alt text

Η σειρά NBA 2K είναι συνυφασμένη με την ποιότητα εδώ και χρόνια, όντας όχι απλά η καλύτερη σειρά παιχνιδιών μπάσκετ όλων των εποχών, αλλά πιθανότατα και η κορυφαία αθλητική σειρά που έχουμε δει ποτέ. Σε αυτή την γενιά, βέβαια, η ανυπαρξία σοβαρού ανταγωνισμού έκανε μακροπρόθεσμα κακό στο NBA 2K, καθώς δεν είδαμε θεαματικά άλματα από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά αναμφίβολα η ποιότητα της σειράς παραμένει σε πολύ υψηλα επίπεδα. Στο ΝΒΑ 2Κ19 μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος κοσμεί το εξώφυλλο και μας κάνει πραγματικά υπερήφανους που είναι με το σπαθί του ανάμεσα στους κορυφαίους μπασκετομπολίστες του κόσμου. Είναι όμως το NBA 2K19 βελτιωμένο όπως έχει βελτιωθεί ο Γιάννης σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού του ή αποτελεί ξαναζεσταμένο φαγητό;

Οι αλλαγές στο πυρήνα του gameplay του NBA 2K19 είναι μικρές, αλλά καταφέρνουν και διαφοροποιούν αρκετά την εμπειρία σε σχέση με το 2K18, αφού αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να σας αναγκάσουν να αλλάξετε τον τρόπο που παίζετε. Στον περσινό τίτλο, είχε δυσκολέψει αρκετά το τρίποντο, τουλάχιστον στο ανώτερο επίπεδο δυσκολίας, αφού ένα άπλωμα του χεριού του αντιπάλου αρκούσε για να σας εμποδίσει να ευστοχήσετε. Έτσι αποτέλεσε μονόδρομο το pick-and-roll με τον αντίπαλο ψηλό, η εκμετάλλευση του ανάποδου σκριν, το οποίο μπέρδευε τον αντίπαλο αμυντικό και βγαίνατε φάτσα με το καλάθι, αλλά και το post παιχνίδι ένας-με-έναν που κατέληγε σε σκοράρισμα αρκεί να είχατε ψηλούς με ποιοτικό post παιχνίδι.

Τα πράγματα στο NBA 2K19 αλλάζουν σημαντικά, καθώς αφενός μπορείτε να βάλετε τρίποντα και πιο δύσκολα σουτ ακόμη κι αν είστε καλά μαρκαρισμένος και αφετέρου οι αντίπαλοι αντιδρούν πολύ καλύτερα στο pick-and-roll κλείνοντας τους διαδρόμους αν επιχειρήσετε να πάτε ανάποδα από το σκριν. Επιπλέον ,για να μπορέσετε να πάρετε σκορ από το post παιχνίδι πρέπει να ιδρώσετε λίγο παραπάνω αφού οι αντίπαλοι αντιδρούν πολύ καλύτερα στις προσποιήσεις που κάνετε μέσα στη ρακέτα. Αυτό που προσωπικά πρόσεξα είναι μία αδυναμία των αμυντικών σταματήσουν τον παίκτη σας που κάνει διείσδυση από την εσωτερική, αλλά είναι απλά εξαίρεση στον κανόνα της βελτιωμένης νοημοσύνης του παιχνιδιού.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το "πρόσωπο" του NBA 2K19.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το "πρόσωπο" του NBA 2K19.

Εμφανής βελτίωση εντοπίζεται στα animation, τα οποία όχι απλά είναι πιο αληθοφανή από ποτέ, αλλά δεν παρατηρείται και το έντονο φαινόμενο όπου το σώμα του ενός παίκτη “μπαίνει” στο σώμα του άλλου το οποίο ήταν πολύ ενοχλητικό στο 2K18. Διαφορές εντοπίζονται και στον μετρητή του σουτ, ο οποίος πλέον εμφανίζεται και στα lay up και έτσι μπορείτε να προσδιορίσετε την δύναμη με την οποία αφήσετε την μπάλα στο καλάθι, στοιχείο που εξαφανίζει τα κωμικοτραγικά χαμένα lay up που δεν καταλαβαίνατε για ποιο λόγο τα χάνατε στο προηγούμενο παιχνίδι. Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τον μετρητή σουτ του NBA 2K17, που προσωπικά με βολεύει περισσότερο.

