alt text

Outriders review

Tο Οutriders είναι η νέα δημιουργία της People Can Fly, η οποία μας έδωσε το Gears of War: Judgment και φιλοδοξεί να αφηγηθεί τον (χιλιοειπωμένο) αγώνα της ανθρωπότητας για επιβίωση από την δική της σκοπιά. Με πληθώρα παρόμοιων παιχνιδιών εκεί έξω, δεν έχει εύκολο έργο, οπότε ας δούμε αν καταφέρνει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

Η Γη έχει καταστραφεί από κατακλυσμικές κλιματικές αλλαγές, με καμία ελπίδα επιστροφής και αποκατάστασης. Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίζεται από τα μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας η μεγάλη έξοδος από το πλανητικό μας σύστημα και η αρχή μιας διαστημικής οδύσσειας για κατάλληλο αποικήσιμο πλανήτη. Όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στον Εnoch, έναν πλανήτη που μοιάζει πολύ με την Γη και έτσι ξεκινάει ένα μεγάλο ανθρώπινο κομβόι γεμάτο ελπίδες και όνειρα για το μέλλον. Έπειτα από ένα ταξίδι 83 ολόκληρων χρόνων οι πρώτοι άνθρωποι που πατάνε το πόδι τους στον πλανήτη είναι οι Outriders, εξειδικευμένοι μισθοφόροι-ανιχνευτές με αποστολή να προετοιμάσουν το έδαφος για τους υπόλοιπους και να πιστοποιήσουν την ασφάλεια του πλανήτη. Εκεί ξεκινάνε τα πραγματικά προβλήματα και αρχίζει η ιστορία, καθώς ένας φαινομενικά αθώος πλανήτης κρύβει πολλά επικίνδυνα μυστικά που φέρνουν στο χείλος του γκρεμού την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το πρώτο πράγμα εντυπωσιάζει στο Outriders είναι η κινηματογράφηση και το ιδανικό στήσιμο των πρώτων εισαγωγικών σκηνών της προσπάθειας ουσιαστικά που περιγράφεται παραπάνω. Παρόλο που καταπιάνεται με ένα πολυπαιγμένο θέμα, το αποδίδει πειστικά προσφέροντας ωραία αφήγηση αλλά και το απαραίτητο δράμα χωρίς υπερβολές. Δυστυχώς, αφού στηθεί το σκηνικό δράσης και ξεκινήσετε δειλά δειλά τα πρώτα σας βήματα, “ξεφουσκώνει” αρκετά με περίεργα cutscenes, σαν το σενάριο να γράφτηκε πρόχειρα και βιαστικά. Δεν σας επιτρέπεται σχεδόν ποτέ να δεθείτε με τον χαρακτήρα σας για τον πολύ απλό λόγο ότι, παρά την δραματική κατάσταση που στήνεται αριστοτεχνικά στην αρχή, ο πρωταγωνιστής αναλώνεται σε επιφανειακές προσεγγίσεις καταστάσεων, με πρωτοφανή σκληρότητα και χιούμορ πεζοδρομίου.

Η ομάδα σε συνεργασία και ανάπτυξη.

Θεωρώ πως όταν ένα σενάριο καταπιάνεται με την επικείμενη καταστροφή του ανθρώπινου είδους και υπάρχουν τόσα πολλά να διακυβεύονται, απαιτείται η κατάλληλη σοβαρότητα για να πάρει και ο ίδιος ο παίκτης την αποστολή στα σοβαρά. Συμφωνώ με τις σταδιακές στιγμές αποκλιμάκωσης της έντασης με ελεγχόμενο χιούμορ, αλλά το στήσιμο και η συμπεριφορά του πρωταγωνιστή και η αλληλοεπίδραση του με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του παιχνιδιού μοιάζουν κάπως άτοπα και υπερβολικά. Εμφανώς καλύτερα γραμμένοι είναι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες όπως ο επιστήμονας Zahedi που έχει συναισθηματικό βάθος και μερικοί άλλοι που όμως είναι μόνο δευτερεύοντες χαρακτήρες που στήνονται πάνω στον κεντρικό. Ο τελευταίος μοιάζει σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και σε κάνει να νιώθεις ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν καταφέρει να εκπληρώσει την αποστολή του είναι να γεμίσει τις πόλεις μπουρδέλα και αλκοόλ. Προς το τέλος βέβαια, λόγω του δράματος και του ηρωισμού, η ιστορία παίρνει τα πάνω της και υπάρχει μια εξιλέωση για τον ήρωα, αλλά μέχρι τότε αναλώνεστε στην καθαρή δράση χωρίς τροφή για σκέψη.

