alt text

Στη γενιά που σιγά σιγά αφήνουμε πίσω, τα παιχνίδια τρόμου, πέρα από το ότι ήταν λιγοστά σε ποσότητα, μεταλλάχτηκαν όσον αφορά το gameplay. Παραδοσιακές σειρές στο χώρο όπως το Resident Evil άφησαν στην άκρη τον τρόμο και επικεντρώθηκαν στη δράση. Το Outlast, σε αντίθεση με αυτή την μετάλλαξη που υπέστη το είδος, είναι ένα παιχνίδι που παραμένει πιστό στην αισθητική των horror games και προσφέρει έντονες στιγμές τρόμου, αρκετές βάναυσες σκηνές και μία πρωτοφανή για video game αίσθηση ότι είστε σχεδόν αβοήθητοι ανάμεσα σε δεκάδες αιμοσταγή πλάσματα έτοιμα να σας σκοτώσουν. Κι αυτό γιατί ο ήρωάς σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι άοπλος!

Το σεναριο του Outlast σας βάζει στο ρόλο του Miles Upshur, o οποίος ως μάχιμος δημοσιογράφος, αποφασίζει να ερευνήσει το Mount Massive Asylum, ένα από τα σκληρότερα άσυλα για ψυχικά διαταραγμένους ασθενείς. Ο Miles θεωρεί ότι κάτι κρύβεται πίσω από την αγορά του ασύλου από μία πολυεθνική εταιρεία, και έχει δίκιο, μόνο που αυτό που κρύβεται είναι πέρα από κάθε λογική και φαντασία! Το σενάριο χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας εξηγεί για ποιο λόγο δεν έχετε όπλα και πυρομαχικά στη κατοχή σας, αλλά αντίθετα έχετε μόνο μία κάμερα που με λειτουργεία νυχτερινής όρασης μπορεί να καταγράφει ακόμα και στο σκοτάδι. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται το κλειδί για να μπορέσετε να επιβιώσετε μέσα στο άσυλο.

Το Outlast είναι ένα survival horror πρώτου προσώπου που στηρίζεται στις προσπάθειές σας να ξεφύγετε από το άσυλο χωρίς να γίνετε αντιληπτός από τους σχιζοφρενείς που βρίσκονται εκεί μέσα, αλλά και από κάποια ακόμη πιο νοσηρά πλάσματα που συναντάτε στην πορεία. Μην έχοντας κάποιο όπλο, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρύβεστε είτε μέσα σε ντουλάπες, είτε κάτω από τα κρεβάτια όταν αντιλαμβάνεστε ότι κάποιο από τα πλάσματα βρίσκεται κοντά σας. Αν πάλι σας αντιληφθούν αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ξεφύγετε τρέχοντας πανικόβλητος μέσα στο κτίριο, ώστε να χάσουν τα ίχνη σας. Μοναδική σας βοήθεια στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνετε είναι η κάμερα, με την οποία μπορείτε να βλέπετε μέσα στο σκοτάδι, έτσι ώστε να ξεχωρίζετε τόσο τους εχθρούς, όσο και να βλέπετε πού πηγαίνετε. Η λειτουργία της νυχτερινής όρασης σπαταλάει όμως πολύτιμη μπαταρία, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να κάνετε μία σχετική οικονομία για να μην ξεμείνετε στο σκοτάδι δίχως να μπορείτε να δείτε το παραμικρό.

Για να επιβιώσετε στο άσυλο πρέπει να κρύβεστε από τους εχθρούς.

Για να επιβιώσετε στο άσυλο πρέπει να κρύβεστε από τους εχθρούς.

