NBA 2K13 Review

, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 0  

Η έναρξη της σεζόν του NBA δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται, για άλλη μία χρονιά, από το νέο παιχνίδι NBA της 2K Sports. To NBA 2K13 είναι εδώ και καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του, προσφέροντας μας μία ακόμα πιο ολοκληρωμένη μπασκετική εμπειρία. Για τρίτη συνεχή χρονιά η σειρά παίζει μπάλα μόνη της, έχοντας αφήσει το αντίπαλο δέος, NBA Live, να αναζητά την ταυτότητα του. Η επιτυχημένη συνταγή, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αλλάζει, αλλά oι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν τον τρόπο τους κάθε φορά να κάνουν το θαύμα τους και να μας εκπλήσσουν. Οι αλλαγές και οι προσθήκες στη φετινή έκδοση είναι πραγματικά ουσιαστικές.

Το NBA 2Κ13 αλλάζει προσανατολισμό, αφήνει πίσω του το ένδοξο παρελθόν της διοργάνωσης και επικεντρώνεται στο παρόν και το μέλλον του NBA. Αυτό υποδηλώνεται ξεκάθαρα, άλλωστε, με τους Blake Griffin, Kevin Durant και Derrick Rose που φιγουράρουν στο εξώφυλλο του παιχνιδιού. Έχετε την δυνατότητα να ζήσετε και ιστορικές στιγμές με ομάδες του παρελθόντος, αλλά η ενασχόληση σας με αυτές περιορίζεται σε απλά ματσάκια. Modes, που αποτελούσαν ύμνο στους θρύλους του NBA, όπως τα Micheal Jordan Challenge και NBA's Greatest, που γνωρίσαμε σε προηγούμενους τίτλους, απλά ξεχάστε τα. Στο γενικότερο κλίμα ανανέωσης η 2K Sports αποφάσισε να εντάξει στο δυναμικό της τον γνωστό σε όλους μας Jay-Z, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα παραγωγού. Η ανάμειξη του γνωστού Αμερικανού rapper στην παραγωγή του παιχνιδιού είναι εμφανής, μετατρέποντας το 2K13 σε ένα τεράστιο jukebox με μουσικές επιλογές του ίδιου. Η σημαντικότερη συνεισφορά του, όμως, δεν είναι αυτή. Είναι ο άνθρωπος που έκλεισε τον Charles Barkley με ένα τηλεφώνημα, ενώ η ομάδα της 2K Sports τον κυνηγούσε επί μήνες, και κατάφερε να φέρει στο παιχνίδι ολόκληρη την ιστορική Dream Team (1992). Η διασημότητα του Jay-Z ήταν σημαντικός παράγοντας για την 2K Sports, για να προσελκύσει αστέρες και διασημότητες στο παιχνίδι, με κάποιες “παράπλευρες απώλειες”, βέβαια, όπως η προσθήκη του Justin Bieber.

Ας περάσουμε, όμως, στο σημαντικότερο κομμάτι του τίτλου, που δεν είναι άλλο από το gameplay. Το 2Κ13 διατηρεί τον βασικό πυρήνα χειρισμού και ενσωματώνει το νέο σύστημα Control Stick, το οποίο προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από επιλογές και προσδίδει απόλυτη φυσικότητα και ρευστότητα στις κινήσεις των παικτών. Αν σας άρεσε ο χειρισμός στους προηγούμενους τίτλους της σειράς NBA 2K, τότε, πιστέψτε με, στο 2Κ13 θα τον λατρέψετε. Η αλήθεια είναι ότι η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος χειρισμού ίσως αποθαρρύνει τους νέους παίκτες της σειράς ή απαιτήσει περισσότερο χρόνο εξοικείωσης από τους μυημένους, αλλά μόλις γίνει κτήμα σας δεν θα πιστεύετε τι μπορείτε να κάνετε. Το εισαγωγικό tutorial, που εμφανίζεται κατά την έναρξη του παιχνιδιού, είναι πραγματικά ανούσιο και σας παρουσιάζει τις πολύ βασικές λειτουργίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και πλήρης οδηγός, ο οποίος για έναν ακατανόητο λόγο είναι κρυμμένος μέσα στα μενού. Σας συμβουλεύω, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, μόλις μπείτε στο αρχικό μενού, είναι να επισκεφτείτε το Practice – Training Camp, για την εκμάθηση όλων των κινήσεων. Με την βοήθεια ενός εκπαιδευτή θα μάθετε όλες τις κινήσεις, από τις βασικές μέχρι τις πιο πολύπλοκες.

