alt text

Resogun Review

Στο πρόσφατο Gaming Festival το PS4 έδωσε δυναμικό παρόν με διάφορα demo στημένα και έτοιμα να μυήσουν τους παίκτες στη next-gen κονσόλα. Ο κόσμος ήταν μαζεμένος για να δοκιμάσει το νέο Killzone, το Knack και άλλους τίτλους. Εγώ ήμουν ο τύπος που τα προσπέρασε όλα αυτά και έκατσε να παίξει το Resogun. Το λάτρεψα με την πρώτη ματιά. Είναι από τους δημιουργούς του Stardust, είναι arcade μέχρι... αηδίας και τα κοινά που μοιράζεται με τα παλιά shoot 'em up όπως το Vanguard του δίνουν μια ακαταμάχητη γοητεία.

Στις πέντε πίστες του Resogun, καλείστε να σώσετε τους τελευταίους του ανθρώπινου είδους. Οι πίστες έχουν κυλινδρικό σχήμα και κινείστε μέσα σε 2D πλάνο. Με το δεξί αναλογικό πυροβολάτε (μόνο οριζόντια) και με το αριστερό κινείστε προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι άνθρωποι σώζονται όταν κάποιες συνθήκες είναι σωστές. Αυτές οι συνθήκες είναι είτε να έχετε ξεκληρίσει μια ομάδα εχθρών που χαρακτηρίζονται από μια πράσινη λάμψη και λέγονται Keepers, είτε να έχετε υψηλό multiplier που επιτυγχάνεται σκοτώνοντας τους εχθρούς τον έναν μετά τον άλλον χωρίς διακοπή. Πολλές φορές πρέπει να σκοτώσετε Keepers με συγκεκριμένη σειρά. Με το που ελευθερώνετε τους ανθρώπους, πρέπει να τους πάτε στα κοντινότερα portals ώστε να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές μέρος. Βέβαια υπάρχουν πολλοί τρόποι να χάσετε ανθρώπους. Αν οι Keepers μείνουν για πολύ ώρα χωρίς να τους σκοτώσετε, τότε αποχωρούν από την πίστα σκοτώνοντας τον άνθρωπο μέσα στον κλωβό του. Το παιχνίδι επίσης δεν αφήνει αδέσποτους ανθρώπους για πολύ, ενώ αν χάσετε μια ζωή ενώ κουβαλάτε έναν άνθρωπο, αυτός αυτόματα πεθαίνει.

Παρόλα αυτά έχετε πολλά πράγματα που σας βοηθάνε. Οι βόμβες λειτουργούν λίγο-πολύ όπως στο Geometry Wars και καθαρίζουν την κατάσταση αν σας έχουν στριμώξει πολλοί εχθροί. Το overdrive, που φορτίζει μαζεύοντας τα πράσινα υπολείμματα των εχθρών, σας βοηθά να σκοτώσετε μεγάλες ποσότητες εχθρών, ενώ το boost σας βοηθάει να κινείστε από το ένα σημείο της πίστας στο άλλο γρήγορα, ξεφεύγοντας από δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν και διάφορα power-ups τα οποία αναβαθμίζουν το διαστημόπλοιό σας. Υπάρχουν τρία διαστημόπλοια διαθέσιμα, με το καθένα να διαθέτει διαφορετική συμπεριφορά, αλλάζοντας έτσι λίγο τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε το παιχνίδι. Η στρατηγική σημασία όλων των παραπάνω είναι τεράστια για να καταφέρετε να σώσετε όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν παίζετε στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Μιλάμε για απόλυτα arcade λογική με αμείλικτη δυσκολία και πολλή δοκιμή, και πρέπει να “λιώσετε” πραγματικά το παιχνίδι για να καταφέρετε να τους σώσετε όλους σε όλες τις πίστες, παίρνοντας ουσιαστικά το Platinum Trophy.

Αρμαγεδών όνομα και πράγμα.

Αρμαγεδών όνομα και πράγμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κάθε πίστα στο τέλος έχει και από ένα boss έτσι για το κερασάκι στην τούρτα. Κάποια είναι σχετικά εύκολα με το που καταλάβετε το μοτίβο με το οποίο λειτουργούν. Βέβαια, δεν υπάρχει αυτή η αναρχία που θα περίμενε κάποιος από τα παιχνίδια του είδους. Αν είστε καλοί στην απομνημόνευση, μπορείτε να τα πάτε εξίσου καλά με παίκτες που είναι καλοί στα αντανακλαστικά, αφού οι εχθροί εμφανίζονται συγκεκριμένες στιγμές, σε συγκεκριμένα μέρη και με συγκεκριμένο τρόπο. Οπότε μιλάμε για ένα παιχνίδι που μπορεί να φαίνεται άναρχο, αλλά υπάρχει μια απόλυτη λογική. Στους υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και επικίνδυνα και πρέπει τις παραπάνω στρατηγικές να τις εφαρμόζετε όλο και καλύτερα, ενώ το σώσιμο των ανθρώπων γίνεται ζωτικής σημασίας, αφού έτσι παίρνετε έξτρα βόμβες και ζωές.

