NBA 2K12 Review

, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 0  

Τελικοί ΝΒΑ 2010-2011, 6ο παιχνίδι της σειράς και το σκορ είναι 93-95. Η απόπειρα του LeBron James να καρφώσει, στην τελευταία φάση του αγώνα, συνοδεύεται από μία “περιποίηση προσώπου”, κοινώς τάπα στα μούτρα του, από τον Andrea Bargnani και οι Heat χάνουν άλλο ένα παιχνίδι. Το Miami υποκλίνεται, για άλλη μια φορά, μπροστά στην ανωτερότητα των αγαπημένων Toronto Raptors, οι οποίοι ανακηρύσσονται πρωταθλητές, για πρώτη φορά στην ιστορία τους...! Τα γεγονότα που περιγράφω δεν αποτελούν μέρος της βαρετής πραγματικότητας των Dallas Mavericks και του Dirk Nowitzki, αλλά αναφέρονται στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε η Visual Concepts και 2Κ Sports, με το NBA 2K11. Σε αυτή την “εναλλακτική πραγματικότητα”, η τύχη της αγαπημένης σας ομάδας είναι στα χέρια σας και περιμένει εσάς για να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Η 2Κ Sports, πέρυσι, έκανε το θαύμα της, προσφέροντας ένα εξαιρετικό παιχνίδι και μας έκανε να απορούμε για το πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί ένας τόσο άρτιος και ολοκληρωμένος τίτλος. To NBA μπορεί να ταλαιπωρείται από το lockout, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την δικιά μας season 2011-2012.

Η σειρά NBA 2K έδειξε από νωρίς τα δόντια της και πλέον παίζει μόνη της στην κατηγορία, στέλνοντας στην... εφεδρεία το αντίπαλο δέος, που ονομάζεται Live/Elite. Ο βασικός λόγος επιτυχίας της σειράς είναι το εξαιρετικό gameplay, το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία σε αυτή την κατηγορία. Το 2Κ12 διατηρεί την επιτυχημένη συνταγή και με διάφορες προσθήκες ή αλλαγές, προσφέρει ακόμα πιο ισορροπημένο και απολαυστικό χειρισμό. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση του hopstep, το οποίο πολλές φορές είχε κατηγορηθεί για εύκολα καλάθια. Πλέον, με το πάτημα του Υ/Δ, πραγματοποιείτε post up, το οποίο σας επιτρέπει να παίξετε με πλάτη τον αντίπαλο σας και είναι σαφώς πιο χρήσιμο από το hopstep. Σε αυτό το σημείο διαπιστώνεται άλλη μία προσθήκη, καθώς στην επαφή σας με τον αντίπαλο η δόνηση του χειριστηρίου γίνεται πιο έντονη ανάλογα με το τζαρτζάρισμα που δέχεστε. Σημαντική, επίσης, βελτίωση παρατηρείται στον έλεγχο των σουτ με τον αναλογικό μοχλό, ο οποίος πλέον είναι πιο ακριβής και οι παίκτες ακολουθούν πιστά αυτό που θέλετε να κάνετε.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι οι κινήσεις των παιχτών μέσα στο παρκέ, που δείχνουν πιο ρεαλιστικές από ποτέ. Κάθε παίχτης έχει το δικό του προσωπικό στυλ, πιστό αντίγραφο της πραγματικότητας, ενώ η αλληλεπίδρασή του με την μπάλα, τους αντιπάλους του, αλλά ακόμα και αντικείμενα εκτός παρκέ, είναι εκπληκτική. Φυσικά οι βελτιώσεις και αλλαγές δεν τελειώνουν εδώ. Το πλήρως ανανεωμένο on-the-fly coaching έγινε αρκετά εύχρηστο και σας επιτρέπει με δύο κλικ να καθοδηγήσετε την ομάδα σας, ενώ έχουν σημειωθεί και άλλες βελτιώσεις, όπως στην αναπαράσταση της μπάρας αντοχής και την αξιολόγηση των ελευθέρων βολών. Το εξαιρετικό gameplay πλαισιώνεται από μια εξίσου πολύ καλή ΑΙ, η οποία στα χαμηλά επίπεδα δυσκολίας δείχνει να κατέχει πολύ καλά το τόπι, ενώ στα υψηλότερα, παραδίδει μαθήματα σύγχρονου μπάσκετ.

