Resident Evil 5 Review

, Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009 0  

Ας μην κρυβόμαστε, το Resident Evil έχει πεθάνει. Ή μάλλον το Resident Evil με το οποίο μεγαλώσαμε. Η σειρά που έκανε γνωστό τον όρο “survival horror” στους gamers, πλέον έχει αλλάξει ριζικά. Οι εποχές που χρειαζόμασταν πάνες για να παίξουμε ένα Resident Evil game, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το ίδιο και οι εποχές που έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη φαιά ουσία του εγκεφάλου μας προκειμένου να λύσουμε γρίφους και να προχωρήσουμε κάποιο Resident Evil παιχνίδι. Όπως μας έδειξε το Resident Evil 4, πλέον το μόνο που χρειαζόμαστε είναι... καλό σημάδι με το όπλο. Αλλά όπως αποδείχθηκε, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Είμαι από αυτούς που απόλαυσαν το Resident Evil 4, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά και πάλι εξαιρετικό. Γι αυτό λοιπόν, εδώ και τέσσερα χρόνια περίμενα πώς και πώς το Resident Evil 5. Mε τα πρώτα videos και τις πρώτες εικόνες του τίτλου, η Capcom εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι το RE5 βαδίζει στα βήματα του προκατόχου του, τουλάχιστον όσον αφορά το gameplay. Και όντως τελικά αυτό ισχύει. Όμως, όπως το Resident Evil 4 άλλαξε πολλά και έφερε τη σειρά ένα βήμα – ή μάλλον πολλά βήματα – πιο κοντά στη δράση, έτσι και το Resident Evil 5 δεν μένει στάσιμο, αλλά βάζει και το co-op στο κόλπο.

Co-op. Η νέα “μόδα” της εποχής μας, το feature που κάθε shooter/action game που σέβεται τον εαυτό του, επιβάλλεται να διαθέτει. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πάντα στο Resident Evil 5 σχεδιάστηκαν με βάση αυτό. Ας ξεκινήσουμε από το σενάριο. Ο Chris Redfield επιστρέφει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά, ως μέλος ενός οργανισμού εναντίον της βιοτρομοκρατίας. Η διάλυση της Umbrella και το κενό που αυτή άφησε πλέον αναπληρώνεται από την Tricell, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει πολύ πιο μεγάλα σχέδια. Ο Chris ταξιδεύει σε μια περιοχή της Αφρικής με στόχο να ερευνήσει μια νέα υπόθεση βιοτρομοκρατίας, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τους κατοίκους εκεί ως πειραματόζωα. Συνεργάτης του Chris είναι η Sheva, η οποία δουλεύει για τον ίδιο οργανισμό, έχει την ίδια αποστολή και τον συνοδεύει καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

H συνεργασία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών είναι διαρκής

H συνεργασία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών είναι διαρκής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Resident Evil 5 κλείνει τον κύκλο της ιστορίας που άρχισε με το πρώτο παιχνίδι, πριν 13 χρόνια. Από την αρχή ως το τέλος του υπάρχουν αναφορές στα γεγονότα των προηγούμενων τίτλων, και εν τέλει δίνεται μία ξεκάθαρη απάντηση του γιατί έγιναν όσα έγιναν, και ποιο είναι το κίνητρο του κάθε χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του “αρχικακού” Wesker. Καλό αυτό, καθώς από κάποιο σημείο και μετά η γενικότερη υπόθεση του Resident Evil franchise έγινε πολύ μπλεγμένη. Εντωμεταξύ, μέσα σε όλα ο Chris ψάχνει τη Jill, που θεωρείται νεκρή, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ζωντανή. Έχουν μεσολαβήσει κάποια σημαντικά γεγονότα πριν το RE5, για τα οποία και πληροφορούμαστε με flashbacks. Aπό εκεί και πέρα, η σχέση του Chris και της Sheva είναι ενδιαφέρουσα αλλά τίποτα παραπάνω (πονηρούληδες!), ένας χαρακτήρας που έχουμε να δούμε χρόνια επιστρέφει, και γενικώς το σενάριο δεν θα εμποδίσει όσους ασχολούνται για πρώτη φορά με Resident Evil να καταλάβουν τί παίζεται.

