New Super Mario Bros. 2 Review

, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 0  

Το Mushroom Kingdom είναι σε κρίση! Το ΔΝΤ ζητάει 1 εκατομμύριο χρυσά νομίσματα για να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση διάσωσης και το βασίλειο δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες. Γι αυτό η Princess Peach σκηνοθετεί την απαγωγή της, ώστε να δημιουργήσει μείζον εθνικό θέμα και να αναγκαστεί το ΔΝΤ να δώσει παράταση. Μέχρι τότε, ο Mario και ο αδερφός του ψάχνουν τα λεφτά κυριολεκτικά στο δρόμο.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο του New Super Mario Bros. 2, αλλά το μόνο που ισχύει είναι ότι η πριγκίπισσα είναι στα χέρια των Koopalings και ο Mario καλείται να μαζέψει με τις μπουλντόζες αστρονομικά ποσά νομισμάτων. Προφανώς ο τελευταίος που εργάστηκε πάνω σε σενάριο παιχνιδιού Mario έχει μπει σε κρυογενετικό ύπνο. Για την ώρα πάντως λειτουργεί μια χαρά, για να αρχίσετε να ποδοπατάτε koopas, goombas, να φορέσετε γελοίες στολές ρακούν και να μαζέψετε ότι ψιλό βρίσκετε στο δρόμο σας.

Μάλλον δε χρειάζεται να αναφέρω για τι παιχνίδι πρόκειται, καθώς όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε τα συγκεκριμένα 2D platforms που γαλούχησαν γενιές και συνεχίζουν να το κάνουν με τρόπο ανεπανάληπτο. Οι στόχοι στο NSMB2 είναι οι ίδιοι που έχετε συνηθίσει εδώ και 25 χρόνια: πρέπει να φτάσετε στο τέρμα της κάθε πίστας, πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και συλλέγοντας power-ups που σας βοηθούν. Σε αυτό το New Super Mario Bros επιστρέφει το raccoon leaf που σας επιτρέπει να πετάτε για μικρό χρονικό διάστημα αφού τρέξετε λιγάκι. Τα άλλα power- ups είναι όπως τα θυμάστε από τα προηγούμενα New Super Mario Bros. Το γιγάντιο μανιτάρι, το μανιτάρι συρρίκνωσης, τα fire flowers, είναι όλα εδώ και σας βοηθούν να βγάλετε από τη μέση τους εχθρούς σας. Οι μόνες προσθήκες έχουν να κάνουν με την απόκτηση νομισμάτων. Το χρυσό λουλούδι σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τα πάντα νομίσματα, ενώ κάποια κουτιά γίνονται χρυσά, φοριούνται σαν κολάρο στο κεφάλι του Mario και όσο τρέχετε σας λούζουν νομίσματα.

Ναι, ακόμα και οι κόσμοι είναι προβλέψιμοι ως προς την θεματολογία τους.

Τα νομίσματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο New Super Mario Bros. 2. Με το που τελειώσετε τα βασικά και σώσετε την πριγκίπισσα, θα κληθείτε να μαζέψετε γύρω στο 1 εκατομμύριο νομίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε τις πίστες απ’ έξω και ανακατωτά. Αν φυσικά έχετε το κουράγιο, γιατί πρόκειται για πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΟ παιχνίδι. Μιλάμε για πάνω από 80 πίστες σε επτά κόσμους. Οι δύο μάλιστα είναι προαιρετικοί και πρέπει να ανακαλύψετε τις εισόδους τους στις κανονικές πίστες. Το replay value του τίτλου είναι τεράστιο. Επίσης, να σημειωθεί ότι είναι και το πρώτο Mario που θα εμπλουτιστεί με DLC. Ούτε ο Mario γλίτωσε τελικά…

Οι πίστες δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει η γνώριμη ποιότητα της Nintendo, και το design είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά δεν θα δείτε κάτι άγνωστο. Τα περισσότερα στοιχεία είναι ανακυκλωμένα από τα New Super Mario Bros και New Super Mario Bros Wii, πράγμα που ίσως ξενίσει μερικούς. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για εμφανώς δυσκολότερο παιχνίδι από τα δύο προηγούμενα της σειράς. Στον τρίτο κόσμο το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα, αν και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα αφού μέχρι τότε θα έχετε περίπου 50 με 60 ζωές από τα πολλά νομίσματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα νευριάζετε με τις απανωτές αποτυχίες και τα χαμένα power-ups.

