια αυτόματα αν και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν τον καταδιώκουν.

Όντως έχεις σήμα καμπάνα!!!

Το Silent Hill Shattered Memories προσπαθεί να πετύχει με την συνταγή του αρχικού Silent Hill, αλλά αφήνει πολλά καλά στοιχεία απ' έξω και το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Μπορεί να προσθέτει κάποια καινούργια, αλλά στην καλύτερη καταλήγει να αποτελεί μια απλή περιπέτεια που γρήγορα θα ξεχαστεί απο τον παίκτη. Απευθύνεται περισσότερο σε φανατικούς οπαδούς της σειράς και σε αυτούς που ψάχνουν ένα απλό και “γρήγορο” horror game.

+ Πολύ ατμοσφαιρικό
+ Ενδιαφέρον το σύστημα με τον ψυχολόγο
+ Διαφορετικά τέλη

- Άσχημα και πρόχειρα γραφικά
- Μικρό σε διάρκεια
- Παντελής έλλειψη όπλων
- Επαναλαμβανόμενοι γρίφοι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

Πλατφόρμα: PS2 (Wii, PSP)
Έκδοση: Konami
Ανάπτυξη: Konami
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Horror
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: http://www.konami.com/shsm/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Φεβρουάριος 2010
PEGI: 16