Για όσους δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τον πανικό μόνοι τους, υπάρχει online co-op το οποίο είναι σούπερ διασκεδαστικό. Η χρήση του online είναι πάρα πολύ απλή αν και μπορούν να παίξουν μόνο δύο παίκτες. Είναι βέβαια αρκετό, γιατί αν υπήρχε και τρίτος παίκτης, τα πράγματα θα ήταν υπερβολικά εύκολα. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να παραλείψω μερικά παράπονα. Πρώτα απ' όλα, το voice chat δεν έρχεται από το παιχνίδι. Πρέπει να έχετε ανοίξει δωμάτιο στο chat party του PS4 για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τον συμπαίκτη σας. Το δεύτερο είναι ότι ενώ το remote play παίζει απίστευτα καλά στο Vita, δεν μπορείτε να παίξετε τοπικό διπλό με αυτό σε στιλ Wii U, δηλαδή ο ένας παίκτης με PS4 και ο άλλος με Vita. Πράγμα που δείχνει ότι ακόμα έχει δρόμο η υλοποίηση του remote play. Κρίμα.

Το Resogun δείχνει καταπληκτικό πάντως. Το πρώτο πράγμα που προσέχετε είναι ότι τα πάντα αποτελούνται από voxels, μικρά κυβάκια δηλαδή. Από τα κτίρια της πίστας, μέχρι τα ανθρωπάκια, το πλοίο σας και τους εχθρούς, τα πάντα είναι σα να έχουν φτιαχτεί από μικροσκοπικά Lego. Το πραγματικά εξαιρετικό όμως είναι ότι αυτά τα κυβάκια έχουν μια μηχανή φυσικής που καθορίζει τη συμπεριφορά τους. Έτσι, βλέπετε κτίρια να πέφτουν, κομμάτια των εχθρών να πετάγονται δεξιά και αριστερά, ενώ όταν ολοκληρώνετε την κάθε πίστα, ακολουθεί μια τεράστια καταστροφή που στην ουσία γδύνει την πίστα από τα κυβάκια που την απαρτίζουν, προσφέροντας έτσι ένα απολαυστικό μπουκέτο από εκρήξεις και χαλάσματα, και επιδεικνύοντας τη δύναμη του PS4.

Προχωρώ και πυροβολώ, τραλαλά τραλαλό.

Προχωρώ και πυροβολώ, τραλαλά τραλαλό.

Η ηχητική επένδυση του Resogun έχει και αυτή τον ίδιο sci-fi τόνο, με την μουσική να είναι κυρίως electronica, ενώ φλερτάρει αρκετά και με house. Βέβαια για να καταφέρετε να την ακούσετε πρέπει να ρυθμίσετε στις επιλογές του ήχου να είναι πιο δυνατή, αφού καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχει σαν χαλί και τα ηχητικά εφέ απλά πατάνε πάνω της, σκεπάζοντας την στην ουσία. Από την άλλη, τα ηχητικά εφέ είναι πολύ καλά, από τα pew pew pews μέχρι την ήρεμη ρομποτική φωνή που αναγγέλλει τον ερχομό των Keepers ή σας λέει να "σώσετε τους τελευταίους ανθρώπους" στην αρχή κάθε πίστας.

Εν τέλει το Resogun αποδεικνύει ότι το κλασικό gaming ζει και βασιλεύει, ακόμα και στα νέα συστήματα. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό shmup από αυτά που “δεν βγαίνουν πια” και παρόλο που είναι απελπιστικά μικρό, οι υψηλότεροι βαθμοί δυσκολίας του και το στοιχείο της στρατηγικής είναι ότι πρέπει για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω στην πρόκληση. Όσο το Resogun παραμένει τσάμπα στο PS Plus, δεν έχετε καμμία δικαιολογία να μην το αποκτήσετε άμεσα.

  • Όμορφα γραφικά που αποτελούνται από voxels
  • Arcade στιλ και δυσκολία
  • Καθηλωτική δράση
  • Το voice chat γίνεται μόνο μέσω party chat
  • Μερικοί ίσως το βρουν πολύ δύσκολο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Housemarque
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:PS Store
ΕΙΔΟΣ:Shoot 'em up
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.housemarque.com/games/resogun/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/11/2013
PEGI:7