Red Dead Redemption Review

, Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 0  

Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε ένα παιχνιδάκι ονόματι GΤΑ IV, το οποίο έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και έθεσε νέα στάνταρ στη βιομηχανία των video games. Ήταν η επιβεβαίωση ότι η Rockstar παραμένει και σε αυτή τη γενιά το αφεντικό στην κατηγορία των open-world τίτλων δράσης. Με το Red Dead Redemption, η εταιρία ξεπερνάει τον εαυτό της. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Μάλιστα μπορεί να πει κανείς ότι η συνταγή του GTA ήταν δοκιμασμένη από τα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ η μόνη γεύση που είχαμε από Άγρια Δύση ήταν... κάποιο Red Dead Revolver, που μάλλον λίγοι θυμούνται.

Red Dead Redemption λοιπόν. Το πολυδιαφημισμένο “GTA στην Άγρια Δύση” είναι ακριβώς έτσι όπως το φαντάζεστε. Ας ξεκινήσουμε από τον κόσμο του παιχνιδιού, ο οποίος είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής. Το παιχνίδι περιέχει έναν ανοιχτό υπαίθριο κόσμο, με απέραντες εκτάσεις, βράχους, χωράφια, πεδιάδες, βουνά, δάση, ποτάμια, λίμνες, ερήμους και τεράστια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Διάσπαρτες σε αυτόν είναι διάφορες μικρές πόλεις και ράντσα, με καταστήματα, γιατρούς, πανδοχεία-μπαρ, στάβλους κλπ. Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, με τα πόδια, με άλογα, άμαξες και τρένα. Στο παιχνίδι θα συναντήσετε πολλών ειδών ανθρώπους, όπως απλούς πολίτες, φυγόδικους, συμμορίτες, όργανα του νόμου, στρατιωτικούς, αντάρτες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε έχοντας δει κλασικές ταινίες western. Άλλοι από αυτούς είναι σύμμαχοι, άλλοι εχθροί σας, ενώ οι πράξεις σας έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πως σας αντιμετωπίζουν. Ο κόσμος του Red Dead Redemption πραγματικά κλέβει την παράσταση, αφού είναι ζωντανός, πανέμορφος και γεμάτος από ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε. Κλασική Rockstar.

Man with a mission.

Εξίσου προσεγμένοι είναι και οι χαρακτήρες. Πρώτος και καλύτερος ο πρωταγωνιστής John Marston, ένας πρώην συμμορίτης, ο οποίος πλέον έχει αφήσει πίσω του τη ζωή στη παρανομία και έχει κάνει οικογένεια. Επειδή όμως το παρελθόν δεν διαγράφεται, έρχεται η ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει φίλους (ή μήπως εχθρούς;) από τα παλιά, προκειμένου να ζήσει ήσυχα με την οικογένειά του. Συγκεκριμένα, ομοσπονδιακοί πράκτορες απαγάγουν την γυναίκα και το παιδί του με στόχο να τον εξαναγκάσουν να κυνηγήσει τους πρώην συντρόφους του και να τους καθαρίσει ή να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς εξακολουθούν να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Βλέπετε, ο ήρωάς μας έχει αλλάξει, ενώ αυτοί όχι. Ο John δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι σε Αμερική και Μεξικό, να εντοπίσει τους στόχους του και να τελειώνει μια για πάντα με το αμαρτωλό παρελθόν του. Σε αυτό το ταξίδι συναντά πολλούς χαρακτήρες, με τον καθένα να έχει τα δικά του ξεχωριστά γνωρίσματα. Πάντως, στο RDR ο πρωταγωνιστής επισκιάζει όλους τους υπόλοιπους. Με λίγα λόγια, μην περιμένετε να αγαπήσετε ιδιαίτερα κάποιον άλλο χαρακτήρα, όπως πχ λατρέψατε τον Brucie στο GTA IV. Καλύτερα έτσι, ταιριάζει περισσότερο στο στιλ του τίτλου.

