Secret Files 3 Review

, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 0  

Η σειρά Secret Files, της Animation Arts, είναι γνωστή στους adventurers ανά τον κόσμο από τα προηγούμενα δύο παιχνίδια, το Secret Files: Tunguska, που κυκλοφόρησε το 2006, και το Secret Files 2: Puritas Cordis του 2009. Κατά γενική ομολογία τα Secret Files είναι αξιόλογα παιχνίδια, που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ιστορίες συνωμοσίας και καταστροφολογίας, προσεγμένα γραφικά και χαρακτήρες, που πλαισιώνονται όμως από αδύναμους γρίφους και μέτριο voice acting. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς φέρει τον απλό, λιτό, και απέριττο τίτλο Secret Files 3. Για άλλη μια φορά η Nina Kalekov και ο φίλος της Max Gruber προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή και τις μυστικές οργανώσεις που θέλουν να κυριαρχήσουν.

Βρισκόμαστε στην Αλεξάνδρεια το 48 π.Χ, και ο πόλεμος μαίνεται έξω από τα τείχη της πόλης. Εμείς χειριζόμαστε ένα κλέφτη ονόματι Menis Ra, στον οποίο έχει ανατεθεί, από δυο μυστηριώδεις κουκουλοφόρους άνδρες, η καταστροφή των παπύρων που βρίσκονται στη βασιλική βιβλιοθήκη. Μετά την αναρρίχηση σε ένα τοίχο και τα ακροβατικά στα δοκάρια της βιβλιοθήκης, ώστε να μην μας καταλάβουν οι φρουροί, η αποστολή ολοκληρώνεται και έχουμε πετύχει το σκοπό μας ως σωστοί κλέφτες/εμπρηστές. Αμέσως μεταφερόμαστε στο παρόν και παρακολουθούμε ένα σύντομο βίντεο με την πρωταγωνίστρια Nina να κάνει αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει να παρεβρεθεί εγκαίρως... στον ίδιο της το γάμο. Ξαφνικά ξυπνάει δίπλα στον αγαπημένο της και συνειδητοποιεί ότι όλο αυτό ήταν ένα όνειρο - πολύ αληθινό για να είναι όνειρο όμως. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Max συλλαμβάνεται από μια ομάδα ανδρών με την κατηγορία της τρομοκρατίας και η όμορφη Nina πρέπει να ξεσκεπάσει την πλεκτάνη που κρύβεται πίσω από την απαγωγή του καλού της.

Το παιχνίδι προσπαθεί να συνδέσει με ένα περίεργο και όχι τόσο αποτελεσματικό τρόπο ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αρχιμήδης και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, με τη σύγχρονη εποχή και τεχνολογία. Ένα μεγάλο μυστικό που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, μια μυστηριώδης ομάδα ανδρών, μέλη κάποιας αρχέγονης σέκτας και ένα περίεργο πείραμα στο κέντρο ερευνών CERN, είναι τα θέματα που μας απασχολούν στην περιπέτειά μας. Αναμφίβολα πρόκειται για μια φιλότιμη προσπάθεια, η οποία δυστυχώς πέφτει στο κενό λόγω μετριότητας, παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί προσέλαβαν επαγγελματίες σεναριογράφους από το χώρο της τηλεόρασης.

Από τις ομορφότερες σκηνές του παιχνιδιού.

Συνολικά επισκεπτόμαστε 11 διαφορετικές τοποθεσίες στο παιχνίδι, ανάμεσα στις οποίες είναι και η δική μας Σαντορίνη. Τα γραφικά πανέμορφα όπως μας έχει συνηθίσει η Animation Arts, με έντονα χρώματα, καλοσχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς στον κάθε χώρο. Το μόνο αρνητικό, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, είναι πως όλες οι τοποθεσίες είναι “νεκρές”, δεν υπάρχει ίχνος ζωής πουθενά. Ακόμα και οι ελάχιστοι χαρακτήρες έχουν κάποιες προκαθορισμένες απαντήσεις αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαφανίζονται από τη οθόνη. Πάλι καλά που σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και καιρικά φαινόμενα που ζωντανεύουν κάπως το σκηνικό.

