Rock Βand Unplugged Review

, Παρασκευή 31 Ιούλιος 2009 0  

rock band unplugged startΦανταστείτε έναν κόσμο όπου θα μπορούσατε να μην αποχωρίζεστε ποτέ την κιθάρα, τα drums και το μικρόφωνο του πολυαγαπημένου σας Rock Band. Να μπορείτε να τα κουβαλάτε παντού μαζί σας στην δουλειά ή στο λεωφορείο χωρίς να φαίνεστε σαν περίεργοι τύποι που την βρίσκουν με πλαστικά όργανα σε δημόσιους χώρους. Τη φαντασίωση αυτή λοιπόν υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα το Rock Βand Unplugged για το PSP. Εκτός αν όντως την βρίσκετε κουβαλώντας πλαστικά όργανα μαζί σας…

Η διαφορά με το αντίστοιχο Guitar Hero του Nintendo DS, είναι ότι δεν χρειάζεστε κάποιο περιφερειακό για να παίξετε το παιγνίδι και ότι χρησιμοποιείτε την ίδια στιγμή όλα τα όργανα της μπάντας σας, αντί να παίξετε με κάποιον φίλο σε multiplayer mode. Ο χειρισμός θυμίζει το Ampitude, ένα παλιό παιγνίδι της Ηarmonix για το PS2. Στην αρχική ρύθμιση, οι νότες βρίσκονται στα κουμπιά “αριστερά”, “πάνω”, “τρίγωνο” και “κύκλο” του PSP, ενώ τα όργανα εναλλάσσονται με το “L” και “R”. Κάθε φορά που παίζετε με επιτυχία κάποιες νότες σε ένα όργανο, συμπληρώνετε μία phrase και το συγκεκριμένο όργανο παίζει μόνο του για κάποιο χρονικό διάστημα δίνοντάς σας την δυνατότητα να επικεντρωθείτε στο επόμενο όργανο. Αν πάλι δεν τα πάτε τόσο καλά, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο όργανο της μπάντας σας χρειάζεται την δυναμική σας επέμβαση ώστε να σώσετε και τα άλλα. Σε περίπτωση αποτυχίας ενός εκ των οργάνων της μπάντας σας, μπορείτε να το επαναφέρετε με το Star Power μέχρι τρείς φορές.

To look που σκοτώνει.

To look που σκοτώνει.

Αυτά εκτυλίσσονται κυρίως στο Tour mode, όπου όσο καλά παίζετε, μαζεύετε fans και αστέρια ώστε να μπορείτε να ξεκλειδώσετε βοηθητικό προσωπικό, οχήματα ώστε να πηγαίνετε σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης και να τραβήξετε την προσοχή των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών. Υπάρχει μία σχετική ελευθερία στις κινήσεις προώθησης της μπάντας σας. Μπορείτε να δώσετε charity concerts ή να τα αρνηθείτε όταν σας το ζητήσουν, να πάτε σε όποια πόλη θέλετε ή να προσλάβετε έναν βοηθό για την μεγέθυνση των κερδών σας ή την μεγαλύτερη εισροή φανατικών θαυμαστών.

Ταυτόχρονα το παιγνίδι διαθέτει το Quick Play που σας επιτρέπει να παίξετε όσα τραγούδια ξεκλειδώσατε από το Tour και το Warmup mode, στο οποίο μπορείτε να παίξετε το όργανο της επιλογής σας χωρίς τον φόβο αποτυχίας. Υπάρχει βέβαια και το Βand Survival mode που θα τεστάρει τις ικανότητάς σας με κλιμακωτή δυσκολία. Τέλος, μέσω του in-game music store μπορείτε να κατεβάσετε και να προσθέσετε νέα κομμάτια στην ήδη μεγάλη συλλογή του παιγνιδιού. Δυστυχώς δεν υπάρχει συμβατότητα με το DLC του “επιτραπέζιου” Rock Band (πχ στο PS3 αφού μιλάμε για Sony), κι έτσι ακόμα κι αν έχετε κατεβάσει κάποιο τραγούδι, θα πρέπει να το αγοράσετε ξανά για το Rock Βand Unplugged.

Ευτυχώς εσείς δεν χρειάζεται να ξελαρυγγιαστείτε.

Ευτυχώς εσείς δεν χρειάζεται να ξελαρυγγιαστείτε.

Δυστυχώς το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που με ενόχλησε στον τίτλο. Πρώτα απ’ όλα είναι αυστηρά single player. Για κάποιο λόγο η Backbone παρέλειψε τελείως την προσθήκη δυνατότητας παιχνιδιού για πολλά άτομα, αφαιρώντας αρκετή από την διασκέδαση και την μακροζωία που θα μπορούσε άνετα να προσφέρει το Unplugged. Μεγάλο κρίμα. Eπιπλέον, η εναλλαγή των οργάνων μπορεί να σας φανεί άβολη στην αρχή και να χρειαστείτε αρκετή εξάσκηση ώστε να καταφέρετε να μεταπηδάτε από το ένα στο άλλο χωρίς πρόβλημα. Η εν λόγω δυσκολία μεγαλώνει όταν δεν ξέρετε το τραγούδι ή δεν σας αρέσει ιδιαίτερα και δεν ξέρετε ακριβώς πώς πάνε τα drums και οι κιθάρες. Στην πορεία βέβαια θα βρείτε τον… ρυθμό σας και θα βοηθηθείτε και από τον πλήρως παραμετροποιήσιμο χειρισμό.

Drum machine? Mάλλον όχι...

Drum machine? Mάλλον όχι...

Τα γραφικά του τίτλου, αν και δεν έχουν και πολύ σημασία, μοιάζουν σαν κομμένη έκδοση του Playstation 2 με αρκετά φτωχά textures και επαναλαμβανόμενο animation. Όμως εκεί που πρέπει να είναι σωστά, δηλαδή στα tracks των οργάνων, δεν υπάρχει κανένα απολύτως παράπονο. Ο ήχος από την άλλη είναι στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Τα κομμάτια ακούγονται με κρυστάλλινη ποιότητα, ενώ τα λιγοστά ηχητικά εφέ και οι ιαχές του κοινού είναι αρκετά καθαρά και κολλάνε στο όλο ακουστικό στιλ του παιγνιδιού.

Τα γραφικά δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά την δουλειά τους την κάνουν. Για music game μιλάμε άλλωστε.

Τα γραφικά δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά την δουλειά τους την κάνουν. Για music game μιλάμε άλλωστε.

Εν τέλει, το Rock Βand Unplugged απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να έχουν ένα music game μαζί τους κάθε ώρα και στιγμή. Έχει σχεδόν όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από ένα τέτοιο παιγνίδι, αλλά η απουσία multiplayer πέφτει βαριά…


+ Μεγάλη ποικιλία τραγουδιών
+ Πλήρως παραμετροποιήσιμος χειρισμός
+ Πολλά modes, χορταστικό Τour
+ Αρκετά καλή ποιότητα ήχου
+ Το music store

- H αδικαιολόγητη απουσία multiplayer
- Θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε
- Δεν είναι συμβατό με το DLC του “επιτραπέζιου” Rock Βand

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση EA
Ανάπτυξη: Backbone
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Music
Παίκτες: 1
Επίσημο site: http://www.rockband.com/games/unplugged
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19/6/2009
PEGI: 12+