Το Resident Evil 5, σε γενικές γραμμές παίζεται όπως ο προκάτοχός του. Είναι ένα γραμμικό “stop 'n pop” action shooter τρίτου προσώπου, και καθόλη τη διάρκειά του ακολουθείτε την εξής διαδικασία: προχωράτε, σταματάτε, πυροβολάτε ότι κινείται και συνεχίζετε. Απλά πράγματα. Τώρα που πιάσαμε τα βασικά, ξεκαθαρίζω ότι το παιχνίδι περιέχει μόλις έναν σημαντικό παραδοσιακό γρίφο, που κι αυτός συγκριτικά με αυτούς που υπήρχαν στους πρώτους τίτλους, μοιάζει παιδικός. Ξεχάστε τους γρίφους όπως τους ξέρατε, καθώς ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η δράση. Eπίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι έχει αρκετά κομμάτια με quick time events, ενώ σε κάποια φάση μετατρέπεται και σε on-rails shooter. Aυτό που έχει σημασία είναι ότι παραμένει διασκεδαστικό από την αρχή ως το τέλος.

Το Resident Evil 5, εκτός των άλλων, είναι και on-rails shooter

Το Resident Evil 5, εκτός των άλλων, είναι και on-rails shooter

Το νέο μικρόβιο που έχει μολύνει τους χωρικούς, τους κάνει να συμπεριφέρονται παρόμοια με αυτούς στο Resident Evil 4. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε σχετικά έξυπνους εχθρούς (πιο έξυπνους από ζόμπι τουλάχιστον). Oι επονομαζόμενοι Majini, έρχονται σε διάφορα είδη. Κάποιοι είναι άοπλοι και απλά έρχονται κατά πάνω σας με στόχο να σας κατασπαράξουν, άλλοι σας πετάνε μπουκάλια, τσεκούρια, ακόμα και δυναμίτες (!), ενώ άλλοι είναι οπλισμένοι κανονικά, με βαλίστρες, πολυβόλα, ρουκέτες και άλλα. Φυσικά δεν λείπει και ο τύπος με το πριόνι. Κινούνται σχετικά γρήγορα, και πολλοί μαζί είναι πάντα επικίνδυνοι. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι μολυσμένοι... ιθαγενείς. Σε κάποια φάση επισκέπτεστε ένα χωριό μιας κλασσικής αφρικανικής φυλής, και οι ιθαγενείς σας επιτίθενται με βέλη, ρόπαλα, ακόντια, ενώ μερικοί από αυτούς φορούν κάποιες περίεργες μάσκες. Ίσως είναι οι μάγοι του χωριού... Γενικώς, το να με κυνηγούν ιθαγενείς, σαν αυτούς που βλέπουμε σε διάφορα ντοκιμαντέρ, μολυσμένοι και λυσσασμένοι, είναι ένα θέαμα που δεν περίμενα να αντικρίσω σε Resident Evil παιχνίδι. Κι όμως... Πάντως, μην περιμένετε τίποτα φοβερό από το εχθρικό ΑΙ, καθώς πρέπει να διατηρείται χαμηλό, για λόγους ρεαλισμού. Το Resident Evil 5 δεν είναι τρομακτικό, όμως προκαλεί φόβο. Σας προκαλεί φόβο με το να σας θέτει αντιμέτωπους με πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα, προσπαθώντας να σας κάνει να νιώσετε πανικό.

