alt text

Scarf review

Το Scarf ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών που ανέδειξε (αν όχι ξεκίνησε) το πασίγνωστο indie Journey, με όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία αλληγορίας και αφετηρίας για αφαιρετική σκέψη. Ας δούμε αν καταφέρνει να προσφέρει κάτι το ξεχωριστό.

Η ιστορία του Scarf, όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιου είδους παιχνίδια, είναι ασαφής και αφήνεται να ξεδιπλωθεί κυρίως στο μυαλό του παίκτη, όχι μέσω της προφανούς αφήγησης αλλά μέσω διάσπαρτων εικόνων και ζωγραφιών που βρίσκονται στον κόσμο και απαιτούν προσοχή για την κατανόηση της. Χοντρικά, είστε ένα πλάσμα που αναλαμβάνει την ειδική αποστολή να ενώσει ένα πολυμορφικό δράκο με την μητέρα του μαζεύοντας μπάλες ενέργειας από τις διάφορες πίστες, για να ανοίξει την πύλη και να βρει την μητέρα. Χωρίς να αναλύσω παραπάνω την ιστορία γιατί θα χαλάσω την έκπληξη, απλά συστήνω να μην ξεγελαστείτε από τα φωτεινά χρώματα και τον φαινομενικά ανάλαφρο χαρακτήρα του παιχνιδιού. Από πίσω κρύβεται κάτι μια ιστορία η οποία, αν καταφέρετε να αφοσιωθείτε και να την κατανοήσετε, εκπλήσσει με το πόσο σκοτεινή είναι και με το τί καταπιάνεται.

Το Scarf είναι μια περιπέτεια τρίτου προσώπου με platforming και γρίφους. Ο πολυμορφικός δράκος είναι ο πολύτιμος βοηθός σας στο παιχνίδι και μέσω αυτού αποκτάτε και τις ειδικές σας ικανότητες. Όταν λοιπόν δεν τον φοράτε σαν όμορφο κασκόλ, ο δράκος σας μπορεί να σας επιτρέπει να πηδάτε ψηλότερα, να αιωρείστε και να «γλιστράτε» με ανεμόπτερο στον αέρα με ευκολία. Όλες τις ικανότητες τις βάζετε σε πρακτική εφαρμογή πολλές φορές συνδυαστικά στο παιχνίδι μόνο κατά τα platforming μέρη του, καθώς δεν υπάρχουν μάχες και εχθροί, τουλάχιστον με την έννοια της μετωπικής σύγκρουσης. Οι platforming στιγμές δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολες και τις συναντάτε κυρίως σαν ενδιάμεση πρόκληση πριν μεταβείτε σε μια μεγάλη περιοχή όπου πρέπει να λύσετε έναν γρίφο για να προχωρήσετε. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δράκος σας, πέρα από πιστός βοηθός, πολλές φορές τείνει να κάνει και του κεφαλιού του εγκαταλείποντάς σας είτε ξαφνικά, είτε επίτηδες από σεναριακή τροπή και αφήνοντας σας εκτεθειμένο χωρίς καμιά ειδική δύναμη, παρά μόνο με το μυαλό και την ευστροφία σας. Η σχέση σας είναι «δούναι και λαβείν», καθώς η πολύτιμη βοήθεια που σας προσφέρει ανταμείβεται με συνεχή φροντίδα από μέρους σας, είτε με ένα απλό χάδι, είτε με κανονική διαδικασία χορήγησης τροφής στο άμοιρο ζωντανό.

Όπως το platforming, έτσι και οι γρίφοι δεν αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αναλώνεστε στο να επιλύνετε μικρούς γρίφους (βρίσκοντας αντικείμενα, μπάλες ενέργειας ή διακόπτες) για να ξεκλειδώσετε τον μεγαλύτερο κεντρικό μεγάλο γρίφο σε μια περιοχή και να προχωρήσετε την ιστορία. Συνήθως η λύση βρίσκεται δίπλα σας ή λίγο πιο μακριά και μόλις καταλάβετε το κεντρικό μοτίβο τους ξέρετε από την αρχή τί πρέπει να κάνετε. Στην κατανόηση των επιπέδων και των γρίφων βοηθάει πολύ η απόλυτη ελευθερία κινήσεων που έχετε και στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού μπορείτε να κάνετε πισωγυρίσματα ανακαλύπτοντας μυστικά και collectibles. Υπάρχει πληθώρα από μυστικά και αφιερώνοντας λίγο χρόνο παραπάνω για την εύρεσή τους αποζημιώνεστε με σημαντικά στοιχεία για την ιστορία που κρύβεται πίσω από τον πυρήνα του παιχνιδιού αλλά και για την ίδια την έκβασή του, καθώς το παιχνίδι έχει δύο φινάλε που ξεκλειδώνετε ανάλογα με την πρόοδο και τις ανακαλύψεις σας.

Όπως προαναφέρθηκε, ο κόσμος του Scarf είναι όμορφος, ζωντανός και ευχάριστος, αλλά όχι αγγελικά πλασμένος. Περιπλανιέστε σε γκρεμισμένους ναούς που βρίσκονται σε γη και θάλασσα, σε καταπράσινα δάση και σε μυστηριώδεις σπηλιές, με το οπτικό αποτέλεσμα να κρίνεται ικανοποιητικό χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Με μια πιο προσεκτική ματιά, υπάρχουν χοντροκομμένα και πετσοκομμένα σημεία στο έδαφος και στα περιβάλλοντα που χαλάνε εν μέρει την εμπειρία, αλλά πρόκειται για τόσο μικρή περιπέτεια που στην τελική δεν αξίζει να μείνετε σε αυτό. Από την άλλη, θετική εντύπωση κάνουν μικρές λεπτομέρειες όπως πχ το κασκόλ σας που φωτίζεται με ενέργεια όταν βρίσκετε μπάλες ενέργειας για να τροφοδοτήσετε κάποιον διακόπτη ή το πώς αντικατοπτρίζονται στον πρωταγωνιστή οι αναμνήσεις που βρίσκετε από το σκοτάδι. Ηχητικά το παιχνίδι σίγουρα δεν ξεχωρίζει ή δεν προλαβαίνει να ξεχωρίσει, καθώς καμιά μελωδία ή εφέ δεν πρόκειται να σας μείνει στο μυαλό. Ίσως η παραμυθένια φωνή του αφηγητή όπου παρεμβάλλεται να αποτελεί και την μοναδική ηχητική όαση σε αυτό το σύντομο σκοτεινό παραμύθι.

Το Scarf είναι ένα διασκεδαστικό και όμορφο 3D platformer. Θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά για ένα σαββατοκύριακο αν είστε φαν του είδους, αλλά λόγω της μικρής του διάρκειας (γύρω στο πεντάωρο) και του γενικότερου στησίματός του, θα το ξεχάσετε εύκολα.

  • Ιστορία με σκοτεινές ανατροπές
  • Όμορφος κόσμος και πίστες
  • Πολλά μυστικά και δύο φινάλε
  • Γρίφοι και platforming χωρίς πρόκληση
  • Μικρή διάρκεια
  • Παίζεται και ξεχνιέται εύκολα
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Uprising Studio
ΕΚΔΟΣΗ:HandyGames