Rayman Origins Review

, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 0  

Δύο πράγματα μου έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια: αμιγώς 2D games και old-school δυσκολία. Έχουμε δει κάποιες καλές προσπάθειες, αλλά πάντα κάτι λείπει. Το Rayman Origins είναι ένα ανοιχτό γράμμα προς αυτούς που μεγάλωσαν με 2D platforming και το κάνει με άπλετη μαεστρία.

Στο Rayman Origins βρίσκουμε τον Rayman με τους φίλους του να ξεκουράζονται σε ένα δέντρο, κάνοντας φασαρία, ενοχλώντας τους νεκρούς που είναι στις ρίζες. Έτσι ξεκινάει μια βεντέτα που απειλεί το Glade of Dreams, αφού οι Νεράιδες και τα Electoons φυλακίστηκαν. Τα Electoons είναι κάτι ροζ πλασματάκια με αλογοουρά (ένας Θεός ξέρει γιατί). Το παιχνίδι βρίθει από περίεργο χιούμορ που κολλάει γάντι στην αισθητική «καρτούν του Σαββατοκύριακου». Η πλήρως 2D φύση του, του επιτρέπει να είναι όσο old-school γίνεται και το κάνει με μεγάλη επιτυχία, περιλαμβάνοντας και μερικές μοντέρνες πινελιές όπως τα συχνά checkpoints και τις άπειρες προσπάθειες.

Από εκεί και πέρα δεν κάνει τίποτα καινούριο. Why fix it when it’s not broken? Το Rayman Origins είναι ένα κλασικό platformer με κλιμακούμενη δυσκολία και δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Ξεκινάτε με τον Rayman να μην έχει τίποτε άλλο εκτός από την ικανότητα να πηδάει, και σώζοντας τις χοντρομπούτες νεράιδες, αποκτάτε νέες δυνατότητες όπως να ξυλοφορτώνετε τους εχθρούς, να αιωρείστε για περιορισμένο χρονικό διάστημα κλπ. Όσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, τόσο πιο προετοιμασμένοι γίνεστε για τις επόμενες δυσκολίες. Όλα αυτά με ακριβέστατο χειρισμό και πολλή τρέλα.

Η τρελοπαρέα σε όλο της το μεγαλείο.

Το παιχνίδι αποτελείται από κόσμους, ο καθένας εκ των οποίων έχει έναν αριθμό από πίστες. Στην ουσία αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να σώσετε όσο πιο πολλά Εlectoons μπορείτε. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: να βρείτε και να σώσετε τα κλουβιά τους που είναι κρυμμένα σε δωμάτια-δοκιμασίες και να πάρετε αρκετά Lums. Τα Lums είναι κάτι κίτρινα πλασματάκια που παίζουν τον ίδιο ρόλο με τα νομίσματα στο Mario και τα δαχτυλίδια στο Sonic, μόνο που είναι ζωντανά, ενώ ένας φιλάργυρος φίλος του Rayman σας απονέμει επιπλέον Electoons, ανάλογα με το πόσο καλά έχει πάει η συλλογή των Lums. Τα Electoons μετά σας επιτρέπουν να ξεκλειδώνετε τους επόμενους κόσμους (σαν τα stars στο Mario 64) και τα Tricky Treasures, όπου η πίστα κινείται μόνιμα προς τα δεξιά και καλείστε να κυνηγήσετε ένα ζωντανό (και πολύ ικανό στο platforming) σεντούκι με θησαυρό.

Η απάντηση στην ερώτηση για το αν είναι δύσκολο το Rayman Origins είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Με λίγο πόνο μέσα, γιατί ειδικότερα στις τελευταίες πίστες και τον προαιρετικό κόσμο, θα πρέπει να θυμηθείτε τα νιάτα σας από το NES (αν δεν είστε τόσο παλιοί θα πάτε στην προηγούμενη ζωή σας). Όμως το παιχνίδι δεν σας αφήνει στην τύχη, αφού έχετε πρακτικά άπειρες ζωές και τα checkpoints είναι συχνά. Ταυτόχρονα, ο απίστευτα ακριβής χειρισμός σας κάνει να νιώθετε πάντα κυρίαρχοι των κινήσεών σας, πράγμα που μειώνει τον εκνευρισμό. Το παιχνίδι διαθέτει τοπικό multiplayer, το οποίο είναι τρομερά διασκεδαστικό, αν και δεν προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο πέρα από μια διευκόλυνση για τους παίκτες στις δύσκολες πίστες. Μαζί με σας, άλλοι τρεις παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν οποιαδήποτε στιγμή, δημιουργώντας πανικό επι της οθόνης.

Oι παπαράτσι διαστρευλώνουν την αλήθεια; Ψέεεεεεεματα....