Στις αλλαγές προστίθεται και το νέο σύστημα κλεψιμάτων το οποίο απαιτεί σωστότερο timing σε σχέση με τους προκατόχους του. Επίσης το takeover που εμφανίζεται στους αγώνες του MyCareer όταν ο παίκτης σας κάνει συνεχομενα σωστά πράγματα μέσα στο παιχνίδι, οπότε ενεργοποιώντας το είναι πιο εύκολο να ευστοχήσετε στο επόμενο σουτ, να αυξήσετε την πιθανότητα να κάνετε σωστή πάσα κτλ. Αν και αρχικά η νέα αυτή λειτουργία με ξένισε γιατί δίνει μία arcade χροιά στο παιχνίδι που πραγματικά δεν την χρειάζεται, εντούτοις δεν είναι διαθέσιμη τόσο συχνά και δεν αλλάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ισορροπία του παιχνιδιού, οπότε οι όποιες ανησυχίες μου “έμειναν στον πάγκο”.

Από άποψη περιεχομένου η σειρά NBA 2K ανέκαθεν ήταν σε άλλο επίπεδο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το πλήθος των modes που υπάρχουν στην διάθεσή σας. Πέρα από τα κλασικά MyLeague και ΜyGM τα οποία δεν έχουν σοβαρές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες εκδοχές τους, υπάρχουν τα αναβαθμισμένα MyTeam και MyCareer, στα οποία επενδύετε και τον περισσότερο χρόνο σας οπότε θα τα αναλύσω το καθένα ξεχωριστά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η χαμένη ευκαιρία στο MyGM, το οποίο δίνει πραγματικά πολλές δυνατότητες, όπως πχ να αλλάξετε την έδρα της ομάδας, τα λογότυπα, να κάνετε εμπορικές συμφωνίες κτλ αλλά όλα γίνονται με λάθος τρόπο, αφού είστε αναγκασμένος να κοιτάτε αμέτρητες σειρές κειμένου και ανούσιους διαλόγους που περισσότερο κοιμίζουν παρά ιντριγκάρουν για το επόμενο παιχνίδι.

Τα μοντέλα των παικτών είναι απίστευτα αληθοφανή.

Τα μοντέλα των παικτών είναι απίστευτα αληθοφανή.

Στο MyCareer, που είναι και το πλέον δημοφιλές mode της σειράς, είστε ένας ταλαντούχος παίκτης που δεν επιλέγεται στo draft και αναγκάζεται να παίξει στην Κίνα και κατόπιν στο θυγατρικό πρωτάθλημα του NBA, μέχρι να βρει την ευκαιρία του να παίξει στα “μεγάλα σαλόνια”. Η ιστορία είναι αρκετά ευχάριστη και σαφώς πιο προσγειωμένη σε σχέση με την εκτός πραγματικότητας ιστορία του NBA 2K18, καλοσκηνοθετημένη, με ευχάριστους διαλόγους όπου δεν λείπει το χιούμορ, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε παιχνίδια του είδους. Ευσπρόσδεκτες προσθήκες είναι η δυνατότητα να παίξετε έστω και για λίγα λεπτά ένα παλιότερο παιχνίδι της σειράς στο πλαίσιο της ιστορίας του MyCareer, όπου σας έρχονται ευχάριστες αναμνήσεις από τα παλιά, η τρελή κινέζικη περιγραφή όσο παίζετε στο κινέζικο πρωτάθλημα, αλλά και η δυνατότητα να παρακάμπτετε τα cutscenes.

Το MyCareer εκ φύσεως είναι στημένο πάνω σε μία πολύ ωραία ιδέα, η οποία τα τελευταία χρονια αμαυρώνεται από τα ενοχλητικά microtransactions που αναγκάζουν τους λιγότερο υπομονετικούς ή αυτούς που θέλουν να παίξουν κατευθείαν στο MyPark να σπαταλήσουν πραγματικά λεφτά για να αναβαθμίσουν γρήγορα τον παίκτη τους. To κακό παράγινε στο NBA 2K18, αφού ακόμα και πράγματα που ήταν αυτονόητα δωρεάν σε προηγούμενους τίτλους, όπως η αλλαγή των μαλλιών του παίκτη σας, είχαν κόστος σε εικονικό νόμισμα, τη στιγμή που η συγκομιδή in-game χρημάτων μέσα ήταν πενιχρή. Η κατάσταση στο NBA 2K19 είναι ελαφρώς βελτιωμένη, αφού τουλάχιστον σας δίνονται περισσότεροι πόντοι για να αναβαθμίσετε τα badges σας και περισσότερα εικονικά χρήματα για αναβαθμίζετε των παίκτη σας παίζοντας στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας. Και πάλι όμως η εξέλιξη του παίκτη είναι πιο αργή σε σχέση με το ΝΒΑ 2Κ 17.

Το πρόβλημα όταν έχετε χαμηλού επιπέδου χαρακτήρα δεν είναι τόσο στους αγώνες, αφού είναι και σχετικά λογικό την πρώτη χρονιά να είστε σχετικά μέτριος, αλλά στο MyPark. Σε αυτό παίζετε online αγώνες 3v3 με άλλους παίκτες οι οποίοι ενδεχομένως έχουν χρησιμοποιήσει πραγματικά χρήματα και έχουν κάνει τον χαρακτήρα τους υπερτούμπανο. Αποτέλεσμα, αν έχετε χαρακτήρα με χαμηλό rating, αυτός είτε να γίνεται σάκος του μποξ, είτε οι συμπαίκτες σας να μην σας δίνουν την μπάλα, είτε απλά με το που πάτε να μπείτε στον αγώνα να βλεπετε τους δύο σας συμπαίκτες να απομακρύνονται κακήν κακώς από γήπεδο γιατί δεν θέλουν να παίξουν με έναν χαμηλού επιπέδου παίκτη σαν εσάς. Το bullying δηλαδή σε όλο του το μεγαλείο. Πέρα από το MyPark, μπορείτε να παίξετε και 5v5 με άλλους παίκτες στο Pro-Am το οποίο επιστρέφει δριμύτερο.

Η ιστορία του MyCareer είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και πιο προσγειωμένη.

Η ιστορία του MyCareer είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και πιο προσγειωμένη.

Στο MyTeam, το καρτοπαίχνιδο του NBA 2K19, υπάρχουν δυνατές προσθήκες που φέρνουν μπόλικο περιεχόμενο στο ήδη υπερπλήρες mode. Έτσι, βρίσκετε ακόμη περισσότερα παιχνίδια στο Domination και πολλά περισσότερα challenges, κάποια από τα οποία είναι πραγματικά πολύ έξυπνα, όπως πχ να παίξετε ενάντια σε μία ομάδα που απαρτίζεται από... 12 Lebron James. Υπάρχει και ένα ολοκαίνουριο υπο-mode, το Triple Threat όπου παίζετε είτε με την ΑΙ, είτε με άλλους παίκτες online αγώνες 3v3 επιλέγοντας τρεις από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες που έχετε στην κατοχή σας. Νέο υπο-mode που αφορά αποκλειστικά το multiplayer περιεχόμενο του MyTeam είναι το MyTeam Ultimate, στο οποίο παίζετε μία σειρά 12 αγώνων με αντίπαλους άλλους παίκτες και βγαίνετε εκτός όταν συμπληρώσετε τρεις ήττες. Τα ανταποδοτικά οφέλη σε κάρτες είναι σημαντικά και αξίζει να επενδύσετε ώρες σε αυτό το mode.

