alt text

Δεν νομίζω κανένας από εσάς να έχει κακές μνήμες από τα παλιά Tony Hawk, ούτε γνωρίζω κάποιον που να έχει παίξει Cannabalt χωρίς να του κοπεί η ανάσα από το one-button platforming που συνεχώς φέρνει τον παίκτη αντιμέτωπο με την επιτάχυνση του χαρακτήρα. Το OlliOlli είναι το παιδί αυτών των δύο πετυχημένων συνταγών και κάτι παραπάνω, και σίγουρα αποτελεί το πιο ευχάριστο και εθιστικό παιχνίδι skateboarding των τελευταίων ετών.

Όπως προανέφερα, το OlliOlli φέρνει πολύ σε Cannabalt. Είναι 2D και μάλιστα τα γραφικά του παραπέμπουν σε 16-bit εποχές. O skater σας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τσούρμο pixels με πολύ καλό animation. Ο βασικός σας στόχος είναι να φτάσετε στο τέρμα χωρίς να φάτε τα μούτρα σας. Ολοκληρώνοντας κάθε πίστα ξεκλειδώνει η επόμενη, στην οποία καλείστε να τρέξετε με ακόμα περισσότερα εμπόδια. Φυσικά, αυτός είναι μόνο ο βασικός σκοπός. Όμως για να τα πάτε καλά στο OlliOlli πρέπει να κάνετε μεγάλα σκορ με διάφορα κόλπα, τρελά grinds σε κουπαστές και σκουπιδοτενεκέδες και ότι άλλο βρίσκεται μπροστά σας. Το παιχνίδι σας δίνει μια λίστα με στόχους που πρέπει να φτάσετε σε κάθε πίστα. Αυτοί οι στόχοι ποικίλουν, από το να μην κάνετε ούτε μία άτσαλη προσγείωση μέχρι να φτάσετε κάποιο αστρονομικό σκορ κάνοντας πολλά αλλεπάλληλα τρικ, grinds και σωστές προσγειώσεις.

Ο χειρισμός του OlliOlli είναι απλός. Πρώτα απ' όλα, με το Χ παίρνετε φόρα. Τρεις πεδήσεις είναι αρκετές για να φτάσετε στην πιο γρήγορη δυνατή ταχύτητα. Έπειτα, ο αριστερός αναλογικός λειτουργεί περίπου όπως στο Skate. Αν το κουνήσετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και το κρατήσετε εκεί ο skater ετοιμάζεται για άλμα, και μόλις το αφήσετε αναλόγως το σημείο και τον τρόπο που το μετακινείτε, έχετε και διαφορετικό κόλπο. Εκεί που πρέπει να προσέχετε όμως είναι η προσγείωση. Μόλις εκτελέσετε ένα άλμα, πρέπει να έχετε κατά νου να πατήσετε το X μόλις ο skater πατήσει στο έδαφος για να κάνετε μια ομαλή προσγείωση. Τα grinds γίνονται όπως τα άλματα, όμως πρέπει να κρατάτε τον αριστερό αναλογικό προς μια οποιαδήποτε κατεύθυνση και, όπως και τα άλματα, ανάλογα με την κατεύθυνση κάνετε και το ανάλογο grind. Στο τέλος κάθε κουπαστής/σκουπιδοντενεκέ/μάντρας που κάνετε grind, ο skater πηδάει αυτόματα, κάτι αρκετά χρήσιμο, αφού έχετε το χρονικό περιθώριο να κάνετε τη σωστή προσγείωση ή να ετοιμαστείτε για την επόμενη κουπαστή/σκουπιδοντενεκέ/μάντρα. Επίσης υπάρχουν οι... σαβούρες. Πολλές, άφθονες σαβούρες. Δεν έχουν καμία σχέση με τις επικές σούπες του Skate, αλλά τις βρίσκετε πολύ συχνά μπροστά σας. Πέφτοντας από σκαλιά ή ερχόμενος σε επαφή με διάφορα εμπόδια, ο skater σας πέφτει και πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή την πίστα.