Παραβλέποντας τα παραπάνω της παρουσίασης, το Outriders στο παραγωγικό κομμάτι της ενασχόλησης και της διασκέδασης δεν απογοητεύει σε καμιά περίπτωση. Μιλάμε για ένα εθιστικότατο co-op shooter τρίτου προσώπου με δυνατά RPG και customization στοιχεία, που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παικτών. Υπάρχει ένας αρμονικός συνδυασμός χαρακτηριστικών που ανεβάζουν την εμπειρία σε υψηλά επίπεδα. Πρώτα απ' όλα υπάρχουν δύο ειδών επιθέσεις: η κλασική τακτική με όπλα, και το anomaly, μια καταστροφική δύναμη ενέργειας που χρησιμοποιεί ο πρωταγωνιστής προς όφελός του και διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο χαρακτήρα που επιλέγετε. Μπορείτε να επιλέξετε από τέσσερις διαφορετικούς τύπους: technomancer, pyromancer, trickster, devastator. Ο technomacner ενδείκνυται για μάχη από μακρινή απόσταση με εξειδίκευση στα sniper rifles και στη χρήση gadgets, με κύριο στοιχείο την ακινητοποίηση των εχθρών με freeze ώστε να τους εξολοθρεύετε άνετα ή να τους δηλητηριάζετε με toxic. Ο pyromancer, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ειδικεύεται στις επιθέσεις φωτιάς με τις οποίες μπορεί να χτυπήσει πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα και συγχρόνως να κάνει heal στον εαυτό του. Είναι φονική επιλογή με κορυφαία ικανότητα τo volcanic rounds με τo oποίο εμποτίζει με φωτιά κάθε σφαίρα μέχρι να αδειάσει ο γεμιστήρας σας, γεμίζοντας γρήγορα το πεδίο μάχης με απανθρακωμένα πτώματα. Ο trickster είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που θέλει τρόπο για να μάθετε πλήρως λόγω της χαμηλής υγείας που διαθέτετε, αλλά σας αποζημιώνει με την έξυπνη και στρατηγική προσέγγιση εξολόθρευσης των εχθρών με ταχύτητα και κοντινά χτυπήματα. Τέλος, ο devastator, το τανκ της υπόθεσης, μπορεί να απορροφήσει μεγάλο ποσοστό ζημιάς με την πολλή υγεία και armor του και ταυτόχρονα να ξεκάνει μεγάλα γκρουπ εχθρών με τις charge επιθέσεις του.

Πολεμώντας μαζί.

Κάθε τύπος χαρακτήρα κλειδώνει με εσάς χωρίς δυνατότητα αλλαγής στην πορεία. Παρόλα αυτά μπορείτε να φτιάξετε πολλούς χαρακτήρες παράλληλα, ώστε να δοκιμάσετε τα υπέρ και τα κατά κάθε τύπου και να καταλήξετε στο αγαπημένο σας στιλ παιχνιδιού. Τέλος, κάθε τύπος έχει τρία διαφορετικά δέντρα από skills που μπορείτε να επιλέξετε, με το τελικό στάδιο να σας κατατάσσει σε ένα υβρίδιο του αρχικού τύπου που διαλέξατε αλλά με διαφορετική εστίαση στις ξεχωριστές δυνάμεις του πρωταγωνιστή. Έτσι αν πχ διαλέξετε να είστε trickster και αναβαθμίζετε συστηματικά ένα από τα τρία διαθέσιμα skill tree του, εξελίσσεστε σε assassin, harbinger ή reaver αναλόγως πού επενδύετε τα skills points σας.

Μη νομίζετε ότι με την επιλογή class ξεμπερδεύετε. Το πραγματικό στήσιμο και σχεδιασμός του χαρακτήρα μόλις ξεκινάει. Ο σωστός σχεδιασμός και η σωστή αξιοποίηση/μίξη των skills και του εξοπλισμού είναι το κλειδί της επιτυχίας και κάνουν την ειδοποιό διαφορά στο πόσο θανατηφόρος και αποτελεσματικός γίνεστε. Καθώς αυξάνετε το level του χαρακτήρα σας μπορείτε να αποκτάτε όλο και καλύτερο εξοπλισμό, που παρουσιάζει τεράστια ποικιλία και ξεχωρίζει χρωματικά ανάλογα με την σπανιότητα του. Πέρα από τις προφανείς χρωματικές διαφορές, πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και τα mods που κλειδώνουν σε κάθε όπλο ή τη στολή του ήρωα και πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητά σας αν τα διαχειριστείτε σωστά. Τα mods χωρίζονται σε τρεις βαθμίδες, με την πρώτη να θεωρείται η πιο απλή και την τρίτη να είναι η πιο θανατηφόρα. Έτσι πχ ένα legendary όπλο έχει δύο θέσεις για mods τα οποία είναι ένα δεύτερης και ένα τρίτης βαθμίδας, σε αντίθεση με ένα απλό όπλο που έχει θέση μόνο για ένα mod πρώτης βαθμίδας. Με αυτόν τον έξυπνο διαχωρισμό δίνεται ουσιαστική σημασία στην αναζήτηση σπάνιου legendary εξοπλισμού, καθώς πραγματικά τα mods τρίτου επιπέδου κάνουν την διαφορά (πχ κεραυνοί να πέφτουν στον εχθρό με κάθε βολή από το όπλο σας) και είναι απαραίτητα για τη συνεχή πρόοδο στο παιχνίδι.

