Need for Speed: Shift Review

, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009 0  

need for speed shift start“Shift”. Μια λέξη με δύο έννοιες που έχουν άμεση σχέση με το νέο Need for Speed. Ναι, “shift” σημαίνει αλλαγή ταχύτητας κατά την διάρκεια της οδήγησης ενός αυτοκινήτου. Όμως η πιο σημαντική έννοια της λέξης είναι η μεταστροφή, η αλλαγή πορείας γενικώς. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί το Need for Speed: Shift για το franchise. Μια εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν φιλοσοφία, που δεν έχει καμμία σχέση με τον χώρο του street racing, ο οποίος αποτελούσε εδώ και χρόνια την βασική θεματολογία των παιχνιδιών Need for Speed.

Το Need for Speed: Shift βαδίζει στα βήματα του εκπληκτικού Race Driver: Grid, που παίξαμε το 2008. Αυτό σημαίνει ότι τον λόγο πλέον έχουν κυρίως τα αγωνιστικά αμάξια, τα supercars κλπ, και φυσικά οι... κανονικές πίστες αγώνων αυτοκινήτου. Το Career mode έχει και αυτό την καθιερωμένη πλέον δομή, βάση της οποίας η πρόοδος του παίκτη ξεκλειδώνει νέους, σημαντικότερους και δυσκολότερους αγώνες και ανώτερες κατηγορίες αυτοκινήτων. Όμως το παιχνίδι διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που θυμίζει... RPG και το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό: το driver profile. Πολύ απλά, ότι κάνετε κάθε στιγμή που οδηγείτε, παρακολουθείται και αξιολογείται. Κάθε κίνηση που κάνετε, είτε αυτή είναι στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλας, είτε είναι επιθετική, σας προσφέρει πόντους, οι οποίοι σας βοηθούν να ανεβείτε επίπεδο (driver level).

Προσέξτε το background, πίσω από την πανέμορφη Aston Martin.

Προσέξτε το background, πίσω από την πανέμορφη Aston Martin.

To σημαντικό είναι ότι το driver profile είναι ένα ενιαίο χαρακτηριστικό σε ολόκληρο τον τίτλο. Με λίγα λόγια, αποκτάτε συνεχώς πόντους, είτε παίζετε το Career mode, είτε παίζετε το Quick Race mode, είτε το multiplayer. Kάθε φορά που ανεβαίνετε επίπεδο, λαμβάνετε διάφορες ανταμειβές, όπως χρήματα από χορηγούς, ανώτερο εξοπλισμό για τα αμάξια σας κλπ. Κάθε level έχει το δικό του έμβλημα, το οποίο με κάθε σας προαγωγή γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσμένο. Δύο ακόμα στοιχεία που αξίζουν αναφορά είναι τα αστέρια και τα badges. Τα μεν αστέρια είναι το κριτήριο που καθορίζει τα events όπου μπορείτε να πάρετε μέρος. Τα κερδίζετε με τα καλά αποτελέσματα στους αγώνες και μόλις φτάσετε τον απαιτούμενο αριθμό, ξεκλειδώνετε τις επόμενες κατηγορίες αγώνων. Τα δε badges, είναι κάτι σαν τα Trophies του PS3. Εκπληρώνοντας διάφορα “ορόσημα”, αποκτάτε τα ανάλογα badges και μάλιστα μπορείτε να διακοσμήσετε το αυτοκίνητό σας με όσα έχετε ξεκλειδώσει.

