Resistance 3 Review

, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 0  

Resistance, ή αλλιώς "αντίσταση". Μια λέξη που για το PS3 έχει πολλαπλή σημασία. Η σειρά Resistance συνοδεύει το PS3 κυριολεκτικά από την αρχή της ζωής του, και αντιπροσωπεύει την αντίσταση της κονσόλας στις γνωστές δυσκολίες των πρώτων της χρόνων. Χωρίς να αποτελέσει κάτι το επαναστατικό, το πρώτο Resistance ήταν λόγος αγοράς της κονσόλας για τους fans των FPS. Καλοφτιαγμένο, διασκεδαστικό, με ενδιαφέρων κόσμο και ιστορία, ήταν η απάντηση στο Gears of War του Xbox 360. Αντίθετα, το Resistance 2 ήταν ένα κλασικό, ίσως υπερβολικά φιλόδοξο sequel, που δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους fans. Έξι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει πλέον από την κυκλοφορία του αρχικού παιχνιδιού, και η Insomniac επιστρέφει στα... βασικά με το Resistance 3.

Προσοχή, αυτή η παράγραφος περιέχει spoiler για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το Resistance 2. Στο R3 η ανθρωπότητα είναι κυριολεκτικά στο χείλος του αφανισμού. Οι Chimera παγώνουν σταδιακά το κλίμα της Γης για να την κάνουν κατοικήσιμη και οι τελευταίες ομάδες ανθρώπων που έχουν απομείνει κρύβονται και είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Με το Nathan Hale νεκρό, αναλαμβάνετε τον ρόλο του ανθρώπου που τον σκότωσε πριν μεταμορφωθεί στο τέλος του R2, Joe Capelli. O Joseph κρύβεται με την οικογένειά του και άλλους σε κάποια μικρή πόλη στην Οκλαχόμα, όταν τους ανακαλύπτουν οι Chimera και αρχίζουν την επίθεση. Όλα δείχνουν χαμένα, ώσπου ο γνωστός από τα προηγούμενα παιχνίδια Doctor Malikov, πείθει τον Capelli να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί βρίσκεται το κλειδί για τη νίκη στον πόλεμο με τους εξωγήινους. Στόχος τους να καταστρέψουν έναν τεράστιο πύργο που έχουν στήσει οι Chimera στη ΝΥ, ο οποίος ευθύνεται για το πάγωμα του πλανήτη και αποτελεί δίαυλο με τον κόσμο των εξωγήινων. Το campaign του Resistance 3 αφηγείται αυτό το ταξίδι του Capelli από την Οκλαχόμα στη Νέα Υόρκη.

Σεναριακά το παιχνίδι δεν λέει κάτι το ιδιαίτερο. Αποτελεί το τελευταίο μέρος της βασικής τριλογίας, χωρίς ανατροπές και εκπλήξεις. Θετικό στοιχείο ο Capelli, που είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, με γυναίκα και παιδί, και γι αυτό δίνει έναν πιο προσωπικό τόνο στην ιστορία. Κατά τ' άλλα, λίγα πράγματα. Αν και μάλλον μπορείτε να φανταστείτε το γενικότερο τέλος του παιχνιδιού, σίγουρα θα εκπλαγείτε αρνητικά από το απότομο και μάλλον βεβιασμένο κλείσιμο. Δεν τελειώνεις με τόσο χαμηλούς τόνους ολόκληρη τριλογία. Από την άλλη, το Resistance 3 κάνει εξαιρετική δουλειά στο να σας δώσει την αίσθηση ότι το τέλος της ανθρωπότητας πλησιάζει. Εφιαλτική ατμόσφαιρα, απόγνωση και απελπισία παντού. Καταφέρνει να σας απορροφήσει στον κόσμο του με απόλυτα πειστικό τρόπο, κάτι που δεν μπόρεσαν να πετύχουν τόσο οι προηγούμενοι τίτλοι.

Eλπίδα...

Όταν λέω ότι η Insomniac επιστρέφει στα βασικά με το Resistance 3, εννοώ ότι επαναφέρει ορισμένα στοιχεία του πρώτου που ζητούσαν επιτακτικά οι fans. Συγκεκριμένα, πλέον μπορείτε και πάλι να κουβαλάτε όσα όπλα μαζεύετε και να τα επιλέγετε με το κλασικό μενού-ρόδα, ενώ η υγεία σας δεν αναπληρώνεται αυτόματα, αλλά πρέπει να βρίσκετε health packs. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά που έως και πριν κάποια χρόνια ήταν δεδομένα στα περισσότερα FPS, μέχρι να αρχίσει η κυριαρχία του Call of Duty (και λιγότερο του Halo). Ακόμα και από το Resistance 2 απουσίαζαν. Δεν με ενοχλεί τόσο η δυνατότητα χρήσης μόνο δύο όπλων κάθε φορά (είναι και πιο ρεαλιστική άλλωστε), όσο αυτή η αναθεματισμένη υγεία που αναπληρώνεται αυτόματα. Tο Resistance 3 είναι "old-school", με πλήρες weapon wheel και health packs, και αυτές οι αλλαγές αποτελούν πνοή φρέσκου αέρα για τους fans των FPS. Ένιωσα όμορφα παίζοντας έτσι, μετά από πολύ καιρό. Σε αυτό βοηθούν σημαντικά βέβαια και τα θεότρελα όπλα του παιχνιδιού. Η Insomniac είναι μετρ σε αυτόν τον τομέα και εδώ πραγματικά δίνει ρέστα.

Το campaign σας μεταφέρει σε διάφορες περιοχές της αμερικάνικης ενδοχώρας, από την Οκλαχόμα μέχρι το Σέιντ Λούις, και από τον Μισισιπή μέχρι την Πενσιλβάνια. Τελικός προορισμός φυσικά η Νέα Υόρκη. Η ποικιλία περιβαλλόντων και επιπέδων ικανοποιεί απόλυτα και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση του ενδιαφέροντος σε υψηλά επίπεδα. Αυτό όμως δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν οι μάχες δεν ήταν διασκεδαστικές. Ευτυχώς οι εχθροί στο Resistance 3 αποτελούν πραγματική πρόκληση. Έχουν καλό ΑΙ (πέρα από σπάνια μικροπροβλήματα), κινούνται συνεχώς, και ο καθένας απαιτεί διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης από μέρους σας. Οι Chimera έρχονται σε πολλά είδη. Αντιμετωπίζετε απίστευτα φρικιά, από τα κλασικά δίποδα, μέχρι μεγάλα και μικρά αραχνοειδή, και από σκουλήκια μέχρι τους τεράστιους Γολιάθ. Μάλιστα, σε κάποια φάση αντιμετωπίζετε και ανθρώπους, για πρώτη φορά σε (βασικό) τίτλο Resistance αν δεν κάνω λάθος. Σε γενικές γραμμές, στο R3 οι εχθροί είναι "ζωντανοί", και σε συνδυασμό με τα τρελά όπλα, το weapon wheel και την ανάγκη για health packs, κάνουν το gameplay απολαυστικό.

Φρίκη...

Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στο πρώτο σημαντικό αρνητικό του παιχνιδιού. Το campaign μπορείτε να το παίξετε και σε συνεργασία με έναν φίλο σας. Το κακό είναι ότι... κυριολεκτικά πρέπει να είναι φίλος σας ο άλλος παίκτης. Στο split-screen OK, εξυπακούεται. Στο online όμως; Δυστυχώς μπορείτε να καλέσετε μόνο άτομα από τη λίστα φίλων σας. Δεν υπάρχει δηλαδή online matchmaking, για να μπορείτε να παίζετε με οποιονδήποτε άλλο παίκτη, όποτε θέλετε. Απαράδεκτη παράλειψη -ειδικά εφόσον μιλάμε για τίτλο τέτοιου βεληνεκούς- που εμποδίζει πολλούς παίκτες να απολαύσουν το co-op. Κατά τ' άλλα, υπάρχουν διάφορα unlockables, cheats κλπ. Τέλος, κατά την διάρκεια του campaign βρίσκετε διάφορες γραπτές ή ακουστικές καταχωρήσεις ημερολογίων, που αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομερειούλες για την ιστορία.

Η σειρά Resistance έχει καλή παράδοση στο multiplayer, η οποία συνεχίζεται με το R3... εν μέρει. Φανταστείτε κάτι σαν CoD, αλλά με εξοπλισμό, perks, killstreaks κλπ από τον κόσμο του Resistance. Έως και 16 παίκτες μάχονται σε κλασικά modes όπως Free-For-All, Team Deathmatch και CTF, σε χάρτες βασισμένους κυρίως στο campaign, με τη δράση φυσικά να είναι πολύ πιο μαζεμένη από τις μάχες με 64 παίκτες του R2. Καλό είναι αυτό. Αλλού είναι τα προβλήματα. Καταρχάς υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των αρχάριων και των έμπειρων παικτών. Με λίγα λόγια, οι βετεράνοι κυριαρχούν στο παιχνίδι για πλάκα, ενώ οι νουμπάδες τα βρίσκουν υπερβολικά σκούρα. Δεύτερον, στο multi του R3 συνάντησα για πρώτη φορά το εξής φαινόμενο: όταν γίνεται χαμός, το παιχνίδι συχνά υποφέρει από κολλήματα του... ενός δευτερολέπτου περίπου, μετά από τα οποία διαπιστώνετε ότι... πεθάνατε. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, πάντως συμβαίνει, παρόλο που ήδη έχει βγει patch. Τέλος, το multiplayer του Resistance 3 δεν μου αποπνέει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να σταθεί επάξια σε αυτή την εποχή, με αυτό τον τρελό ανταγωνισμό που επικρατεί. Μου δίνει την αίσθηση ότι δεν ξεχωρίζει.

Απόγνωση...

Τουλάχιστον το παιχνίδι παίρνει άριστα στον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά του R3 είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε FPS του PS3 και αποτελούν τεράστιο βήμα προόδου σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Προσεγμένα μοντέλα χαρακτήρων και εχθρών, όμορφα και μεγαλοπρεπή περιβάλλοντα, πλούσια εφέ, και γενικότερος σχεδιασμός που δίνει την αίσθηση της καταστροφής και της ερημιάς, που περιέγραψα παραπάνω. Ειδικά το campaign έχει ορισμένες πολύ εντυπωσιακές σκηνές. Οι διασκεδαστικές μάχες του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα απροβλημάτιστα, με ικανοποιητικό frame rate. Ο άρτιος οπτικός τομέας πλαισιώνεται από καλό ήχο, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Εφέ, ερμηνείες και μουσική κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.

Με το Resistance 3, η αρχική αυτή τριλογία κλείνει όπως άρχισε, δηλαδή με ένα πολύ καλό παιχνίδι, που συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα του PS3. Απλά, το R3, όπως και ολόκληρη η σειρά, δεν διαθέτει αυτό το "κάτι" που το κάνει να ξεχωρίζει. Έχει "ταβάνι", που λένε. Παρόλα αυτά, αν είστε fans των sci-fi FPS, αξίζει να το τσιμπήσετε.

+ Διασκεδαστικό και ενδιαφέρον campaign
+ Αίσθηση καταστροφής και απόγνωσης
+ Τρελά όπλα
+ Πολύ όμορφο
+ Καλό multiplayer...

- ...αλλά όχι αρκετά καλό για να ξεχωρίζει
- Αδύναμο σενάριο
- Co-op χωρίς online matchmaking!
- Υπερβολικά χαμηλών τόνων το τέλος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Insomniac
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.insomniacgames.com/games/resistance-series/resistance-3/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 9/9/2011
PEGI: 18