Νέος χειρισμός σουτ και ντρίπλας με το Control Stick.

Η βασική διαφοροποίηση του Control Stick, είναι οι λειτουργίες που προσφέρει ο δεξιός μοχλός. Χρησιμοποιώντας τον μπορείτε να κάνετε προσποίηση κίνησης, σταυρωτές και αντίστροφες (reverse) τρίπλες, ενώ σε συνδυασμό με την αριστερή σκανδάλη (trigger) εκτελείτε σουτ. Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνηθίσετε, καθώς πολλές φορές μπορεί να ξεχνάτε το πάτημα της σκανδάλης για το σουτ. Τα κουμπιά του χειριστηρίου πραγματοποιούν, λίγο-πολύ, τις γνωστές κινήσεις από το 2K12, αλλά ο συνδυασμός είτε μεταξύ τους είτε με τον δεξί μοχλό πραγματικά απογειώνει τον χειρισμό. Τα bumpers δίνουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος, με το δεξί να εκτελεί πάσες σε παίκτη της επιλογής σας και το αριστερό να σας δίνει την δυνατότητα να χειριστείτε κάποιον παίκτη χωρίς την μπάλα για να κάνει κίνηση. Οι νέες προσθήκες είναι αρκετές, αλλά δεν λείπουν και οι μικρο-διορθώσεις. Το gameplay τελειοποιήθηκε σε διάφορα σημεία, όπως αυτό κατά την επαναφορά της μπάλας απ' έξω, όπου ο αμυνόμενος πλέον κρατάει μία σχετική απόσταση και το κλέψιμο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι το εμφανώς εμπλουτισμένο animation των παικτών, σε σχέση με τον προκάτοχο του. Οι παίκτες κινούνται και συμπεριφέρονται με απόλυτη φυσικότητα, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, ενώ δεν λείπουν και τα ευτράπελα, όπως ένας παίκτης που μπουγελώνει τον προπονητή του με έναν κουβά Gatorade. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η σειρά NBA 2K υποδέχεται το Kinect, το οποίο υποστηρίζει φωνητικές εντολές, αλλά δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να τις δοκιμάσω.

Το μελανό σημείο του τίτλου είναι το κακοσχεδιασμένο αρχικό μενού, όχι από άποψη αισθητικής, αλλά χρηστικότητας. Όπως προανέφερα παραπάνω, ο βασικός οδηγός εκμάθησης λάμπει δια της απουσίας του, κρυμμένος μέσα στα μενού, ενώ έπρεπε να αποτελεί βασικό κομμάτι της εισαγωγής του χρήστη στο 2K13. Επίσης οι ονομασίες στο αναδυόμενο μενού μπερδεύουν, καθώς κάποιες έχουν αλλάξει, ενώ περιστασιακά εμφανίζεται κάποιο bug που προκαλεί προσωρινή παύση της μουσικής. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι οι χρόνοι φόρτωσης..! Στις περισσότερες λειτουργίες των μενού απαιτείται σύνδεση και συγχρονισμός με τον 2Κ server, διαδικασία χρονοβόρα και αρκετά συχνή. Αν για παράδειγμα αποφασίσετε να αναβαθμίσετε τον παίκτη σας, θα ζήσετε το εξής εκνευριστικό: +1 πόντο στην ταχύτητα του... σύνδεση και συγχρονισμός με τον 2K server... +1 πόντο στα αμυντικά rebounds... σύνδεση και συγχρονισμός με τον 2K server... Και τη συνέχεια φαντάζομαι την ξέρετε... Πφφφφ. Πραγματικά θέλω να βρω που έχουν αυτό τον server και να τον #!@$*%!@&^!!!.

