Runes of Magic Review

, Δευτέρα 18 Μάιος 2009 0  

Από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Runes of Magic, ο τρόπος με τον οποίο η Runewalker ετοίμαζε ένα free-to-play MMORPG συζητήθηκε αρκετά ανάμεσα στους fans του είδους. Από τη μία, η αφοσίωση που η εταιρία έδειχνε προμήνυε θετικά αποτελέσματα, από την άλλη, οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα συνήθως δεν αποδίδει σε καλό. Το Runes of Magic είναι πλέον διαθέσιμο και μάλιστα έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επιτυχημένο. Αξίζει όμως;

Ξεκινώντας από το βασικότερο κομμάτι ενός RPG γενικότερα, αυτό του σεναρίου ή του lore αν προτιμάτε, το RoM (Runes of Magic) δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο γνωστά παιχνίδια. Βρισκόμαστε στην Epoch of Discovery, στη χώρα της Taborea. Αυτή έχει γνωρίσει μια σειρά από γεγονότα, που συνδέονται με μυθικά τέρατα, θεούς και δαίμονες και όλα εκείνα τα θρυλικά στοιχεία που δεν μπορούν να λείπουν από ένα fantasy MMO που σέβεται τον εαυτό του. Ο ήρωας (όποιον και να διαλέξετε) βρίσκει τον εαυτό του σε ένα μικρό χωριό και να είναι έτοιμος για μια γενναιόδωρης αδρεναλίνης περιπέτεια, σε ανεξερεύνητα μονοπάτια, ερημικές τοποθεσίες κλπ.

Ο προαναφερθέν ήρωας μπορεί να έχει έξι ιδιότητες (Mage, Priest, Knight, Warrior, Rogue, Scout) ενώ φυσικά υπάρχει η επιλογή για πλήρη παραμετροποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών του. Μπορείτε ακόμα και να βάψετε τα μαλλιά του μπλε! Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε τί θέλετε να παίξετε, και με αυτό εννοώ PvP (Player versus Player) ή PvE (Player versus Environment). Το παιχνίδι, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο προσφέρει δύο μόλις servers για την πρώτη και επτά για τη δεύτερη επιλογή. Επιπλέον, οι servers χωρίζονται σε αγγλικούς και γερμανικούς, μα αν έχετε καλή σύνδεση ADSL αυτό δε θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Σκοτώνοντας μανιτάρια...

Σκοτώνοντας μανιτάρια...

Αυτή η χώρα της Taborea, λοιπόν, είναι μία κλασσική χώρα MMO, με μπόλικη ποικιλία. Θα πάτε σε ερήμους, σε παγωμένα βουνά, σε καταπράσινες πεδιάδες, σε πυκνά δάση, και διάφορες άλλες περιοχές. Το παιχνίδι κάνει απολύτως ομαλή τη μετάβαση από ένα το μέρος σε άλλο, ενώ το καθένα από αυτά είναι διαφορετικά δομημένο, πράγμα που αν και εντυπωσιακό, δεν έχει φυσικά κάποια επίδραση στις δυνάμεις του παίκτη. Όπου όμως και αν βρίσκεστε, θα έχετε φυσικά να αντιμετωπίσετε διάφορα πλάσματα, από τερατώδη bosses μέχρι απλά ζωύφια, εκ των οποίων τα περισσότερα δίνουν απλόχερα experience και loot αν ψοφήσουν.

Οι αποστολές που θα σας δωθούν στην Taborea ξεπερνούν τις 1000, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Runewalker, πράγμα που ισοδυναμεί με δαπάνη αρκετών δεκάδων ωρών μέχρι να χορτάσετε ή ακόμα και να ολοκληρώσετε το παιχνίδι (αν και αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο σε ένα MMO). Oι αποστολές περιλαμβάνουν ότι μπορεί ένας παίκτης να φανταστεί, από απλό σφάξιμο των τάδε τεράτων, μέχρι την εύρεση εξαιρετικά σπάνιων πετρών. Όπως και να’χει, πάντως, οι αποστολές αυτές προσφέρουν αρκετή απόλαυση, αλλά μετά από ώρες παιξίματος ίσως φανούν βαρετές και επαναλαμβανόμενες.

Για να καταφέρετε όμως να εκτελέσετε με επιτυχία τις αποστολές αυτές, θα πρέπει να παίξετε όπως ορίζει η class του ήρωα. Για παράδειγμα, ένας knight είναι δύσκολο να νικήσει εχθρό από απόσταση, ενώ οι μάχες σώμα με σώμα δεν ενδείκνυνται για μάγους. Όπως και να’χει, πάντως, το combat system του παιχνιδιού δεν θα δυσκολέψει τους άμαθους αφού είναι αρκετά βασικό. Υπάρχουν τα διάφορων επιπέδων skills, που απαιτούν ανάλογο cooldown (χρόνο για τα ξαναχρησιμοποιήσετε δηλαδή), ενώ μπορείτε πέρα από το βασικό να αναπτύξετε και ένα δεύτερο skill, αφού φτάσετε lv10.

