Ξαναζώντας την "κρίση"
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Crytek κυκλοφόρησε τον πολυαναμενόμενο, τότε, τίτλο της. Ακολουθώντας τα χνάρια του Far Cry, το Crysis διέθετε εντυπωσιακά γραφικά, υψηλές απαιτήσεις, φοβερό ΑΙ και τεράστιους χάρτες, κάτι στο οποίο δεν μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα παιχνίδια.
Όπως και με το Doom 3, όμως, πολλοί το είχαν κατακρίνει. Όλοι όσοι δεν μπορούσαν να το τρέξουν, πιπίλιζαν την καραμέλα ότι το Crysis δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εφετζίδικο tech demo της CryEngine 2. Τους έμοιαζε εντελώς βλακεία και χειρότερο από το Far Cry, την στιγμή που το soundtrack του συναγωνίζεται άνετα το αντίστοιχο των χολιγουντιανών ταινιών, δεν διαθέτει τα τραγικά Trigens, το ΑΙ του είναι κλάσεις ανώτερο από το αντίστοιχο των υπόλοιπων παιχνιδιών και η nanosuit δίνει την δυνατότητα να πάτε σε οποιοδήποτε μέρος του χάρτη.
Εν έτη 2009, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με την σημερινή τεχνολογία, το Crysis τρέχει σε περισσότερους υπολογιστές, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι gamers να μπορούν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τους λόγους για τους οποίους το Crysis δεν είναι ένα απλό tech demo. Και ακριβώς όπως είχε γίνει με τα Doom 3 και Unreal, έτσι και τώρα το Crysis αναγνωρίζεται σιγά σιγά! Στο παρόν άρθρο, θα δούμε πόσο καλά στέκεται σήμερα το παιχνίδι στον χώρο των FPS. Θα αναλύσουμε λίγο τα γραφικά του, το AI, τα κυριότερα mods που κυκλοφορούν, τους σημαντικότερους χάρτες του, καθώς επίσης και τα πιο αναμενόμενα TCs που ετοιμάζονται.
Στην κορυφή του κόσμου. Παρατηρήστε το εκτεταμμένο LOD κι ας είμαι τόσο ψηλά!
Σε αντίθεση με ένα άρθρο που είχα κάνει το 2007 για άλλο μέσο, αυτή την φορά θα αναφερθώ πρώτα στα γραφικά του. Ναι, όλοι το έχετε ακούσει ότι το Crysis έχει εντυπωσιακά γραφικά. Τεχνικές όπως το Parallax Occlusion Mapping, το Screen Space Ambient Occlusion, το realistic HDR, το Depth Of Field, τα Sun Shafts, τα Volumetric 3D Clouds, το Vector Motion Blur (κοινώς το γνωστό μας “Objects Motion Blur” ), το 3D Ocean και οι Real time Ambient Maps χωρίς pre-made σκιάσεις είναι μερικές από αυτές που εκμεταλλεύτηκε πλήρως η CryEngine 2. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και τα CVar αρχεία από τα οποία κάποιος μπορεί να “πειράξει” το LOD ώστε να γλυτώσει το ενοχλητικό pop-up των διάφορων αντικειμένων και γενικότερα να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Χωρίς mods, οι μέγιστες γραφικές ρυθμίσεις του Crysis ξεπερνούν οτιδήποτε έχετε δει μέχρι και σήμερα. Με μερικά mods όμως… τα πράγματα ξεπερνούν τις προσδοκίες ακόμα και των πιο απαιτητικών “graphics-whores” gamers.