Στον τεχνικό τομέα δεν παρατηρούνται αλλαγές, καθώς τα γραφικά του NBA 2K13 παραμένουν στα υψηλά επίπεδα του προκατόχου του. Τα ρεαλιστικά μοντέλα παικτών, η πιστή απεικόνιση των παρκέ και το δραστήριο κοινό, συνθέτουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να βυθιστείτε μέσα στον μαγικό κόσμο του NBA. Στα ίδια επίπεδα και ο ακουστικός τομέας, με την προσθήκη μόνο μερικών νέων φράσεων στον τηλεοπτικό σχολιασμό. Η σημαντικότερη βελτίωση αφορά την μουσική επένδυση του τίτλου. Όμορφα video clips που ξεπηδούν στα intros του παιχνιδιού και ρυθμική μουσική, δίνουν το στίγμα του Jay-Z, οι επιλογές του οποίου είναι αρκετά καλές στην πλειοψηφία τους. Η δουλειά που έχει κάνει είναι πραγματικά καλή και δικαιώνει την 2K Sports για την επιλογή της.

Θα αναστενάξουν και φέτος τα ταμπλό με τον ιπτάμενο Griffin.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους επιτυχίας της σειράς NBA 2K είναι το πλούσιο περιεχόμενο και η ποικιλία από modes που προσφέρει. Στην φετινή έκδοση υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις και αλλαγές στα modes, όπως η μετονομασία του MyPlayer σε MyCareer. Το MyPlayer, πλέον, αντιπροσωπεύει την ηλεκτρονική σας περσόνα, η οποία σας εκπροσωπεί τόσο offline όσο και online (!). Έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε τον παίκτη σας, επιλέγοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του, και να ασχοληθείτε με την ενδυμασία του, εντός και εκτός γηπέδου, αγοράζοντας ρούχα από το store. Οι αγορές στο 2K13 πραγματοποιούνται με το virtual currency (VC), το οποίο αποκτάτε από την συνολική δραστηριότητα σας με το παιχνίδι. Κάθε mode σας επιτρέπει να κερδίσετε VC και εσείς επιλέγετε σε ποιο mode θέλετε να το επενδύσετε.

Έχοντας δημιουργήσει τον παίκτη σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την μεγάλη πορεία σας προς την δόξα, με το MyCareer. Η διαδικασία εισαγωγής σας στο NBA ακολουθεί τα ίδια βήματα με το 2K12. Αρχικά παίρνετε μέρος στο rookie showcase και ανάλογα με την απόδοση σας προσελκύετε το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων, οι οποίες θα σας καλέσουν σε προσωπική συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Ο συνδυασμός καλής εμφάνισης και καλής συνέντευξης είναι το κλειδί για να δείτε το όνομα σας στον πίνακα του NBA Draft. Μέχρι εδώ είναι όλα λίγο-πολύ γνωστά. Το MyCareer έχει δεχτεί αρκετές αλλαγές και νέες προσθήκες, κάνοντας την εμπειρία σας ακόμα πιο ολοκληρωμένη. Η πρώτη αλλαγή που θα διαπιστώσετε είναι ότι έχουν καταργηθεί τα skills points και τα χρήματα που υπήρχαν στην προηγούμενη έκδοση, και έχουν αντικατασταθεί από το VC, δίνοντας σας την ελευθερία να το αξιοποιήσετε όπως θέλετε, πχ για να αναβαθμίσετε συγκεκριμένες ικανότητες του παίκτη σας, να ανεβάσετε level σε κάποιο signature ή να το χρησιμοποιήσετε για μία εξωαγωνιστική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον έχετε την δυνατότητα να κάνετε γρήγορη αναβάθμιση του παίκτη σας, με VC που έχετε συγκεντρώσει από άλλα modes. Επίσης, τα drills, πλέον, σας προσφέρουν μόνο VC, ενώ με τη νέα προσθήκη του Legends Training Camp, μπορείτε να μάθετε νέες κινήσεις, υπό τις οδηγίες μεγάλων θρύλων του NBA, και να βελτιώσετε τον παίκτη σας. Άλλες αλλαγές είναι η κατάργηση των βασικών στόχων ανά παιχνίδι, καθώς πλέον υπάρχουν μόνο οι δυναμικοί κατά την διάρκεια του αγώνα, η δυνατότητα να μιλήσετε με τον general manager της ομάδας για θέματα που σας απασχολούν, και η παρακολούθηση των social media, για να βλέπετε πως εκτινάσσεται η δημοτικότητα σας καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας σας.