Τρομερά σημαντική είναι και η δυνατότητα να αλλάξετε τα ήδη υπάρχοντα mods με άλλα της αρεσκείας σας που ταιριάζουν περισσότερο στο δικό σας στιλ παιχνιδιού. Παρόλο που στον σπάνιο εξοπλισμό υπάρχουν δύο θέσεις για mods, μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνο τον ένα και ο άλλος κλειδώνει για πάντα, οπότε πρέπει να διαλέξετε προσεκτικά . Τα mods ξεκλειδώνουν και είναι στη διάθεσή σας όταν ανακυκλώσετε εξοπλισμό που δεν χρειάζεστε και η σπανιότητά τους ποικίλλει ανάλογα με την σπανιότητα αυτού που επιλέγετε για ανακύκλωση. Πχ αν διαλύσετε τρία legendary αντικείμενα παίρνετε τρία τυχαία mods τρίτης βαθμίδας οπότε δεν πάει τίποτα χαμένο. Επίσης, επειδή κάθε mod μπορεί να εξοπλιστεί πολλές φορές αλλά έχει ουσιαστική επίδραση μόνο μια φορά (δεν κάνει stack) και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτά που έχετε σε χρήση εκείνη την στιγμή καθώς μπορεί να χρησιμοποιείτε πχ ένα κράνος που σας δίνει πολύ health και armor αλλά το εξοπλισμένο mod που έχει να είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται και στα παπούτσια σας, άρα πάει χαμένη μια θέση που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και θα σας έδινε έξτρα πλεονέκτημα στην μάχη.

Οι εχθροί είναι ανελέητοι.

Πέρα από αυτό, κάθε εξοπλισμός έχει επιμέρους μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορείτε να αναβαθμίσετε με πρώτες ύλες που κερδίζετε από την ανακύκλωση. Η όλη διαδικασία απαιτεί χρήματα και άλλους πόρους που βρίσκετε με την ολοκλήρωση αποστολών και με την πώληση ή διάλυση αντικειμένων. Όπως καταλαβαίνετε θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αλλά η όλη εμπειρία αναβάθμισης είναι πραγματικά εθιστική και αριστοτεχνική και πιστέψτε με απαραίτητη αν θέλετε να δείτε το πλήρες πακέτο που έχει να προσφέρει ο τίτλος.

Έδωσα λίγο παραπάνω έμφαση στα παραπάνω γιατί το Outriders δεν αστειεύεται και ανάλογα με τις επιλογές σας μπορεί να είναι ένα ακατόρθωτο εγχείρημα ή μια βόλτα στο πάρκο. Με την πρόοδο σας παράλληλα με τα επίπεδα που κερδίζετε, ανεβαίνετε και βαθμίδα στο world tier. Το world tier είναι μια λειτουργία του παιχνιδιού που ανταμείβει ουσιαστικά την ικανότητά σας να επιβιώσετε σε κλιμακούμενη δυσκολία αυξάνοντας τις πιθανότητες για καλύτερο και σπάνιο loot. Εφόσον κατακτήσετε επίπεδο στο world tier το κρατάτε σε όλη την πρόοδο σας και δεν μπορείτε να το χάσετε, αλλά δεν μπορείτε να ανεβείτε παραπάνω από αυτό που έχετε μέχρι στιγμής κατακτήσει. Με 15 επίπεδα ομολογώ παίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του campaign solo, μια βατή εμπειρία με δυνατή πρόκληση είναι στο world tier 7. Αν τα βρείτε σκούρα ή απλά κουραστήκατε να πεθαίνετε ανά πάσα στιγμή μπορείτε να χαμηλώσετε το επίπεδο δυσκολίας ακόμα και στο tier 1. Υπάρχει πλήθος αποστολών που μπορείτε να διαλέξετε -και να ξαναπαίξετε αν θέλετε- όπου μπορείτε να ανεβάζετε σταθερά το world tier σας μέχρι το τελευταίο επίπεδο 15 που προσφέρει και την μεγαλύτερη ευκαιρία για σπάνιο loot.

