Neptune's Pride Review

, Τετάρτη 2 Ιούνιος 2010 0  

Όλο και περισσότερο γίνονται της μόδας τα browser-based games. Από το Farmville μέχρι το BiteFight και από κλώνους του WoW μέχρι κλασικά πλέον διαδικτυακά flash games όπως το N, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, τα οποία γίνονται ελκυστικά λόγω της αμεσότητας, της ευκολίας τους στην χρήση και συχνά της εθιστικότητάς τους.

Το Neptune's Pride, ο πρώτος τίτλος της νεοσύστατης Iron Helmet Games, έρχεται να προσθέσει μια νότα βαθιάς στρατηγικής στο προσκήνιο. Με φόντο το μακρινό διάστημα και δεκάδες πλανητικά συστήματα, η αποστολή του παίκτη είναι να διοικήσει μια αχανής εξωγήινη αυτοκρατορία και με αυτή να κατακτήσει το γνωστό σύμπαν. Αυτή η αποστολή θα ήταν εύκολη αν σε κάθε παρτίδα δεν υπήρχαν άλλοι επτά εξωγήινοι πολιτισμοί (δηλαδή παίκτες) των οποίων ο στόχος είναι ακριβώς ο ίδιος. Για να τον πετύχουν, οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν διπλωματία, να συμμαχήσουν, να προδώσουν και φυσικά να πολεμήσουν ο ένας τον άλλο. Καλά μέχρι εδώ. Ακούγεται σαν οποιοδήποτε άλλο τίτλο 4Χ (ακρώνυμο του eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate), κάτι σαν Diplomacy με λίγο Galactic Civilizations για τη γεύση.

Η εμφάνιση του παιχνιδιού στον browser.

Η διαφορά του Neptune's Pride είναι η χρονική κλίμακα. Κάθε παρτίδα μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, με κάθε 24ωρο πραγματικού χρόνου να αναπαριστά ένα γαλαξιακό έτος. Οι κινήσεις των αστροστόλων μέσα από το αχανές διάστημα μετρώνται σε ώρες και μέρες. Αυτό το σύστημα απαιτεί την διαρκή εγρήγορση που χαρακτηρίζει τα παιχνίδια στρατηγικής πραγματικού χρόνου ενώ ταυτόχρονα έχει τα στοιχεία των αργών και μελετημένων αποφάσεων όπου και βρίσκεται η γοητεία των αντίστοιχων με γύρους.

Οι κανόνες και η εκμάθηση είναι μάλλον εύκολη υπόθεση, αφού σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια 4X, το Neptune's Pride είναι απίστευτα απλό. Το σύστημα μάχης είναι αφαιρετικό μέχρι αηδίας, οι επιλογές στην τεχνολογία περιορισμένες (υπάρχουν τέσσερις: όπλα, ταχύτητα πλοίων, μέγιστη απόσταση που μπορούν να ταξιδέψουν τα πλοία και μέγιστη απόσταση scanning), οι εξωγήινες φυλές ίδιες και απαράλλαχτες μεταξύ τους εκτός από το χρώμα και τα πορτρέτα τους... Σε αυτή την απλότητα όμως κρύβεται όλη του η μαγεία. Το σύστημα διαπραγματεύσεων ουσιαστικά περιορίζεται στα μηνύματα που μπορούν να σταλθούν ανάμεσα στους παίκτες και στην επιλογή ανταλλαγής χρημάτων ή/και τεχνολογίας, έτσι αφήνοντας την διπλωματία στην φαντασία των παιχτών. Συχνά, ο πιο δημιουργικός από τους παίχτες, αυτός που θα καταφέρει να κάνει τις πιο πετυχημένες συμμαχίες, deals, χάραξη συνόρων και πισώπλατα μαχαιρώματα θα είναι και ο νικητής.

In-game screens only. No pre-rendering, honest!