Το MyCareer είναι ένα εκπληκτικό mode, αλλά δυστυχώς έχει και μερικά bugs. Το πιο βαρβάτο εξ αυτών είναι η αδυναμία ενεργοποίησης του playvision. To playvision είναι το διάγραμμα που απεικονίζει πάνω στο παρκέ το σύστημα που εκτελεί η ομάδα και την θέση στην οποία πρέπει να βρίσκεται ο παίκτης σας, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν ξέρετε πού να πάτε και τί να κάνετε. Όσοι αρέσκονται να παίζουν με σύστημα δυστυχώς θα απογοητευτούν. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το review, και ενώ έχουν βγει ήδη δύο updates του τίτλου, το πρόβλημα δεν έχει διορθωθεί. Στη λίστα των bugs προστίθεται και η νέα δυνατότητα να δέχεστε συμβουλές από τον προπονητή για την απόδοση σας κατά την διάρκεια του αγώνα (coach feedback), η οποία δεν δείχνει να λειτουργεί σωστά. Όσο και αν απειλεί ότι θα σας πετάξει εκτός γηπέδου και όσο και αν σέρνεστε, ο παίκτης παραμένει στο παρκέ. Η ενασχόληση μου με το MyCareer συνοδευόταν περιστασιακά από την ανακάλυψη ενός νέου bug, γεγονός που με ανάγκασε να το σταματήσω και να περιμένω το update που θα τα διορθώσει όλα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί unplayable, καθώς τα bugs δεν θα επηρεάσουν όλους τους παίκτες.

Η θρυλική Dream Team ξαναζωντανεύει στην οθόνη μας.