Και θα νιώσετε πανικό, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστείτε στον χειρισμό. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τότε που διατέθηκε το demo και κρατάει ακόμα. Ναι, το Resident Evil 5 δεν σας αφήνει να τρέχετε ή να κάνετε strafe και να πυροβολάτε ταυτόχρονα. Επίσης, ο χαρακτήρας σας στρίβει σχετικά δύσκολα, και γενικώς ο χειρισμός του θυμίζει περισσότερο τανκ, παρά άνθρωπο. Ο δύσκολος και πολλές φορές εκνευριστικός χειρισμός ήταν πάντα χαρακτηριστικό των Resident Evil games, και “μέρος του παιχνιδιού” που λένε. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο RΕ5. Mε τις ορδές των εχθρών να έρχονται κατά πάνω σας, χρειάζονται προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις, και φυσικά ηρεμία. Έτσι και πανικοβληθείτε, τελειώσατε. Έχετε υπόψη ότι το inventory σας δίνει τη δυνατότητα να αναθέσετε τέσσερα αντικείμενα στα τέσσερα πλήκτρα του d-pad, ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να χρειάζεται να χάνετε χρόνο. Τέλος, οι διάφορες melee επιθέσεις που μπορείτε να εκτελέσετε θα σας εξοικονομήσουν πυρομαχικά και θα σας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση κατά την εξολόθρευση των εχθρών.

H Sheva είναι κούκλα...

H Sheva είναι κούκλα...

Σε όλα αυτά, σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η Sheva. Όπως είπαμε, σας συνοδεύει καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού, και η βοήθειά της είναι πολύτιμη. Καθαρίζει αρκετούς εχθρούς και ταυτόχρονα λειτουργεί ως αντιπερισπασμός, δίνοντάς σας έτσι χρόνο να (αναδι)οργανωθείτε. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να της δίνετε αλλά και να της παίρνετε αντικείμενα όποια στιγμή θέλετε, εκτός κι αν το inventory και των δύο είναι γεμάτο, οπότε τότε γίνεται ανταλλαγή. Σε συγκεκριμένα σημεία, οι δρόμοι σας χωρίζουν προσωρινά, πχ όταν αυτή ανεβαίνει σε κάποιο υπερυψωμένο σημείο προκειμένου να σας παρέχει κάλυψη. Το ΑΙ της είναι ικανοποιητικό, καθώς εκτελεί άμεσα και αυτόματα διάφορες πολύ χρήσιμες ενέργειες, όπως πχ σας εφοδιάζει με πυρομαχικά για κάποιο όπλο ή αν είστε μακριά μαζεύει αυτή τα πυρομαχικά και τα άλλα εφόδια που βρίσκει. Δυστυχώς κατά την διάρκεια των μαχών, έχει μια τάση να βρίσκεται συνεχώς πίσω σας και έτσι να πυροβολάει... εσάς αντί για τους εχθρούς, σπαταλώντας έτσι πολύτιμα πυρομαχικά.

Το σήμα κατατεθέν του Resident Evil 4, ο τύπος με το πριόνι, δεν θα μπορούσε να λείπει από το RE5

Το σήμα κατατεθέν του Resident Evil 4, ο τύπος με το πριόνι, δεν θα μπορούσε να λείπει από το RE5

Όλα τα παραπάνω όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν αποφασίσετε να παίξετε το Resident Evil 5 όπως πρέπει. Μέσω co-op δηλαδή, και κυρίως online. Ξεκινάτε το single-player game και από εκεί και πέρα μπορείτε να καλέσετε έναν φίλο σας, ή να αφήσετε ανοιχτό το “παράθυρo” για να μπει ένας οποιοσδήποτε άλλος παίκτης. Ο δεύτερος παίκτης, λοιπόν, αναλαμβάνει τον έλεγχο της Sheva, και από εκεί και πέρα το παιχνίδι μετατρέπεται σε μία εξαιρετικά διασκεδαστική co-op εμπειρία. Η ανταλλαγή πυρομαχικών και εφοδίων, η συνεργασία για την αντιμετώπιση των εχθρών και την λύση γρίφων, η επικοινωνία και η αλληλουποστήριξη μεταξύ των παικτών, δίνουν έναν άλλο αέρα στο Resident Evil 5 και το κάνουν φοβερά εθιστικό. Το co-op είναι το μέλλον, και το RE5 αποδεικνύει του λόγου το αληθές με περίτρανο τρόπο.

