Είναι αστείο αλλά ο κόσμος των video games έχει κατακλειστεί πλέον από παιχνίδια που προσπαθούν να πάρουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους και να προσφέρουν μια “ώριμη” και “ενήλικη” εμπειρία (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε). Ως εκ τούτου, έχουμε παιχνίδια με ενήλικο σενάριο, άλλα που προσπαθούν να μοιάσουν σε κινηματογραφικές ταινίες, άλλα που προσπαθούν να πουν μια ιστορία, άλλα που προσπαθούν να μας βυθίσουν σε παραμυθένιους κόσμους. Αλλά πείτε μου κάτι πολύ απλό: πότε βγήκε ένα παιχνίδι που να υπόσχεται απλή διασκέδαση;
Βλέπετε, πριν αρκετά χρόνια τα video games είχαν ξεκινήσει με το σκεπτικό της διασκέδασης. Προτού εξελιχθουν σε… business, οι developers έφτιαχναν τα παιχνίδια με μεράκι και σκοπό να μας κάνουν να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά και ευχάριστα τα απογεύματά μας. Αυτό το στοιχείο της διασκέδασης όμως φαίνεται να χάθηκε στην μετα-Half-Life εποχή. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που ξεχωρίζει το Serious Sam 3: BFE από όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που κυκλοφορούν την παρούσα χρονική στιγμή.
Η σειρά Serious Sam ποτέ δεν έπαιρνε τον εαυτό της στα σοβαρά και ποτέ δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο σενάριο. Η Γη δέχεται επίθεση από εξωγήινους κι η ανθρωπότητα βασίζεται σε έναν μονάχα άνθρωπο που καλείται να τη σώσει. Και ποιος νοιάζεται για το σενάριο βασικά, όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι όπως το Serious Sam; Ένα παιχνίδι βασισμένο σε old-school τακτικές, με αμέτρητους εχθρούς, υποδειγματικό τεχνικό τομέα, τρελές σφαγές, γρήγορο και σφιχτό gameplay, καθώς επίσης και μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς εχθρούς που έχουμε δει σε video game. Όχι πείτε μου δηλαδή, ποιος μπορεί να ξεχάσει τους ακέφαλους καμικάζι ή τον τελικό, γιγαντιαίο κακό στο The First Encounter; Πολύ απλά, η Croteam το ‘χει το θέμα και ξέρει να φτιάχνει old-school shooters. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με το Hard Reset ή το Duke Nukem Forever, γιατί πολύ απλά, το Serious Sam 3 είναι ανώτερο σε όλους τους τομείς. Είναι old-school χαμός σε όλο του το μεγαλείο και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως ήταν τα παιχνίδια των 90s.
Το Serious Sam 3: BFE έχει αναπτυχθεί με την έκδοση 3.5 της Serious Engine και ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί. Ναι, υπάρχουν μερικές υφές χαμηλής ανάλυσης εδώ κι εκεί, αλλά η γενικότερη “εικόνα” που αφήνουν τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετική. Λεπτομερέστατοι εχθροί κάνουν την εμφάνισή τους κατά ορδές σε τεράστιες πίστες, οι οποίες συνοδεύονται από όλες τις σύγχρονες τεχνικές γραφικών, όπως το HDAO, το parallax occlusion mapping, τα soft particles και τα HDR effects. Το Serious Sam 3 είναι μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα μετά τα τόσα FPS που έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό και διαθέτουν μικρές και σχετικά άδειες πίστες.
Ο βαθμός καταστροφής του περιβάλλοντος κυμαίνεται σε αρεστά επίπεδα ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα πολυάριθμες ρυθμίσεις. Η Croteam προσφέρει πλήθος επιλογών που μπορούν να παραμετροποιηθούν, ενώ έκπληξη μου προκάλεσε η επιλογή με την οποία μπορείτε να πειράξετε τα χρώματα, το contrast και το gamma level του παιχνιδιού. Κι αυτό γιατί μπορείτε να τραβήξετε μερικές εντυπωσιακές εικόνες αν πειραματιστείτε με αυτές τις επιλογές, αφού εδώ που τα λέμε όλοι οι PC-άδες είμαστε και λιγουλάκι “graphics whores”. Το Serious Sam 3 είναι επίσης το μοναδικό παιχνίδι που – κατά κάποιο τρόπο – γονάτισε την GTX295 μου, καθώς τα 896MB μνήμης ανά πυρήνα δεν είναι αρκετά για τις Ultra υφές (το stuttering ήταν απλά εκνευριστικό από ένα σημείο και μετά). Αν εξαιρέσουμε τα θέματα που αντιμετώπισα με την vRam, το παιχνίδι έτρεχε με 30-90fps σε 1080p με Ultra ρυθμίσεις. Και όπως μπορείτε να δείτε κι από τις εικόνες, δικαιολογούνται αυτές οι απαιτήσεις, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια του 2011.
Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνεται και το ηχητικό μέρος. Το soundtrack που συνοδεύει τις μάχες είναι πολύ δυνατό και ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη. Ο Sam δείχνει και ακούγεται ως ένα κωλόπαιδο. Σε αντίθεση όμως με τον Δούκα στο DNF, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Sam έχει κέφι και στιλ. Αυτό ακριβώς είναι που ξεχωρίζει το Sam από τον Duke Nukem και δείχνει πόσο πιο cool έχει γίνει ο πρώτος. Δεν είναι μόνο οι έξυπνες ατάκες αλλά κι ο τρόπος, η ένταση της φωνής αν θέλετε, και το πάθος που είναι σκάλες ανώτερα και κάνουν τον Sam να φαίνεται τόσο badass. Συνάμα, δείχνει πως θα έπρεπε να ήταν και να ακούγεται ο Duke Nukem στο κωμικοτραγικό Duke Nukem Forever. Τέλος, όλα τα ηχητικά εφέ που είχαμε αγαπήσει από τα προηγούμενα παιχνίδια επιστρέφουν. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από τις φωνές των καμικάζι μέχρι το καλπασμό των σκελετωμένων αλόγων και τα μουγκρητά των ταύρων. Ακόμα κι ο ήχος των power-ups είναι ίδιος. Εύγε Croteam.
Στα του gameplay, τα πράγματα είναι απλά. Στα χέρια μας έχουμε έναν τίτλο που σας παίρνει από το χεράκι, σας δίνει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, σας τοποθετεί σε μια πίστα και σας ρίχνει το ένα κύμα αντιπάλων μετά από το άλλο. Ξεχάστε τις τακτικές του παρελθόντος και των άλλων FPS που έχετε συνηθίσει να ακολουθείτε, δεν υπάρχουν. Είστε απλά εσείς και οι αντίπαλοι. No cover all man, όπως λέει και το μόττο του τίτλου. Κοινώς, ότι κινείται πρέπει να πεθάνει και η δράση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να κούραζε αλλά η Croteam έχει βρει την μυστική φόρμουλα. Το μυστικό της επιτυχίας του Serious Sam 3 είναι το τέλειο πάντρεμα των εχθρών, του οπλοστασίου και της δράσης. Η εν λόγω συνταγή έχει δέσει τόσο τέλεια στο Serious Sam 3, που δεν υπάρχει στιγμή να πει κάποιος ότι βαρέθηκε ή ότι πολεμάει τους ίδιους εχθρούς όλη την ώρα.
Πολλοί είχαν βιαστεί να κατακρίνουν την κίνηση της Croteam να χρησιμοποιήσει μοντέρνα όπλα, καθώς επίσης και να ενσωματώσει melee επίθεση. Μολονότι συμφωνώ ότι το melee attack είναι κάπως “φτηνό” κόλπο για να την γλιτώνετε, το ότι έχουμε μοντέρνα όπλα – και iron sights σε πολλά από αυτά – είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του παιχνιδιού. Το πιστόλι έγινε ένα από τα αγαπημένα μου όπλα, αφού έχει άλλη φάση να χρησιμοποιείς τα iron sights και να σκοτώνεις αργά και βασανιστικά από μακριά τους αντιπάλους. Το οπλοστάσιο του παιχνιδιού είναι πλούσιο και η σκηνή κατά την οποία παίρνετε για πρώτη φορά το μυδράλιο είναι απλά επική και θυμίζει έντονα την πρώτη φορά που αντιμετωπίσατε τα αναρίθμητα σκελετωμένα άλογα στο πρώτο Serious Sam. Και τα λόγια πολύ απλά είναι περιττά για το φορητό κανόνι που σπέρνει τον πανικό. Όσοι ειδικά δεν έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα μέρη, ετοιμαστείτε να τα δείτε όλα.
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει το Serious Sam 3 από τα old-school games του 2011 (βλ. Hard Reset και Duke Nukem Forever) είναι η ποικιλία των αντιπάλων. Πέρα του ότι ένα τσούρμο από δαύτους ορμάνε κατά πάνω σας, υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη τα οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε. Έτσι, στο Serious Sam 3 θα δείτε από μεταλλαγμένους χιμπατζήδες μέχρι και ιπτάμενες, εξωγήινες psychic γκομενίτσες. Κάθε είδος έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης κι έτσι οι καμικάζι μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα – και έξυπνα – με το βασικό οπλάκι σας. Όταν ορμάνε λίγα σκελετωμένα αλογάκια μπορείτε να χρησιμοποιείτε την διπλή καραμπίνα ενώ όταν έρχονται ορδές από αυτά, πάρτε το mini-gun και σκορπίστε τον πανικό. Το machine gun από την άλλη μεριά είναι ότι πρέπει για τα αραχνοειδή, ενώ το Devastator και τα C4 είναι για να καθαρίσετε τα μεγάλα εξωγήινα ντερέκια (ή για να φέρετε την καταστροφή σε όσους έχουν μαζευτεί σε ένα μόνο μέρος).