Το παιχνίδι μαζεύει αρκετό κόσμο

Το παιχνίδι μαζεύει αρκετό κόσμο

Αυτό όμως δεν θα το έλεγα και απολύτως θετικό, αφού για να γίνει η εναλλαγή πρέπει να πάτε στο ιδιόκτητο σπίτι σας (ναι έχετε και από αυτό) και να την κάνετε εκεί. Φυσικά αφού διαλέξετε με ποια class θέλετε να παίξετε, η πρόσβαση στα skills της άλλης είναι αδύνατη. Συνολικά αυτή η επιλογή είναι μόνο και μόνο για να μπορούν οι παίκτες να αποφύγουν την ανάπτυξη δύο χαρακτήρων ταυτόχρονα, κάτι εξαιρετικά χρονοβόρο και, πιστέψτε με, απόλυτα βαρετό στο RoM.

Πέρα όμως από τη βασική class του ήρωα, υπάρχουν και δυνάμεις μικρότερης εμβέλειας, αυτές του γενικότερου crafting. Aπό πολύ νωρίς ο παίκτης μαθαίνει να συλλέγει ξύλα, βότανα, μέταλλο και λοιπά, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς, με τον κυριότερο εκ των οποίων να είναι φυσικά η παραγωγή όπλων, πανοπλίας, φίλτρων και πάει λέγοντας. Τα παραπάνω δεν είναι διαθέσιμα μόνο μέσω crafting, αφού το παιχνίδι χρησιμοποιεί ένα RMT σύστημα.Τα αρχικά RMT αντιπροσωπεύουν το real-money transaction σύστημα. Με αυτό, το παιχνίδι επιτρέπει στους παίχτες να αγοράσουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα, κάτι που φυσικά αποσκοπεί στην έμμεση απόσβεση των χρημάτων που χρειάζονται για τη συντήρηση του παιχνιδιού. Σίγουρα το παιχνίδι δεν αναγκάζει κανέναν να αγοράσει τίποτα, αλλά πραγματικά τα αντικείμενα προς πώληση είναι... λαχταριστά!

Στις επιλογές κοινωνικής δικτύωσης του παιχνιδιού υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας parties, κάτι που θα φανεί χρησιμό περισσότερο στους νέους, παρά στους παίκτες με μεγαλύτερα levels, και αυτό γιατί σε ένα party, η experience που αποκτάται μοιράζεται στους παίκτες. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως για να νικηθούν δυνατότερα bosses απαιτείται συνεργασία αρκετών παικτών.

Το interface είναι χαρακτηριστικά απλό

Το interface είναι χαρακτηριστικά απλό

Όσον αφορά στο Player versus Player, το παιχνίδι τα καταφέρνει αρκετά καλά αφού ενσωματώνει ένα σύστημα φήμης. Παίκτες που σκοτώνουν άλλους παίκτες αποκτούν αρνητική φήμη, ενώ για να την κάνουν θετική πρέπει να απέχουν απο «δολοφονίες» για ένα αρκετό διάστημα. Βασικά, θετική ή αρνητική φήμη, ότι και να διαλέξετε, θα έχετε και τα ανάλογα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά έχοντας αρνητική θα προσελκύσετε πολλούς επίδοξους δολοφόνους, αφού αυτοί, εάν πεθάνετε αποκτούν θετική φήμη.

Τέλος, το γενικότερο interface του παιχνιδιού παραπέμπει έντονα στο World of Warcraft, αν και αυτό δεν είναι και τόσο κακό. Τα πάντα είναι απλά και προσβάσιμα, αλλά δυστυχώς οι εξηγήσεις που δίνει το παιχνίδι για διάφορα features δεν είναι ικανοποιητικές.

Το Runes of Mgic, όσο παράξενο και αν αυτό ακούγεται, είναι όμορφο, με τον κόσμο της Taborea να είναι αρκετά αληθοφανής. Όμορφα εφέ, αξιοπρεπείς υφές, εντυπωσιακή εναλλαγή μέρας-νύχτας, όλα απεικονίζονται αξιόλογα στο RoM. Στον αντίποδα, ο ήχος δεν με ενθουσίασε, αφού ενώ το soundtrack είναι αποδεκτής ποιότητας, την περισσότερη ώρα στο παιχνίδι δεν παίζει κάποιο κομμάτι, αφήνωντας εμάς μόνους μας με τις σκέψεις μας.

Εν τέλει προκύπτει το συμπέρασμα πως αν έχετε ασχοληθεί εκτενώς με κάποιο άλλο MMO με μηνιαία συνδρομή (WoW, Warhammer, Lineage 2), το Runes of Magic δεν θα σας προσφέρει κάτι καινούριο. Αν όμως είστε νέοι στον κόσμο των MMOs και δε θέλετε να ξοδέψετε τουλάχιστον €50 για κάτι που ίσως να μην σας αρέσει, το Runes of Magic φαντάζει ιδανικό.


+ Αληθοφανής κόσμος και ενδιαφέρον lore
+ Απλό
+ Free-to-play
+ Όμορφα γραφικά

- Ήχος
- Το σύστημα dual-class δεν αποδίδει τα αναμενόμενα
- Θα φανεί κοινότυπο στους παίκτες των “μεγάλων” ΜΜΟs

Βαθμολογία: 7.0

Πλατφόρμα: PC
Έκδοση Frogster
Ανάπτυξη: Runewalker
Διάθεση: -
Είδος: Fantasy MMORPG
Παίκτες: -
Επίσημο site: http://www.runesofmagic.com/
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19/3/2009
PEGI: 12+