Ανεξάρτητα από τις επιλογές σας, η δράση/μάχη είναι φρενήρης και ανελέητη. Κύματα εχθρών εξαπολύονται εναντίον σας με μοναδικό τους σκοπό την εξαφάνιση σας. Η δουλειά που έχει γίνει στη νοημοσύνη των εχθρών είναι εντυπωσιακή, καθώς ο καθένας τους λειτουργεί εναντίον σας με εξυπνάδα και τακτική. Έτσι, οι αντίπαλοι ελεύθεροι σκοπευτές επαναπαύονται στην ασφάλεια της απόστασης και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να σας κάνουν σουρωτήρι, ενώ οι πιο βαριά εξοπλισμένοι προελαύνουν αργά και σταθερά καταπάνω σας αδειάζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν από πυρομαχικά. Χρειάζεται ένας συνεχής συνδυασμός γρήγορης σκέψης, αλλαγής θέσης, χρήσης των skills και heal για να μπορέσετε να επιβιώσετε. Παρόλο που το παιχνίδι τυπικά επαναλαμβάνεται -καθαρίζεις την περιοχή από εχθρούς, checkpoint, καθαρίζεις την επόμενη περιοχή- υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία όπλων, χαρακτηριστικών και ειδικών δυνάμεων με παθητικά πλεονεκτήματα και status effects που δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε.

Χρησιμοποιώντας skills.

Όλα τα παραπάνω όμως λειτουργούν σαν προπομπός μίας ακόμα βασικής ενασχόλησης που είναι το endgame περιεχόμενο. Ολοκληρώνοντας το παιχνίδι ξεκλειδώνετε τα expeditions, ειδικές αποστολές που έχουν επίσης δική τους ξεχωριστή κλίμακα δυσκολίας από το world tier του campaign και διαφορετική νοοτροπία όσον αφορά τις ανταμοιβές και το looting. Με κάθε expedition που φέρνετε εις πέρας ξεκλειδώνεται νέο επίπεδο δυσκολίας (συνολικά είναι 15) και κερδίζετε το δικαίωμα να φοράτε εξοπλισμό επιπέδου παραπάνω από το level σας (το level cap του χαρακτήρα είναι 30). Με κάθε σας νίκη επίσης κερδίζετε drop pod resources που είναι αποκλειστικά λεφτά για το endgame και ξεκλειδώνουν αποκλειστικό legendary και όχι μόνο περιεχόμενο. Στα expeditions δεν βλέπετε διαφορετικές περιοχές και καινούριους κόσμους, απλά στους ήδη υπάρχοντες προστίθενται objectives και ορδές εχθρών για να εξολοθρεύσετε μόνος ή με την παρέα σας.

