Saints Row 2 Review

, Τετάρτη 5 Νοέμβριος 2008 0  

Αντίθετα με την βιομηχανία του κινηματογράφου και της μουσικής, δύο χρόνια στην βιομηχανία των videogames ισοδυναμούν με έναν αιώνα. Αυτό φαίνεται πως δεν το έχουν καταλάβει καλά οι developers του Saints Row 2. Πριν δύο χρόνια, το Saints Row εντυπωσίασε τους πάντες και σημείωσε εξαιρετικές πωλήσεις, σε ένα Xbox 360 που δεν είχε κλείσει καν έναν χρόνο ζωής. Aποτελώντας κάτι πολύ περισσότερο από έναν φτηνό κλώνο του Grand Theft Auto, το παιχνίδι μας εξέπληξε ευχάριστα.

Μεσολάβησαν δύο χρόνια και η κυκλοφορία ενός τίτλου ονόματι…GTA IV. Τα standards έχουν ανέβει πολύ, και δυστυχώς για το Saints Row 2 , μάλλον είναι άπιαστα πλέον. Η Volition αποφάσισε να διαφοροποιηθεί κάπως από το μεγαθήριο της Rockstar και θεωρητικά, καλά έκανε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σημειώσει επιτυχία, καθώς οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Φαίνεται όμως πως σε αυτήν της την προσπάθεια, μάλλον ξέχασε ορισμένα βασικά πράγματα, καθώς τo Saints Row 2, αντίθετα με τον αξιόλογο προκάτοχό του το 2006, μοιάζει σημαντικά ξεπερασμένο στην μετά-GTA IV εποχή.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το παιχνίδι δεν είναι ποιοτικό. Κάθε άλλο. Το Saints Row 2 ουσιαστικά αποτελεί ένα πιο πλούσιο Saints Row. Πλέον μπορείτε να οδηγήσετε περισσότερα οχήματα όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα, και γενικώς να κάνετε περισσότερα πράγματα, με περισσότερους τρόπους. Η δράση λαμβάνει χώρα κάποια χρόνια μετά το original, με το Stillwater να έχει αλλάξει. Η πόλη έχει νέους ηγέτες, οι παλιές συμμορίες έχουν αντικατασταθεί από νέες, ενώ οι Saints έχουν διαλυθεί. Εσείς ξυπνάτε από το κόμα που βρισκόσασταν μετά την έκρηξη στο τέλος του SR, δραπετεύετε από τη φυλακή και αρχίζετε να ξαναστήνετε την συμμορία.

Δυστυχώς, μετά από λίγη ώρα και αφού έχετε αρχίσει να προχωράτε, θα δείτε πως κάνετε παρόμοια πράγματα με αυτά που κάνατε στο πρώτο παιχνίδι. Σκοπός σας είναι και πάλι να εξολοθρεύσετε τις τρεις αντίπαλες συμμορίες, οπότε ξεκινάτε έναν πόλεμο, ο οποίος βέβαια προκαλεί απώλειες σε όλες τις πλευρές. Αυτό είναι καλό, καθώς όταν σκοτώνεται κάποιος δικός σας, παίζετε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον το παιχνίδι, λόγω της δίψας για εκδίκηση. Οι αποστολές ποικίλουν, ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι αρκετά διασκεδαστικές, όχι όμως και ιδιαίτερα πρωτότυπες. Αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πρωτότυπο ένα feature του Saints Row 2, αυτό είναι οι δραστηριότητες.

Oι αστυνομικοί δεν θα σας προξενήσουν ιδιαίτερα προβλήματα

Oι αστυνομικοί δεν θα σας προξενήσουν ιδιαίτερα προβλήματα

Θα βρείτε όλα τα είδη δραστηριοτήτων που υπήρχαν στο πρώτο παιχνίδι, συν διάφορα νέα, όπως το fuzz όπου κάνετε τον σκληρό αστυνομικό, και το septic avenger, στο οποίο οδηγείτε ένα «βοθρατζίδικο» και γεμίζετε περιττώματα όλη την πόλη. Πολύ γέλιο…Γενικώς, πάντα θα έχετε κάτι να κάνετε στον κόσμο του Saints Row 2. Είτε αυτό είναι κάποια αποστολή, είτε κάποια δραστηριότητα, είτε κάποιο από τα λεγόμενα diversions, όπως η κράτηση ομήρων στα αμάξια που κλέβετε, πάντα υπάρχει κάτι που σας κρατά απασχολημένους.