Μία μικρή λεπτομέρεια που επιτέλους ελήφθη υπόψη είναι τα στατιστικά που αφορούν τους παίκτες σας στο MyTeam. Στα προηγούμενα παιχνίδια, παίζοντας challenges που διαρκούσαν ελάχιστα λεπτά, τα στατιστικά των παικτών μέτραγαν μόνο στα λεπτά που παίζατε, με αποτέλεσμα οι μέσοι όροι συνολικά να μην είναι ρεαλιστικοί. Στο NBA 2K19, όταν μπαίνετε για να παίξετε σε ένα challenge μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο για παράδειγμα, οι παίκτες έχουν ήδη σκοράρει πόντους όλη αυτή την περίοδο που δεν παίξατε, οπότε ο πρώτος σας σκόρερ τελειώνει με ένα σοβαρό αριθμό πόντων και όχι για παράδειγμα με 6 πόντους όπως συνέβαινε παλιότερα.

Πέρα από το multiplayer του Myteam και τα MyPark και Pro-Am του MyCareer, μπορείτε να παίξετε και απλούς online αγώνες με άλλους παίκτες και φίλους, να φτιάχνετε τα δικά σας τουρνουά με φίλους, ενώ μπορείτε φυσικά να παίζετε και τοπικό multiplayer στην ίδια κονσόλα. Η online εμπειρία είναι ομαλή, αν και συνάντησα κάποια σπαροδικά θέματα με lag, όχι όμως τόσο συχνά όσο στα προηγούμενα παιχνίδια.

Η παρουσίαση είναι άρτια για άλλη μια φορά.

Η παρουσίαση είναι άρτια για άλλη μια φορά.

Τεχνικά, η σειρά ΝΒΑ 2Κ έπιασε ταβάνι νωρίς σε αυτή την γενιά, οπότε μάλλον πρέπει να περιμένουμε τις next-gen κονσόλες για να δούμε σοβαρό άλμα στα γραφικά. Βέβαια, η ποιότητα των γραφικών και του NBA 2K19 είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιονδήποτε άλλο αθλητικό τίτλο, καθώς η απεικόνιση των αθλητών είναι εξαιρετική για άλλη μία φορά και το animation πιο αληθοφανές από ποτέ. Στον τομέα της παρουσίασης το παιχνίδι αγγίζει την τελειότητα και προσφέρει πιστή αναπαράσταση πραγματικής τηλεοπτικής μετάδοσης, με τον σχολιασμό από τους Bill Simmons και Kevin Harland να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, όπως και οι ατάκες των Kobe Bryant και Kevin Garnett που επιστρέφουν δριμύτεροι. Σε υψηλό επίπεδο κυμαίνονται και τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται στα μενού, βασισμένα κυρίως στο hip hop ύφος που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια η σειρά NBA 2K.

Tο NBA 2K19 μπορεί να μην αποτελεί την επιτομή της εξέλιξης σε σχέση με το παρελθόν, αλλά διορθώνει πολλά από τα κακώς κείμενα που ταλάνιζαν τον προκάτοχό του, όντας βελτιωμένο πραγματικά σε κάθε τομέα. Αν είστε φαν της... “σπυριάρας”, αγοράστε το άφοβα και δεν θα απογοητευτείτε.

  • Aπολαυστικό μπασκετικό gameplay
  • Βελτιωμένη νοημοσύνη
  • Ρεαλιστικό animation που αγγίζει την πραγματικότητα
  • Τρελό περιεχόμενο
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία στο MyCareer
  • Πολλές προσθήκες στο MyTeam
  • Γραφικά και παρουσίαση όπως πάντα σε υψηλό επίπεδο
  • Το MyGM είναι χαμένη ευκαιρία και κουράζει απίστευτα
  • Άγαρμπα microtransactions ξανά
  • Αλλαγές στο gameplay με το σταγονόμετρο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Visual Concepts
ΕΚΔΟΣΗ:2K
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Μπάσκετ
ΠΑΙΚΤΕΣ:Signle-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://nba.2k.com/2k19/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:11/9/2018