New Super Mario Bros. Wii Review

, Τετάρτη 25 Νοέμβριος 2009 0  

new super mario bros startΈχετε περάσει άπειρες ώρες με το NES και το SNES σας μπροστά από την οθόνη, παίζοντας τα κλασσικά και αγαπημένα παιγνίδια Mario; Η νοσταλγία σας είναι τόσο μεγάλη που ξεθάβετε τις παλιές σας κονσόλες για να ζήσετε μία ακόμα φορά εκείνα τα Χριστούγεννα που οι γονείς σας σας έκαναν δώρο το πρώτο σας Nintendo; Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας λοιπόν και ας φωνάξουμε δυνατά “Here we goooo!”

To New Super Mario Bros Wii είναι εδώ για να μας στείλει πίσω σε εκείνες τις εποχές που η κασέτα Super Mario Αll Stars ήταν ένα από τα καμάρια μας όταν μαζευόμασταν σπίτι με τους φίλους μας, αλλά και να διδάξει στους νεότερους από εμάς ότι δεν χρειάζεται ένα game να είναι τίγκα στα πολύγωνα, τα HD 3D, dynamic lighting εφέ και άλλα κουφά, για να είναι απολαυστικό.

Η ιστορία του New Super Mario Bros είναι… ανύπαρκτη και η πλοκή η αναμενόμενη. Η γνωστή Princess Peach έχει τα γενέθλιά της και εκεί που όλοι χαίρονταν το σουαρέ, σκάει μία τεράστια τούρτα που είχε ως γέμιση τα Koopalings και τον Bowser Jr. Όλοι μαζί λοιπόν απαγάγουν την πριγκίπισσα (πάλι). Για όσους σημειώνουν, τα… παιδάκια του Bowser ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ συναντήθηκαν! Έτσι λοιπόν, μετά από σχεδόν 17 χρόνια, ξεκινάει μία νέα 2D περιπέτεια του μουστακαλή υδραυλικού και των φίλων του.

Οι υπόγειες πίστες επανέρχονται στα καλύτερά τους.

Οι υπόγειες πίστες επανέρχονται στα καλύτερά τους.

Το gameplay παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο από τα χρόνια. Οι προσθήκες που είδαμε στο New Super Mario Bros για το DS, όπως το wall jump είναι και αυτές εδώ. Όμως η Nintendo χρησιμοποίησε αφειδώς την πλούσια κληρονομιά από τα κλασσικά παιγνίδια. Έτσι, θα βρείτε στοιχεία από το Super Mario Bros. 3, όπως εχθρούς στο overworld map και τις μάχες με τα Koopalings, καθώς και στοιχεία από το Super Mario World, όπως το καβάλημα των Yoshis, το σκαρφάλωμα σε συρματοπλέγματα και τα ghost houses. Να σημειώσουμε βέβαια ότι έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το Wii remote στα πλάγια ώστε να θυμίζει περισσότερο NES controller ή σε συνδυασμό με το Nunchuck. Όμως, προς μεγάλη μου απογοήτευση, το παιγνίδι δεν υποστηρίζει το Classic Controller. Γιατί μας το κάνατε αυτό βρε παλικάρια της Nintendo;

Aπό το πακέτο βέβαια δεν λείπουν και οι νέες προσθήκες. Για πρώτη φορά θα βρείτε το ice flower, το οποίο μετατρέπει τους εχθρούς σε παγάκια κι έτσι μπορείτε να τους πετάξετε πάνω σε άλλους εχθρούς. Επίσης, το penguin suit, το οποίο, πέρα από το ότι σας επιτρέπει να πετάτε χιονόμπαλες όπως το ice flower, σας δίνει την δυνατότητα να μην γλιστράτε όταν περπατάτε πάνω σε παγωμένες επιφάνειες, να κινείστε πολύ άνετα στο νερό και να κάνετε τσουλήθρα με την κοιλιά, κατατροπώνοντας ταυτόχρονα όποιον δύσμοιρο εχθρό βρεθεί στο διάβα σας. Το πιο διαφημισμένο απ’ όλα όμως (και το πιο θεαματικό) είναι το propeller mushroom, το οποίο σας επιτρέπει να εκτοξεύεστε σε πολύ μεγάλο ύψος και γι αυτό είναι ιδανικό για υπερπήδηση μεγάλων χασμάτων. Στο απουσιολόγιο είναι το giant mushroom, το οποίο είχε εμφανιστεί στο Νew super Mario Βros για DS, και το koopa shell, το οποίο σας μετέτρεπε σε koopa Mario, αφού η λειτουργία του ήταν παρόμοια με την τσουλήθρα του penguin suit.