O D. Nowitzki, πλέον, έχει στρέψει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού παραμένει στα ίδια και υψηλά επίπεδα με τον προκάτοχο του, χωρίς ιδιαίτερα αισθητές βελτιώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Τα γραφικά είναι ελαφρώς καλύτερα και εντοπίζονται βελτιώσεις κυρίως στις αντανακλάσεις του παρκέ και στα μοντέλα των παιχτών. Η αναπαράστασή τους είναι αρκετά ρεαλιστική, παρόλο που μερικά πρόσωπα συνεχίζουν να φαίνονται κακοσχεδιασμένα. Τις εντυπώσεις κερδίζει για άλλη μια φορά το κοινό, το οποίο είναι ολοζώντανο, συμμετέχει ενεργά και ζει τον παλμό του αγώνα. Στον τομέα του ήχου το 2Κ12 είναι ένας ακουστικός οργασμός. Οι ήχοι από τα παπούτσια που γλιστράνε στο παρκέ, το διχτάκι όταν μπαίνει καλάθι, τον προπονητή που φωνάζει δίνοντας οδηγίες, το κοινό που απαιτεί άμυνα, και όλα αυτά σε συνδιασμό με την εξαιρετική τηλεοπτική περιγραφή, συνθέτουν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, που μας τοποθετεί μέσα στο παρκέ και μας βοηθά να ζήσουμε την απόλυτη NBA εμπειρία.

Το NBA 2K12 προσφέρει μεγάλη ποικιλία από modes - κάποια από αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά στην σειρά, ενώ άλλα έχουν δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις, όπως το αγαπημένο μου mode My Player. Στο My Player αναλαμβάνετε να δημιουργήσετε ένα δικό σας παίκτη και να τον καθοδηγήσετε από τα πρώτα του βήματα μέχρι την απόλυτη δόξα ενός θρύλου. Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι τόσο ρόδινα, καθώς η επαγγελματική σας πορεία πρέπει να συνοδευτεί με καλές εμφανίσεις, γεγονός καθόλου εύκολο για τα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Για να ξεκινήσει, όμως, αυτό το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του NBA πρέπει να επιλεχθείτε στα Draft. Αρχικά καλείστε να μετέχετε σε έναν αγώνα – rookie showcase – μαζί με άλλους rookies, υπό τα βλέματα κυνηγών ταλέντων και manager ομάδων. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ακολουθούν προσωπικές συνεντεύξεις με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων ομάδων, οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον του παίκτη σας.

Η μεγάλη στιγμή, που θα σφίξετε το χέρι του D. Stern, έφτασε.