Το παιχνίδι με μία πρώτη ματιά θυμίζει Penumbra και Amnesia. Στην πραγματικότητα όμως, έχει υποστεί περισσότερες επιρροές και μοιάζει να είναι ένα κολάζ στοιχείων από προγενέστερα games, αλλά και γνωστές ταινίες. Χαρακτηριστικά, παίζοντας το Outlast μου ήρθε στο μυαλό η σειρά Forbidden Siren, άλλα και ένα σχετικά άγνωστο παιχνίδι ονόματι Haunting Ground, των οποίων οι μηχανισμοί gameplay βασίζονταν ακριβώς στο να κρύβεστε από τους εχθρούς. Επίσης ο τρόπος που βλέπετε μέσα από την κάμερα νυχτερινής όρασης με το πράσινο ανοιχτό χρώμα να κατακλύζει την οθόνη, σίγουρα φέρνουν στο μυαλό ταινίες όπως τα REC, Blair Witch Project, και Paranormal Activity. Τέλος, ο τρόπος που ο ήρωας τρέχει να ξεφύγει από τους εχθρούς, αλλά και τα ακροβατικά που κάνει περπατώντας σε περβάζια και τις στέγες του κτιρίου, θυμίζουν αμιδρά Mirror Edge. Το περίεργο είναι ότι ενώ τα περισσότερα παιχνίδια που αποτελούν κολάζ δανεισμένων ιδεών στερούνται ισορροπίας και αποτυγχάνουν, το Outlast καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της περιπέτειας.

Αυτό συμβαίνει για μία σειρά από σημαντικούς λόγους. Πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι το παιχνίδι είναι πραγματικά τρομακτικό, ίσως το τρομακτικότερο των τελευταίων ετών, ειδικά αν παίξετε με κλειστά τα φώτα και δυναμώσετε τα ηχεία ή βάλετε ακουστικά. Μάλιστα καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά την ανατολική και τη δυτική σχολή τρόμου, αφου βασίζεται κυρίως στη κλειστοφοβική του ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να λείπουν οι ξαφνικές σκηνές τρόμου που μπορούν να σας παγώσουν το αίμα. Επίσης ο μηχανισμός που σας οδηγεί να κρύβεστε από τους εχθρούς, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες παιχνιδιού, πραγματικά σας καθηλώνει. Στιγμές όπως να βλέπετε μέσα από τις γρύλιες στην ντουλάπα την μορφή του φρενοβλαβή που σας κυνηγάει είναι πραγματικά αξιομνημόνευτες.

Εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Εξαιρετικά, ειδικά για παιχνίδι πρώτου προσώπου, λειτουργεί και ο τρόπος με το οποίο ξεφεύγετε από τους εχθρούς και κάνετε άλματα και ακροβατικά στις πλατφόρμες του κτιρίου. Ο ήρωας είναι πραγματικά ευέλικτος, ενώ μπορείτε με μία γρήγορη ματια να κοιτάζετε πίσω για να βλέπετε την απόσταση που σας χωρίζει από τον διώκτη σας. Ο τελευταίος λόγος που ξεχωρίζει το Outlast από τα υπόλοιπα survival horror παιχνίδια είναι η αξιομνημόνευτη ισορροπία μεταξύ εξερεύνησης και δράσης. Την μία στιγμή η εξερεύνηση γίνεται σε αργούς ρυθμούς, καθώς ψάχνετε κάποιο κλειδί ή έξτρα μπαταρίες για την κάμερα και ξάφνου, όταν σας αντιληφθούν, όλα αλλάζουν ο ρυθμός του παιχνιδιού γίνεται γρήγορος και το άγχος σας κυριεύει μέχρι να ξεφύγετε από τη δύσκολη κατάσταση.

Πέρα από τα θετικά στοιχεία που έχει αδιαμφησβήτητα το Outlast, υπάρχουν και κάποια αρνητικά που δεν το αφήνουν να αναδειχτεί όπως του αξίζει. Καταρχήν, το παιχνίδι φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι περιορισμένου budget. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό από τις μέτριες cutscenes, τα ακόμη πιο μέτρια voice over, αλλά και από κάποιους μηχανισμούς gameplay. Το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι που έχει την τιμητική του στο παιχνίδι θα μπορούσε να διανθιστεί από πιο προχωρημένο stealth που πραγματικά θα το απογείωνε. Πόσο πιο επαναστατικό θα ήταν αν μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε το περιβάλλον για να παγιδεύετε εσείς τον εχθρό ή αν μπορούσατε να έχετε περισσότερες από μία επιλογές για να αντιμετωπίσετε τις νοσηρές καταστάσεις όπου βρίσκεστε;