Oι θεότρελες πίστες στον αέρα κάνουν την συνεργασία πολυ δύσκολη.

Oι θεότρελες πίστες στον αέρα κάνουν την συνεργασία πολυ δύσκολη.

Το παιγνίδι είναι ιδιαίτερα χορταστικό. Περιέχει οκτώ κόσμους με τον καθένα να διαθέτει αρκετές πίστες (από έξι έως εννιά) και φυσικά υπάρχει ένας επιπλέον μυστικός κόσμος. Το παιγνίδι βρίθει από μυστικά, αφού αυτήν την φορά οι developers έφτιαξαν μερικές από τις πιο περίπλοκες και γεμάτες πίστες που έχω δει σε τίτλο του είδους. Πολλές έχουν εναλλακτικές εξόδους, οι οποίες σας οδηγούν σε άλλες κρυφές τοποθεσίες ή στα κανόνια του παιγνιδιού που χρησιμεύουν ως “warp pipes” για να υπερπηδήσετε σε νέους κόσμους, χωρίς να χρειαστεί να φτάσετε σε αυτούς παίζοντάς τους έναν-έναν. Αν θέλετε πραγματικά να ξεκλειδώσετε τα πάνται, να ξέρετε ότι θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο.

Γι αυτούς πάντως που δεν είναι και τόσο... ικανοί ή εξοικειωμένοι με τα παιγνίδια Mario ή απλά δεν έχουν υπομονή, υπάρχει το super guide. Αυτή η λειτουργία είχε προκαλέσει βροχή αρνητικών σχολίων όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα, για να την συναντήσετε πρέπει να χάσετε περίπου οκτώ ζωές σε μία πίστα ώστε να εμφανιστεί ένα πράσινο κουτί με ερωτηματικό. Μόλις χτυπήσετε το κουτί, ο Luigi αναλαμβάνει να σας δείξει πώς θα τερματίσετε την πίστα. Το guide σας δείχνει τον πιο απλό τρόπο, χωρίς πολλά coins και συχνά προτιμά να είναι αργό απ’ το να ωθήσει τον πρωτάρη παίχτη να κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα. Εγώ πάντως εξακολουθώ να είμαι κατά της εν λόγω λειτουργίας. Τα παλιά τα χρόνια, κανένας δεν έδωσε στον μικρό Marioland βοήθεια όταν πετούσε από απελπισία το χειριστήριο του SNES. Τουλάχιστον το super guide είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην ενεργοποιείται κατά λάθος.

Κάστρα γεμάτα λάβα και με ένα Koopaling να παραμονεύει; Count me in!

Κάστρα γεμάτα λάβα και με ένα Koopaling να παραμονεύει; Count me in!

Πάντως, το co-op για έως τέσσερις παίκτες, το πολυδιαφημισμένο feature του New Super Mario Bros. Wii, είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία θα σας διασκεδάσει πάρα πολύ και είναι σίγουρο ότι θα σας φύγουν τα σαγόνια από το γέλιο. Όμως από πλευράς βοήθειας στο παιγνίδι, τα πράγματα είναι σκούρα. Αν πάτε να παίξετε το “story mode” με φίλους, να είστε σχεδόν σίγουροι ότι θα σας πάρει αρκετή ώρα και ζωές για να περάσετε μετά βίας έναν κόσμο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι υπάρχει πλήρες collision detection μεταξύ των παικτών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να σηκώσετε, να πατήσετε και να σπρώξετε τον συμπαίκτη σας. Σε συνδυασμό με τον πανικό που επικρατεί στην οθόνη, θα βρεθείτε συχνά μέσα σε κενά ή θα χάσετε το power-up σας λόγω κάποιου φίλου σας. Εκνευριστικότατο όταν παίζετε σε co-op.