Οι ερμηνείες κρίνονται τουλάχιστον αξιόλογες και καλύτερες από τα προηγούμενα παιχνίδια, αν και η προφορά των χαρακτήρων είναι εντελώς αμερικάνικη, σε αντίθεση με τον τόπο καταγωγής τους. Εκεί που δεν μπόρεσα να κρατηθώ ήταν όταν άκουσα τη Nina να αποκαλεί τον Max “poor guy” - ειλικρινά από τα πιο αστεία στιγμιότυπα όπου οι δυο λέξεις γίνονται μία και η προφορά είναι απλά για γέλια. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, αν και έχουν περιορισμένη παρουσία, στέκονται επάξια χωρίς να ξενίζουν, αν και θα ήθελα η Animation Arts να είχε εμβαθύνει περισσότερο στην ανάπτυξή τους, αντί να τους πετάξει απλά στο σκηνικό με απόλυτη γραμμικότητα και ελάχιστη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Η μουσική επένδυση του τίτλου είναι ευχάριστη και ίσως ότι καλύτερο έχω ακούσει στη σειρά SF, με το κομμάτι που παίζει προς το τέλος, στο mini-game με το υποβρύχιο, να ξεχωρίζει. Δυστυχώς όμως συνολικά δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο και πολλές φορές τα κομμάτια φαίνεται να μην ταιριάζουν με την τρέχουσα κατάσταση/τοποθεσία.

Φτάνοντας στο τομέα των γρίφων, συναντάμε τη μεγαλύτερη ενδεχομένως απογοήτευση του Secret Files 3. Οι γρίφοι είναι εξαιρετικά εύκολοι (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) και βασίζονται κυρίως στα ελάχιστα αντικείμενα που συλλέγουμε σε κάθε περιοχή. Για να γίνει ακόμη πιο εύκολη(!) η ζωή μας, τα παλιότερα -αχρησιμοποιήτα- αντικείμενα εξαφανίζονται όταν μεταβούμε σε κάποια νέα περιοχή, ενώ το μόνο πράγμα που φαίνεται να σώζει κάπως την κατάσταση είναι η δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας σε κάποιους γρίφους, ώστε να υπάρχει μια κάποια υποτυπώδης πρόκληση. Συνεχίζοντας με τα αρνητικά, οι δημιουργοί στην προσπάθειά τους να επιμηκύνουν την μικρή διάρκεια του παιχνιδιού, έχουν εισάγει κάποιους επαναλαμβανόμενους γρίφους ή κινήσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκνευρίζουν. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση κάποιου χαρακτήρα στη Φλωρεντία είναι μακράν ο πιο βιτσιόζικος γρίφος του παιχνιδιού, ο οποίος εξελίσσεται σε ένα ανελέητο πήγαινε-έλα στα στενά δρομάκια της πόλης.

Ένας από τους έξυπνους γρίφους που θα συναντήσετε.

Κλείνοντας, το Secret Files 3 αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απογοήτευση της σειράς. Είχε όλες τις προοπτικές για να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλύτερο, αλλά η επιφανειακή ανάπτυξη των χαρακτήρων, η μπλεγμένη ιστορία με τα πολλά ανοίγματα, και οι εξαιρετικά εύκολοι γρίφοι αφήνουν μια πικρή γεύση στο τέλος. Τα τέσσερα εναλλακτικά φινάλε, καθώς και τα διάφορα achievements, ίσως σας πείσουν να περάσετε κάποιες επιπλέον ώρες με το Secret Files 3, χωρίς όμως να συμβάλουν θετικά στην όλη μετριότητα του τίτλου.

+ Πανέμορφα γραφικά και χαρακτήρες
+ Επιλογή επιπέδου δυσκολίας στα mini-games
+ Ατμοσφαιρική μουσική
+ Τέσσερα εναλλακτικά φινάλε

- Μικρή διάρκεια
- Πανεύκολοι γρίφοι
- Αδιάφοροι δευτερεύοντες χαρακτήρες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση: Deep Silver
Ανάπτυξη: Animation Arts
Διάθεση: Download
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.secretfiles.deepsilver.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 14/9/2012
PEGI: 12