Pokemon Black and White Review
Μετά το... εξομολογητικό κείμενο που έγραψα πριν λίγο καιρό, ώρα και για το review της πέμπτης γενιάς των αειθαλών πια Pokemon, που λανσάρεται με τις εκδόσεις Black και White. Αλλά για μισό λεπτό. Δύο χρόνια μετά την έκδοση Platinum και ένα μετά τις HeartGold/SoulSilver τι μπορεί να άλλαξε σε αυτήν την κυκλοφορία; Εντάξει, πέραν του γεγονότος ότι εγώ είμαι καθόλα “καμμένος” με τα Pokemon και θα ασχολιόμουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση, έχει επικρατήσει η λογική πως, αφού η σειρά ανανεώνεται κάθε τόσο, τη στιγμή όμως που έχει διατηρήσει τον πυρήνα της αναλλοίωτο, δε χρειάζονται αναλυτικά reviews για κάθε νέα έκδοση. Με την ίδια λογική όμως, γιατί χρειάζεται το κάθε νέο FIFA; Ψύγματα ημιμάθειας.
Όπως και να’χει, τα Pokemon Black and White έχουν για την ακρίβεια τόσο νέο υλικό, ή καλύτερα, τόσες αλλαγές που αποτελούν ίσως την πιο «εξελικτική» γενιά απ’ όλες. Εντάξει, ο βασικός πυρήνας του τύπου «θέλω να γίνω ο πρωταθλητής και να νικήσω και τους κακούς παράλληλα» υπάρχει και εδώ, ενώ το gameplay παραμένει αυτό που θυμάστε εδώ και τόσα χρόνια, αλλά αν οι λεπτομέρειες είναι αυτές που τελικά κάνουν τη διαφορά, τότε μιλάμε για πάρα, μα πάρα πολύ διαφορετικά παιχνίδια.
Κατ’αρχήν, για πρώτη φορά εισάγονται τόσα πολλά - 156 για την ακρίβεια - ολοκαίνουρια Pokemon. Ο όλος σχεδιασμός τους δείχνει ότι η GameFreak, μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν έχει στερέψει από φαντασία, αν και οι εξελικτικές αλυσίδες που δημιουργούνται φτιάχτηκαν (και αυτό είναι ολοφάνερο στους βετεράνους του αθλήματος) έχοντας στο νου τα πλάσματα των Red/Blue και Gold/Silver. Κάτι που δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, η εταιρία αποφάσισε να κινηθεί εκ του ασφαλούς, δίνοντας στους πιτσιρικάδες αυτό που είχε δώσει σε εμάς τόσα χρόνια πριν και σε μας τη δυνατότητα της νοσταλγίας ή και της σύγκρισης αν θέλετε. Ξέρετε, «Α, η Rapidash είναι πιο όμορφη από την Zebstrika!». Προφανώς, το όλο θέμα ίσως δείχνει σημάδια κούρασης από την εταιρία, άλλα άμα ασχοληθείτε λίγο παραπάνω, θα καταλάβετε πως τελικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μέχρι να ξεκλειδώσετε το λεγόμενο National Dex για να μπορέσετε επιτέλους να μεταφέρετε όλα τα παλιά Pokemon από τις Platinum/Pearl/Diamond/HG/SS (θα χρειαστείτε δύο DS γι αυτή τη δουλειά) τα μόνα που θα βλέπετε θα είναι τα καινούρια. Μια απόφαση της GameFreak που δικαιώνει, αν όχι τα παιχνίδια συνολικά, τότε σίγουρα τους προγραμματιστές της, καθώς ο παίκτης αναγκαστικά θα μάθει και θα θυμάται ποιο Pokemon είναι ποιο. Δε θα πέφτει δηλαδή στην παγίδα της προηγούμενης γενιάς, που τα Pokemon ο παίκτης τα ξεχνούσε μετά από ένα τρίμηνο αποχής. Από την άλλη, αποφεύγεται η πιθανή σύγχηση που θα είχε κάποιος παίκτης που δεν είχε λιώσει τις προηγούμενες εκδόσεις.
Η Unova από την άλλη, η περιοχή δηλαδή όπου διαδραματίζεται το παιχνίδι, έχει τα πάντα μέσα. Ερήμους, λιμάνια, αεροδρόμια, μεγαλουπόλεις, τα πάντα είναι εδώ. Μάλιστα, επειδή μετά από πολύ καιρό οι developers αποφάσισαν να πειραματιστούν με τα γραφικά, κατά πάσα πιθανότητα θα εντυπωσιαστείτε με τη μεγαλοπρέπεια που εμπνέοουν πολλά σημεία του κόσμου, όπως μια τεράστια αερογέφυρα, ή μια πόλη μου μοιάζει copy-paste με το Manhattan. Ο συνολικός κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να σας αποτρέψει από το να βαρεθείτε, τουλάχιστον γρήγορα. Το επίπεδο των Pokemon αλλά και των εκπαιδευτών στην Unova σε γενικές γραμμές ανεβαίνει με πολύ σωστούς ρυθμούς, οπότε δε θα χρειαστεί να δαπανήσετε ώρες ολόκληρες μπροστα από την οθόνη εκπαιδεύοντας.
