Η παρουσίαση της Microsoft στην Ε3

, Τρίτη 2 Ιουνίου 2009 0  

H παρουσίαση της Microsoft στην Ε3 ολοκληρώθηκε και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως από σήμερα η βιομηχανία των videogames αλλάζει πρόσωπο.

Σε μια press conference που θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια, η Microsoft ανακοίνωσε, αποκάλυψε, έδειξε πράγματα που σίγουρα γεμίζουν με αισιοδοξία τους κατόχους Xbox 360 για το άμεσο αλλά και το μακρινό μέλλον της κονσόλας.

Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά των όσων είδαμε.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με επίδειξη του Beatles: Rock Band, ενώ έγινε κουβέντα και για το DLC του παιχνιδιού: το "All You Need Is Love" θα διατεθεί αποκλειστικά στο Xbox Live την ημέρα κυκλοφορίας.

Ο Τοny Hawk ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για το Tony Hawk Ride και φυσικά το πρωτότυπο περιφερειακό που το συνοδεύει και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το νέο trailer του τίτλου. Τo Tony Hawk Ride είναι ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια και νομίζω φαντάζεστε το γιατί.

Σειρά πήρε το εκπληκτικό Modern Warfare 2, από το οποίο είδαμε το επίπεδο με τα χιόνια, που κάνει την εμφάνισή του και στο trailer. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα πακέτα με νέους χάρτες για το παιχνίδι θα διατεθούν πρώτα στο Xbox Live και αργότερα στις άλλες πλατφόρμες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Final Fantasy XIII ήταν παρόν στην παρουσίαση της Microsoft. Είδαμε για πρώτη φορά δράση από την έκδοση για το Xbox 360 (το παιχνίδι φαίνεται εκπληκτικό), ενώ μάθαμε ότι θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2010. Άντε να δούμε...

Και η Epic ήταν εκεί, ανακοίνωσε έναν νέο τίτλο, αλλά αυτή τη φορά για το Xbox Live Arcade. Ο λόγος για το Shadow Complex, ένα πολυ ενδιαφέρον side-scrolling shooter. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερα από την Epic.

Εν συνεχεία, η Microsoft ανακοίνωσε το Joy Ride, ένα free-to-play kart racing, το οποίο θα είναι συμβατό με τα Avatars. Κι αυτό φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Ακολούθησαν τα trailers-ανακοινώσεις των Crackdown 2 και Left 4 Dead 2 (!), το οποίο μάλιστα θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, έναν μόλις χρόνο μετά το original. Δεν μ' άρέσει αυτό...

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδι ολόκληρης της Ε3 σίγουρα είναι το Splinter Cell Conviction. Ο Sam Fisher έχει αλλάξει και θέλει να πάρει εκδίκηση για τον χαμό της κόρης του. Το παιχνίδι φαίνεται εκπληκτικό, με πολλά νέα στοιχεία, τρελά γραφικά και κορυφαίο ήχο.

To... κοινό μυστικό των τελευταίων μηνών επισημοποιήθηκε στην παρουσίαση της Microsoft. Αναφέρομαι στο Forza Motorsport 3, το οποίο χρησιμοποιεί νέα engine, τρέχει στα 60 frames το δευτερόλεπτο (yeah!), προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης και έρχεται τον Οκτώβριο στο Xbox 360. Σύμφωνα με τη Microsoft, το Forza 3 είναι "το απόλυτο racing της γενιάς"...

Το ήδη γνωστό από πέρσι Halo 3: ODST παρουσιάστηκε σε playable μορφή και φαίνεται πολύ καλό, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του τρόπου που παρουσιάζει την ιστορία, με τους διαφορετικούς χαρακτήρες κλπ. Το περιμένουμε τον Σεπτέμβριο.

Και ναι, όπως σας είχαμε πει, το Halo: Reach είναι πραγματικότητα. Πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι Halo, το οποίο αναμένεται το φθινόπωρο του 2010. Μου αρέσει που η Bungie έλεγε ότι θα σταματήσει να ασχλείται με το Halo...

Ίσως το πιο εντυπωσιακό παιχνίδι της παρουσίασης ήταν το πολυκαθυστερημένο και εξαφανισμένο μέχρι τώρα Alan Wake. Με βάση το εκτενέστατο gameplay demo που είδαμε, η αναμονή θα αξίζει τον κόπο. Το Alan Wake έχει δομή τηλεοπτικής σειράς και αποτελεί ένα ψυχολογικό θρίλερ με φοβερή ατμόσφαιρα.

Περνάμε στο Xbox Live, την υπηρεσία που δεν σταματάει να μας εκπλήσσει με τα νέα χαρακτηριστικά που αποκτά κάθε χρόνο. Το Xbox Live αλλάζει επίπεδο, γίνεται ακόμα πιο πλούσιο και μετατρέπεται σε μια πραγματικά ξεχωριστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με τις προσθήκες των last.fm, Facebook και Twitter (!). Παράλληλα, μουσικά downloads είναι καθοδόν και το Video Marketplace θα υποστεί σημαντικές βελτιώσεις.

Βέβαια, ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά το ερώτημα παραμένει: άραγε θα αποκτήσουμε ποτέ επίσημα Xbox Live στην Ελλάδα;

Έχει γίνει παράδοση τα τελευταία χρόνια η Microsoft να ανακοινώνει στην Ε3 ότι τσίμπησε μια πρώην αποκλειστικότητα της Sony. Το 2006 ήταν το GTA IV, πέρσι το Final Fantasy XIII και φέτος το... Metal Gear Solid. Ο ίδιος ο Hideo Kojima ανέβηκε στη σκηνή και ανακοίνωσε το Metal Gear Solid Rising, το πρώτο ολοκαίνουριο παιχνίδι της σειράς που έρχεται σε σύστημα της Microsoft.

To κυρίως πιάτο της παρουσίασης ήταν το Project Natal. Οι φήμες των προηγούμενων μηνών αποδείχθηκαν αληθείς, καθώς η Microsoft αποκάλυψε το δικό της περιφερειακό που μπορεί να αναγνωρίζει κίνηση. Πρόκειται για κάτι σαν κάμερα-δέκτη, η οποία αναγνωρίζει την κίνηση ολόκληρου του σώματος του παίκτη, πιάνει και "ήχο" και δεν απαιτεί κανενός είδους χειριστήριο. Πρωτότυπο; Nαι. Επαναστατικό; Θα δείξει. Το τέλος των χειριστηρίων; Είναι πολύ νωρίς για να πούμε.

Δείξανε κάποια tech demos και διάφορα concept videos τα οποία ήταν μεν ενδιαφέροντα, αλλά μέχρι την τελική έκδοση ο δρόμος είναι μακρύς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Peter Molyneux και Steven Spielberg έχουν στα σκαριά τίτλους που θα εκμεταλλεύονται το Project Natal. Ένα είναι σίγουρο. Παίζοντας με το Project Natal θα κάνουμε πολλά περισσότερα... καραγκιοζιλίκια απ' ότι κάνουμε με το Wiimote.

Η press conference της Microsoft στην Ε3 ήταν γεμάτη με βόμβες μεγατόνων και μας ικανοποίησε πλήρως. Είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει εξελιχθεί και πόσο συνεχίζει να εξελίσσεται το Xbox 360, σε όλους τους τομείς. Το μέλλον της κονσόλας προμηνύεται λαμπρό!