Plants vs. Zombies iPhone Review

, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 0  

plants vs zombies startΚάποτε κάποιος μας έλεγε ότι «θα έρθει η στιγμή που θα κάνουμε reviews για κάποια φορητή πλατφόρμα που τυχαίνει να είναι και τηλέφωνο». Γελάσαμε μαζί του γιατί τότε το μόνο που υπήρχε ήταν το N-gage. Σήμερα ευχόμαστε απλά να μην είχαμε γελάσει τόσο πολύ… Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα στο πρώτο iPhone/iPod touch review του Game 2.0 και αυτό κυρίως γιατί σιγά-σιγά η συγκεκριμένη πλατφόρμα αρχίζει να τυγχάνει περισσότερης προσοχής από τους developers αλλά και τους gamers. Όταν λέω περισσότερης προσοχής, εννοώ ότι υπάρχουν παιγνίδια που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ποιότητας ανάλογης με το PSP και το DS.

Το Plants VS Zombies (για συντομία θα το ακρωτηριάσω σε PvZ) κυκλοφόρησε για PC πέρυσι τον Μάιο, μόνο για να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την απλότητά του και να σαρώσει τα βραβεία σε διάφορες εκδηλώσεις όπως αυτή της Academy of Arts and Science και Game Developer’s Choice Awards. Ένα χρόνο μετά, η Pop Cap αποφασίζει να φέρει τον πόλεμο μεταξύ φυτών και νεκροζώντανων στο iPod, δείχνοντας για ακόμα μία φορά την ικανότητα των ατόμων που εργάζονται εκεί να προσαρμόζονται στις εκάστοτε πλατφόρμες.

Το παιγνίδι ακολουθεί την νοοτροπία του Tower Defense. Πρέπει να οργανωθείτε έτσι ώστε να σταματήσετε την ορδή των ζόμπι να μπουν στο σπίτι στο οποίο μένετε και να κάνουν τσιμπούσι με τα περιεχόμενα του κρανίου σας. Η αυλή σας λοιπόν χωρίζεται σε έξι οριζόντιους διαδρόμους. Τα περισσότερα ζόμπι περπατάνε μόνο σε έναν διάδρομο και τα φυτά επιτίθενται μονάχα στον διάδρομο στον οποίο φυτεύτηκαν, εκτός από μερικές εξαιρέσεις που είναι αρκετά σπάνιες και περιορίζονται μόνο στους κοντινότερους διαδρόμους. Υπάρχουν τρία μέρη στα οποία καλείστε να δώσετε την μάχη με τα μυαλοφάγα ζόμπι. Ο κήπος, η πίσω αυλή και η στέγη. Σε κάθε σημείο το gameplay αλλάζει (στην πισίνα της πίσω αυλής πρέπει να φυτέψετε τα φυτά σας σε φύλλα από νούφαρα και στην στέγη πρέπει να φυτέψετε μέσα σε γλάστρες). Η εναλλαγή ημέρας και νύχτας επίσης επιφέρει αλλαγές στο gameplay.

Η πισίνα προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ' όσο νομίζετε..

Η πισίνα προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ' όσο νομίζετε..

Η τεράστια ποικιλία που διέπει το παιγνίδι επιστρέφει δριμύτερη και στο iPhone. Έχετε ένα τεράστιο οπλοστάσιο από φυτά για να διαλέξετε πριν ξεκινήσετε την πίστα, αφού κατά την διάρκεια έχετε μόνο έναν περιορισμένο αριθμό από διάφορα φυτά. Αυτό προσθέτει στρατηγική, καθώς τα ζόμπι από την δικιά τους πλευρά έρχονται σε πολλά είδη και το καθένα αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. H κατάσταση την νύχτα αλλάζει δραματικά. Τα φυτά σας δεν έχουν ήλιο και χρειάζεται να βασιστείτε στα μανιτάρια σας για παραγωγή ήλιου (που εμφανίζεται σε μορφή φωτεινών orbs και χρειάζεται να τα μαζέψετε για να φυτέψετε) και επιθέσεων μέχρι να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα κανονικά σας φυτά.

Τα controls μεταφέρθηκαν στο iPhone με απόλυτη επιτυχία. Θα έλεγα ότι μόλις συνηθίσετε τον χειρισμό, κάτι που δεν παίρνει πολύ χρόνο, θα διαπιστώσετε ότι το παιγνίδι λειτουργεί πιο άμεσα, αφού δεν μετακινείτε κάποιον κέρσορα δεξιά κι αριστερά. Το μόνο πρόβλημα που εντόπισα στον χειρισμό είναι ότι κάποια εικονίδια ίσως είναι υπερβολικά μικρά. Τα λάθη στην τοποθέτηση των φυτών από τα πιο μεγάλα και ατσούμπαλα δάχτυλα κοστίζει χρόνο και στρατηγική.

Το αγαπημένο μου ζόμπι. Χορεύει και σαν τον Michael Jackson.

Το αγαπημένο μου ζόμπι. Χορεύει και σαν τον Michael Jackson.

Τα γραφικά του παιγνιδιού έχουν παρόμοιο στιλ με την έκδοση για PC. Ζωντανά χρώματα, αστεία ζόμπι που κάνουν αστεία πράγματα (το αγαπημένο μου είναι το ζόμπι Michael Jackson) και ευφάνταστος σχεδιασμός σε κάθε σημείο του παιγνιδιού. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εμφανίζεται όταν η οθόνη γεμίζει με ζόμπι και φυτά. Αν έχετε κάτι λιγότερο από iPhone 3GS ή iPod Touch τρίτης γενιάς, τότε παρακολουθείτε το παιγνίδι να γίνεται ένα… slideshow μόλις βγάλετε στην γύρα τα μεγάλα πυροβολικά σας ενάντια στη... λαοθάλασσα από ζόμπι. Το μόνο στοιχείο που είναι παρηγορητικό σε αυτό το θέμα, είναι ότι ο χειρισμός δεν χάνει την ανταπόκρισή του και παραμένει άμεσος. Αυτό σημαίνει ότι το παιγνίδι εξελίσσεται κανονικά παρά το σερνόμενο frame rate.

Είναι το Plants vs. Zombies το καλύτερο παιγνίδι που μπορείτε να αγοράσετε με €2.5; Πολύ πιθανόν. Όλοι οι φανατικοί του PvZ που θέλουν να παίζουν στον δρόμο και όλοι όσοι θέλουν έναν τίτλο για το iPhone/iPod touch τους αλλά φοβούνται την επένδυση, επιβάλλεται να ασχοληθούν με το Plants vs. Zombies. Brains anyone?

+ Καταπληκτική μεταφορά του χειρισμού
+ Πολύχρωμα γραφικά
+ Εθιστικότατο gameplay

- Προβλήματα στο frame rate όταν γίνεται πανικός επί της οθόνης
- Τα πιο μεγάλα και ατσούμπαλα δάχτυλα ίσως έχουν κάποια προβλήματα να επιλέξουν τα σωστά φυτά και να τα τοποθετήσουν στον κήπο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: iPhone (PC)
Έκδοση: PopCap
Ανάπτυξη: PopCap
Διάθεση: App Store
Είδος: Tower defense
Παίκτες: 1
Επίσημο Site: http://www.popcap.com/games/pvz
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Διαθέσιμο
PEGI: 12