Όσον αφορά τις μάχες, ό,τι πρακτικά θυμάστε από την περασμένη γενιά, έχει μεταβιβαστεί και εδώ. Το όλο τρικ (για τους ψαγμένους) με τα EVs, τα IVs και τις Natures των Pokemon παρέμειναν αναλλοίωτα, και πέρα από τις περίπου 100 νέες επιθέσεις και τις 40 νέες ικανότητες, δεν έχουν αλλάξει και τόσα πράγματα για να σας κάνουν να νιώσετε ξένα. Βέβαια, η προσθήκη των τριπλών μαχών, αλλά και των Rotation Battles αντισταθμίζει κάπως την κατάσταση. Οι πρώτες, είναι το αυτό που φαντάζεστε, ένα κλασικό 3v3 (με κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες, πχ το τέρμα αριστερά δικό σας Pokemon δε μπορεί να επιτεθεί στο τέρμα δεξιά του αντιπάλου). Tο δεύτερο όμως είναι πιο σύνθετο: διαλέγετε τρία Pokemon και αυτά παρατάσσονται σε μια κυκλική τροχιά και επιτίθεται αυτό και μόνο αυτό που βρίσκεται στη μπροστινή θέση, με τα υπόλοιπα να είναι ανενεργά. Το κλειδί όμως είναι πως μπορείτε ανα πάσα στιγμή να πειράξετε αυτήν την τροχιά, και να τοποθετήσετε όποιο από τα τρία Pokemon θέλετε μπροστά, χωρίς φυσικά να χάσετε έναν ολόκληρο γύρο.
Η μεγαλύτερη αλλαγή πάντως έρχεται από τη μεριά του multiplayer. Σε πρώτη φάση την οθόνη αφής πια καταλαμβάνει το C-Gear, ένα ρολόι-πολυμηχάνημα που σας αφήνει να κάνετε αρκετούτσικα πράγματα. Καταρχάς,μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος chat room με παίκτες που βρίσκονται κοντά σας (φυσικά ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του DS πακέτο με το παιχνίδι), και μάλιστα, άμα έχετε DSi μπορείτε να αλληλοθαυμάζεστε. Παράλληλα, πλέον, οι ανταλλαγές και οι μάχες μπορούν να ξεκινήσουν και από εδώ, και όχι απαραίτητα από κάποιο Pokemon center, ενώ σπουδαίο είναι και το χαρακτηριστικό που περιγράφω στη συνέχεια.
Μπορεί στη Δύση να μην έχει γίνει διαθέσιμο ακόμα (ήταν να γίνει τις προάλλες, αλλά λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία αναβλήθηκε) αλλά πλέον υπάρχει ο λεγόμενος Dream World. Πρακτικά είναι μια ιστοσελίδα στο internet, στην οποία μπορείτε να γνωρίσετε και να μεταφέρετε στα παιχνίδια καινούρια Pokemon που δεν υπάρχουν σε αυτά, να φυτέψετε berries και τελικά να διακοσμήσετε τον δικό σας, προσωπικό χώρο, τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν οι άλλοι παίκτες, παίκτες των οποίων γνωρίζετε τον FC ή τους έχετε γνωρίσει στο Global Trading Center, όπου προφανώς πραγματοποιούνται οι ανταλλαγές Pokemon. Χάσιμο χρόνου; Μπορεί, αλλά για τσεκάρετε τον πληθυσμό που λιώνει καθημερινά στο Farmville.
Τα Black και White πάντως, είναι όμορφα παιχνίδια. Μπορεί να μη φτάνουν το DS στα όριά του, αλλά είναι σαφώς πιο δουλεμένες από τις προηγούμενες εκδόσεις. Η εισαγωγή των εποχών στο παιχνίδι (κάθε μήνας και νέα εποχή), πέρα από τις μικροαλλαγές στο gameplay, φέρνει και έναν αέρα ανανέωσης κάθε φορά που αλλάζει η εποχή. Για παράδειγμα, όταν είναι χειμώνας συχνά-πυκνά θα χιονίζει και θα γίνονται προσβάσιμες κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Παρεπιπτόντως τα ίδια τα Pokemon πλέον έχουν full animation κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ τα εφέ των επιθέσεων είναι κατά περιπτώσεις ακόμα και εντυπωσιακά. Από την άλλη, ο ήχος δεν έχει αλλάξει και ιδιαίτερα, απλά τα μουσικά κομμάτια είναι πλέον περισσότερα και πιο σύνθετα, όμως παραμένουν μέτρια.
Στο σύνολο τους λοιπόν, τα Black και White είναι αξιόλογες προσθήκες στην πολύ πλούσια βιβλιοθήκη των Pokemon. Ο βασικός πυρήνας που όλοι γνωρίζουμε και πολλοί λατρεύουμε είναι αναλλοίωτος, όμως όσα τον περιτριγυρίζουυν, είτε έχουν αλλαχθεί, είτε έχουν ρυθμιστεί. Σε κάθε περίπτωση, προς το καλύτερο.
+ Το βασικό gameplay των Pokemon παραμένει
+ 156 νέα Pokemon, 92 νέες επιθέσεις και 41 νέες ικανότητες προσφέρουν πια τεράστια ποικιλία και επιλογές
+ Δουλεμένα γραφικά
+ Δε θα σας κάνει να βαρεθείτε
+ Ο Dream World και συνολικά το multiplayer ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του παιχνιδιού- Το βασικό gameplay των Pokemon ίσως κουράσει αυτούς που ήθελαν πιο ριζοσπαστικές αλλαγές
- Μέτριος ήχοςBAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
Πλατφόρμα: DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Game Freak
Διάθεση: Nortec
Είδος: RPG
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.pokemonblackwhite.com/en-us/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 4/3/2011
PEGI: 3