Pokemon Black/White 2 Review

, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 0  

Νέα παιχνίδια Pokemon λοιπόν. Η Nintendo δεν πτοείται από τίποτα – και γιατί να πτοηθεί άλλωστε; Τα Pokemon εξακολουθούν να πουλάνε και να τυπώνουν χρήμα για τη Ninty, και από τη στιγμή που είναι διασκεδαστικά και ποιοτικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμαρτυρίας. Mήπως όμως αυτή τη φορά τα παράπονα έχουν κάποια βάση; Πρώτη φορά η Nintendo επιλέγει να βαφτίσει τα παιχνίδια της άμεσα sequel των προηγουμένων. Γιατί αυτή η αλλαγή στη στρατηγική της εταιρείας;

Εν τάχει τα βασικά. Είστε επίδοξος εκπαιδευτής pokemon, που σημαίνει πως θέλετε να φτάσετε στην κορυφή, κατακτώντας το τοπικό πρωτάθλημα, ή πως θέλετε να συμπληρώσετε το Pokedex, μία φοβερή gadget-ιά που καταγράφει όλα τα pokemon που υπάρχουν. Ή και τα δύο. Στην πορεία σας προς το στόχο, συναντάτε άλλους εκπαιδευτές που προκαλείτε σε μάχη, άγρια pokemon που μπορείτε να πιάσετε στις pokeball, οκτώ αρχηγούς που αν τους νικήσετε σας δίνουν εμβλήματα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο προς το τοπικό πρωτάθλημα, που απαρτίζεται από πέντε “uber” εκπαιδευτές. Και φυσικά υπάρχει μια ομάδα από κακούς ανθρώπους που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα pokemon, ονόματι Team Plasma.

Ναι, η Team Plasma εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά όχι όπως τη θυμόμαστε από τα Black και White. Από την πολύ ενδιαφέρουσα οπτική γωνία που είδαμε την ομάδα στα Black και White (και όλα αυτά τα ιδεολογικά περί διαφορετικών κόσμων για τα pokemon και τους ανθρώπους), η οργάνωση έχει ξεπέσει -αφού άλλαξε και αρχηγό- στο να θέλει απλά να είναι κακιασμένη και να θέλει να ξεπαστρέψει την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχουν οι ενδιαφέροντες διάλογοι με το N, ούτε η τολμηρή ο-σκοπός-αγιάζει-τα-μέσα προσέγγιση. Για κάποιο λόγο που κανείς δεν ξέρει, η Game Freak αποφάσισε να χαμηλώσει λίγο τους τόνους στα Black/White 2, γεγονός που είναι, αν μη τι άλλο, απογοητευτικό.

Στο World Tournament πολεμάτε διάφορους γνώριμους από το παρελθόν.

Κάτι που γενικά ισχύει και σε όλη τη διάρκεια των νέων παιχνιδιών. Προφανώς, στις “τρίτες κασέτες” (όπως συνήθιζα να λέω μέχρι τώρα) ποτέ δεν είδαμε κάποια ριζοσπαστική αλλαγή – μόνο που αυτή τη φορά περιμέναμε έστω κάτι να αλλάξει, εφόσον κυκλοφορεί δίδυμο και όχι μονή έκδοση. Όπως και να’χει το θέμα, η περιοχή Unova πλέον έχει διαφοροποιηθεί ελαφρώς γεωγραφικά, καθώς άλλες περιοχές έχουν αποκλειστεί και κάποιες άλλες έχουν μορφοποιηθεί διαφορετικά, λόγω του παγετώνα που καλύπτει τον μισό χάρτη. Οι εποχές εξακολουθούν να υπάρχουν, με κάθε εποχή να αλλάζει και με την αλλαγή του μήνα σε πραγματικό χρόνο (δηλαδή ένας μήνας ισούται με τη διάρκεια της μίας εποχής), και ενώ οι προσθήκες που προσφέρουν στο gameplay είναι σχεδόν ανεπαίσθητες, αποτελούν ένα ενδιαφέρον στοιχείο που περιμένω να αξιοποιηθεί περισσότερο στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, οι καθιερωμένες προσθήκες που όλοι περιμέναμε από τους νέους τίτλους δηλώνουν παρούσες, με κύρια την ύπαρξη πια του Pokemon World Tournament, την αντίστοιχη έκδοση των Battle Tower/Battle Frontier των προηγούμενων παιχνιδιών. Μόνο που η δομή τούτη τη φορά έχει αλλάξει. Πλέον, η μορφή των οκτώ μαχών συστήνεται ως τουρνουά, στα οποία λαμβάνουν μέρος και μορφές από τα προηγούμενα παιχνίδια Pokemon. Ειδικότερα στα τελευταία (τα τουρνουά ξεκλειδώνονται ένα ένα, μόλις νικήσετε το προηγούμενο ξεκλειδώνεται το επόμενο) έρχεστε αντιμέτωποι με παλιούς αγαπημένους γνώριμους, όπως ο Lance, ο Steven ή ακόμα και ο Red (ο Ash από το anime δηλαδή).

