Nexuiz Review

, Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 0  

Το 2005 η Allientrap μας παρουσιάζει ένα νέο arena FPS, το οποίο διατίθεται ως open-source και δωρεάν λογισμικό. Αυτή ήταν και η πρώτη μας γνωριμία με το Nexuiz. Επτά χρόνια αργότερα η Illfonic και η THQ, αναλαμβάνουν να μας παρουσιάσουν την πλήρως ανανεωμένη έκδοσή του. Διατηρώντας το old-school gameplay και αξιοποιώντας την δύναμη της CryEngine 3, μας προσφέρουν έναν τίτλο που καταφέρνει να παντρέψει το παρελθόν με το παρόν.

Οι βασικοί μηχανισμοί του Nexuiz έχουν διατηρηθεί ατόφιοι. Γρήγορο gameplay, δαιμονιώδης ρυθμός, παίκτες που αψηφούν τους νόμους της βαρύτητας και ακατάπαυστη δράση, στοιχεία απαραίτητα για κάθε FPS της παλιάς σχολής που σέβεται τον εαυτό του. Η σημαντικότερη διαφοροποίησή του από τα υπόλοιπα του είδους είναι τα dynamic mutators. Τα mutators θα τα βρείτε σε προκαθορισμένα σημεία του κάθε χάρτη και με την ενεργοποίηση τους θα αποκτήσετε συγκεκριμένες ικανότητες. Κάθε φορά που ενεργοποιείτε κάποιο, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ένα εκ των τριών διαθέσιμων mutators, το οποίο θα σας δώσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων σας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το Nexuiz προσφέρει μία συλλογή από mutators, που αφορούν τον παίκτη σας, την ομάδα σας, την αντίπαλη ομάδα, αλλά και όλους του παίκτες. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να γίνετε αόρατος, να αυξήσετε το damage που προκαλεί η ομάδα σας, να δημιουργήσετε αχρωματοψία στην αντίπαλη ομάδα ή να εξοπλίσετε όλους τους παίκτες με jetpacks, μεταφέροντας την μάχη στα ύψη. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις 100+ δυνατότητες που είναι διαθέσιμες, μέσω των mutators. Τα dynamic mutators είναι αναπόσπαστο κομμάτι του gameplay του παιχνιδιού και αποτελούν μία πολύ καλή προσθήκη, με διασκεδαστικές εναλλαγές.

Εκτός από τα mutators, σε κάθε χάρτη υπάρχουν διαθέσιμα αντικείμενα για να ενισχύσετε την ενέργεια και την πανοπλία του παίκτη σας, αλλά και μία ποικιλία από εννιά όπλα, τα οποία προσφέρουν απόλυτη ισορροπία στο παιχνίδι. Η διαφορετικότητα των όπλων θα σας ωθήσει να τα χρησιμοποιήσετε σχεδόν όλα, ανάλογα με την εξέλιξη της μάχης και τις ανάγκες της ομάδας σας.

Kavassari και Forsellians σε αέναη μάχη.

Το Nexuiz διαθέτει δύο modes, Team Deathmatch σε έξι χάρτες και Capture The Flag σε τρεις χάρτες. Ο συνολικός αριθμός των χαρτών είναι περιορισμένος και περιορίζεται ακόμα περισσότερο αν έχετε προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο mode. Για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο αρχικός τίτλος του 2005 διέθετε 24 χάρτες και αργότερα υποστηρίχτηκε με δεκάδες χάρτες από την κοινότητα. Επιπλέον, το matchmaking δεν σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε μόνο σε ένα mode. Μόλις τελειώσει ένα match, όλοι οι παίκτες ψηφίζουν τον επόμενο χάρτη που θέλουν να παίξουν, από τους διαθέσιμους εννιά, οπότε είναι πιθανό να πηγαίνετε από mode σε mode. Αυτή η εναλλαγή σε κάποιους θα φανεί ενδιαφέρουσα, αλλά ίσως ξενίσει κάποιους άλλους.

Ο συνολικός αριθμός των οκτώ παικτών που υποστηρίζει το Nexuiz -με δύο ομάδες των τεσσάρων- είναι αρκετά μικρός. Όπως και να 'χει, όλα αυτά είναι στην θεωρία, καθώς το online δεν σφύζει από ζωή και σε συνδυασμό με την παραξενιά του matchmaking να “βιάζεται” να προχωρήσει στην εκκίνηση του match μόλις βρει τους πρώτους έξι παίκτες, θα σας οδηγήσει σε μάχες τριών εναντίων. Όσες φορές κι αν έπαιξα, δεν κατάφερα ποτέ(!) να βρω match με οκτώ παίκτες συνολικά. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν αναφερόμασταν σε μικρής κλίμακας χάρτες, αλλά δυστυχώς στην περίπτωσή μας θα αναγκαστείτε πολλές φορές να περιπλανηθείτε στον χάρτη μέχρι να βρείτε την περιοχή όπου εστιάζεται η δράση.

Ακούγοντας για Cry Engine 3, μην περιμένετε να δείτε γραφικά επιπέδου Crysis στο Nexuiz. Oύτε καν τα πλησιάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οπτικό αποτέλεσμα δεν θα σας ικανοποιήσει. Αντιθέτως, το Nexuiz παρουσιάζει αισθητή βελτίωση από τον αρχικό τίτλο και τα καταφέρνει πολύ καλά στον τεχνικό τομέα. Ο σχεδιασμός των χαρτών, των χαρακτήρων και των όπλων είναι αρκετά όμορφος, ενώ τα ειδικά εφέ, κατά την ενεργοποίηση των mutators, δίνουν μία όμορφη πινελιά στα γραφικά του τίτλου. Η μουσική είναι άλλο ένα δυνατό σημείο, αν και είτε θα την αγαπήσετε, είτε θα την μισήσετε, ανάλογα με τα γούστα σας. Η γρήγορη, στην πλειοψηφία της, ηλεκτρονική μουσική σας μεταφέρει μέσα στο πεδίο μάχης και σας ωθεί να ζήσετε τους ξέφρενους ρυθμούς του παιχνιδιού. Όλα τα διαθέσιμα μουσικά κομμάτια δένουν αρμονικά με το ύφος του κάθε χάρτη.

Τρελές ταχύτητες και ρυθμός, γεμάτος δράση.

Παρά τα προβλήματά του, το Nexuiz κάνει καλά αυτό που ξέρει να κάνει κάθε old-school τίτλος, προσφέροντας “ακατέργαστη” δράση. Η ελκυστική του τιμή (800 MS Points/10 ευρώ) είναι ιδανική για να ξυπνήσετε αναμνήσεις ή να μυηθείτε σε μία εποχή, όπου το FPS σήμαινε δαιμονιώδης ρυθμός και mindless δράση.

+ Gameplay
+ Dynamic Mutators
+ Όμορφη σχεδίαση χαρτών
+ Ελκυστική τιμή
+ "Γρήγορη" μουσική...

- ...που ίσως κάποιους ζαλίσει
- Περιορισμένο περιεχόμενο
- Μικρός αριθμός υποστηριζόμενων online παικτών
- Κακό matchmaking
- Άδειο online

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC
Έκδοση: THQ
Ανάπτυξη: IllFonic
Διάθεση: Downloadable
Είδος: Arena FPS
Παίκτες: Multiplayer
Επίσημο Site: http://www.nexuiz.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 29/2/2012, Aπρίλιος 2012 (PS3, PC)
PEGI: 16