Αν η καλή εμφάνιση σας συνδυαστεί με μία καλή συνέντευξη, τότε δεν θα αργήσετε να δείτε το όνομα σας στον πίνακα του NBA Draft event, που παρουσιάζει ο επίτροπος Stern. Κατά την διάρκεια της καριέρας σας, παίζοντας επίσημους αγώνες, κερδίζετε skill points, βάσει της απόδοσης σας και των στόχων, ανά αγώνα, που επιτεύχθηκαν. Εκτός από τους βασικούς στόχους, πλέον υπάρχουν και δυναμικοί στόχοι, οι οποίοι εμφανίζονται κατά την διάρκεια του αγώνα και βασίζονται στην εξέλιξη του. Τα skill points που κερδίζετε μπορείτε να τα ξοδέψετε για την βελτίωση των ικανοτήτων του παίκτη σας και την εκμάθηση νέων κινήσεων. Μία νέα προσθήκη στο My Player, είναι οι αγορές με χρήματα. Ο παίκτης σας κερδίζει αρκετά χρήματα, βάσει συμβολαίου, τα οποία μπορείτε να επενδύσετε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως να κάνετε το τραπέζι στους συμπαίκτες σας, για να βελτιώσετε την χημεία ανάμεσα σας ή να κάνετε κάποια δωρεά σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, για να αυξήσετε την δημοτικότητα σας στο πρωτάθλημα. Αν οι κοινωνικές εκδηλώσεις δεν είναι το στιλ σας, μπορείτε απλά να αγοράσετε skill points ή νέες κινήσεις για τον παίκτη σας.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά τώρα ξεκινάνε τα παράπονα. Μπορεί το ΝΒΑ να χαρακτηρίζεται από κορμιά που σφύζουν από ...ντόπα και αναβολικό και αθλητές με υπερφυσικές ικανότητες, αλλά ακόμα και σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται το συστηματάκι για να φτάσει η μπάλα στο καλάθι. Το playvision είναι το διάγραμμα που απεικονίζει πάνω στο παρκέ την κατάλληλη θέση που πρέπει να βρίσκεται ο παίκτης για την εκτέλεση ενός συστήματος. Ενώ το playvision στο 2Κ11 λειτουργούσε άψογα, η 2K Sports αποφάσισε να το αλλάξει, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος να θυμίζει περισσότερο μπλοκάκι με σημειώσεις του προπονητή. Όσο και αν πείραξα τις ρυθμίσεις δεν κατάφερα να απαλλαχτώ από τα περιττά βελάκια και κυκλάκια των κινήσεων των υπολοίπων παικτών και ως εκ τούτου πολλές φορές ήταν αρκετά μπερδεμένο για το ποια κίνηση έπρεπε να ακολουθήσω. Άλλο ένα παράπονο που έχω είναι η αφαίρεση του online τμήματος του My Player, το οποίο σου έδινε την δυνατότητα να αγωνιστείς ενάντια σε άλλους παίκτες που είχε δημιουργήσει η κοινότητα του NBA 2K.

To 2Κ12 δεν περιορίζεται μόνο στο σύγχρονο NBA, αλλά αποτελεί ύμνο για τις μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό το μαγικό κόσμο. Μεγάλοι θρύλοι του NBA, όπως ο Bill Russell από την δεκαετία του '60, αλλά και οι πιο πρόσφατοι Karl Malone, Patrick Ewing και John Stockton, ζωντανεύουν μπροστά στις οθόνες μας, με το mode ΝΒΑ's Greatest. Δεν γίνεται, βέβαια, να μην γίνει ειδική αναφορά για την εμφάνιση του Μεγάλου Kareem Abdul-Jabbar. To νέο mode σας δίνει την ευκαιρία να παίξετε δεκαπέντε ιστορικά παιχνίδια, με τηλεοπτική κάλυψη και ποιότητα εικόνας της αντίστοιχης εποχής. H ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική, αλλά σίγουρα αν ο σχολιασμός του αγώνα ήταν αντίστοιχα εποχής, τότε η εμπειρία θα απογειωνόταν.

Το NBA's Greatest είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στον χρόνο.

Παρόλα αυτά φαίνεται αρκετά καλοδουλεμένο και προσεγμένο, με έμφαση στην λεπτομέρεια, όπως η πιστή απεικόνιση των γηπέδων και το μοναδικό στυλ παιχνιδιού του κάθε παίκτη. Το NBA's Greatest διαθέτει δεκαπέντε παίκτες-θρύλους και ένα ιστορικό αγώνα για τον καθένα, ενώ σας δίνει επιπλέον κίνητρο για να κερδίσετε, καθώς με την κάθε νίκη ξεκλειδώνετε ιστορικές ομάδες του παρελθόντος, οι οποίες γίνονται διαθέσιμες στο quick match. Το νέο mode είναι αρκετά διασκεδαστικό, αλλά ο περιορισμένος αριθμών θρύλων και αγώνων, το καθιστά αρκετά σύντομο, ενώ είναι αδικαιολόγητη η απουσία άλλων αστέρων, όπως του Charles Barkley.

Οι επιλογές μας στο παιχνίδι δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει το κλασσικό Association, όπου αναλαμβάνετε την τύχη της αγαπημένης σας ομάδας, το Creating a Legend, το οποίο είναι αντίστοιχο με το My Player, μόνο που σε αυτή την περίπτωση επιλέγετε έναν πραγματικό παίκτη του NBA, και μία πληθώρα άλλων modes, όπως quick match, season, play-off, training camp και ΝΒΑ blacktop.