Μέσω όλων των παραπάνω, η έννοια της προόδου του παίκτη αποκτά τεράστια σημασία στο Need for Speed: Shift. Δεν διαθέτει κάποια προσωποιημένη ιστορία και δεν σας βάζει να δημιουργήσετε κάποιον χαρακτήρα-οδηγό. Αντίθετα, το driver profile σας δίνει την δυνατότητα να είστε... ο εαυτός σας! Επίσης, πλέον έχετε έναν σοβαρό λόγο να μην εγκαταλείπετε τον οποιοδήποτε αγώνα, ακόμα και αν έχετε μείνει πολύ πίσω, χωρίς ελπίδες για νίκη. Για παράδειγμα, στους αγώνες του Career mode, πέρα από το βάθρο, μπορείτε να κερδίσετε αστέρια αποκτώντας συγκεκριμένο αριθμό πόντων μέσω της οδήγησής σας και κάνοντας έναν “καθαρό” γύρο. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά γίνονται ακόμα και αν είστε... τελευταίοι. ΟΚ, στο multiplayer είναι πιο δύσκολο να κάνετε αυτήν τη “θυσία” μόνο και μόνο για να ανεβείτε level, όμως πλέον έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε. Το driver profile δίνει μια αίσθηση συνοχής στο παιχνίδι και αποτελεί ένα από τα πιο έξυπνα χαρακτηριστικά που έχουμε δει σε racing τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, εδώ υπάρχει και ένα μεγάλο... παρατράγουδο. Εμμέσως πλην σαφώς, το παιχνίδι ενθαρρύνει και ανταμείβει την επιθετικότητα. Ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς παίζουμε “βρώμικα” στα racing games και κυρίως στο single-player, με το ΑΙ να είναι το... θύμα μας. Με λίγα λόγια, με το να χτυπάτε, να μπλοκάρετε και να βγάζετε εκτός δρόμου τους αντιπάλους σας, όχι απλά δεν τιμωρείστε αλλά κερδίζετε πόντους! Και αυτό δεν το θεωρώ αρνητικό γιατί το παιχνίδι μας κάνει “κακούς” οδηγούς. Το θεωρώ αρνητικό γιατί έτσι το παιχνίδι γίνεται πολύ εύκολο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυσκολεύεστε να περάσετε κάποιον αντίπαλο; Πέστε πάνω του και στείλτε τον στον διάολο! Η ζημιά που θα πάθετε δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, οπότε το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην χάσετε τον έλεγχο κατά την σύγκρουση! Χαλαρή είναι και η τιμωρία για το κόψιμο δρόμου, αφού μπορείτε να το κάνετε δύο φορές χωρίς συνέπειες (στην τρίτη αποβάλεστε). Τα προσχήματα σώζει κάπως το εκπληκτικό ΑΙ του τίτλου, το οποίο θα σας εκπλήξει ευχάριστα ουκ ολίγες φορές.

To drifting είναι παρόν στο Shift.

To drifting είναι παρόν στο Shift.

Από εκεί και πέρα, το Career mode είναι ιδιαίτερα πλούσιο και περιέχει διαφόρων ειδών events, ενώ και το drifting έχει αξιοπρόσεκτη παρουσία. Φυσικά, απότερος στόχος σας είναι να πάρετε μέρος στο υπερπρωτάθλημα NFS World Tour. Δυστυχώς δεν υπάρχει qualifying, οπότε είστε αναγκασμένοι να ξεκινάτε από τις πιο πίσω θέσεις. Τα κύρια events πλαισιώνονται από τα λεγόμενα Invitationals, που αποτελούν χρυσή ευκαιρία για εσάς να κερδίσετε επιπλέον αστέρια και χρήματα. Την χρησιμότητα των αστεριών την εξήγησα. Όσον αφορά τα χρήματα, φαντάζομαι καταλαβαίνετε τον ρόλο που έχουν στο παιχνίδι. Μπορείτε να αγοράζετε νέα αμάξια και νέα εξαρτήματα, να πουλάτε τα ήδη υπάρχοντα κλπ. Κλασικά πράγματα. Ένα άλλο στοιχείο του Career που αξίζει να αναφέρω, είναι οι (στοιχειώδεις) αντιπαλότητες με άλλους οδηγούς. Κάθε κατηγορία αγώνων έχει τον δικό της “Schumacher”, έναν οδηγό δηλαδή που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Αν ανεβείτε στο βάθρο σε κάθε αγώνα της εκάστοτε κατηγορίας, ο συγκεκριμένος οδηγός σας προκαλεί σε μια προσωπική μάχη, με τις ανταμειβές σε περίπτωση που τον νικήσετε να είναι εξαιρετικές.