Πέρα από εφόδια και πυρομαχικά, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού βρίσκετε και μαζεύετε gold καθώς και διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, όπως πετράδια κλπ, τα οποία μπορείτε να τα πουλήσετε για να κερδίσετε επιπλέον χρήματα. Κάθε φορά που χάνετε ή ολοκληρώνετε κάποιο επίπεδο, μεταφέρεστε σε ένα ειδικό μενού όπου καθορίζετε το inventory σας. Σε αυτό, λοιπόν, μπορείτε να πουλήσετε τα πολύτιμα αντικείμενα που έχετε συλλέξει, και απο εκεί και πέρα να αγοράσετε νέα όπλα, εξαρτήματα και εφόδια καθώς και να αναβαθμίσετε τα όπλα που έχετε. Επίσης, μπορείτε να εναποθέσετε ότι έχετε και δεν χρειάζεστε στο... ψηφιακό μπαούλο, προκειμένου να το πάρετε αργότερα. Όπως καταλαβαίνετε, και εδώ χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφασίσετε τί είναι προτιμότερο, να αναβαθμίσετε το όπλο που έχετε, ή να αγοράσετε κάποιο καινούριο. Επίσης, αν παίζετε μόνοι σας, θα πρέπει να γίνετε... αλτρουιστές και να εφοδιάσετε και τη Sheva, αν θέλετε να σας υποστηρίζει αποτελεσματικά στη μάχη.

Η ποικιλία των επιπέδων ικανοποιεί απόλυτα

Η ποικιλία των επιπέδων ικανοποιεί απόλυτα

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, οι εχθροί που αντιμετωπίζετε είναι κυρίως άνθρωποι, όμως επειδή μιλάμε για Resident Evil, δεν γίνεται να μην υπάρχουν τα καθιερωμένα φρικιά. Κάποιοι από τους Majini μεταλλάσσονται και γίνονται πιο επικίνδυνοι, ενώ ούτε το ζωικό βασίλειο γλίτωσε από το μικρόβιο. Ως εκ τούτου θα συναντήσετε ουκ ολίγα μεταλλαγμένα σκυλιά κ.α.. Εντωμεταξύ πολλά από τα bosses είναι βασισμένα σε διάφορα έντομα ή ζώα. Έτσι, μεταξύ άλλων θα τεθείτε αντιμέτωποι με μια τεράστια, μεταλλαγμένη από το μικρόβιο αράχνη και μια τεράστια νυχτερίδα. Γενικώς, το παιχνίδι περιέχει κάποια απίστευτα (αηδιαστικά) πλάσματα, αποδεικνύοντας ότι η φαντασία των δημιουργών του οργιάζει. Τα αφεντικά είναι εντυπωσιακά και η εμφάνισή τους προκαλεί φόβο και δέος. Παρόλα αυτά, μόλις βρείτε το αδύνατο σημείο τους και τον τρόπο να τα σκοτώσετε, δεν θα αντιμετωπίσετε μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς, οι μάχες με τον Wesker, που περίμενα να είναι τουλάχιστον επικές, είναι κατώτερες των περιστάσεων.

To Resident Evil 5 διαθέτει φανταστική ατμόσφαιρα, η οποία θα σας απορροφήσει πλήρως. Η Αφρική σαν τοποθεσία φέρνει έναν αέρα ανανέωσης στη σειρά και κάνει την κατάσταση πιο ενδιαφέρουσα. Τα εξαιρετικά εφέ και οι φωτισμοί θα σας κάνουν να νιώσετε ότι πραγματικά βρίσκεστε εκεί. Ο Τρίτος Κόσμος αναπαρίσταται με εξαιρετικό τρόπο. Τα κατεστραμμένα περιβάλλοντα, οι ενδυμασίες των κατοίκων, και πολλές άλλες λεπτομέρειες καταδεικνύουν πόσο υποβαθμισμένη είναι η περιοχή. Θα διασχίσετε χωριά, βάλτους, λατομεία, πεδιάδες, κατακόμβες αρχαία ερείπια και άλλες περιοχές. Η οπτική και όχι μόνο ποικιλία των επιπέδων ικανοποιεί πλήρως, με τα τελευταία να θυμίζουν σε σημεία τους προηγούμενους τίτλους. Το animation είναι άριστο, ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων διαθέτουν τρελή λεπτομέρεια. Η Sheva είναι κούκλα, ο Chris... μποντιμπιλνταράς, οι εχθροί τρομακτικοί.