Τούμπες. Πολλές, πολλές τούμπες.

Τούμπες. Πολλές, πολλές τούμπες.

Ο χειρισμός στην ουσία χρησιμοποιεί τον δεξί αναλογικό και ένα μόνο κουμπί. Όμως δεν θα τον έλεγα σε καμία περίπτωση απλό. Χρειάζεται συνήθεια για να μπορέσετε να αντιδράτε γρήγορα, αφού κάθε σωστά εκτελεσμένο κόλπο αυξάνει την ταχύτητα του skater. Πρέπει να έχετε τον νου σας να πατάτε το X κατά την προσγείωση και να συνηθίσετε και τις διάφορες εντολές του αναλογικού. Οι πρώτες σας στιγμές με το OlliOlii θα είναι σίγουρα οι πιο δύσκολες. Μόλις όμως συνηθίσετε τον ιδιαίτερο τρόπο χειρισμού, θα δείτε ότι έχετε απίστευτα μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Βέβαια το ίδιο το παιχνίδι δεν χαρίζει κάστανα. Μπορεί στις πρώτες πίστες τα objectives να είναι σχετικά εύκολα και η βόλτα στο αστικό τοπίο και τις χωματερές να είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αργότερα σας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τη δυσκολία να ανεβαίνει σε σαδομαζοχιστικά επίπεδα. Όντας όμως ένα παιχνίδι που σας κάνει να νιώθετε οτι το “perfect run” είναι κοντά και εντός των δυνατοτήτων σας, θα βρεθείτε να δοκιμάζετε ξανά και ξανά σα να παίζετε ένα παλιό καλό arcade.

Απο εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα modes και περιεχόμενο. Το Daily Grind και το Spots είναι για μικρές δόσεις παιχνιδιού και επικεντρώνονται στα κόλπα, και το Rad mode είναι κάτι σαν την υπέρτατη δυσκολία. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε όλα τα objectives σε μια πίστα, ξεκλειδώνει η Pro εκδοχή της με πιο δύσκολους στόχους. Έχετε μπόλικο περιεχόμενο να ασχοληθείτε. Ο τεχνικός τομέας είναι λίγο-πολύ αυτός που περιέγραψα παραπάνω. Τα πάντα είναι αισθητικής 16-bit ενώ τα μενού είναι απλά και στιλιζαρισμένα, σαν να έχουν βγει από διαφήμιση της Wesc. Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση -παραδόξως- είναι το καταπληκτικό soundtrack, το οποίο έχει τρομερά κομμάτια trip-hop και electro και θα μπορούσε άνετα να ακουστεί και μόνο του. Αν έχετε τη δυνατότητα παίξτε το παιχνίδι με ακουστικά.

Το OlliOlli εν τέλει είναι γι αυτούς που αγαπάνε τα παιχνίδια skateboarding αλλά και την πρόκληση. Είναι ευτύχημα που κατέληξε στο PS Vita και όχι σε κινητά, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως arcade εμπειρία για τη φορητή κονσόλα της Sony.

  • Απλός χειρισμός που όμως χρειάζεται εκμάθηση
  • Απίστευτα ικανοποιητικά κόλπα
  • Άριστη μουσική επένδυση
  • Αρκετά μεγάλο επίπεδο δυσκολίας...
  • ...που φτάνει τον σαδισμό
  • Λόγω του περίεργου χειρισμού θα τα βρείτε σκούρα στην αρχή
  • Αν δεν σας αρέσουν τα retro γραφικά μάλλον δεν θα το εκτιμήσετε και πολύ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS Vita
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Roll7
ΕΚΔΟΣΗ:Roll7
ΔΙΑΘΕΣΗ:PS Store
ΕΙΔΟΣ:Skateboarding
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.roll7.co.uk/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/1/2014
PEGI:3