Το multiplayer μέρος του Serious Sam 3 είναι κάτι στο οποίο φαινόταν από την αρχή ότι έχει επενδύσει η Croteam. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν διαφέρουν και πάρα πολύ από τα προηγούμενα της σειράς. Στην διάθεσή σας έχετε δύο κύρια είδη παιχνιδιού: το co-op και το versus. Καθένα από τα παραπάνω είδη, χωρίζεται σε μερικά υπo-είδη. Έτσι, στο co-op μπορείτε να συνεργαστείτε – μέχρι 12 άτομα – για να παίξετε το campaign ή κάποιες επιμέρους πίστες με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες (όπως το να έχετε μόνο τρεις ζωές).
Από την άλλη μεριά, το versus έχει περισσότερα υπo-είδη, δίνοντάς σας την ευκαιρία να παίξετε μερικά κλασικά όπως το Capture The Flag, το Last Team Standing ή το Deathmatch, καθώς και μερικά νέα όπως το My Burden όπου κερδίζετε πόντους αναλόγως της ώρας που κουβαλάτε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, και το Instant Kill όπου μια σφαίρα είναι ικανή για να σκοτώσει τους αντιπάλους σας. Μολονότι όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών παιχνιδιού, η βάση χρηστών δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να τα καλύπτει όλα. Συνεπώς, πρέπει να χρησιμοποιείτε τη server list (το Serious Sam 3 προσφέρει και quick auto-matching αγώνες και server lists… μπράβο μωρή Croteam, αυτά είναι) και να μπαίνετε σε γεμάτο server για να κάνετε τον χαβαλέ σας.
Δεν γίνεται βέβαια να μην έχω και μερικά παράπονα από το Serious Sam 3. Πρώτο και κυριότερο είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου στην Αίγυπτο. Μολονότι έτσι υπάρχει μια συνοχή στα τεκταινόμενα, θα ήθελα να έβλεπα κι άλλα τοπία. Θα ήθελα μια πυκνή ζούγκλα ή χιονισμένες τοποθεσίες ή κάτι άλλο πέρα από την άμμο της ερήμου. Λίγη ποικιλία δεν θα έβλαπτε αγαπητή μου Croteam. Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι κατά την διάρκεια του campaign, χάνετε τα όπλα σας. Sorry κιόλας αλλά κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Μου βγαίνει ο κώλος να μαζέψω τα όπλα, χαίρομαι σαν μικρό παιδί που σπέρνω τον τρόμο και ξαφνικά ο Sam-άκος χάνει τα όπλα; Ε κάτσε ρε μάστορα, αυτό είναι πολύ φτηνιάρικο. Kίτρινη κάρτα.
Επίσης, η δυσκολία δεν αυξάνεται όσο θα έπρεπε στο co-op campaign κι έτσι τα πράγματα είναι πάρα, μα πάρα πολύ εύκολα όταν πολεμούν 12 παίκτες μαζί. Τέλος, όσο κι αν επικρατεί πανικός στο campaign, περίμενα ακόμα περισσότερους αντιπάλους να έρχονται κατά πάνω μου. Ήλπιζα βαθειά μέσα μου ότι οι πίστες θα έμοιαζαν με την τελευταία του Serious Sam: The Second Encounter, στο κάστρο, όπου επικρατεί πραγματικός πανζουρλισμός. Ναι, κάτι τέτοιο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους άπειρους αλλά δεν μας νοιάζει κύριοι. Θέλουμε σφαγές και πανικό επί σκηνής, τόσο απλά. Φαίνεται ότι θα πρέπει να αρκεστώ στο Survival mode. Oh well.
Εν κατακλείδι, το Serious Sam 3: BFE είναι ένα πάρα πολύ δυνατό και σωστά δομημένο παιχνίδι. Διαθέτει πλούσιο multiplayer, πολλή old-school δράση, εντυπωσιακά γραφικά και ένα κάρο επιλογές στα options, και μάλιστα χωρίς τεχνικά προβλήματα σε SLI/Crossfire συστήματα. Με λίγα λόγια προσφέρει ότι τα Duke Nukem Forever και Hard Reset απέτυχαν να κάνουν. Μην το σκέφτεστε καν, τρεχάτε αμέσως να το τσιμπήσετε, γιατί κάτι τέτοια παιχνίδια αξίζουν και με το παραπάνω την αγορά τους.
+ Τεχνικός Τομέας
+ Πολλές γραφικές και μη επιλογές με τις οποίες μπορείτε να παίξετε
+ Δράση δράση δράση
+ Αυτό που έπρεπε να είναι το Duke Nukem Forever και το Hard Reset
+ Οπλοστάσιο
+ Auto-matching και server list – αυτά να τα βλέπουν οι άλλες εταιρίες, εύγε ρε Croteam
+ Πολλά είδη παιχνιδιού στο multiplayer…– …ίσως υπερβολικά πολλά για το μέγεθος της βάσης χρηστών
– Διαδραματίζεται μονάχα στην Αίγυπτο
– Ήθελα κι άλλους αντιπάλους και περισσότερο πανικό επί σκηνής στο campaign
– Δεν αυξάνεται ο αριθμός των αντιπάλων στο co-op campaign
– Ανεπίτρεπτο να χάνει ο Sam τα όπλα κατά την διάρκεια του campaignΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Devolver Digital
Ανάπτυξη: Croteam
Διάθεση: Downloadable
Είδος: FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.croteam.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/11/2011
PEGI: 18