To δεύτερο μεγάλο προσόν του τίτλου είναι το customization. Έχετε άπειρες δυνατότητες και επιλογές διαμόρφωσης του χαρακτήρα σας, του καταφυγίου σας, του σήματος της συμμορίας κλπ. Κανένα άλλο παιχνίδι αυτής της κατηγορίας (και όχι μόνο) δεν σας δίνει τόση ελευθερία στον συγκεκριμένο τομέα.

Η κεντρική ιστορία προχωράει με τον γνωστό τρόπο. Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε αποστολές, πρέπει να έχετε τον απαιτούμενο σεβασμό, τον οποίο κερδίζετε εκπληρώνοντας διάφορα activities και diversions. Εδώ προκύπτει ξανά ένα θέμα. Από τη μία φαίνεται σαν να θέλει το παιχνίδι να σας καθυστερήσει και να σας κάνει να παίξετε όσο περισσότερο γίνεται ακόμα και χωρίς την θέλησή σας. Από την άλλη όμως, σας βάζει να κάνετε πράγματα διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή σας δίνει και μία αίσθηση ικανοποίησης όταν ολοκληρώνετε τα objectives. Τα πάντα εξαρτώνται από τα γούστα του καθενός. Απλά να έχετε υπόψη πως δεν μπορείτε να παίξετε τις αποστολές χωρίς να ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα.

Οι αποστολές με τα ελικόπτερα είναι αρκετά πιο διασκεδαστικές από τις υπόλοιπες

Οι αποστολές με τα ελικόπτερα είναι αρκετά πιο διασκεδαστικές από τις υπόλοιπες

Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια που επαινούσα το σύστημα μάχης του Saints Row, λέγοντας πως είναι κλάσσεις ανώτερο από αυτό των GTA τίτλων. Η Rockstar έβαλε μυαλό και τα άλλαξε όλα, η Volition κράτησε την ίδια πετυχημένη συνταγή. Για να υπάρξουν διασκεδαστικές μάχες όμως, απαιτείται και καλό ΑΙ, εχθρών και φίλων. Και δυστυχώς, το Saints Row 2 δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι εχθροί συνήθως είναι ακίνητοι στόχοι οι οποίοι σας πυροβολούν μέχρι να τους καθαρίσετε, ενώ άλλες φορές ούτε καν σας παίρνουν χαμπάρι, ακόμα και αν γύρω τους γίνεται χαμός. Οι σύντροφοί σας από ελάχιστα βοηθητικοί, συχνά αποδεικνύονται ενοχλητικά ανίκανοι, αλλά αυτό ευτυχώς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορείτε να τους αφήσετε πίσω και να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Εκεί που δεν έχει ανάμιξη το ΑΙ, στις melee μονομαχίες δηλαδή, η κατάσταση είναι καλύτερη. Δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνιές και τις κλωτσιές, αλλά και στα εντυπωσιακά finishers.

Αντίθετα με το GTA IV, το οποίο προτίμησε την ρεαλιστική απεικόνιση της πόλης και της πραγματικότητας γενικότερα, το Saints Row 2 έχει μία πιο arcade φιλοσοφία. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ρεαλιστικά physics εδώ, τα αμάξια δεν έχουν φυσικό βάρος και έτσι ελέγχονται ανάλογα, τα ανθρώπινα σώματα εκτοξεύονται πολλά μέτρα μακριά, οι μάχες με τα αφεντικά είναι παλιομοδίτικες (πρέπει να τα χτυπάτε μέχρι αδειάσει η μπάρα ζωής τους), υπάρχουν χαρακτήρες με υπερφυσικές δυνατότητες κλπ. Το παιχνίδι πουλάει τρέλα με λίγα λόγια. Δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, ούτε περιμένει από εσάς να κάνετε κάτι τέτοιο. Προσωπικά, πιστεύω πως σε τέτοιου είδους παιχνίδια ταιριάζει ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος ρεαλισμός και το Saints Row 2 είναι υπερβολικά «χαλαρό» για τα γούστα μου.