Ο τομέας ρύθμισης και διαμόρφωσης του αυτοκινήτου στο Need for Speed: Shift έχει μεγάλο βάθος. Οι επιλογές για την εμφάνιση είναι πολλές και ικανοποιητικές. Αυτοκόλλητα, σχέδια, χρώματα, αγωνιστικές διακοσμήσεις... απ' όλα έχει ο μπαξές. Όσο για τις ρυθμίσεις, και εδώ έχει γίνει προσεκτική δουλειά. Μέσω του Advanced Tuning, μπορείτε να αλλάξετε πάρα πολλές ρυθμίσεις του αμαξιού, κάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει όσους γνωρίζουν από αυτά. Όσοι δεν γνωρίζουν ή/και βαριούνται να ασχολούνται με την πίεση των ελαστικών, το πόσο μαλακές ή σκληρές είναι οι αναρτήσεις κλπ, μπορούν να ρυθμίσουν την γενικότερη συμπεριφορά του αυτοκινήτου μέσω του Quick Tuning. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο μενού, όπου καλείστε να κάνετε αλλαγές μόνο στο τιμόνι, στο κιβώτιο, στο handling (υπερστροφή-υποστροφή) και στην κάθετη δύναμη (downforce) που παράγεται από το όχημα. Θα σας λύσει τα χέρια!

H in-car κάμερα είναι όλα τα λεφτά στο παιχνίδι.

H in-car κάμερα είναι όλα τα λεφτά στο παιχνίδι.

Ο χειρισμός του Need for Speed: Shift είναι κάτι ανάμεσα σε εξομείωση και arcade, σαν του Race Driver: Grid δηλαδή. Τα περισσότερα “θηρία” που θα οδηγήσετε θα σας προξενήσουν αρκετά προβλήματα αν δεν χρησιμοποιείτε καμμία από τις κλασικές βοήθειες. Από την άλλη, καλό είναι να παλεύετε και λίγο με τον χειρισμό, για λόγους ρεαλισμού. Προσωπικά, παίζω με ενεργοποιημένο μόνο το Stability Control, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η αστάθεια των αυτοκινήτων. Επίσης, το πόσο καλά οδηγείτε εξαρτάται και από την κάμερα που χρησιμοποιείτε... στο Shift τουλάχιστον. Είναι προφανές πως το παιχνίδι σχεδιάστηκε με βάση την εκπληκτική in-car κάμερα που διαθέτει, ενώ η “τρίτου προσώπου” απογοητεύει. Τόσο η κίνηση του αμαξιού όσο και η γενικότερη αίσθηση που δίνει, εμένα τουλάχιστον με απογοήτευσαν οικτρά.

Τώρα που έπιασα την κάμερα, ας μιλήσω για τα γραφικά του Shift. To παιχνίδι είναι πολύ όμορφο και καταφέρνει να κρατήσει μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στα λεπτομερή μοντέλα των αυτοκινήτων και τα προσεγμένα περιβάλλοντα. Τα χρώματα είναι ζωντανά, τα εφέ πλούσια, οι υφές εξαιρετικές, οι οπαδοί δείχνουν αρκετά “αληθινοί”, μηχανικοί και γκόμενες-γλάστρες δίνουν το παρόν πριν τον κάθε αγώνα και ο σχεδιασμός των οχημάτων και των πιστών ικανοποιεί πλήρως. Όμως το στοιχείο που ξεχωρίζει από το οπτικό σύνολο είναι δίχως αμφιβολία η in-car κάμερα, σε συνδυασμό με την εκπληκτική αίσθηση της ταχύτητας. Τα χέρια του οδηγού κινούνται απολύτως ρεαλιστικά, το cockpit του κάθε αυτοκινήτου είναι ακριβές αντίγραφο του πραγματικού, σας παρέχεται πλήρης ελευθερία κινήσεων ως προς το πού κοιτάτε, ενώ το motion blur ενεργοποιείται στις υψηλές ταχύτητες και κυρίως στις συγκρούσεις. Η οδήγηση μέσα από τα μάτια του οδηγού είναι απολαυστική και... τηλεοπτική. Ίσως η κορυφαία in-car κάμερα που έχουμε δει σε racing game. Oλοκληρώνοντας τα του τεχνικού τομέα, ο ήχος κινείται σε κορυφαία επίπεδα, με τις μηχανές των αμαξιών να κλέβουν την παράσταση και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην εντυπωσιακή εμπειρία του first-person driving που προσφέρει το παιχνίδι.