H γυναίκα-αράχνη ξαναχτυπά. Όταν δεν την κλέβουν δηλαδή...

Πέρα από το solo, υπάρχει local co-op που μπορείτε να παίξετε με έναν φίλο σας που διαθέτει το παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι οι πίστες είναι σχεδιασμένες για single-player καταστάσεις και σας αναγκάζουν να περιορίζεστε ο καθένας στη δική του πλευρά της οθόνης, αφαιρώντας έτσι κάθε ίχνος κάφρικης διασκέδασης που υπήρχε στο NSMBWii. Τέλος, το Coin Rush mode σας προκαλεί να ολοκληρώσετε τρεις τυχαίες πίστες σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μαζεύοντας παράλληλα όσα περισσότερα νομίσματα μπορείτε. Το κόλλημα της Nintendo να παραβλέπει τα online leaderboards για χάρη του Street Pass είναι εντελώς απαράδεκτο. Γιατί να μην μπορεί ο παίκτης να έχει επιλογή; Γιατί να πρέπει ντε και καλά να πάμε εμείς στον ανταγωνισμό και να μην έρθει ο ανταγωνισμός σε εμάς; Δεν το καταλαβαίνω. Ελπίζω να αλλάξουν μυαλά στα υπόλοιπα παιχνίδια από εδώ και πέρα.

Ο τεχνικός τομέας του New Super Mario Bros. 2 είναι ότι περιμέναμε με βάση τα υψηλά στάνταρ της Nintendo. Το παιχνίδι έχει πολλά και έντονα χρώματα, ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων, των εχθρών και των αντικειμένων είναι σαφώς πιο λεπτομερή από του NSMB του DS. Το 3D δεν εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό παρά μόνο να δώσει βάθος στο παρασκήνιο. Η καλύτερη στιγμή του είναι στα τελικά κάστρα που έχουν λάβα, καθώς έχουν προστεθεί μερικά ωραία particle effects. Προσωπικά εγώ το προτιμώ κλειστό σε αυτό το παιχνίδι. Ο ήχος έχει υποστεί κι αυτός ένα γενικό ρεκτιφιέ. Πλέον η μουσική έχει μια πιο πλούσια χροιά, αν και μερικές στιγμές γίνεται υπερβολική χρήση αυτού του εκνευριστικού wah wah στο οποίο οι χελώνες και οι κακοί συνηθίζουν να χορεύουν όταν ακούγεται. Οι συνθέσεις γενικότερα είναι ίδιες με αυτές των προηγούμενων NSMB, με μερικές αλλαγές δεξιά και αριστερά. Οι ήχοι έχουν αλλάξει επίσης, με κάποιους λίγο πιο ξεκούραστους στο αυτί, ενώ η σημαντικότερη προσθήκη είναι το ηχητικό εφέ όταν ο Mario γίνεται ρακούν, που έρχεται απ’ ευθείας από το NES.

Λουίτζι, καλός αδερφός είσαι, αλλά τα νομίσματα ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ!

Γενικά το New Super Mario Bros. 2 είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι, αλλά ένεκα του ότι η σειρά μας έχει συνηθίσει σε νέα πράγματα, φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι απλά προστέθηκε μια (χρυσή) πινελιά στη γνωστή συνταγή. Σίγουρα πρόκειται για ένα must-have, αφού τα στοιχεία που απαρτίζουν ένα καλό Mario game είναι ατόφια και σε πληθώρα, απλά θα θέλαμε και κάτι λίγο πιο καινοτόμο.

+ Απειροτιτανομέγιστο platforming
+ Τα νέα power-ups και η σωστή επιστροφή του Raccoon Mario
+ Θα ασχολείστε μαζί του πολύ καιρό
+ Πολύ καλός τεχνικός τομέας

- Ελάχιστη καινοτομία
- Το co-op δεν λειτουργεί και τόσο καλά
- Έλλειψη online leaderboards για χάρη του Street Pass
- ΠΑΛΙ η πριγκίπισσα λείπει και ΠΑΛΙ ο Μ$@(%*@#$αριο βγάζει το φίδι από την τρύπα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: 3DS
Έκδοση: Nintendo
Ανάπτυξη: Nintendo
Διάθεση: Nortec
Είδος: Platformer
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.nintendo.co.uk
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 17/8/2012
PEGI: 7