Ο Gat είναι ένας από τους χαρακτήρες του Saints Row, που επιστρέφουν για τις ανάγκες του sequel

Ο Gat είναι ένας από τους χαρακτήρες του Saints Row, που επιστρέφουν για τις ανάγκες του sequel

Όσο για το multiplayer, μπορείτε να παίξετε με άλλον ένα φίλο σας μέσω co-op. Πρόκειται για ένα feature που, ειδικά μέσω του online, κάνει την κατάσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα, καθώς ο καθένας μπορεί κυριολεκτικά να κάνει ότι θέλει μέσα στην πόλη. Από εκεί και πέρα, πέρα από τα κλασσικά όπως το deathmatch, υπάρχουν διάφορα VS modes βασισμένα στις δραστηριότητες του single player, τα οποία υποστηρίζουν έως και 12 παίκτες. Κάποια από αυτά είναι διασκεδαστικά, κάποια άλλα είναι απλά υποφερτά. Τονίζω ότι μπορείτε να δημιουργήσετε άλλον χαρακτήρα εδώ, ή να χρησιμοποιήσετε αυτόν που έχετε ήδη για το story mode. Σε γενικές γραμμές, το multiplayer του Saints Row 2 αποτελεί κάτι εντελώς συμπληρωματικό, και, όπως και το multi του GTAIV, δεν θα σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο τεχνικός τομέας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό του παιχνιδιού. Με λίγα λόγια, το SR2 είναι ίδιο με τον προκάτοχό του. Βάλτε τα δίπλα δίπλα και δεν θα δείτε διαφορές στα γραφικά. Τα πάντα δείχνουν πως έχουν μείνει στο 2006, και αυτό είναι απαράδεκτο. Μονοκόματo animation, textures χαμηλής ανάλυσης, απογοητευτικά εφέ, μικρό draw distance με ξαφνικές εμφανίσεις κτιρίων, ξαφνικές εξαφανίσεις αυτοκινήτων, άδειοι δρόμοι, χαμηλό frame rate, μουντά χρώματα και μία απίστευτα εκνευριστική θολούρα που θυμίζει εποχές Ν64, είναι μερικά από τα προβλήματα. Αντίθετα με τον οπτικό τομέα, στον ήχο τα πράγματα είναι καλύτερα, κυρίως λόγω της καλής δουλειάς που έχει γίνει στο voice work.

Οι μάχες πλέον μεταφέρονται και στη θάλασσα

Οι μάχες πλέον μεταφέρονται και στη θάλασσα

Όταν έχεις τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, οφείλεις να εξελιχθείς, να προσπαθήσεις να τον φτάσεις ή και να τον ξεπεράσεις. Το Saints Row 2 εξελίχθηκε, αλλά όχι αρκετά και όχι εκεί που έπρεπε. Έχω την αίσθηση πως από κάποιο σημείο και μετά κατά την διαδικασία ανάπτυξης, η Volition είχε ως κύριο στόχο να διαφοροποιηθεί από το GTAIV, και όχι να φτιάξει το παιχνίδι που είχε στο μυαλό από την αρχή. Τελικά αυτό που κατάφερε να δημιουργήσει αποτελεί ένα open-world action game που μοιάζει με το San Andreas και είναι χειρότερο από το GTAIV.

+ Πολλές επιλογές customization
+ To co-op
+ Καλό voice work
+ Πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες

- Απαράδεκτα γραφικά
- Προβληματικό ΑΙ
- Δείχνει ξεπερασμένο
- Yπερβολικά arcade κατάσταση

Βαθμολογία: 7.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC)
Έκδοση: THQ
Ανάπτυξη: Volition
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Open-world action
Επίσημο Site: www.saintsrow.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 24/10/2008
PEGI: 18+