Σε ανάλογο επίπεδο βρίσκεται και ο ηχητικός τομέας. Η εξαιρετική μουσική είναι υπεύθυνη όσο και το ίδιο το gameplay για την αγωνία που θα νιώσετε κατά την διάρκεια των μαχών. Το voice cast κάνει σωστά τη δουλειά του, αν και οι ερμηνίες είναι κάπως κλισέ. Τέλος, τα εφέ όπως οι πυροβολισμοί, οι κραυγές και το σχίσιμο της σάρκας κατά την διάρκεια των μεταλλάξεων, είναι εντυπωσιακά. Ας μην ξεχνάμε φυσικά και τον τύπο που αναφωνεί “Resident Evil 5!” με μια... αφρικανική προφορά, μόλις μπείτε στο κεντρικό μενού, το οποίο είναι πανέμορφο.

Το Μercenaries mode επιστρέφει... δριμύτερο!

Το Μercenaries mode επιστρέφει... δριμύτερο!

Το Resident Evil 5 έχει ικανοποιητική διάρκεια αλλά και πολύ μεγάλη replay αξία. Το παιχνίδι είναι γεμάτο με unlockables, όπως νέες εμφανίσεις για τους χαρακτήρες, χαρακτήρες-κουκλάκια, όπλα με ατέλειωτα πυρομαχικά κλπ, ενώ στα επίπεδα είναι διάσπαρτα διάφορα ειδικά εμβλήματα για να συλλέξετε. Και φυσικά το γνωστό Mercenaries mode που αγαπήσαμε στο Resident Evil 4 επιστρέφει και είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό, καθώς μπορείτε να το παίξετε με άλλον έναν φίλο σας μέσω co-op.

Όπως έγραψα και στην αρχή του κειμένου, απόλαυσα δεόντως το Resident Evil 4, και αυτό σήμαινε πως εκτός απροόπτου, το ίδιο θα συνέβαινε και με το RE5. Όντως έτσι είναι. Το Resident Evil 5 είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της γενιάς μέχρι στιγμής. Διαθέτει φανταστική ατμόσφαιρα, είναι διασκεδαστικό, κλείνει τον κύκλο της ιστορίας που ξεκίνησε με το original με εντυπωσιακό τρόπο και διαθέτει μεγάλη replay αξία. Σίγουρα έχει και προβλήματα, όπως ο χειρισμός που θα εκνευρίσει πολλούς, όμως αυτά κατ' εμέ υπερκαλύπτονται από τα θετικά. Κάντε το δικό σας με κάθε τρόπο.

+ Αποτελεί μια φοβερά διασκεδαστική co-op εμπειρία
+ Δεν τρομάζει αλλά φοβίζει προκαλώντας στον παίκτη τρελό πανικό
+ Ενδιαφέρουσα και “μαζεμένη” ιστορία
+ Μεγάλη replay αξία
+ Εκπληκτικά γραφικά και ήχος
+ Εντυπωσιακά αφεντικά

- Ο χειρισμός θα εκνευρίσει πολλούς
- Το ΑΙ της Sheva δεν είναι το ιδανικό
- Εύκολα αφεντικά
- Οι μάχες με τον Wesker είναι κατώτερες των περιστάσεων

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: PS3 (Xbox 360)
Έκδοση: Capcom
Ανάπτυξη: Capcom
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action
Παίκτες: 1-2
Επίσημο Site: www.residentevil.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 13/3/2009
PEGI: 18+