Μιλώντας για παρέα, το Outriders ενδείκνυται για co-op, είτε για την διασκέδαση της συνεργατικής σφαγής εχθρών με φίλους, είτε για μια αναζήτηση τυχαίων παικτών που αποσκοπεί κυρίως στο να έχετε πιο εύκολο έργο στις ανώτερες επιλογές δυσκολίας. Η αλήθεια είναι ότι αν θέλετε να θαυμάσετε πάνω σας τον καλύτερο και τον πιο σπάνιο εξοπλισμό, το co-op είναι μονόδρομος, καθώς οι εχθροί και οι elite αντίπαλοι στα τελευταία επίπεδα δυσκολίας είναι τόσοι πολλοί που δύσκολα θα τα καταφέρετε solo. Όταν είστε μαζί με άλλους δύο παίκτες, οι τύποι χαρακτήρα συνεργάζονται αρμονικά και έχετε το πλεονέκτημα να αναστηθείτε μια φορά μόνος σας αν πέσετε στην μάχη ή να σας αναστήσει κάποιος συμπαίκτης σας, γλιτώνοντας το επώδυνο και άμεσο game over αν δοκιμάζατε την τύχη σας solo.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα στο παιχνίδι. Δύο είναι τα βασικά κακώς κείμεναπου προσωπικά με ενόχλησαν. Το πρώτο είναι η περιήγηση στον χάρτη και το σύστημα εντοπισμού κυρίως των δευτερεύοντων αποστολών. Ανοίγοντας τον χάρτη σας για να δείτε πού βρίσκεστε, διαπιστώνετε ότι κάθε περιοχή είναι χωρισμένη σε μικρότερα κομμάτια και το στίγμα σας στο χάρτη δεν είναι επακριβώς σε συγκεκριμένο σημείο, απλά φαίνεται η γενική σας θέση μέσα στην περιοχή. Αυτό και το σχεδόν άχρηστο σύστημα εντοπισμού προορισμού υπό την μορφή οδηγού που συχνά σας οδηγεί μέσα από αδιέξοδα ή περιοχές που δεν έχουν ξεκλειδωθεί, μετατρέπουν την μετακίνηση σε άσχημο βραχνά. Ευτυχώς οι περιοχές, αν και μεγάλες, δεν είναι αχανείς κι έτσι με λίγο ψάξιμο βρίσκετε εν τέλει το σωστό δρόμο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι το παιχνίδι απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο ίντερνετ, με αποτέλεσμα να σας επιτρέπει να κάνετε ασφαλή παύση μόνο όταν είστε σίγουρος ότι δεν σας επιτίθενται. Αν έχετε ξεχάσει κάποιον εχθρό και ανοίξετε το μενού υπάρχει περίπτωση να πεθάνετε άδικα και απρόσμενα. Το online στοιχείο είναι εκνευριστικό και στην ροή της μάχης, καθώς μου έτυχαν αποσυνδέσεις (ευτυχώς όχι πολλές) όπου το παιχνίδι με πέταξε κατευθείαν στην αρχική οθόνη του μενού και έπρεπε να ξαναπεράσω από την αρχή όλα τα κύματα εχθρών μέχρι εκείνη τη στιγμή. Συνυπολογίστε και καθυστερήσεις με την σύνδεση των server (μερικές φορές μπορεί να περίμενα και πέντε λεπτά για να περάσει την αρχική σελίδα τίτλων και να μπει στο κεντρικό μενού) και θα βγάλετε ένα γενικό συμπέρασμα.

Εδώ διαμορφώνετε τον χαρακτήρα σας ξοδεύοντας skill points.

Το Outriders μαγεύει με την λεπτομέρειά του και αδικείται συνάμα. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες αναδεικνύεται υποδειγματικά η λεπτομέρεια του κόσμου με βάθος, κυρίως όταν καταπιάνεται με απεικόνιση καταστροφής πολιτισμού, βίας και παρακμής. Δυστυχώς όμως χάνει στα τοπία στην άγρια φύση. Με μια παρδαλή χρωματική παλέτα που βγάζει μάτι, όλα τα τοπία που περιλαμβάνουν εξωγήινη φύση ενδέχεται να σας αποπροσανατολίζουν κάποιες φορές, και με τόσα κύματα εχθρών να έρχονται καταπάνω σας, ψάχνετε από πού σας χτυπάνε και πού βρίσκεται ο σύμμαχος και ο αντίπαλος. Τα μοντέλα των χαρακτήρων θα μπορούσαν επίσης να είναι καλύτερα, με κάποιες εκφράσεις και lip sync να είναι περισσότερο ρομποτικές παρά ανθρώπινες. Όμως σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Στον ηχητικό τομέα επίσης παίρνει άριστα, με επαγγελματικό voice acting, τρομερά ηχητικά εφέ μάχης που ξεχωρίζουν αισθητά ανάλογα με τη χρήση τους και την μοναδικότητά τους και επική μουσική να ακούγεται στο βάθος σαν κερασάκι στην τούρτα του συνολικού μακελειού.

Το Outiders είναι ο ορισμός της ευχάριστης έκπληξης, μια έντονη και άκρως διασκεδαστική εμπειρία για να απολαύσετε μόνος ή με την παρέα σας. Με πλήθος επιλογών, όπλων και τρόπων αντιμετώπισης των εχθρών, δοκιμάζει την ταχύτητα των δακτύλων σας αλλά και την ευστροφία του μυαλού σας. Το δε έξτρα περιεχόμενο μετά το τέλος της ιστορίας αποτελεί έναυσμα για ακόμα περισσότερη δράση. Τo Outriders θα σας βυθίσει στον κόσμο του και θα σας προσφέρει διασκέδαση για αρκετό καιρό.

  • Ωραία παρουσίαση ιστορίας
  • Έντονες και απαιτητικές μάχες
  • Πλήθος όπλων και mods
  • Replay value με τα expeditions
  • Αποπροσανατολιστικό σύστημα εντοπισμού στον χάρτη
  • Είναι always online - καθυστερήσεις στη σύνδεση
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS5, Xbox Series X, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:People Can Fly
ΕΚΔΟΣΗ:Square Enix
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media