MotorStorm Pacific Rift Review

, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 0  

To πρώτο MotorStorm ήταν αυτό που λέμε «ακατέργαστο διαμάντι». Ακατέργαστο γιατί, ως launch game, η ανάπτυξή του ήταν ξεκάθαρα βεβιασμένη, με αποτέλεσμα να του λείπουν πολλά features και να είναι «γυμνό». Διαμάντι για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί το gameplay του ήταν πραγματικά next-gen και φοβερά διασκεδαστικό. Το MotorStorm είναι ένα από εκείνα τα παιχνίδια που αν είχαν περισσότερο χρόνο ανάπτυξης, θα συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα κορυφαία της κατηγορίας τους.

Με το original να φτάνει στην πηγή αλλά να μην πίνει νερό, το sequel, ονόματι Pacific Rift, αναλαμβάνει να οδηγήσει το franchise στην κορυφή του racing genre. Προσωπικά, από τη στιγμή που ολοκλήρωσα το πρώτο παιχνίδι, ήμουν σίγουρος -φαντάζομαι και εσείς το ίδιο- πως η συνέχειά του θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Άλλωστε οι βάσεις είχαν ήδη τεθεί. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν περισσότερο περιεχόμενο και καλύτερη οργάνωση. Με την Evolution να έχει άπλετο χρόνο για να δημιουργήσει το παιχνίδι όπως μόνο αυτή ξέρει (κάτι που έχει αποδείξει), το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό: το Pacific Rift ίσως και να αποτελεί το κορυφαίο οff-road racer όλων των εποχών.

Η συνταγή είναι απλή. Παίρνεις τα βασικά από το πρώτο MotorStorm, όπως το απολαυστικό gameplay, του κάνεις τις απαραίτητες μικροβελτιώσεις, αλλάζεις το setting, προσθέτεις νέο περιεχόμενο και στοιχεία σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και έχεις το Pacific Rift. Αυτό, σε γενικές γραμμές, έκανε η Evolution. Aυτή τη φορά, οι «τρελοί» του MotorStorm Festival αποφάσισαν αφήσουν την έρημο της αμερικανικής ενδοχώρας και να διοργανώσουν το event σε ένα έρημο νησί του Ειρηνικού ωκεανού. Αυτή η αλλαγή στην τοποθεσία δίνει άλλον αέρα στο παιχνίδι και κάνει την κατάσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Το νερό μπορεί να σας καταστρέψει τον αγώνα αλλά και να σας δώσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων σας

Το νερό μπορεί να σας καταστρέψει τον αγώνα αλλά και να σας δώσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων σας

To τροπικό νησί είναι ένας επίγειος παράδεισος, αλλά και κόλαση ταυτόχρονα. Αυτό γιατί, το συγκεκριμένο νησί, τα έχει όλα. Ναι μεν έχει καταπράσινες ζούγκλες με πυκνή βλάστηση και πανύψηλα δέντρα καθώς και πανέμορφες παραλίες που εκτείνονται χιλιόμετρα, αλλά έχει και ηφαίστεια που κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με την λάβα που ξεχύνεται από αυτά να ανεβάζει επικίνδυνα την θερμοκρασία και φυσικά να αποτελεί θανάσιμο εμπόδιο στις πίστες. Στο Pacific Rift, ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας δεν είναι κάποιος από τους υπόλοιπους οδηγούς, αλλά η ίδια η φύση.

Αν όμως την «δαμάσετε», τότε αυτή αυτομάτως μετατρέπεται στον σημαντικότερο σύμμαχό σας. Εδώ δεν είναι μόνο τα διαφορετικά είδη εδάφους (πχ το λασπώδες ή η άμμος) που διαφοροποιούν την κατάσταση, όπως στο πρώτο MotorStorm. Πλέον στο παιχνίδι εισέρχονται και τρία νέα στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά και η βλάστηση. Το νερό σας καθυστερεί, αλλά ταυτόχρονα κρυώνει και την μηχανή σας, δίνοντάς σας έτσι περισσότερο boost. Αντίθετα, οι θερμές περιοχές, πχ κοντά σε κάποιον κρατήρα, είναι τρομερά επικίνδυνες για την μηχανή, λόγω υπερθέρμανσης. Η πυκνή βλάστηση σας καθυστερεί αισθητά, ειδικά αν οδηγείτε κάποιο ελαφρύ όχημα, ενώ τα πολλά δέντρα σας μπερδεύουν και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ τίθεται θέμα στρατηγικής. Θα ρισκάρετε να περάσετε μέσα από το νερό, την πυκνή βλάστηση ή κοντά από τη λάβα κόβοντας δρόμο, ή θα το παίξετε εκ του ασφαλούς;

Διλήματα, αποφάσεις, τακτικές. Αν νομίζατε ότι στο original η επιλογή διαδρομής σε κάθε πίστα ήταν πονοκέφαλος, εδώ να δείτε τί σας περιμένει. Οι πίστες του PR είναι 16 στον αριθμό, και είναι εκπληκτικά σχεδιασμένες. Κάθε μία από αυτές ανήκει σε μία από τις τέσσερις ζώνες που περιέχονται στο παιχνίδι. Αυτές είναι οι Earth Zone (ζούγκλες), Fire Zone (ηφαίστεια), Water Zone (παραλίες) και Air Zone (βουνά). Διαφορετικές ζώνες, διαφορετικές πίστες, διαφορετικά στοιχεία της φύσης, διαφορετικές προκλήσεις. Όπως στο πρώτο παιχνίδι, έτσι και εδώ κάθε πίστα χωρίζεται σε πολλές διαδρομές και παρακάμψεις, άλλες εμφανείς, άλλες σχετικά κρυμμένες, και η πλήρης γνώση τους είναι επιβεβλημένη.

Οι αγώνες του Pacific Rift είναι γεμάτοι από οριακές καταστάσεις

Οι αγώνες του Pacific Rift είναι γεμάτοι από οριακές καταστάσεις

Όπως επιβεβλημένη είναι και η γνώση των δυνατοτήτων του οχήματός σας. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε οκτώ κατηγορίες οχημάτων: τις μοτοσυκλέτες, τα ATVs (γουρούνες ελληνιστί), τα buggies, τα rally cars, τα racing trucks, τα mud pluggers, τα big rigs και τα νεοεμφανιζόμενα monster trucks. Η κάθε κατηγορία οχημάτων έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και το καθένα αντιδρά διαφορετικά στις διάφορες επιφάνειες πάνω στις οποίες τρέχει. Η οδήγηση των monster trucks είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστική, τόσο γιατί λόγω των τεράστιων τροχών τους ξεπερνούν εύκολα εμπόδια όπως το νερό και η βλάστηση, όσο και γιατί «λιώνουν» οποιοδήποτε όχημα άλλης κατηγορίας βρεθεί στο δρόμο τους, εκτός βέβαια από τα big rigs. Σα να μην έφτανε αυτό, μπορούν να διαλύσουν και διάφορα περιβάλλοντα στην εκάστοτε πίστα, όπως κιόσκια, πινακίδες κλπ.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού κρίνεται ικανοποιητικός, αν και πολλοί ίσως ενοχληθούν από την δυσκολία με την οποία στρίβουν τα περισσότερα οχήματα. Παρόλο που πρόκειται για ένα arcade racing με ξέφρενη δράση, η χρήση του φρένου και του χειρόφρενου είναι απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την χρήση του boost, το οποίο μπορεί να κρίνει το νικητή του αγώνα. Το κλειδί είναι να ξέρετε πότε αξίζει να το χρησιμοποιήσετε, ώστε να αποκτήσετε το πλεονέκτημα. Και όταν λέω «να το χρησιμοποιήσετε», δεν εννοώ μόνο την άυξηση της ταχύτητάς σας, αλλά και το χτύπημα προς κάποιον αντίπαλο. Στο Pacific Rift έχει προστεθεί η δυνατότητα να πλαγιοκοπείτε τον αντίπαλο που βρίσκεται δίπλα σας με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου, αλλά και με το ανάλογο κόστος σε boost βέβαια.

Tα Monster Trucks μπορούν να κάνουν χαλκομανία τα υπόλοιπα οχήματα

Tα Monster Trucks μπορούν να κάνουν χαλκομανία τα υπόλοιπα οχήματα

Όπως είπαμε, η φύση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας στο παιχνίδι. Όμως κατά την διάρκεια του αγώνα πρέπει να ανησυχείτε και για τους 15 άλλους οδηγούς που κυνηγούν τη νίκη. Το ΑΙ τους είναι κορυφαίο, όπως και στο πρώτο παιχνίδι άλλωστε, και θα σας προξενήσουν ουκ ολίγα προβλήματα. Κάτι πολύ σημαντικό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η καμπύλη δυσκολίας είναι πλέον πολύ πιο ομαλή. Όσο προχωράτε, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, αλλά προσωπικά δεν συνάντησα το εξωπραγματικό rubber-band AI που μου έσπασε τα νεύρα στο MotorStorm.

To PR, αντίθετα με τον προκάτοχό του, είναι ένα πλήρες game. Το Festival mode είναι εκτενέστατο και θα σας απασχολήσει για πολύ καιρό, καθώς απαιτείται η πρώτη θέση σε όλους τους αγώνες προκειμένου να ξεκλειδώσετε τα κορυφαία events. Φυσικά, όσο καλύτερα τα πάτε, τόσους περισσότερους πόντους μαζεύετε, και αυτοί με την σειρά τους σας προάγουν σε ανώτερο rank, όπου και ξεκλειδώνετε νέα οχήματα κλπ. Aν μάλιστα εκπληρώνετε και διάφορα ειδικά objectives όπως το να μην καταστρέψετε το όχημά σας πάνω από τρεις φορές μέσα στον αγώνα, ξεκλειδώνετε κάποια special events, όπως τα Eliminator και Speed. Όσο για τα υπόλοιπα single-player modes, έχετε τη δυνατότητα να παίξετε το Time Attack και το Free-Play στο οποίο δημιουργείτε εσείς τον αγώνα με όποιες παραμέτρους επιθυμείτε.

Και περνάμε στο multiplayer, που και αυτό ικανοποιεί σε γενικές γραμμές. Καταρχάς μπορείτε να παίξετε με έως και τρεις άλλους φίλους σας στην ίδια κονσόλα μέσω splitscreen, feature που κακώς έλειπε από τον προηγούμενο τίτλο. Όσο για το online, σύστημα matchmaking, λεπτομερή στατιστικά, leaderboards και διάφορα άλλα στοιχεία που πλέον είναι δεδομένα για όποιο multiplayer παιχνίδι σέβεται τον εαυτό του, όλα περιλαμβάνονται στο Pacific Rift. Υποστηρίζονται έως και 12 παίκτες, με τους αγώνες να «τρέχουν» χωρίς προβλήματα και να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικοί. Γενικώς, ο online τομέας του παιχνιδιού είναι πολύ οργανωμένος και θα σας διασκεδάζει για πολλούς μήνες, ειδικά όταν αρχίσει να έρχεται και το DLC.

Πανέμορφα περιβάλλοντα, μοντέλα οχημάτων που μοιάζουν με CG, 16 οχήματα στην οθόνη ταυτόχρονα, φοβερή αίσθηση της ταχύτητας, και όλα αυτά με ελάχιστες πτώσεις στο frame rate. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της Evolution όσον αφορά τα γραφικά. Το μουντό και βαρετό καφέ της ερήμου που κυριαρχούσε στο πρώτο παιχνίδι, δίνει τη θέση του στα ζωντανά χρώματα που συναντάτε στις διάφορες περιοχές του τροπικού νησιού, όπως οι καταπράσινες ζούγκλες και οι μαγευτικές παραλίες. Εξίσου κορυφαία είναι και τα εφέ, όπως αυτό του νερού και της ζέστης, ενώ οι πίστες είναι «στολισμένες» και με ανθρώπινες κατασκευές όπως πινακίδες, ράμπες, βαρέλια, λάστιχα κλπ. Αν και η ζημιά δεν παίζει ρόλο στην απόδοση του οχήματός σας, όταν τρακάρετε, αυτό καταστρέφεται με θεαματικότατο τρόπο. Εξαρτήματα εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και το αμάξωμα παραμορφώνεται και γίνεται χαλκομανία. Όλα αυτά σε αργή κίνηση φυσικά. Τραβήξτε μια φωτογραφία στο Photo Mode και απολαύστε τις στιγμές επιτυχίας αλλά και αποτυχίας σας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να αλλάξετε και την εμφάνιση του οδηγού σας, αν και αυτός φαίνεται ξεκάθαρα μόνο όταν χρησιμοποιείτε μηχανή.

Eπιτέλους split-screen!

Eπιτέλους split-screen!

Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται και αυτός σε κορυφαία επίπεδα. Τα εφέ είναι πολύ καλά και πλούσια, με το τσάκισμα των χόρτων καθώς περνούν τα οχήματα από πάνω τους να ξεχωρίζει. Το soundtrack περιέχει πολλά τραγούδια, ταιριαστά στο ύφος του παιχνιδιού, από γνωστά συγκροτήματα όπως οι Nirvana και οι Slipknot, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας μουσικά κομμάτια.

Το MotorStorm Pacific Rift δεν είναι απλά ανώτερο και πολύ πιο πλούσιο σε όλους τους τομείς από τον προκάτοχό του. Είναι το καλύτερο off-road racer που έχω παίξει ποτέ. Απολαυστικό τόσο offline, όσο και online, θα κρατήσει εσάς και τους φίλους σας απασχολημένους για πολύ καιρό. Μπορεί όλα τα φώτα να έπεσαν πάνω στο LittleBigPlanet, αλλά το Pacific Rift ίσως και να αποτελεί το πιο ποιοτικό παιχνίδι της Sony για το 2008.


+ Διασκεδαστικό
+ Ενδιαφέρουσα τοποθεσία
+ Πλούσιο σε περιεχόμενο
+ Οργανωμένο multiplayer
+ Koρυφαία γραφικά και ήχος

- Το rubber-band AI αν και έχει περιοσμένη παρουσία, εξακολουθεί να ενοχλεί
- Μόνο δύο κάμερες
- Ο χειρισμός ίσως εκνευρίσει κάποιους, λόγω της δυσκολίας με την οποία στρίβουν τα οχήματα

Βαθμολογία: 9.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Evolution Studios
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: 1-12
Επίσημο Site: www.motorstorm.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 7/11/2008
PEGI: 16+