Όμως, όσο εκνευριστικό είναι στην συνεργασία, άλλο τόσο εθιστικό γίνεται στον ανταγωνισμό. Το New Super Mario Bros Wii προσφέρει το ανταγωνιστικό Coin Battle, στο οποίο πρέπει να περάσετε μία ολόκληρη πίστα μαζεύοντας όσο πιο πολλά νομίσματα μπορείτε. Όποιος τερματίσει με τα περισσότερα νομίσματα κερδίζει. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ πέφτουν πολλές “πισώπλατες μαχαιριές”.

Αχ... αναμνήσεις...

Αχ... αναμνήσεις...

Τα γραφικά χαρακτηρίζονται από την μίξη του παλιού με το καινούριο. Τα περιβάλλοντα είναι όλα 2D, ενώ οι χαρακτήρες, οι εχθροί και τα power-ups είναι όλα πολυγωνικά 3D μοντέλα. Αυτό γλίτωσε τους developers από την χρονοβόρα διαδικασία του animation, αφού τα τρισδιάστατα μοντέλα είναι πιο φιλικά σε αυτόν τον τομέα. Όπως και να ‘χει, παρά τις προσωπικές προσδοκίες του καθενός (εγώ για παράδειγμα θα προτιμούσα καθαρά 2D γραφικά όπως το A boy and His Blob ή το Wario: The Shake Dimension) τα γραφικά είναι πανέμορφα, πολύχρωμα και πολλές φορές θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό με τις γεμάτες λεπτομέρεια τοποθεσίες των κόσμων.

Ο ήχος συμπληρώνει την νοσταλγική αξία του παιγνιδιού. Ανακυκλώνονται σε μορφή επανεκτέλεσης αρκετά κομμάτια του παρελθόντος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παιγνίδι δεν έχει και δικιά του, ολοκαίνουρια μουσική, που είναι αρκετά προσεγμένη ώστε να μην σας βγάζει ποτέ εκτός κλίματος. Ταυτόχρονα, χαίρομαι που αρκετά από τα παλιά ηχητικά εφέ επανήλθαν στην σειρά. Τα Yoshis δεν έχουν πια αυτήν την ενοχλητική φωνή από το Yoshi’s Story, αλλά εφέ παρόμοια με αυτά του παλιού Yoshi’s Island. Τα power-ups έχουν κλασικά ηχητικά εφέ όταν τα παίρνετε και όταν τα χάνετε, ενώ φρόντισαν να περιορίσουν τον κύριο Martinet να ακούγεται κατά την διάρκεια των πιστών. Ο ήχος είναι αρκετός για να σας φτιάξει την ημέρα.

Στο δια ταύτα, παίζοντας το New Super Mario Bros. Wii από την αρχή μέχρι το τέλος, πραγματικά μύριζα εκείνα τα Χριστούγεννα όταν ήμουν πιτσιρίκος. Πάντως, η αίσθηση της αβάσταχτης νοσταλγίας συνοδεύεται από τα νέα στοιχεία του παιγνιδιού, που προσφέρουν έναν κόσμο φρέσκο και ζωντανό. Πρόκειται για έναν ποιοτικό τίτλο που εμπερικλείει μέσα του πολλές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της νοσταλγίας και της καθαρής διασκέδασης. Καλά, ακόμα εδώ είστε; Γρήγορα, τρέξτε να τσιμπήσετε το παιγνίδι!

+ Κλασσικό, καθαρόαιμο 2D gameplay
+ Όμορφα και πολύχρωμα γραφικά
+ Πολλοί κόσμοι και πολλά μυστικά
+ Ενώ όλα είναι βασισμένα σε κλασικά πρότυπα, το παιγνίδι καταφέρνει να είναι φρέσκο
+ Το multiplayer mode σε ανταγωνισμό είναι φανταστικό…

- …αλλά γίνεται εφιάλτης στο co-op
- Δεν υποστηρίζεται το classic controller (γιατί ρε παιδιά;)
- Η ύπαρξη του Super Guide

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: Wii
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Είδος: Platformer
Παίκτες: 1-4
Επίσημο Site: http://mariobroswii.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 20/11/2009
PEGI: 3