Επιπλέον απαιτούνται τακτικές δοκιμής και λάθους για να μπορείτε να καταλάβετε σε ποια σημεία βρίσκονται οι εχθροί σας, γι αυτό ετοιμαστείτε για πολλά game over στην οθόνη σας. Το πρόβλημα δεν είναι η δυσκολία, αλλά το γεγονός ότι ξεκινώντας να περάσετε πάλι το ίδιο σημείο για τρίτη ή τέταρτη φορά, κάπου χάνεται η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και προσπαθείτε απλά να περάσετε το σημείο δίχως έναν ακόμη θάνατο. Τέλος, σχετικά απλοί είναι και οι γρίφοι του παιχνιδιού, που περιορίζονται στην αναζήτηση κλειδιών ή την ενεργοποίηση διακοπτών, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν σε επίπεδα προκλησης με τους αντίστοιχους ευφυέστατους γρίφους της σειράς Penumbra.

Η νυχτερινή όραση μπορεί να σας σώζει τη ζωή.

Η νυχτερινή όραση μπορεί να σας σώζει τη ζωή.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του Outlast, το παιχνίδι χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3, η οποία σε γενικές γραμμές ικανοποιεί χωρίς να ενθουσιάζει. Ιδιαίτερη μνοία αξίζει το φίλτρο απεικόνισης που θυμίζει ταινία και επιδρά θετικά στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Επίσης διάφορες λεπτομέρειες όπως το αίμα που ποτίζει τα χέρια του πρωταγωνιστή καθώς τον βλέπετε να κατεβαίνει σε κάποια καταπακτή, λειτουργούν ευεργετικά στη συνολική εικόνα των γραφικών. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα ηχητικά εφέ, τα οποία σας βάζουν στο κλίμα για τα καλά από τα πρώτα δευτερόλεπτα του παιχνιδιού. Τα βήματά σας, ο ήχος όταν βαριανασαίνετε μετά από εξαντλητικό τρέξιμο ή η αυξομείωση της φωνής του διώκτη σας, όπου καταλαβαίνετε πόσο κοντά ή μακριά βρίσκετε, προσθέτει ακόμη περισσότερο στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, όπως ανέφερα παραπάνω, τα voice over μοιάζουν αρκετά πρόχειρα και σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με τα υψηλά στάνταρ ποιότητας του παιχνιδιού.

Ολοκληρώνοντας το Outlast ύστερα από περίπου επτά με οκτώ ώρες ασταμάτητου τρεξίματος, τρόμου και κορυφώσεων (με σημαντικότερη πιθανότατα την ανατροπή προς το τέλος), πιθανότατα θα συμφωνήσετε ότι το παιχνίδι καταφέρνει να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό οπαδό του τρόμου. Οι ενδιαφέρουσες ιδέες του Outlast και η προσπάθειά του να σας μεταδώσει τον τρόμο στο Mount Massive Asylum, αποτελούν τις βάσεις είτε για μία ακόμη πληρέστερη έκδοση όταν θα βγει στο PS4, είτε για ακόμη καλύτερα πράγματα από την Red Barrel στο μέλλον.

  • Τρομακτικό και ατμοσφαιρικό
  • Έξυπνη η χρήση της νυχτερινής όρασης της κάμερας
  • Ομαλότατος χειρισμός
  • Ισορροπία μεταξύ εξερεύνησης και δράσης
  • Εξαιρετικά ηχητικά εφέ
  • Συνηθισμένοι και χωρίς πρόκληση γρίφοι
  • Σας αναγκάζει σε τακτικές δοκιμής-λάθους που χαλάνε την ατμόσφαιρα
  • Μέτρια voice over
  • Σχετικά μικρή διάρκεια
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Red Barrels
ΕΚΔΟΣΗ:Red Barrels
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Τρόμος
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://redbarrelsgames.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:Σεπτέμβριος 2013 (PC), 2014 (PS4)
PEGI:-