Τα graphical mods που χρησιμοποίησα ήταν τα Natural Environments 2.0.2, Extreme Quality Mod 1.31 και μια ειδική έκδοση του εκπληκτικού FXMod. Τα πρώτα δύο mods επηρεάζουν των φωτισμό, τις σκιές, το ποσοστό SSAO, τις ηλιαχτίδες και γενικότερα όλα τα “επιφανειακά” οπτικά εφέ. Το FXMod του YodaStar ενισχύει τα particles effects, με αποτέλεσμα να έχουμε εντυπωσιακότερες εκρήξεις, σπίθες που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, περισσότερο καπνό, ενώ προσθέτει wind effects στις πυρηνικές εκρήξεις. Επειδή όμως είμαι σίγουρος ότι αρκετοί βαρεθήκατε τις τεχνικές επεξηγήσεις, στο τέλος του άρθρου μπορείτε να βρείτε ένα ZIP αρχείο με όλες τις HD εικόνες του Crysis. Να θυμάστε μονάχα ότι δεν έχουν επεξεργαστεί καθόλου. Δεν υπάρχει ίχνος από Photoshop. Δεν είναι “bullshots” όπως αυτές που δίνουν στη δημοσιότητα οι περισσότερες εταιρείες (εσένα κοιτάω Codemasters). Είναι τα in-game γραφικά του παιχνιδιού και τρέχουν με 35-70fps σε έναν Intel Core 2 Duo E6600 (στα 3.51Ghz) με 3GB μνήμη και μια GTX295.
ΠΑ-ΝΙ-ΚΟΣ!!!!
Αξίζει να αναφερθώ λίγο στο gameplay του Crysis. Όπως και το Far Cry, έτσι και το Crysis διαθέτει συγκεκριμένα objectives. Σε αντίθεση με τον περιορισμό των υπόλοιπων FPS, όμως, τα δύο παραπάνω παιχνίδια σας παρέχουν έναν τεράστιο χάρτη και στο χέρι σας είναι να πάτε όπως θέλετε εσείς στο σημείο ολοκλήρωσης του στόχου. Σε αυτή σας την περιήγηση θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη η Νanosuit. Δεν υπάρχουν αόρατοι τοίχοι, αν θέλετε να πάτε κάπου (και μπορείτε)… θα πάτε. Αυτό άλλωστε θα το διαπιστώσετε και στην πίστα που πιλοτάρετε το Vtol. Η ελευθερία που παρέχουν οι χάρτες του Crysis είναι απλά, ασυναγώνιστη.
Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό ΑΙ ανεβάζουν κατακόρυφα το replayability του single player μέρους. Θα προτιμήσετε να σκοτώσετε εκ του ασφαλούς τους αντιπάλους με το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή και τον εκτοξευτή πυραύλων; Ή θα προτιμήσετε να τους προσπεράσετε αθόρυβα με το Maximum Stealth Mode της Νanosuit; Ή θα ορμήσετε για να τα καταστρέψετε όλα; Ή θα πάρετε ένα τανκ για να σπείρετε τον πανικό;
Έτοιμοι για μια βουτιά;
Τώρα που αναφέρθηκα στο ΑΙ, ξεχάστε την Delta δυσκολία, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αν θέλετε προκλητικό ΑΙ, κατεβάστε το Advanced AI του Rad15. Οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν πλέον τις χειροβομβίδες τους και τους εκτοξευτές ρουκετών, σας καταδιώκουν και συνεργάζονται μεταξύ τους περισσότερες φορές, διαθέτουν δυναμικό path finding, στοχεύουν καλύτερα (χωρίς να υπάρχει το εκνευριστικό auto-aim που συναντάμε στα περισσότερα παιχνίδια) και δεν κάθονται πλέον ακίνητοι όταν τους πυροβολείτε από μακριά. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που το ΑΙ κάνει βλακείες (bugs στον κώδικα), αλλά αυτές οι στιγμές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού μου. Οφείλετε να το κατεβάσετε για να καταλάβετε τι εστί καλό ΑΙ στα videogames.
Αφήνοντας το single-player μέρος για λίγο, περνάμε στο multiplayer που είχε επίσης κατακριθεί από τους περισσότερους gamers. Ο κυριότερος λόγος ήταν οι hackers. Όπως όμως συμβαίνει με τα περισσότερα παιχνίδια, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Κι αυτό όχι γιατί η Crytek προσπάθησε, αλλά γιατί η κοινότητα των παικτών που παίζουν οnline έχει ελαττωθεί. Πράγμα λογικό άλλωστε, αφού μεγάλη μερίδα έχει μεταφερθεί στο Crysis Wars. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι 400 άτομα γεμίζουν αρκετούς servers (το αποκορύφωμα είναι οι γεμάτοι servers των 42 ατόμων) και το ότι οι hackers έχουν σχεδόν εκλείψει, μκαθώς ασχολούνται με άλλα παιχνίδια. Και όταν δουλεύουν όλα ιδανικά, το οnline μέρος του Crysis διαπρέπει.
Παρατηρήστε τον κεντρικό χαρακτήρα που διαθέτει δύο σκιές, εξαιτίας των διαφορετικών πηγών φωτισμού.
Σε αντιδιαστολή με την οnline κοινότητα, η modding community του Crysis ανθεί χρόνο με τον χρόνο. Εκτός από τα mods που αναφέρθηκαν, αξίζει να δοκιμάσετε το Bullet Penetration του Erazer, το RealLifesis του Hawkeye και το texture pack του Rygel. Από την άλλη μεριά, oι πιο εντυπωσιακοί χάρτες που έχουν γίνει διαθέσιμοι μέχρι στιγμής, είναι το FCFort (remake της αρχικής πίστας του Far Cry), το εκπληκτικό GDC06 Jungle που αναπαριστά το tech demo της Crytek στην έκθεση GDC το 2006, το Cold Mountain, το Paradise Mod, καθώς επίσης και το Resort.
Κλείνοντας το άρθρο, θα ασχοληθώ λίγο με τα πιο αναμενόμενα mods. Ξεκινάω με τα φιλόδοξα Lost World Returns και CryRecon, τα οποία αγνοούνται μέχρι στιγμής. Το MechWarrior: Living Legends που ετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε playable μορφή και η πρώτη public έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2009. Το Petrograd και το action adventure RPG, Lightspire: Fortunes Web, βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη, με το πρώτο να αναμένεται εντός του 2009, ενώ το δεύτερο το 2010. Μερικά ενδιαφέροντα total conversions, των οποίων η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι άγνωστη, είναι τα 28 Months Later, Cry-Trek, Rise (εμπνευσμένο από το Tribes), το ψυχολογικό Paranormal και το GoldenEye: 00 Heaven.
Oh captain, my captain. Nuke the bastards!
Πριν δύο χρόνια, όλοι λέγαμε ότι το Crysis είχε κυκλοφορήσει πολύ νωρίς. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Εν έτη 2009, παραμένει το πιο προκλητικό και ομορφότερο παιχνίδι που έχω δει. Επιπροσθέτως, το παιχνίδι τρέχει καλύτερα, σας παρέχει την ελευθερία να το παίξετε όπως εσείς θέλετε (αρκεί να εκμεταλλευτείτε τη Νanosuit και να μην ακολουθήσετε την πεπατημένη οδό - χρησιμοποιείστε την φαντασία σας), διαθέτει ένα καλό multiplayer μέρος, έχει μεγάλη και ιδιαίτερα ενεργή modding κοινότητά και κοστίζει μόλις 14 ευρώ!
Τέλος, αν κάποιος έχει ολοκληρώσει το Crysis, θα αναρωτιέται γιατί να ασχοληθεί ξανά μαζί του. Ο λόγος είναι απλός: όπως μια ταινία ενισχύεται στην Blu-ray/HD μορφή της, έτσι και το Crysis κυριολεκτικά μεταμορφώνεται με μια αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Ακόμα και αν η πλοκή και το τέλος του είναι ήδη γνωστά σε σας… η διαδρομή διαφέρει κατά πολύ. Και αυτό το ταξίδι, αξίζει να το ξαναζήσετε!
Σημείωση Συντάκτη: Τις HD εικόνες μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.