alt text

To Ori and the Blind Forest είναι το πρώτο παιχνίδι της Moon Studios και αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για την Microsoft, η οποία πίστεψε στις ικανότητες του εν λόγω στούντιο. Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, το Ori and the Blind Forest μάγεψε το κοινό και όλοι ευχόμασταν το παιχνίδι να είναι τόσο καλό όσο δείχνει. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω πως αυτό ισχύει και με το παραπάνω!

Το σενάριο του Ori and the Blind Forest κινείται σε παραμυθένια μονοπάτια και εξιστορεί τις περιπέτειες του παράξενου λευκού πλάσματος ονόματι Ori στο μαγικό δάσος Nibel. Το δάσος βρίσκεται στα όρια της καταστροφής καθώς μία τεράστια κουκουβάγια επιχειρεί να βυθίσει για πάντα τον κόσμο στο σκοτάδι. Ο Ori λίγο πριν καταρεύσει συναντάει την αξιολάτρευτη Naru η οποία τον περιθάλπει σαν μητέρα, αλλά η μοίρα παίζει για ακόμη μία φορά άσχημο παιχνίδι και για τους δύο. Ο Ori συναντάει το μαγικό πνεύμα του δάσους ονόματι Sein, που του αναθέτει την δύσκολη αποστολή να επαναφέρει το δάσος στην κατάσταση που ήταν πριν την καταστροφή. Ο πρόλογος σας εισάγει για τα καλά στον μελαγχολικό χαρακτήρα του παιχνιδιού και υπάρχουν σημεία που συγκινούν και σας κάνουν να δένεστε με τον χαρακτήρα πριν ακόμη πιάσετε το χειριστήριο. Η ιστορία, αν και δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, περνάει αρκετά μηνύματα και ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την πολύ έξυπνη αφήγηση των γεγονότων που στηρίζεται περισσότερο στη δύναμη της εικόνας και της μελαγχολικής μουσικής, χωρίς διαλόγους.

Το Ori and the Blind Forest είναι ένα παιχνίδι πλατφόρμας, ανοιχτού κόσμου, ένα είδος ευρύτερο γνωστό ως metroidvania. Αρχικά ο Ori έχει πολύ λίγες κινήσεις στη διάθεσή του και ένα μικρό άλμα για να αποφεύγει τα εμπόδια, αλλά σύντομα καθώς εξερευνάτε το δάσος αποκτάτε περισσότερες κινήσεις που σας δίνουν τη δυνατότητα να “ανοίγετε” όλο και περισσότερο τον κόσμο του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, ένας τοίχος που φαντάζει ανυπέρβλητο εμπόδιο, με την ικανότητα της αναρρίχησης που αποκτάτε μπορείτε να τον σκαρφαλώσετε και να εξερευνήσετε νέες περιοχές κτλ.

O κόσμος του παιχνιδιού είναι πανέμορφος.

O κόσμος του παιχνιδιού είναι πανέμορφος.

Ανοιχτό κόσμο έχουν και πολλά άλλα παιχνίδια, αλλά το Ori and the Blind Forest ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, για μία σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα το level design πάνω στο οποίο έχει κτιστεί όλο το παιχνίδι είναι πραγματικά αριστουργηματικό και καθώς πληθαίνουν οι δυνάμεις σας και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε περισσότερα σημεία στο χάρτη, συνειδητοποιείτε με πόσο έξυπνο τρόπο συνδέονται οι περιοχές μεταξύ τους. Ένα δεύτερο σημείο που θυμίζει έντονα Zelda και αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του Ori είναι τα μπουντρούμια που βρίσκονται μέσα στο δάσος και αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα στοιχεία της φύσης, όπως νερό, αέρας και φωτιά. Οι πανέξυπνοι περιβαλλοντικοί γρίφοι και τα προκλητικά άλματα που απαιτούνται για την επιτυχή έξοδο από κάθε μπουντρούμι αποτελούν μία εκπληκτική εμπερία για κάθε οπαδό του είδους.

Ο τρίτος λόγος είναι μία συγκεκριμένη ειδική κίνηση που δίνει νέους ορίζοντες στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού. Συγκεκριμένα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα πυρά των εχθρών για να πηδάτε σε ψηλότερα σημεία της περιοχής, είτε να αντιστρέφετε τα πυρά στους ίδιους τους εχθρούς ή ακόμη και σε πόρτες, οι οποίες με αυτό το τρόπο ανοίγουν και μπορείτε να επισκέπτεστε περισσότερα σημεία στο χάρτη. Οι έντονες στιγμές δράσης που χαρίζει η ξεχωριστή αυτή ικανότητα του Ori είναι από τα highlight του τίτλου. Τέλος, το παιχνίδι με έξυπνο τρόπο ανταμοίβει την περαιτέρω εξερεύνηση του χάρτη, καθώς σε πολλά σημεία απαιτείται να έχετε να μαζέψει συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή για να ανοίξετε κάποια πύλη, ενώ και η εξέλιξη του χαρακτήρα σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην σημασία που δίνετε στην ενδελεχή εξερεύνηση του κόσμου.

Από τις πιο τρυφερές στιγμές του παιχνιδιού.