Το NBA 2K13 διαθέτει μεγάλη γκάμα από modes που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετό καιρό, προσφέροντας σας άπειρες ώρες διασκέδασης. Στα offline modes θα βρείτε το γνωστό σε όλους The Association, όπου αναλαμβάνετε την τύχη της αγαπημένης σας ομάδας, το Creating a Legend, αντίστοιχο του MyCareer με πραγματικό παίκτη του NBA, και τα παραδοσιακά Quick Match, Season και Playoffs. Το ΝΒΑ Blacktop που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια, μέρος του περιεχομένου του, όπως διαγωνισμοί τριπόντων και καρφωμάτων, έχουν ενσωματωθεί στο All-Star Weekend DLC και πλέον μπορείτε να παίξετε μόνο ματσάκια 1vs1 έως 5vs5. Διασκεδαστικό mode, αλλά η απουσία της broadcast stadium camera είναι αισθητή, εδικά στα 5vs5 παιχνίδια.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το MyTeam, το οποίο καλωσορίζουμε για πρώτη φορά στη σειρά NBA 2K. Η 2Κ Sports ζήλεψε από την επιτυχία του Ultimate Team του FIFA και αποφάσισε να το μεταφέρει στο 2K13. Σε αυτό το mode καλείστε να δημιουργήσετε την δικιά σας ομάδα, αγοράζοντας παίκτες, προπονητές, εμφανίσεις και γήπεδα, και να αντιμετωπίσετε ομάδες άλλων παικτών online. Κερδίζοντας τα ματσάκια, συγκεντρώνετε VC και βελτιώνετε την ομάδα σας με νέες αγορές, με σκοπό να κατακτήσετε την κορυφή. Γενικά το online κομμάτι του παιχνιδιού λειτουργεί πάρα πολύ καλά, με γρήγορο matchmaking και ελάχιστες περιπτώσεις εμφάνισης lag. Οι ευχάριστες εκπλήξεις, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Επιτέλους μπορείτε να ξαναπαίξετε online χρησιμοποιώντας τον παίκτη που έχετε δημιουργήσει, στο νέο mode MyPlayer Blacktop. Ο παίκτης σας παρέα με άλλους πέντε παίκτες έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε απολαυστικά ματσάκια 3vs3. Αρκετά διασκεδαστικό και ενδείκνυται για παιχνίδι με φίλους. Στις υπόλοιπες online επιλογές θα βρείτε το Quick match, στο οποίο για πρώτη φορά μπορείτε να πάρετε κάποια ιστορική ομάδα του παρελθόντος, το Quick Match Team-up, και το The Association: Online, με αρκετά εργαλεία διαχείρισης της λίγκα σας.

Το περιεχόμενο του NBA 2K13 είναι τρελό και αυτό φαίνεται εξίσου από τις ομάδες που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι. Στην διάθεση σας έχετε από την αρχή, και χωρίς να χρειαστεί να τις ξεκλειδώσετε, όλες τις ομάδες του NBA, ιστορικές ομάδες από τα 60's μέχρι τα 00's, την μαγική Dream Team, την εθνική ομάδα ΗΠΑ 2012 και μία ομάδα διασήμων - 68 ομάδες στο σύνολο τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 2K Sports εμπλουτίζει την εμπειρία μας με κάποια δευτερεύοντα χαρακτηριστικά, όπως την καταγραφή της δραστηριότητας μέσω ΝBA2K.com, τον διαμοιρασμό περιεχομένου μέσω social networks, την διάθεση της εφαρμογής MyNBA2K για κινητά και του Facebook game NBA 2K: MyLIFE για να κερδίζετε VC, και, τέλος, την δυνατότητα να σχεδιάσετε και να παραγγείλετε τα παπούτσια των ονείρων σας, μέσω του 2Κ Shoe Creator.

Η μεγάλη επιστροφή του Scottie Pippen.

H 2Κ Sports, για άλλη μια χρονιά, καταφέρνει να μας δώσει ένα εξαιρετικό παιχνίδι μπάσκετ, αρκετά βελτιωμένο και εμπλουτισμένο σε σχέση με τον προκάτοχο του. Κατόρθωμα ιδιαίτερα σημαντικό, εφόσον μιλάμε για αθλητικό τίτλο ετήσιας κυκλοφορίας και μάλιστα σε κατηγορία χωρίς ανταγωνισμό. Η αγορά του 2Κ13 είναι δεδομένη για τους φίλους της σειράς, αλλά και για τους τελευταίους αμύητους που έχουν απομείνει.

+ Εξαιρετικό gameplay
+ Τρελό περιεχόμενο
+ MyPlayer Blacktop (!)
+ Το νεό MyTeam mode
+ Η Dream Team

- Κακοσχεδιασμένο menu
- Συχνοί και μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης, λόγω 2K server
- Bugs σε κάποια modes

BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC, Wii U, Wii, PSP
Έκδοση: 2K Sports
Ανάπτυξη: Visual Concepts
Διάθεση: CD Media
Είδος: Μπάσκετ
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://2ksports.com/games/nba2k13
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 5/10/2012
PEGI: 3