Οι μάχες είναι ένα ακόμα στοιχείο του παιχνιδιού που θα αγαπήσετε και αποτελεί το βασικό συστατικό των περισσότερων αποστολών. Στη διάθεσή σας βρίσκονται κλασικά όπλα της εποχής, όπως ρεβόλβερ, τουφέκια, καραμπίνες, δυναμίτες, μαχαίρια, ακόμα και λάσο! Φυσικά, μπορείτε να παίξετε και ξύλο. Το πιστολίδι στο RDR είναι απολαυστικό, τόσο ως προς το θέαμα, όσο και ως προς το gameplay. Η εκπληκτική engine της Rockstar κάνει τα πάντα κινηματογραφικά: από το πως εκπυρσοκροτούν τα όπλα μέχρι και το πως δέχονται τα πυρά και πεθαίνουν οι εχθροί, όλα γύρω σας θυμίζουν ταινία western. To σύστημα κάλυψης του GTA IV υλοποιείται και εδώ, και μάλιστα η χρήση του είναι απαραίτητη αν θέλετε να επιβιώσετε. Εξίσου εντυπωσιακό και απαραίτητο είναι το Dead Eye, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί κάτι σαν το bullet time του παιχνιδιού και αναβαθμίζεται όσο προχωράτε. Φοβερές είναι και οι μάχες με τα άλογα – πυροβολήστε έναν εχθρό που έρχεται μαινόμενος πάνω σε άλογο και αυτός θα γκρεμοτσακιστεί προσφέροντάς σας απίστευτη ικανοποίηση. Άλλα στοιχεία άξια αναφοράς είναι τα duels, η λειτουργία των οποίων δυστυχώς δεν εξηγείται επαρκώς, τα on-rails κομμάτια, καθώς και η χρήση του λάσου, με το οποίο πιάνετε ζώα αλλά και... ανθρώπους, που μπορείτε μάλιστα να τους σείρετε με το άλογό σας ικανοποιώντας τις αρρωστημένες επιθυμίες σας. Τρελό!

Ποιο άλλο παιχνίδι προσφέρει τέτοια ικανοποίηση;

Οι κύριες αποστολές ποικίλουν, αλλά όχι στον βαθμό που μας έχουν συνηθίσει τα GTA. Για την ακρίβεια, κάποιες είναι ανούσιες και δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν απλά για να μεγαλώσουν την διάρκεια της περιπέτειάς σας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο έντονο σε κάθε νέο παιχνίδι της Rockstar, τουλάχιστον αυτής της κατηγορίας. Και μόνο το γεγονός ότι ο ήρωας συχνά λέει φράσεις όπως “σταμάτα να σπαταλάς τον χρόνο μου!” κατά την διάρκεια των διαλόγων, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μιλώντας για διαλόγους, η υπερβολική φλυαρία είναι ένα ακόμα προβληματάκι. Επίσης, οι “ειρηνικές” αποστολές είναι υπερβολικά πολλές. Ενδεικτικά, να σας πω ότι θα βαρεθείτε να βγάζετε γελάδια για βοσκή και να προσπαθείτε να δαμάσετε άγρια άλογα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες αποστολές που μπορείτε να αναλάβετε. Μπορείτε να κυνηγήσετε επικυρηγμένους, να κάνετε διάφορες δουλειές, να βοηθήσετε ξένους κλπ. Ανάλογα πολλές είναι και οι δραστηριότητες, όπως ο τζόγος και το κυνήγι. Οι τρόποι αλληλεπίδρασης με τον κόσμο του παιχνιδιού όμως δεν σταματούν εδώ. Μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα, όπλα, άλογα κλπ, να πουλήσετε υλικά, ακόμα και να πληρώσετε το ποσό με το οποίο έχετε επικυρηχθεί για να μην σας κυνηγούν τα όργανα του νόμου. Τέλος, εκπληρώνοντας διάφορα challenges ξεκλειδώνετε νέες εμφανίσεις για τον Marston. Πολύ πράμα.