Για να σπάσει λίγο την μονοτονία - όχι ότι είναι βαρετό, κάθε άλλο - το παιχνίδι ρίχνει μέσα στο μείγμα και λίγο shmup. Στο τέλος κάθε κόσμου και σαν «μετάβαση» από τον έναν κόσμο στον άλλο, υπάρχει μια πίστα που ο Rayman και οι φίλοι του καβαλάνε ένα γιγάντιο κουνούπι και το παίζουν R-Type, μόνο που αντί για διαστημόπλοια και εξωγήινους, έχουμε θεότρελους εχθρούς και βόμβες. Το μόνα αρνητικά που θα μπορούσα να αναφέρω είναι από την μία τα ελάχιστα bosses που εμφανίζονται και σε άσχετες φάσεις, και από την άλλη το σύσημα με τα Electoons που ξεκλειδώνουν πίστες, το οποίο γίνεται αμείλικτο όταν φτάσετε στις τελευταίες και πρέπει να ξαναπαίξετε τις προηγούμενες για να μαζέψετε περισσότερα, αναγκάζοντάς σας σε backtracking.

Ο τεχνικός τομέας με έχει κάνει να παραμιλάω. Τα γραφικά είναι αμιγώς 2D όπως ανέφερα και στην αρχή. Δεν θα δείτε ΙΧΝΟΣ πολυγώνου. Τα πάντα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, πράγμα που έχουμε να δούμε από το Braid. Η κάθε πίστα μαζί με τους εχθρούς και τα εμπόδια είναι σαν μεγάλος πίνακας ζωγραφικής. Τα πάντα δένουν μεταξύ τους και όλα αυτά σε HD, που και η παραμικρή πινελιά φαίνεται. Το animation είναι εξίσου καταπληκτικό. Ο Rayman και οι φίλοι του κινούνται απίστευτα ομαλά και ταυτόχρονα οι animators έχουν δώσει ζωή στην τρέλα που κουβαλάει η παρέα του Glade of Dreams. Τα χρώματα επίσης είναι ζωντανά, χωρίς να είναι ψυχεδελικά. Όσοι έχουν LED τηλεοράσεις θα χαρούν τις όμορφες παλέτες λόγω των μεγάλων contrast.

Look! A giant enemy crab! (το αστειάκι είναι so 2006)

Φανταστικός και ο ήχος. Όσοι και αν κοιμούνται στο σπίτι σας, όσο και αν φωνάζουν οι γείτονες, όσο και αν το καλώδιο των ακουστικών σας είναι κοντό, μην διανοηθείτε να παίξετε το Rayman Origins χωρίς ήχο στο φουλ. Η μουσική είναι απλά... priceless και μερικές φορές κάφρικη. Η χρήση συγκεκριμένων οργάνων την κάνουν αρκετά αστεία, αλλά ποτέ ανάρμοστη. Για παράδειγμα, στις φάσεις με το κουνούπι/shmup, χρησιμοποιείται το Kazoo, δίνοντας μια “κουνουπίσια” νότα στην όλη κατάσταση. Σε μια άλλη περιοχή χρησιμοποιείται το κλαρινέτο για να δώσει έναν ευτράπελο τόνο, ενώ αν χρησιμοποιήσετε τον Globox σαν παίκτη, όλα αυτά διανθίζονται με σκρατς από δίσκο βινυλίου.

Mια εικόνα, χίλιες λέξεις...

Το Rayman Origins είναι ένα διαμάντι, ένα μεγάλο λαμπερό διαμάντι που δείχνει ότι ο Rayman δεν χρειάζεται τρελούς λαγούς για να είναι πετυχημένος. Το franchise αποδεικνύεται “ζωντανό” και μάλιστα έχει να προσφέρει στο είδος των platformers που τώρα τελευταία αντιπροσωπεύεται από downloadables και τους Mario και Sonic. Αν θέλετε να έχετε στην κατοχή σας ένα από τα καλύτερα platformers της γενιάς, αλλά και να δώσετε ένα μήνυμα ότι πρέπει να βγαίνουν τέτοια παιχνίδια, αποκτήστε το Rayman Origins.

+ Εξαιρετική καμπύλη δυσκολίας
+ Τρομερά χειροποίητα 2D γραφικά
+ Η μουσική είναι... ανεκτίμητη (για όλα τα άλλα υπάρχει η γνωστή πιστωτική για να σας κλείστει το σπίτι)
+ Ακριβής χειρισμός

- Λίγα και αλλοπρόσαλα τοποθετημένα αφεντικά
- Οι επισκέψεις σε προηγούμενες πίστες για το ξεκλείδωμα των τελευταίων πιστών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PS3 (review), Xbox 360, Wii, 3DS, Vita
Έκδοση: Ubisoft
Ανάπτυξη: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://raymanorigins.ubi.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 25/11/2011
PEGI: 7