Από τις πιο τρυφερές στιγμές του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις ειδικές κινήσεις, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και περαιτέρω ιδιότητες του χαρακτήρα ή να τον βοηθάτε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια βρίσκοντας ability cells που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χάρτη. Περαιτέρω ιδιότητες μπορείτε να ξεκλειδώσετε κερδίζοντας και πόντους εμπειρίας σκοτώνοντας τους εχθρούς σας με τη βοήθεια του Sein. Πέρα όμως από ability cells, στο χάρτη υπάρχουν διάσπαρτα life cells και σφαίρες ενέργειας. Τα life cells λειτουργούν σαν επιπλέον ζωές (hit points), ενώ τις σφαίρες ενέργειας μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε με διαφορετικούς τρόπους. Πρώτα απ’ όλα για να σώσετε την πρόοδό σας, καθώς στο παιχνίδι δεν υπάρχουν checkpoints και πρέπει να χρησιμοποιείτε με σύνεση τις διαθέσιμες σφαίρες ενέργειας για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Με την κατανάλωση ενέργειας μπορείτε να πραγματοποιείτε ειδική κίνηση που κάνει μεγάλη ζημιά στους εχθρούς ή ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις σφαίρες ενέργειας για να ξεκλειδώσετε συγκεκριμένες πόρτες. Είναι θετικό το ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένα checkpoints, καθώς η προσεκτική χρήση των σφαιρών ενέργειας, που σας βάζει σε δίλημμα αν θα τις χρησιμοποιήσετε για να σώσετε την πρόοδο σας συχνά ή για να προφυλαχτείτε από τους εχθρούς, προσφέρει ένα έξτρα ψήγμα στρατηγικής που ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Πέρα όμως από την χαρά της εξερεύνησης, το Ori and the Blind Forest σας εθίζει και σε στιγμές απόλυτης δράσης, καθώς η απόκριση του χειριστηρίου στα άλματα είναι εξαιρετική, θυμίζοντας σε σημεία τα εξαιρετικά Rayman Origins και Legends. Επιπροσθέτως, το επίπεδο της δυσκολίας πολλές φορές ανεβάζει την ανδρεναλίνη στα ύψη, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερα συντονισμένες κινήσεις για να μην πέσετε πάνω σε αγκάθια, φωτιές κτλ. Το ίδιο υψηλό επίπεδο αδρεναλίνης προσφέρουν και οι επιθέσεις που κάνετε από σχετικά κοντινή απόσταση με την βοήθεια του Sein, καθώς πολλές φορές στην προσπάθεια να πλησιάσετε, δέχεστε τα πυρά των εχθρών. Το παιχνίδι είναι δύσκολο, γεγονός που ανεβάζει σε πολύ υψηλά επίπεδα την πρόκληση και τη διασκέδαση, αν και δεν λείπουν κάποια λίγα σημεία όπου η σαδιστική δυσκολία των αλμάτων ενδέχεται να σας φέρει εκνευρισμό. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η μικρή ποικιλία εχθρών, αλλά και κάποιες πτώσεις του frame rate, ειδικά σε σημεία έντονης δράσης που κάποιες λίγες φορές επηρεάζουν το gameplay. Τέλος, όσον αφορά τη διάρκεια, το Ori and the Blind Forest είναι αρκετά χορταστικό αν εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή του κόσμου του, καθώς χρειάζεστε περισσότερες από 12 ώρες για να δείτε τα πάντα. Αν βιάζεστε μπορείτε να ολοκληρώσετε τον τίτλο σε κάτι λιγότερο από 10 ώρες.

Οι ικανότητες που αποκτάτε σταδιακά σας επιτρέπουν να προσπερνάτε δύσκολα εμπόδια.

Οι ικανότητες που αποκτάτε σταδιακά σας επιτρέπουν να προσπερνάτε δύσκολα εμπόδια.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Ori and the Blind Forest έχει έναν από τους πιο όμορφους κόσμους που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι του είδους, καθώς τα πάντα μοιάζουν να είναι ζωγραφισμένα στο χέρι. Το αριστοτεχνικό animation των χαρακτήρων και η αέναη κίνηση στοιχείων του περιβάλλοντος, όπως φύλλα που μετακινούνται από τον αέρα και σταγόνες βροχής, κλέβουν με ευκολία την παράσταση. Στα πολύ θετικά οπτικά στοιχεία είναι και η ποικιλομορφία των περιβαλλόντων. Εκπληκτική δουλειά έχει γίνει και στα μουσικά θέματα του παιχνιδιού, που δένουν αρμονικά με τα τεκταινόμενα στην οθόνη και σας καθηλώνουν σε στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης που βιώνετε σε διάφορα σημεία.

Εν κατακλείδι, το Ori and the Blind Forest είναι ένα πραγματικό διαμάντι, που έρχεται να γράψει την δική του ιστορία στο είδος των παιχνιδιών metroidvania. Καταφέρνει να συνδυάσει επιτυχημένα χαρακτηριστικά θρυλικών τίτλων όπως τα Zelda ή τα νεότερα Rayman, έχοντας τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα σαν παιχνίδι και σαν παραμύθι. Μην το χάσετε με τίποτα.

  • Μαγευτικός κόσμος
  • Αριστουργηματικό level design, μπουντρούμια
  • Απολαυστικό platforming
  • Πανέμορφα γραφικά
  • Συγκινητική μουσική
  • Έντονη πρόκληση και δράση...
  • ...αλλά η δυσκολία κάποιες φορές γίνεται εκνευριστική
  • Μικρή ποικιλία εχθρών
  • Κάποιες πτώσεις του frame rate
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One (review), PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Moon Studios
ΕΚΔΟΣΗ:Microsoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Ψηφιακό
ΕΙΔΟΣ:Action-adventure platformer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.oriblindforest.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:11/3/2015
PEGI:7