Το Neptune's Pride είναι ιδιαίτερα εθιστικό. Κάθε φορά που έχω χρόνο, μπαίνω στο παιχνίδι μου και τσεκάρω την κατάσταση των στόλων μου, αν έχει γίνει κάποια επίθεση ή αν μου έχουν στείλει κάποιο μήνυμα. Επειδή η πληρωμή γίνεται κάθε μέρα, είναι επιτακτικό τουλάχιστον μια φορά την μέρα, παρά τις υποχρεώσεις, να επισκέπτομαι την ιστοσελίδα του Neptune's Pride και να διαχειρίζομαι τα οικονομικά και την παραγωγή μου. Όμως δεν φτάνει αυτό, αφού καθόλη την διάρκεια της ημέρας πλέον έχω αγωνία να δω αν η τάδε μάχη πήγε καλά (αν δηλαδή πρόλαβε ο εχθρός να φέρει συμπληρωματικούς στόλους, αφού δεν υπάρχει στο σύστημα παράγοντας τύχης...), αν ο πόλεμος εξελίσσεται κατά τα σχέδια μου, αν όλα βαίνουν αισίως στην αυτοκρατορία μου και αν συνεχίζω να έχω την πρώτη θέση στον πολυήμερο αγώνα προς την κατάκτηση του γαλαξία.

Το Neptune's Pride είναι δωρεάν, όμως με την πληρωμή ενός ποσού για την αγορά “Galactic Credits”, ο παίκτης έχει την δυνατότητα να φτιάχνει με αυτό το συνάλλαγμα ιδιωτικές παρτίδες, με δικές του ρυθμίσεις στον χάρτη κτλ. Το παίξιμο δωρεάν επιτρέπεται μόνο σε “random” χάρτες μαζί με άλλους τυχαίους παίκτες. Η αμοιβή 10, 5 και ενός credit στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο κάθε παρτίδας αντίστοιχα είναι ωραία ιδέα και δίνει κίνητρο σε όλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να μην εγκαταλείψουν την παρτίδα ακόμα και αν δεν μπορούν πλέον να βγουν πρώτοι – δυστυχώς, το φαινόμενο της εγκατάλειψης παρτίδων είναι σύνηθες. Σίγουρα όμως μια παρτίδα με μερικούς φίλους δεν θα διατρέχει αυτό τον κίνδυνο.

Chat room και War Room - δύο σε ένα.

Παρόλο που έχω ενθουσιαστεί με το Neptune’s Pride, δεν μπορώ να το κρίνω όπως θα έκρινα έναν κανονικό εμπορικό τίτλο, ενώ ούτως ή άλλως τρέχει προς το παρόν σε open beta (η Iron Helmet έχει δηλώσει πως οι αλλαγές μέχρι την κανονική κυκλοφορία θα είναι ελάχιστες και τεχνικής φύσεως). Δεν μπορώ να το βαθμολογήσω στην ίδια κλίμακα που συνήθως βαθμολογούμε παιχνίδια τα οποία έχουν πάνω τους κολλημένη μια τιμή. Σίγουρα έχει πέσει πολλή δουλειά στην δημιουργία του, είναι πολύ πετυχημένο για πρώτο project και η απλή του εμφάνιση και τα γραφικά κρύβουν καλά την λεπτή ισορροπία και το στρατηγικό του βάθος. Η διασκέδαση που προσφέρει βασίζεται στην διάδραση μεταξύ των παικτών για την οποία διαθέτει όλα τα εργαλεία. Αν, πάντως, ένα δωρεάν παιχνίδι μπορεί να προσφέρει τόσες ώρες αγωνίας, σκέψης, κατάστρωσης σχεδίων και ικανοποιητικών πολέμων, με καινοτομίες οι οποίες ταιριάζουν στην σημερινή εποχή των χιλιάδων ερεθισμάτων, ελπίζω ότι στο μέλλον τα φτηνά ή και δωρεάν browser-based games θα συνεχίσουν να δείχνουν τον δρόμο.

+ Δωρεάν και προσβάσιμο από παντού, ως browser-based game
+ Απλό και πανεύκολο στην μάθηση
+ Κρατάει όλο το βάθος των 4Χ παιχνιδιών χωρίς την πολυπλοκότητα
+ Οι διπλωματικές λύσεις αφήνονται στα χέρια των παικτών, χωρίς έτοιμες λύσεις

- Χρονοβόρο (μια παρτίδα μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες)
- Ακόμα και λίγη απόσπαση της προσοχής από το παιχνίδι μπορεί να αποβεί μοιραία
- Πολλοί παίκτες εγκαταλείπουν τις παρτίδες στην μέση

*Το παιχνίδι δεν βαθμολογείται για λόγους που εξηγούνται παραπάνω*

Πλατφόρμα: Browser
Έκδοση:
Ανάπτυξη: Iron Helmet Games
Διάθεση: Iron Helmet Games
Είδος: Στρατηγικής
Παίκτες: Μultiplayer
Επίσημο Site: http://np.ironhelmet.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Διαθέσιμο
PEGI: