alt text

Tο 2008, ένας φοιτητής, με τη βοήθεια του gaming community, κυκλοφόρησε το Mount and Blade, ένα open-world action RPG. Μπορεί το παιχνίδι να υστερούσε στον τομέα των γραφικών, όμως κατάφερε να κερδίσει τους παίκτες και απέκτησε φανατικούς modders. 1 εκατομμύριο πωλήσεις αργότερα, η Taleworlds Entertainment έβγαλε ένα ακόμα παιχνίδι στο ίδιο μοτίβο, το Mount and Blade: Warband. Πλέον φτάνουμε αισίως στο τρίτο και καλύτερο μέχρι σήμερα παιχνίδι Mount and Blade, το Mount and Blade 2: Bannerlord, που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο ως early access.

Το Bannerlord είναι prequel του αρχικού Mount and Blade. Οι μηχανισμοί παραμένουν σχεδόν ίδιοι, έχοντας κάποιες βελτιώσεις. Οι βετεράνοι της σειράς Mount and Blade θα βρεθούν πίσω στην ήπειρο Calradia με τα καθιερωμένα βασίλεια, αλλά με συγκεκριμένες διαφορές. Στο παιχνίδι δημιουργείτε τον χαρακτήρα σας μέσα από ένα πλούσιο μενού και... ο κόσμος είναι δικός σας. Το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί ο “ορισμός” του open-world, αφού μπορείτε να δημιουργήσετε την καριέρα σας ως μισθοφόρος, έμπορος, να ενταχθείτε στην υπηρεσία ενός κράτους ή ακόμα να γίνετε ο φόβος και ο τρόμος καραβανιών και χωριών. Δεν σας εμποδίζει τίποτε από το να κάνετε όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα σε ένα playthrough!

Μετά τον καθορισμό των εξωτερικών χαρακτηριστικών του χαρακτήρα σας, προσθέτετε μια σειρά από perks και skills που καθορίζουν τις δεξιότητες και ταλέντα σας, τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες παιχνιδιού. Το skill tree είναι αρκετά εκτεταμένο κι ενδιαφέρον. Εκτός του ότι έχετε τη δυνατότητα να “χτίσετε” τον χαρακτήρα σας όπως ακριβώς τον φαντάζεστε, κάθε ταλέντο που προστίθεται κάνει αισθητή την παρουσία του στο gameplay. Είτε ως άμεσο skill όπως πχ δεξιότητες σε συγκεκριμένα είδη όπλων, είτε δια της... εφαπτομένης με ικανότητες στην διαχείριση στρατού, έφεση στο εμπόριο ή ακόμα αλληλεπίδραση με ΑΙ χαρακτήρες. Έχοντας δημιουργήσει τον χαρακτήρα σας, το παιχνίδι σας παρουσιάζει το main quest. Ο αδερφός σας σας ενημερώνει ότι η οικογένειά σας έχει δεχτεί επίθεση και έχει απαχθεί από ληστές. Οι δε γονείς σας, είναι νεκροί. Πρέπει λοιπόν να βρείτε τη συμμορία και να σώσετε τα αδέρφια σας, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση. Εκτός αυτού, πληροφορείστε από κάποιον τραυματισμένο ταξιδιώτη για το μυστήριο του Netzere’s Folly, το οποίο καλείστε να διερευνήσετε.

Έφοδος!

Ο κορμός του gameplay είναι action-RPG με... “ιδιαιτερότητες”. Ξεχάστε τη χρήση μαγείας, ξορκιών, high fantasy και ό,τι έχετε συνηθίσει από αντίστοιχα παιχνίδια του είδους. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα ρεαλιστικό σύστημα μάχης που παραπέμπει στο For Honor, όπου οι επιθέσεις σας αντιστοιχούν στις κινήσεις του ποντικιού ανάλογα με τον εξοπλισμό σας. Όσο ο χαρακτήρας σας είναι χαμηλού επιπέδου και δεν έχει αναπτύξει τα απαραίτητα skills, μην παραξενευτείτε εάν αποτυγχάνετε οικτρά. Το tutorial ίσως σας παίρνει από τα... μούτρα και σας φανεί αρκετά δύστροπο ειδικά εάν δεν έχετε τις απαραίτητες “ώρες πτήσης” με κάποιο προηγούμενο Mount and Blade. Εάν όμως συνηθίσετε το αρχικά δύσκολο combat system, σας περιμένουν πολλές ώρες περιπλάνησης στην Calradia.

Μετά λοιπόν από την ολοκλήρωσή του -ή όχι- μπορείτε να κατευθυνθείτε στο κοντινότερο χωριό. Εκεί, σας περιμένει μια σειρά από side-quests που κυμαίνονται από την μεταφορά κοπαδιών ζώντων ζώων σε μια από της μεγάλες πόλεις έως την επίλυση οικογενειακών θεμάτων και εκπαίδευση στρατιωτών. Επίσης, σε κάθε χωριό ή πόλη, μπορείτε να χτίσετε τον ιδιωτικό σας στρατό. Εδώ χρειάζεται να σταθούμε λίγο παραπάνω, καθώς η δημιουργία στρατού είναι ακόμα ένα στοιχείο που κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει. Από το ξεκίνημα μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας στρατό, μέσα από μια αρκετά καλή ποικιλία στρατιωτών. Εκτός από τους καθιερωμένους οπλίτες, τοξότες και ιππικό, μπορείτε να προσθέσετε στη “συλλογή” σας αρκετά δυνατούς ΑΙ στρατιώτες, μερικοί από τους οποίους προσθέτουν ξεχωριστές δυνατότητες στο war party σας όπως ανιχνευτές, ιατρούς, διαχειριστές και μηχανικούς. Κάθε μονάδα που στρατολογείτε είναι αναβαθμίσιμη ανάλογα με ειδικότητα αλλά και το βασίλειο απ’ όπου προήλθε. Από τους οπλίτες της Empire, τους σιδηρόφρακτους ιππότες της Vlandia έως τους έφιππους τοξότες των Khuzait, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ορδή με τρομακτική ισχύ. Ο προσωπικός σας στρατός χρησιμεύει στις real-time μάχες.

Κάθε πολεμική αναμέτρηση ή πολιορκία στο χάρτη, λαμβάνει χώρα μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων στρατών. Εκεί, εκτός από τον έλεγχο του χαρακτήρα σας μπορείτε να δώσετε εντολές με το ποντίκι, τα function keys και τους αριθμούς σε κάθε ένα τύπο στρατιωτών. Από απλές διαταγές μετακίνησης σε συγκεκριμένο σημείο, επίθεση ή (ώ μη γέννητω) υποχώρηση, έως σχηματισμούς όπως shield wall, skirmish line, formation depth κτλ. Ίσως σας φανεί περίπλοκο στην αρχή, αλλά μετά από λίγο χρόνο εξοικείωσης είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τις μονάδες σας και τον χαρακτήρα σας αρκετά ικανοποιητικά και να βγαίνετε νικητής. Το αποτέλεσμα των μαχών κρίνει τη φήμη σας ως στρατηλάτη αλλά και το ηθικό των στρατιωτών σας σε περίπτωση νίκης. Εάν ηττηθείτε, γίνεστε αιχμάλωτος στα χέρια των εχθρών σας, περιμένοντας να ελευθερωθείτε ή να δραπετεύσετε. Χάνετε φυσικά ό,τι έχετε στην κατοχή σας. Όπως φαντάζεστε, χρειάζεται να μεριμνήσετε για τη συντήρηση του στρατού ή των οικισμών και κάστρων που κατακτάτε. Οι υλικές απολαβές με την ολοκλήρωση quest, την πώληση πλιάτσικου και πρώτων υλών σας δίνουν τους απαραίτητους πόρους μισθοδοσίας, τροφίμων ή/και ανάπτυξης των πόλεων σας. Μιλάμε για ένα πρόσθετο στοιχείο του gameplay, όπου ειδικά μεταξύ mid και late game αντιλαμβάνεστε την αξία των non-combat skills που έχετε αναπτύξει στο χαρακτήρα σας.

Στην ένταση της μάχης.

Εκτός όμως από την δημιουργία και διαχείριση του στρατού σας, υπάρχει και μία ακόμα διάσταση στο gameplay. Ο κόσμος της Calradia είναι δυναμικός, με συχνές πολεμικές συρράξεις. Μην παραξενευτείτε εάν μια πόλη στο χάρτη αλλάξει χέρια περισσότερες από τρεις φορές κατά την διάρκεια ενός session. Μέσα σε αυτή τη ρευστή κατάσταση μπορείτε να πάρετε το μέρος ενός βασιλείου και να συντάξετε τις δυνάμεις σας με αυτό. Οι υπηρεσίες σας ανταμείβονται με την παροχή οικισμών, πόλεων και κάστρων όπου πρέπει να φροντίσετε για την άμυνα, την ανάπτυξη και την υπακοή του πληθυσμού. Μπορείτε να χτίσετε εργαστήρια, να αναβαθμίσετε τις οχυρώσεις και την παραγωγή φαγητού σε κάθε μία από τις πόλεις που κατακτήσατε. Στην περίπτωση κάστρων, “περιορίζεστε” στην αμυντική τους θωράκιση και την παραγωγική ανάπτυξη των κοντινών χωριών. Όλα αυτά βεβαίως λαμβάνουν χώρα ενώ εσείς συνεχίζετε την προσπάθεια διαχείρισης του στρατού και του χαρακτήρα σας.

To interface δεν προβληματίζει καθόλου, με όλες τις λειτουργίες να είναι άμεσες και ευδιάκριτες. Επίσης, το skill tree του παιχνιδιού είναι πολύ ενδιαφέρον, αποτελούμενο από βασικά στατιστικά και επιμέρους perks. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη εγκυκλοπαίδειας προσβάσιμης με το πλήκτρο Ν, στην οποία μπορείτε να βρείτε τοποθεσίες και ΑΙ χαρακτήρες. Το παιχνίδι διαθέτει και ένα αρκετά λεπτομερές κι ενδιαφέρον multiplayer. Συμμετέχετε σε online team deathmatch μέσα από τρεις διαφορετικές παραλλαγές του. Με νίκες σε μάχες, μπορείτε να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας και το στρατό σας, αυξάνοντας έτσι τις ικανότητές σας. Με τρία διαφορετικά regions διαθέσιμα, το lag διατηρείται σε αποδεκτά όρια. Αν έχετε "προϋπηρεσία" στο For Honor είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστείτε, καθώς το Bannerlord είναι αισθητά καλύτερο στο online gameplay. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του Battleye anti-cheat software.

Επιβλέποντας τον οικισμό.

Στα του τεχνικού τομέα, όπως προαναφέρθηκε το Bannerlord βρίσκεται σε κατάσταση early access. Η Taleworlds φροντίζει τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο να υποστηρίζει το παιχνίδι με αρκετά συχνά update. Μην παραξενευτείτε εάν επιστρέψετε μετά από μερικές ημέρες και το save game σας έχει δημιουργηθεί σε διαφορετική έκδοση του παιχνιδιού. Όσον αφορά τα γραφικά, είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα Mount and Blade. Ειδικά η προσθήκη animations στους ΑΙ χαρακτήρες εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς είχαμε συνηθίσει τις “στείρες” και στατικές εικόνες στους διαλόγους. Σίγουρα δεν μιλάμε για γραφικά επιπέδου ΑΑΑ παραγωγής, αλλά όλα τα assets είναι καλοσχεδιασμένα και λειτουργικά. Ο ήχος επίσης βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, με ατμοσφαιρική μουσική, ωραία εφέ κατά την διάρκεια των μαχών, αλλά και τις διαταγές που δίνει ο χαρακτήρας σας.

Το Mount and Blade 2: Bannerlord συνεχίζει την καλή παράδοση της σειράς Mount and Blade και παρουσιάζεται σημαντικά ανώτερο από τους προκατόχους του. Το πολυσχιδές gameplay, η ελευθερία που προσφέρει και το ιδιαίτερο σύστημα μάχης θα σας κερδίσουν. Αν είστε βετεράνος των Mount and Blade, μην το χάσετε. Όσο για τους... "αμύητους", εάν δεν απογοητευτείτε με την αρχικά αυξημένη δυσκολία, μπορεί να περάσετε ατελείωτες ώρες μαζί του.

  • Πολυεπίπεδο και πρωτότυπο gameplay
  • Αισθητά ανώτερο από τα προηγούμενα Mount and Blade
  • Τεχνικές βελτιώσεις
  • Αφοσιωμένο modding community.
  • Αυξημένη δυσκολία
  • Προβλέψιμη ΑΙ στις μάχες
  • Επαναλαμβανόμενα side-quests
  • Προβληματικό pathfinding και frame drops σε μεγάλης κλίμακας μάχες
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Taleworlds
ΕΚΔΟΣΗ:Taleworlds