Οι δύο άλλες μεγάλες προσθήκες είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες. Καταρχήν, τα Pokestar Studios, που παρέχουν ίσως το πιο διασκεδαστικό mini-game που έχουμε δει σε παιχνίδι Pokemon. Σε αυτό καλείστε να να πρωταγωνιστήσετε σε ταινίες! Ναι, καλά διαβάσατε. Αναλαμβάνετε το ρόλο ενός υπερήρωα που χρησιμοποιεί τα pokemon για να ξεπαστρέψει τους κακούς. Το κλειδί της υπόθεσης είναι πως εσείς ελέγχετε τη ροή της ταινίας, διαλέγετε δηλαδή αν θα ανταποκριθείτε στις διάφορες προκλήσεις που σας θέτει ο σκηνοθέτης (!). Εντάξει, δεν είναι και το απόλυτο mini-game, αλλά είναι σαφώς ανώτερο από τους διαγωνισμούς ομορφιάς των Ruby/Sapphire, ας πούμε. Οι ταινίες μπορούν να καταλήξουν σε τρία τέλη, και ανάλογα με το τέλος, ο σκηνοθέτης φρικάρει ή είναι ευχαριστημένος. Τα βραβεία που καταλήγουν στα χέρια σας, βέβαια, δεν είναι σπουδαία, αλλά το όλο mini-game έχει πλάκα και λογικά θα ρουφήξει αρκετό από το χρόνο σας.

Mecha Tyrannitar. Καλύτερος από τον Godzilla.

Η δεύτερη προσθήκη είναι το Unova Link, ένα σετάκι από διάφορα κόλπα, που εισάγουν διάφορα στοιχεία στα παιχνίδια. Για αρχή, το Key Link, το οποίο προσθέτει διάφορα πράγματα, όπως νέες περιοχές, τη δυνατότητα να πιάσετε θρυλικά pokemon από παλιούς τίτλους, και, για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, εισάγει βαθμούς δυσκολίας. Οι διάφοροι βαθμοί δυσκολίας επηρεάζουν κυρίως τα levels των pokemon των εχθρών, και, τυπικά, την AI τους, μόνο που το πόσο έξυπνοι είναι φαίνεται κυρίως στις ρεβάνς με τους gym leaders. Επιπλέον, υπάρχει και το Memory Link, που απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έχουν ή είχαν τα Black/White. To Memory Link, λοιπόν, αντικατοπτρίζει τα γεγονότα που συνέβησαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ των Black/White και Black/White 2, γεγονότα που εξηγούνται, κυρίως, με αλληλεπίδραση με διάφορους NPCs στην Unova.

Για το τέλος άφησα το Dream Radar, μια εφαρμογή αποκλειστικά για το 3DS, που έχει λογική επαυξημένης πραγματικότητας. Μπορείτε δηλαδή να πιάσετε μέσω Augmented Reality διάφορα pokemon και να τα μεταφέρετε στα Black/White 2 (μάλιστα μερικά pokemon μπορείτε να τα αποκτήσετε μόνο με αυτόν τον τρόπο). Κατά τ’άλλα, τα Black/White 2, όντας παιχνίδια του DS, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καινούριο τεχνικά, πέρα από πλήρη animated sprites στους χαρακτήρες. Το gameplay παραμένει ίδιο, με τις διπλές, τριπλές και κυκλικές μάχες να μην έχουν αλλάξει καθόλου, ενώ μικροβελτιώσεις σε κάποια σημεία αφορούν κυρίως λειτουργικές διευκολύνσεις. Ηχητικά, ακολουθείται η κλασική συνταγή, με καθόλου voice work και ένα εξαιρετικό soundtrack, αντάξιο των προηγούμενων παιχνιδιών.

Tα Black/White 2 διατηρούν το 3D των προκατόχων τους.

Τα Pokemon Black 2 και Pokemon White 2 είναι ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω για τη σειρά. Η λογική των άμεσων sequel είναι ενδιαφέρουσα και προσφέρεται για πολλούς πειραματισμούς. Προτιμήθηκε όμως η δοκιμασμένη συνταγή με διάφορες μικροβελτιώσεις, και παρόλο που αυτό ως Pokemon fanboy δεν με ενοχλεί καθόλου, τα νέα παιχνίδια δεν αποτελούν σπουδαίο πόλο έλξης για τους μη-φανατικούς που έχουν ασχοληθεί με τα Black και White. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, τα Black/White 2 αποτελούν πάραυτα, δύο από τα πιο βαθιά και όμορφα RPG του DS, ασχέτως του αν τα έχουμε ξαναζήσει.

+ Κλασικά Pokemon
+ Διάφορες, χρηστικές ή μη, μικροπροσθήκες
+ Εξαιρετικό soundtrack

- Κλασικά Pokemon
- Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τα Black/White
- Μία έκδοση ίσως λειτουργούσε καλύτερα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: Nintendo DS (παίζονται και στο 3DS)
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Game Freak
Διάθεση: Nortec
Είδος: RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.pokemonblackwhite.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 12/10/2012
PEGI: 3