Έχοντας εξαντλήσει την μοναχική απασχόλησή μας με το NBA 2K12, ας ρίξουμε και μια ματιά στο οnline μέρος του. Εδώ συναντάμε για πρώτη φορά το Association: Online, στο οποίο επιλέγετε μία ομάδα και μαζί με άλλους 29 online παίκτες, διοργανώνετε το δικό σας πρωτάθλημα. Η οργάνωση των αγώνων σας είναι αρκετά εύκολη με την βοήθεια ενός έξυπνου συστήματος, που σας επιτρέπει να ορίσετε συγκεκριμένες μέρες και ώρες για την διεξαγωγή τους. Από την άλλη, το team-up mode, ενώ δείχνει αρκετά ενδιαφέρον, στην πράξη αποτυγχάνει. Η ιδέα 10 online παικτών μέσα στο παρκέ, με τον καθένα να χειρίζεται μόνο ένα παίκτη, φαντάζει ενδιαφέρουσα, αλλά το έντονο lag και η αδυναμία να χαλιναγωγήσουν οι online παίκτες τις μπασκετικές τους ορέξεις, καθιστά το παιχνίδι unplayable.

Οι στιγμές που θα ζήσετε στο 2Κ12 είναι... ιστορικές.

Σε γενικότερα πλαίσια, το online κομμάτι του τίτλου κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με το lag όμως να κάνει την εμφάνιση του κάποιες φορές. Όπως σε κάθε τίτλο της σειράς, έτσι και στο 2K12, θα συναντήσετε άτομα που χρησιμοποιούν μόνο ένα παίκτη και δεν θα είναι λίγες φορές που θα δείτε, για παράδειγμα, τον Kevin Durant να σκοράρει τους 40 από τους 50 συνολικά πόντους της ομάδας. Ενώ για έναν ανεξήγητο λόγο η 2K Sports, αποφάσισε να αφαιρέσει το πολύ χρήσιμο player feedback, για την αξιολόγηση των αντιπάλων σας.

Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, που έρχονται σε δεύτερη μοίρα, είναι η υποστήριξη του 3D, για όλες τις εκδόσεις, και του Move, για το PS3. Επίσης, η 2K εγκαινίασε το νέο ΝΒΑ2Κ.com, το οποίο συνδέεται με το προφίλ σας και λειτουργεί σαν log, καταγράφοντας όλη την δραστηριότητα σας. Το NBA 2Κ12 δεν θα μπορούσε να μην δείξει και το κοινωνικό του πρόσωπο, καθώς ενσωματώνει social networks, όπως Facebook, Twitter και Youtube, και σας επιτρέπει να μοιραστείτε με φίλους σας φωτογραφίες και βίντεο.

Η απάντηση στην προφανή ερώτηση “αξίζει να αγοράσω το NBA 2K12;”, είναι το ίδιο προφανής και φυσικά θετική! Οι fans της σειράς και του NBA, θα το λατρέψουν, ενώ οι υπόλοιποι σίγουρα θα το αγαπήσουν. Ο γράφων, κολλημένος επί χρόνια με τα ποδοσφαιράκια, αρνείται πλέον να παίξει άλλο αθλητικό παιχνίδι. Το εξαιρετικό gameplay και η ποικιλία των modes του NBA 2K12 θα σας χαρίσει άπειρες ώρες διασκέδασης, προσφέροντάς σας την απόλυτη NBA εμπειρία.

+ Βελτιωμένο gameplay
+ Ποικιλία από ενδιαφέροντα modes
+ Ανανεωμένο My Player
+ Η εμφάνιση του Kareem Abdul-Jabbar
+ Το νέο NBA's Greatest...

- ...το οποίο είναι σύντομο και περιορίζεται σε 15 θρύλους
- Κάποια πρόσωπα παικτών συνεχίζουν να είναι κακοσχεδιασμένα
- Η νέα υλοποίηση του playvision στο My Player

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: Xbox 360 (review), PS3, PC, Wii, PSP, PS2, iOS
Έκδοση: 2K Sports
Ανάπτυξη: Visual Concepts
Διάθεση: CD Media
Είδος: Basket
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://2ksports.com/games/nba2k12
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/10/2011
PEGI: 3