Τρελές κόντρες!

Τρελές κόντρες!

Το multiplayer του Need for Speed: Shift διαθέτει δύο βασικές επιλογές. Κλασικοί αγώνες με άλλους παίκτες, ranked ή unranked. Αυτό που αξίζει να προσέξετε είναι το Driver Duel Championship. Στην ουσία πρόκειται για ένα πρωτάθλημα με έξι γύρους και στον καθένα από αυτούς αντιμετωπίζετε έναν μόνο άλλο παίκτη. Αν τον νικήσετε, προχωράτε στον επόμενο γύρο, με στόχο να φτάσετε στον τελικό και να κερδίσετε το πρωτάθλημα. Αν χάσετε, ξεκινάτε από την αρχή. Το καλό είναι ότι όλα αυτά δεν είναι συνεχόμενα. Πχ, μπορεί να έχετε φτάσει στον τελικό, αλλά να μην έχετε όρεξη να παίξετε άλλο. Δεν πειράζει, μπορείτε να παίξετε άλλη φορά. Αυτό γιατί οι συμμετέχοντες σε κάθε γύρο δεν είναι συγκεκριμένοι, αλλά τους βρίσκετε την στιγμή που θέλετε να παίξετε. Με λίγα λόγια, αυτό που μετράει είναι το σε ποιον γύρο βρίσκεστε, όχι με ποιον παίζετε και πότε. Το Driver Duel είναι πανέξυπνη προσθήκη και θα σας εθίσει στο multiplayer του παιχνιδιού.

Το drafting είναι μια κίνηση που προσθέτει πόντους στο προφίλ σας.

Το drafting είναι μια κίνηση που προσθέτει πόντους στο προφίλ σας.

Στο δια ταύτα, το Need for Speed: Shift είναι πολύ απλά ένα από τα καλύτερα racing της τωρινής γενιάς και αυτό γιατί όχι μόνο κάνει σωστά τα βασικά, όπως η εκπληκτική in-car κάμερα που προσφέρει, αλλά διαθέτει και κάποια στοιχεία που δεν τα βλέπουμε στον ανταγωνισμό, όπως το driver profile και το Driver Duel Championship. Έχει το στιλ, έχει την ατμόσφαιρα και έχει την “μαγκιά” που πρέπει. Το Shift αποτελεί μια θριαμβευτική νέα αρχή για τη σειρά, ανάλογη αυτής που έγινε πριν έξι χρόνια με το Underground. Ας ελπίσουμε πως η πορεία αυτή τη φορά δεν θα είναι φθίνουσα...

+ Εκπληκτική εσωτερική κάμερα
+ Κινηματογραφική αίσθηση της ταχύτητας
+ Το Driver Profile
+ To Quick Tuning
+ Ενδιαφέρον Career mode
+ Διασκεδαστικό multi
+ Πολύ καλά γραφικά και ήχος σε γενικές γραμμές

- Ο χειρισμός ίσως προβληματίσει πολλούς
- Ανταμείβει την επιθετικότητα και τις τσατσιές
- Δεν υπάρχει qualifying
- Tα replays θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα
- Μικροπροβλήματα στα γραφικά
- Απογοητευτική κάμερα “τρίτου προσώπου”

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3, PC, PSP)
Έκδοση: EA
Ανάπτυξη: Slightly Mad
Διάθεση: EA Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: 1-8
Επίσημο Site: http://shift.needforspeed.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 18/9/2009
PEGI: 3