alt text

Όταν η τρέλα δεν πάει στα βουνά, συγκεντρώνεται σε μεγάλες και επικίνδυνες ποσότητες στη Volition, δημιουργό των παιχνιδιών Saints Row. Το Saints Row: Gat out of Hell, μια αυτόνομη προέκταση του Saints Row 4, συνεχίζει στους “διαολεμένους” ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει η σειρά τα τελευταία χρόνια και αυτή τη φορά ταξιδεύει στην... κόλαση.

Το γενέθλιο πάρτι της Kinzie δεν εξελίσσεται ευχάριστα, μέχρι τη στιγμή που κάποιος από τους Saints προτείνει μεταξύ σοβαρού και αστείου να προκαλέσουν την τύχη τους μέσω ενός ouija board, το οποίο αγοράστηκε από τον ίδιο τον Aleister Crowley. Σε όλα αυτά ο Σατανάς έχει βάλει το χεράκι του, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της “πνευματικής συγκέντρωσης” να ανοίξει μια πύλη της κολάσεως και να απαγάγει τον αρχηγό των Saints. Ο Gat και η Kinzie βουτάνε και αυτοί με την σειρά τους στην πύλη για να αποτρέψουν τα σχέδια του Σατανά που θέλει να παντρέψει την κόρη του Jezebel με το αρχηγό. Σίγουρα το σενάριο μπορεί να μην εντυπωσιάζει, αλλά ταιριάζει απόλυτα στο στιλ και ύφος της σειράς, τουλάχιστον για την πρώτη μία ώρα. Μετά το εισαγωγικό tutorial συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχει σενάριο και αποστολές τουλάχιστον με την κλασική δομή όπως σε άλλα παιχνίδια του είδους. Η κεντρική ιδέα είναι να σταματήσετε τα σχέδια του Σατανά και για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να τον εκνευρίζετε ή καλύτερα να τραβήξετε την προσοχή του, προκαλώντας δολιοφθορές στον ίδιο του τον κόσμο ώστε αυτός να παρουσιαστεί μπροστά σας.

Για να το καταφέρετε αυτό έχετε στη διάθεση σας έναν ανοιχτό κόσμο και αρκετές αποστολές που δυστυχώς πάσχουν από έλλειψη φαντασίας και ποικιλίας. Είτε πρόκειται για αποστολές που αν τις φέρετε εις πέρας σας ανταμείβουν με νέες ικανότητες και όπλα, είτε για συμμαχίες ή δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις της κόλασης και κατ' επέκταση στα σχέδια του Σατανά, όλες μα όλες είναι σχεδόν πανομοιότυπες και σχεδιασμένες πάνω σε ένα συγκεκριμένο “καλούπι”, αυτό των challenges, που δυστυχώς μετά από λίγη ώρα γίνονται βαρετές. Ακόμα και για να καταφέρετε να συλλέξετε τα απαιτούμενα souls clasters ή χρήματα που χρειάζεστε για να επενδύσετε σε νέα όπλα και να αναπτύξετε περαιτέρω τις δυνάμεις σας, πρέπει να κάνετε ακριβώς τα ίδια όπως σε κάθε άλλη αποστολή χωρίς καμία παρέκκλιση από τον γενικό μονότονο σχεδιασμό της δράσης του παιχνιδιού. Από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού το μόνο που κάνετε είναι να προσπαθείτε να αντεπεξέλθετε σε challenges και τίποτα άλλο. Είτε αφορά αποστολές του κεντρικού σεναρίου είτε δευτερεύουσας σημασίας, δυστυχώς η συνταγή δεν αλλάζει και αρκετά γρήγορα γίνεται κουραστική.

Πίσω μου σ' έχω σατανα!

Πίσω μου σ' έχω σατανα!

Ακόμα και έτσι όμως το Saints Row: Gat out of Hell, είναι ικανό να προσφέρει αρκετές δόσεις τρέλας και να σας αφήσει ένα διαολεμένο χαμόγελο καθόλη τη σύντομη διάρκειά του, μέσα από τους απολαυστικούς διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων. Αρκετές δόσεις σαρκασμού, έξυπνες επιλογές κεντρικών χαρακτήρων, από τον Σαίξπηρ που συναντάτε σε ρόλο DJ σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, στον απολαυστικό διάλογο σε μορφή μιούζικαλ του Σατανά με την κόρη του, το Saints Row: Gat out of Hell φέρει τη σφραγίδα της γνωστής “καφρίλας” της σειράς. Αρκετά ενδιαφέρουσες είναι οι παλιές αλλά και νέες ικανότητες που έχετε. Αν και όχι πολλές στον αριθμό, είναι απολαυστικές στο πεδίο της μάχης, ενώ μπορείτε να επενδύσετε σε αναβαθμίσεις ικανοτήτων με διάφορες ιδιότητες. Από την ικανότητα να ακινητοποιείτε πλήθος εχθρών και να τους αποτελειώνετε με την ησυχία σας, μέχρι να καλείτε στην μάχη minions που παρενοχλούν τους αντιπάλους δίνοντας σας χώρο και χρόνο να καθαρίσετε τους δαίμονες γύρω σας, το Saints Row: Gat out of Hell έχει κάποιο σχετικό βάθος σε αυτό τον τομέα. Δυστυχώς τα όπλα δεν προσφέρουν ανάλογη διασκέδαση και ενδιαφέρον. Και πάλι χωρίς πολλές επιλογές, τα λιγοστά όπλα δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και αφήνουν την ίδια αίσθηση ανεξάρτητα με το αν χρησιμοποιείτε ρουκετοβόλα ή αυτόματα πολυβόλα.

Αν και σε γενικές γραμμές το Saints Row: Gat out of Hell γίνεται βαρετό και μονότονο αρκετά γρήγορα, το online cο-op μπορεί να προσφέρει αρκετές στιγμές διασκέδασης και βέβαια άφθονου γέλιου, ειδικά αν παίζετε με φίλο. Με τη σωστή χρήση και συνδυασμό ικανοτήτων από κάθε παίκτη, οι δαίμονες της κόλασης δεν ξέρουν πού να κρυφτούν. Δυστυχώς θα πρόκειται για θαύμα αν καταφέρετε να βρείτε άλλους παίκτες (τουλάχιστον στην έκδοση του PC). Επιπλέον, με δυο παίκτες το παιχνίδι γίνεται κάτι παραπάνω από εύκολο, σε βαθμό που απλά καθαρίζετε το ένα challenge μετά το άλλο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η κόλαση δίνει φτερααα!

Η κόλαση δίνει φτερααα!

Η μεταφορά της δράσης στην κόλαση λειτουργεί άψογα και αυτό οφείλεται στον αρκετά καλό σχεδιασμό του κόσμου του παιχνιδιού. Αν και το αστικό περιβάλλον είναι κυρίαρχο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει βάλει ο διάολος το χεράκι του. Μουντά, σκοτεινά περιβάλλοντα έρχονται σε αντίθεση με την εκτυφλωτική λάμψη της λάβας που περικλείει την πόλη και οι πεντάλφες και άλλα ανίερα σύμβολα του κάτω κόσμου συνθέτουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα... γέλιου. Γέλιο και καφρίλα που συναντάτε σε κάθε γωνιά του κόσμου, από τους απέθαντους που πανικοβάλλονται όταν αντικρίζουν ένα... τρακάρισμα σε κάποια διασταύρωση έως και το βαρύ και ασήκωτο βάδην δαιμόνων που κυκλοφορούν με ύφος και στιλ στα... πεζοδρόμια. Από τον ήχο ξεχωρίζει το αρκετά καλό voice acting και οι καλογραμμένες ατάκες και διάλογοι. Ειδικά οι στιγμές όπου οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων παρουσιάζονται μέσω μιούζικαλ θα σας μείνουν χαραγμένες στο μυαλό για αρκετό καιρό.

Το Saints Row: Gat out of Hell θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς που θέλουν περισσότερη καφρίλα και άμυαλη δράση, αλλά δεν προσφέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με το Saint Row 4. Η μικρή διάρκεια και η άστοχη επιλογή όλες οι αποστολές να έχουν την μορφή challenges δίνουν την εντύπωση μιας αυτόνομης προέκτασης χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

 • Είναι βλαμμένο (copyright από το review του Saints Row 4)
 • Καλογραμμένοι διάλογοι με την γνωστή δόση καφρίλας
 • Καλoσχεδιασμένος κόσμος
 • Εύστοχη επιλογή χαρακτήρων
 • Διασκεδαστικό co-op
 • Οι στιγμές μιούζικαλ κλέβουν την παράσταση...
 • ...όχι όμως και η υπόλοιπη μουσική/ηχητική επένδυση
 • Μικρή διάρκεια
 • Τα challenges σύντομα γίνονται κουραστικά
 • Ελάχιστες νέες προσθήκες
 • Χωρίς κόσμο το online
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Volition
ΕΚΔΟΣΗ:Deep Silver
ΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis
ΕΙΔΟΣ:Action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.saintsrow.com/about/?page=gat
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/1/2015
PEGI:16