PES 2013: Στο δρόμο της ανάκαμψης

, Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 0  

Καλοκαιράκι, με την φραπεδιά στο χέρι και αραχτός με το a/c να με βαράει, βλέπω τον Termi να μπαίνει στο messenger. “PES 2013 demo εντός βδομάδας, θα γελάσουμε” του λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ο λόγος; Kάντε μια βόλτα από τις κριτικές των προηγούμενων PES και θα καταλάβετε το μαρτύριο που τραβάω κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο τις ίδιες υποσχέσεις ακούω από τον “Τσακατσούκα” (τον αρχι-developer Shingo “Seabass” Takatsuka δηλαδή, ο οποίος φέτος για πρώτη φορά δεν ηγείται της ανάπτυξης) και στο τέλος, απογοητεύομαι. Κι όμως, ενώ έχω πάψει να έχω προσδοκίες, το πρώτο demo του PES 2013 με έκανε να αναθεωρήσω, γιατί, είναι γεγονός: το Pro πλέον... παίζεται.

Και λέγοντας “παίζεται”, εννοώ ότι επιτέλους μπορείτε να κάτσετε στην πολυθρόνα σας και να παίξετε σωικά ματσάκια χωρίς να ρίχνετε Χριστοπαναγίες. Προτού βέβαια προχωρήσω, να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτό το demo preview (αλλά και στο review) θα διαβάσετε μια υποκειμενική άποψη, την άποψη του john2. Δεν θα το παίξω τάχα μου αντικειμενικός γιατί δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη και δεν πρόκειται να σας παρουσιάσω τα είδη του παιχνιδιού σαν να τα διαβάζω από το manual. Όπως πάντα, κάποιοι θα εκνευριστείτε με όσα διαβάσετε, ενώ άλλοι θα συμφωνήσετε. This is life.

Ο τεχνικός τομέας του PES 2013 μου φαίνεται παρόμοιος με του περσινού. Ναι, σαφώς και οι παίκτες έχουν περισσότερη λεπτομέρεια και ο φωτισμός είναι ελαφρώς καλύτερος, και μολονότι το τρισδιάστατο πλήθος είναι καλύτερο από ποτέ, με την “Tower” κάμερα που παίζουμε οι περισσότεροι περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Γενικά, δεν παρατήρησα κάποιο θεαματικό άλμα στα γραφικά και γι αυτό πιστεύω ευθύνεται τόσο ο φωτισμός και οι σκιάσεις, όσο και το animation. Ναι, οι παίκτες διαθέτουν περισσότερα καρέ και κινήσεις, αλλά η όλη συμπεριφορά τους μοιάζει ψεύτικη. Τα μοντέλα των παικτών δε, φέρνουν προς πλαστικές κούκλες παρά στους πραγματικούς παίκτες αυτούς καθαυτούς. Με απλά λόγια, αν θέλετε σημαντικά καλύτερα γραφικά, πρέπει να περιμένετε τις νέες κονσόλες.

Ο Forlan μαθαίνει καράτε. Αϊγιαααααααα!

Βέβαια εντάξει, ωραία τα γραφικά αλλά τον κύριο λόγο σε ένα ποδοσφαιράκι τον έχει το gameplay. Και παρόλο που όλα τα γνωστά προβλήματα του PES κάνουν την εμφάνισή τους, η Konami κατάφερε να τα σουλουπώσει κάπως τα πράγματα ώστε να μην καταντούν σπαστικά. Βέβαια σε αυτό ίσως ευθύνονται κι οι ομάδες τις οποίες διάλεξαν προσεκτικά οι Ιάπωνες να συμπεριλάβουν στο demo. Αν είχε καμιά Ελλάδα, τότε θα βλέπαμε αν και κατά πόσο μπορούν τα τραγελαφικά bugs (που δεν έχουν διορθωθεί εδώ και τέσσερις συνεχείς χρονιές) να επηρεάσουν την έκβαση ενός αγώνα. Ποια είναι αυτά τα προβλήματα; Το συρτάκι των παικτών όταν τους ελέγχετε στην άμυνα, το απότομο σταμάτημα του παίκτη που ελέγχετε, το να μην πηγαίνει ο παίκτης εκεί που του λέτε αλλά να ακολουθεί την πορεία της μπαλιάς, τα ανοίγματα τρύπας της άμυνας από τους αμυντικούς σας, κλπ κλπ.

Αν παραβλέψουμε τα παραπάνω, ομολογώ ότι το demo του PES 2013 μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Το PES 2013 διαθέτει καλύτερες συγκρούσεις μεταξύ των παικτών (αν και θα δείτε αρκετά χέρια και πόδια να περνούν μέσα από σώματα), οι αμυντικοί είναι πολύ καλύτεροι απ’ ότι πέρσι -όπως κι οι τερματοφύλακες- ενώ μου φαίνεται ότι η δυσκολία στο Super Star έχει “μειωθεί”. Κοινώς, μου φάνηκε σχετικά καλή δυσκολία, με έξυπνες πάσες από την αντίπαλη ΑΙ, χωρίς όμως να εξοργίζει με τις μπαλιές ακρίβειας από του διαόλου τη μάνα. Η φυσική της μπάλας είναι πολύ καλύτερη, οι αμυντικοί βγάζουν χέρια για να τζαρτζάρουν τους αντιπάλους τους (και να τους κρατήσουν πίσω όταν διεκδικούν μια μπαλιά), ενώ οι επιθετικοί δεν σωριάζονται κάτω μετά από ένα απλό τζαρτζάρισμα. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι τώρα βγάζουν το πόδι τους οι αμυντικοί σας για να κόψουν τις μπαλιές. Ανάσταση. Πλέον πατάτε το Χ (για να μιλήσουμε με όρους PlayStation) και ο παίκτης βγάζει το πόδι για να κόψει την μπάλα. Ενίοτε θα τον δείτε να κάνει πάσα (αφού το παιχνίδι του λέει ότι αυτός έχει υπό την κατοχή την μπάλα, άρα το πάτημα του X συνεπάγεται και πάσα) αλλά δεν βαριέσαι.

Σε αποκλειστικότητα σας παρουσιάζουμε την πρώτη εικόνα του Πίου στα ελληνικά γήπεδα.

Όπως ανέφερα παραπάνω, το PES 2013 πλέον παίζεται. Κατά την συγγραφή του κειμένου έμπαινα στο παιχνίδι για να τσεκάρω κάποιο χαρακτηριστικό και κατέληγα να παίζω τρία με τέσσερα ματς. Αυτό κι αν είναι απίστευτο. Τολμώ να πω ότι η Konami κάνει επιτέλους βήματα προς τα μπρος. Βέβαια, κρατάω μια πισινή γιατί στις μικρές ομάδες είναι που κάνουν μπαμ τα bugs του παιχνιδιού, οπότε ανυπομονώ να δω τι θα γίνεται στην τελική έκδοση. Όπως και να 'χει, το PES 2013 φαίνεται καλύτερο από το περσινό και ενδέχεται φέτος να μπορούμε άφοβα να πούμε ότι παίζουμε Pro, χωρίς να πρέπει να ακούμε για το πόσο καλύτερο είναι το FIFA. Εν αναμονή της τελικής έκδοσης λοιπόν!

Πλατφόρμα: PC (preview), PS3, Xbox 360, Wii, 3DS, PS2, PSP
Έκδοση: Konami
Ανάπτυξη: Konami
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Ποδόσφαιρο
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.konami-pes2013.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Φθινόπωρο 2013
PEGI: