Rise of Insanity Review
Έχοντας απολαύσει μια μεγάλη γκάμα από παιχνίδια τρόμου κάθε υποκατηγορίας (ψυχολογικό τρόμο, gore, ζόμπι κτλ), θα προτιμούσα χίλιες φορές να κάνω ένα αφιέρωμα σε τίτλους-σταθμούς του είδους. Αντ' αυτού, έλαχε σε μένα το θλιβερό καθήκον να σας παρουσιάσω το Rise of Insanity.
Rise of Insanity. H ανατολή της παράνοιας. Η ανατολή της παράνοιας του υποφαινόμενου reviewer θα έλεγα. Το παιχνίδι αφηγείται την ιστορία ενός γιατρού ψυχολόγου, τη σχέση του με έναν ασθενή του που παρουσιάζει πολλαπλές ψυχολογικές διαταραχές (ίσως έπαιξε αυτός το παιχνίδι) και πώς συνδέεται αυτός ο άρρωστος φουκαράς με τον τραγικό χαμό της οικογενείας του πρωταγωνιστή. Αυτή είναι η ιστορία, αλλά μη βιαστείτε να πιάσετε τα ποπ κορν σας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αποτυχία του παιχνιδιού να μεταφέρει οποιαδήποτε μορφή ενδιαφέροντος είτε για τον πρωταγωνιστή, είτε για την ιστορία γενικότερα. Αυτό που σας κάνει με την πρώτη ματιά ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση είναι ότι οι υπότιτλοι δεν συμβαδίζουν με τον ήχο. Άλλα λέει ο αφηγητής, άλλα εμφανίζονται στους υπότιτλους. Εντάξει θα πείτε (μάλλον αυτό θα σκέφτηκαν και οι δημιουργοί), το νόημα πάνω κάτω το ίδιο είναι, τι και αν δεν είναι ακριβής η μεταφορά, σημασία έχει ο τρόμος, αυτό είναι και η ουσία του παιχνιδιού.
Αμ δε. Το παιχνίδι είναι “walking simulator”. Δεν έχετε όπλα, δεν υπάρχουν εχθροί παρά μόνο ακαθόριστες φιγούρες που σπάνια κάνουν την εμφάνιση τους, δεν υπάρχει game over (αν έρθετε σε “επαφή” με κάποια εχθρική παρουσία απλά τηλεμεταφέρεστε αυτόματα λίγα βήματα πίσω). Ουσιαστικά βολοδέρνετε από περιοχή σε περιοχή, βρίσκετε χειρόγραφα κείμενα και γράμματα που υποτίθεται ρίχνουν φως στην ιστορία, παιδικές ζωγραφιές που δεν βγάζουν νόημα και ανάμεσα σε όλα αυτά καθώς προχωράτε συναντάτε περίεργους θορύβους, κρεβάτια να πετάνε, μορφές να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σας. Κλασικός φτηνός τρόμος. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να ακούσετε τον πιο ευλογημένο ήχο του παιχνιδιού, το τηλέφωνο, το οποίο μόλις βρείτε και σηκώσετε μεταφέρεστε σε μια καινούργια περιοχή και λίγο πιο κοντά στο τέλος. Αυτό συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο μέχρι το τέλος. Περισσότερο τρομάζετε ανοίγοντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ, παρά από το Rise of Insanity. Οι γρίφοι δε είναι τόσο εμφανείς και απλοϊκοί -με εξαίρεση έναν που απαιτεί γνώση του κώδικα Μορς- που ακόμα και από την Αννίτα Πάνια αν περάσατε κάποια στιγμή σαν ταλέντο, τους λύνετε χωρίς πρόβλημα.
Το καλό μέσα σε όλο αυτό το χάος είναι η... μικρή διάρκεια του παιχνιδιού. Ναι, η μικρή διάρκεια είναι θετικό στοιχείο, γιατί τουλάχιστον το μαρτύριο τελειώνει γρήγορα. Το παιχνίδι έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα, αν και θα σας πάρει μέρες να... συνέλθετε από αυτή την εμπειρία. Αντ' αυτού, μπορείτε να σκαλίσετε τον κήπο σας για 90 λεπτά. Μπορείτε να πάτε μια βόλτα με ποδήλατο στη θάλασσα. Μπορείτε απλά να κοιτάτε τον τοίχο του σπιτιού σας με κενό ανέμελο βλέμμα. Τόσες πολλές επιλογές και όλες προτιμότερες από το να χάσετε το χρόνο σας με το Rise of Insanity.
Τι να πούμε και για τον οπτικοακουστικό τομέα του παιχνιδιού; Aν φτάσατε να διαβάζετε μέχρι εδώ και ακόμα σας απασχολεί αυτό το θέμα, ε τι να πω, ίσως σας... αξίζει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Βαρετά περιβάλλοντα που επαναλαμβάνονται συχνά πυκνά με διαφορετικά μοτίβα αλληλεπίδρασης κάθε φορά και κακοστημένα σκηνικά φόβου που είναι προορισμένα για jump scares, αλλά πετυχαίνουν το σκοπό τους μόνο αν τρέματε μικρός να δείτε τη Φρουτοπία. Ίσως να ξεχώριζα από τον ήχο κάτι μικρές αναλαμπές πιάνου και μελωδιών που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια υποτυπώδη ατμόσφαιρα, αλλά χάνονται στην όλη ανυπαρξία και την ανουσιότητα του παιχνιδιού.
Το Rise of insanity ούτε ξεχωρίζει από τη σωρεία παιχνιδιών τρόμου, ούτε κάνει απόσβεση των χρημάτων που κοστίζει έστω στο ελάχιστο προσφέροντας ψυχαγωγία. Πρόκειται για μια απολύτως βαρετή και δυσάρεστη εμπειρία. Κρατήστε τα πολύτιμα λεφτά σας για να αγοράσετε πέντε-έξι σουβλάκια. Αν θέλετε δε σώνει και καλά να διασκεδάσετε και να τρομάξετε, δείτε καλύτερα το... Power of Love στο Σκάι. Θα νιώσετε όλα αυτά τα συναισθήματα με μηδαμινό κόστος.
- Μικρή διάρκεια
- Εκπαίδευση στα σήματα Μορς
- Τα πάντα
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: | PC |
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: | Red Limb Studio |
ΕΚΔΟΣΗ: | Red Limb Studio |
ΔΙΑΘΕΣΗ: | - |
ΕΙΔΟΣ: | Τρόμος |
ΠΑΙΚΤΕΣ: | Single-player |
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE: | http://redlimbstudio.com/roi.html |
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: | 1/3/2018 |