alt text

Ryse: Son of Rome Review

Η Crytek έχει συνδέσει το όνομά της κυρίως με FPS που κατά κανόνα εντυπωσιάζουν με τα γραφικά τους. Με την κυκλοφορία του Xbox One η γερμανική εταιρία μας δίνει έναν διαφορετικό τίτλο για τη νέα κονσόλα της Microsoft, το Ryse: Son of Rome που είναι hack and slash τρίτου προσώπου.

Η ιστορία του Ryse: Son of Rome διαδραματίζεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 1ου αιώνα μ.Χ., στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται ο αυτοκράτωρ Νέρων. Η Ρώμη δέχεται επίθεση από βάρβαρους και ο Marius Titus, ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος, φυγαδεύει τον Νέρωνα στο παλάτι του. Έπειτα, τα γεγονότα το παιχνιδιού αποτελούν ένα εκτεταμένο flashback που διηγείται την ιστορία του Marius μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί ο πρωταγωνιστής να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων σαν χαρακτήρας, όμως η πλοκή του Ryse: Son of Rome σας κρατάει μέχρι τέλους. Άλλωστε το παιχνίδι διαρκεί μόνο έξι ώρες περίπου.

Ο πυρήνας του Ryse είναι ένα σύστημα μάχης που δεν ενθαρρύνει το αδιάκοπο πάτημα κουμπιών, αλλά ωθεί τον παίκτη να χρησιμοποιεί εναλλάξ χτυπήματα, άμυνες και αντεπιθέσεις. Δυστυχώς όμως το βάθος του συστήματος μάχης είναι πολύ μικρό, αφού δεν υπάρχουν πολλά combo ή όπλα και έτσι μετά από λίγη ώρα καταντάει επαναλαμβανόμενο. Η ύπαρξη έστω μερικών παραπάνω όπλων πέραν του αρχικού σπαθιού και κάποιων ακοντίων, θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση της μονοτονίας. Σχεδόν όλες οι επιτυχημένες σας προσπάθειες να σκοτώσετε ένα εχθρό κλείνουν με πολύ εντυπωσιακές και συνάμα βίαιες εκτελέσεις, οι οποίες γίνονται μέσω quick time events. Το παράδοξο είναι ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται ακόμα και αν δεν πατήσετε τα σωστά κουμπιά ή ακόμα και αν δεν πατήσετε κανένα κουμπί! Πραγματικά δεν βρίσκω κανένα λόγο για το γεγονός αυτό.

Marius Titus εναντίον βαρβάρων.

Marius Titus εναντίον βαρβάρων.

Σημαντικό στοιχείο του συστήματος μάχης είναι το λεγόμενο “focus”, το οποίο αποτελεί ένα power-up που σας επιτρέπει συνεχόμενα χτυπήματα χωρίς άμυνα σε αργή κίνηση. Προχωρώντας στα οκτώ κεφάλαια του παιχνιδιού μαζεύετε experience points, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για αναβαθμίσεις τόσο των παθητικών ικανοτήτων σας (ενέργεια, focus), όσο και των εκτελέσεων, που όμως είναι πιο πολύ για το θεαθήναι παρά ουσιαστικές. Οι μάχες με τα αφεντικά είναι σχετικά λίγες και αντιμετωπίζονται λίγο πολύ με την ίδια στρατηγική. Η πορεία σας στο campaign του Ryse είναι ως επί το πλείστον γραμμική, με ελάχιστες παρεκκλίσεις για να βρείτε τα collectibles του παιχνιδιού. Από τα chronicles, τα scrolls και τα vistas που συλλέγετε, ξεχωρίζουν τα τελευταία, που ουσιαστικά αποτελούν πανέμορφους πίνακες ζωγραφικής.

Με το single-player να έχει μικρή διάρκεια, το online μέρος του Ryse: Son of Rome επιμηκύνει κάπως την ενασχόλησή σας με το παιχνίδι. Το multiplayer περιλαμβάνει τέσσερα modes (ένα εκ των οποίων σε DLC), στα οποία εσείς και ένας ακόμα παίκτης μάχεστε αντιμετωπίζετε εχθρούς μέσα στο επιβλητικό Κολοσσαίο. Το συνεργατικό του πράγματος παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, όμως το gameplay δεν αλλάζει επί της ουσίας. Υπάρχουν και in-game αγορές, αφού για να αποκτήσετε κάποια αντικείμενα ή ικανότητες, χρειάζεστε χρυσό τον οποίο μαζεύετε είτε παίζοντας είτε αγοράζοντάς τον με πραγματικά χρήματα.

Δείγμα των εκπληκτικών γραφικών του παιχνιδιού.

Δείγμα των εκπληκτικών γραφικών του παιχνιδιού.

Αντίθετα με το μετριότατο gameplay, ο τεχνικός τομέας του Ryse εντυπωσιάζει και δίνει μια γεύση από τη δύναμη του Xbox One. Πραγματικά ο τίτλος της Crytek είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Οι διάφορες σκηνές είναι εκπληκτικές, το draw distance αρκετά μεγάλο και οι φωτισμοί υπέροχοι. Αποκορύφωμα όλων είναι η Ρώμη, η οποία πραγματικά μοιάζει να ξεδιπλώνει ολοζώντανη το μεγαλείο της μπροστά σας. Είναι βέβαιο ότι πολλές φορές θα αφήσετε το χειριστήριο και απλά θα αγναντεύετε τα τοπία του παιχνιδιού. Ένας άλλος τομέας όπου έχει γίνει καταπληκτική δουλειά είναι τα animations των χαρακτήρων και ειδικά αυτά των προσώπων. Ο ήχος κυμαίνεται και αυτός σε υψηλά επίπεδα, με καλές ερμηνείες και την πομπώδη μουσική επένδυση να δένει με το όλο σκηνικό.

Συνοψίζοντας, το Ryse: Son of Rome ενδείκνυται αν θέλετε να κάνετε... επίδειξη των γραφικών του Xbox One σας και να περάσετε κάποιες λίγες ώρες μαζί του χωρίς πολλές βλέψεις. Αν όμως θέλετε ένα hack and slash με βάθος και γερές βάσεις, μάλλον δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι.

  • Εκπληκτικά γραφικά
  • Συμπαθητική ιστορία εκδίκησης
  • Τα vistas
  • Επιφανειακό σύστημα μάχης
  • Ανούσια QTEs
  • Μικρή αντοχή στον χρόνο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One (review), PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Crytek
ΕΚΔΟΣΗ:Microsoft (Xbox One)
ΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft Hellas
ΕΙΔΟΣ:Hack and slash
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.xbox.com/el-GR/xbox-one/games/ryse
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/11/2013 (Xbox One), 10/10/2014 (PC)
PEGI:18