To single-player του RDR θα σας κρατήσει απασχολημένους για καιρό, όμως σε περίπτωση που νιώσετε μοναξιά, το πλούσιο multiplayer μέρος δίνει τη λύση. Αντί για lobbies, το παιχνίδι σας τοποθετεί μαζί με άλλα (έως και) 15 άτομα στον ίδιο ανοιχτό κόσμο (Free Roam mode) και από εκεί και πέρα έχετε στη διάθεσή σας διάφορες επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να παραμείνετε στο Free Roam κάνοντας ότι θέλετε, όπως πχ να πάτε για κυνήγι ή να φτιάξετε συμμορία με άλλους παίκτες και να επιτεθείτε σε κρυσφήγετα συμμοριών που ελέγχονται από το ΑΙ. Αλλιώτικα, μπορείτε να παίξετε διάφορα επιμέρους modes, τα οποία είναι τα κλασικά deathmatch, team deathmatch, capture the bag (αντί για flag) κλπ. Πριν ξεκινήσει κάθε μάχη, παίρνετε μέρος σε duels ενάντια στους αντιπάλους σας, με τους νικητές να κερδίζουν επιπλέον πόντους εμπειρίας (ΧP). Καλό! Μιλώντας για XP, ότι κάνετε στο multiplayer προστίθεται στην πρόοδο του χαρακτήρα σας κι έτσι ξεκλειδώνετε νέες παραλλαγές των υπάρχοντων modes, νέα skins, άλογα και παρατσούκλια. To multiplayer του RDR είναι καλοφτιαγμένο και εθιστικό, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι σας αρέσει να παίζετε online third-person shooters.

Μαγεία...

To Red Dead Redemption σε γενικές γραμμές είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι. Ο κόσμος του κλέβει την παράσταση και σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι γεμάτος με μαγευτικά τοπία και αληθοφανείς πόλεις με βάση τα δεδομένα της εποχής. Τα καιρικά φαινόμενα, ο κύκλος νύχτας-μέρας και κυρίως η ανατολή και η δύση του ήλιου έχουν ως αποτέλεσμα να γίνετε μάρτυρες σκηνών που μοιάζουν βγαλμένες από τις πιο επικές ταινίες με θέμα την Άγρια Δύση. Οι χαρακτήρες είναι λεπτομερέστατοι με αληθοφανείς εκφράσεις, το animation ανθρώπων και ζώων ρεαλιστικό, τα εφέ προσεγμένα, το draw distance μεγάλο, όπως πρέπει να είναι σε τέτοιου είδους τίτλους. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται και ο ήχος. Εκπληκτικά εφέ όπως αυτά των όπλων, αυθεντικό voice work και μουσικές επιλογές απόλυτα ταιριαστές με το ύφος του παιχνιδιού (μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει ράδιο όπως στο GTA). Σε κάποια φάση όταν πρωτοεπισκέπτεστε το Μεξικό, το θέαμα του John Marston πάνω στ άλογό του συνδυάζεται με στοιχεία όπως ο ήλιος που ανατέλλει στο βάθος, το ερημικό τοπίο και το τραγούδι που παίζει στο background, προσφέροντας μία αξέχαστη σκηνή που αποτελεί όλο το νόημα και την ουσία του παιχνιδιού. Τέτοιες σκηνές δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Η μαγεία του western “αναβλύζει” από κάθε πτυχή του RDR.

Στο παιχνίδι τσιμπάτε και sniper rifle.

To Red Dead Redemption αποδεικνύει ότι η Rockstar απλά δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία των open-world action games. Το concept “GTA στην Άγρια Δύση” εκ φύσεως είναι πολύ ενδιαφέρον και είμαστε τυχεροί που το υλοποιεί η συγκεκριμένη εταιρία, όπως περιμέναμε και φανταζόμασταν εδώ και χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι τέλειο. Απλά, τα όποια προβλήματα που έχει δεν στέκονται ικανά να επισκιάσουν το γενικότερο σύνολο που ικανοποιεί απόλυτα. Τσιμπήστε το Red Dead Redemption χωρίς δεύτερη σκέψη.

+ Μαγευτικός κόσμος, βγαλμένος από τις καλύτερες ταινίες western
+ Πλούσιο και διασκεδαστικό
+ Κινηματογραφικές μάχες
+ Εθιστικό multiplayer
+ Όμορφα στο σύνολό τους γραφικά, εκπληκτικός από κάθε άποψη ήχος
+ Απρόσμενα έξυπνο τέλος

- Kάποιες από τις κύριες αποστολές είναι ανούσιες
- Υπερβολική φλυαρία
- Το ΑΙ έχει θεματάκια
- Τα duels είναι πιο περίπλοκα από όσο πρέπει και η λειτουργία τους δεν εξηγείται επαρκώς

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3)
Έκδοση: Rockstar
Ανάπτυξη: Rockstar
Διάθεση: CD Media
Είδος: Open-world action
Παίκτες: Single, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.rockstargames.com/reddeadredemption/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/5/2010
PEGI: 18