MotorStorm: Arctic Edge Review

, Σάββατο 21 Νοέμβριος 2009 0  

motorstorm arctic edge start“Στα όρια του αρκτικού κύκλου, οι ατρόμητοι έχουν πάρει θέσεις. Μια νέα συναρπαστική πρόκληση τους καλεί σε έναν αγώνα γεμάτο συγκινήσεις”. Έτσι ακριβώς ξεκινάει το MotorStorm Arctic Edge, αφού τα παραπάνω λόγια ακούγονται στα... ελληνικά. Προσπερνώντας όμως την εισαγωγή που μας ξαφνιάζει με το ελληνόφωνο σπικάζ, οι ατρόμητοι είναι όντως εκεί πάνω για νέες συγκινήσεις, η ξεπαγιάζουν περιμένοντας να τους φάει καμμιά πολική αρκούδα;

Το MotorStorm Arctic Edge είναι η φορητή έκδοση ενός νέου IP που έχει ξεπηδήσει από το PS3. Όμως, αυτήν την φορά δεν μας βάζει σε σκηνικά τροπικών δασών ή πέτρινων φαραγγιών, αλλά σε χιονισμένα βουνά κάπου στην Αρκτική. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική “πηγαίνω μαλλιά-κουβάρια” των προηγούμενων MotorStorm και η γενική arcade racing προσέγγιση των τίτλων μένει αναλλοίωτη, ενώ αλλάζει άρδην το σκηνικό σε κάτι πιο παγωμένο και... γλιστερό. Το στούντιο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του MotorStorm Arctic Edge ακούει στο όνομα BigBig Studios και απ’ ότι φαίνεται τα παιδιά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά μεταφέροντας την εμπειρία Motorstorm σε φορητά επίπεδα.

Tσακίστηκα... λιγάκι..

Tσακίστηκα... λιγάκι..

Το παιγνίδι χωρίζεται σε δύο βασικές επιλογές: το Festival και την “Xαρά της Kαταστροφής” όπως είναι η ελληνική ονομασία του Wreckcreation. Το Festival είναι το γνωστό Career mode, στο οποίο καλείστε να παίξετε γύρω στα 100 challenges, ενώ τα διάφορα events στα οποία λαμβάνετε μέρος βρίσκονται σε ένα σπειροειδές μενού. Η κάθε πρόκληση έχει το χρυσό, το ασημένιο και το αργυρό μετάλλιο και ανάλογα με αυτό που καταφέρνετε να πάρετε, σας απονέμονται και πόντοι για να ξεκλειδώσετε το επόμενο κομμάτι τη σπείρας, το οποίο αποτελείται από νέες και δυσκολότερες προκλήσεις.

Οι προκλήσεις όμως δεν είναι μόνο αγώνες δρόμου. Θα κληθείτε να κάνετε και άλλα πράγματα όπως πχ να παραμείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα στην πρώτη θέση, να τερματίσετε με συγκεκριμένο χρόνο, να περνάτε όσο πιο γρήγορα γίνεται πύλες που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στην πίστα και ούτω καθεξής. Υπάρχει ένα νέο mode ονόματι ticker, όπου απονέμονται πόντοι στους παίκτες για τον χρόνο που βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο πρώτος που θα φτάσει στους 999 πόντους είναι ο νικητής. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάποιος πρώτος για να τερματίσει στην πρώτη θέση και αυτή είναι η κυρίως διαφορά με τα elimination modes που υπάρχουν σε άλλα παιγνίδια. Επίσης, μέσω του Festival ξεκλειδώνετε όλα τα οχήματα ένα προς ένα. Στην διάθεσή σας λοιπόν έχετε τις κλασσικές γουρούνες, τις μοτοσυκλέτες, τα bandits, τις κούρσες και τις νταλίκες. Στο Arctic Edge περιλαμβάνονται κατ’ αποκλειστικότητα οχήματα που ειδικεύονται στο χιόνι όπως snowmobiles και snowcats.

Μια ηλιόλουστη μέρα στον αρκτικό κύκλο...

Μια ηλιόλουστη μέρα στον αρκτικό κύκλο...

Καλείστε να πειραματιστείτε με όλα τα οχήματα στις διάφορες συνθήκες, αφού το καθένα έχει διαφορετική συμπεριφορά στην λάσπη και διαφορετική στο χιόνι. Στην επιλογή Garage μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα και διάφορα κομμάτια του οχήματός σας, αλλά οι αλλαγές συνήθως περιορίζονται σε διακοσμητικό ρόλο.

Στο Wreckreation βρίσκεται το Time Trial, το Free for All στο οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε με τα διάφορα οχήματα σε διάφορα είδη εδάφους, και οι επιλογές για multiplayer είτε μέσω Ad Hoc, είτε μέσω infrastructure. Οι περισσότερες επιλογές για το online mode είναι ανάλογες με ότι προσφέρει το single player, ενώ μπορούν μέχρι και έξι παίκτες να πάρουν μέρος. Το προαναφερθέν Ticker mode είναι φοβερά διασκεδαστικό με πολλούς παίκτες και σίγουρα συνεισφέρει στην συνολική πληρότητα που αποπνέει το παιγνίδι.

Motorstorm Arctic Edge: Ένα παιγνίδι με οχήματα και... πολεμικές τέχνες.

Motorstorm Arctic Edge: Ένα παιγνίδι με οχήματα και... πολεμικές τέχνες.

Δυστυχώς το MotorStorm Arctic Εdge δεν είναι και το πιο όμορφο παιγνίδι του PSP, αφού τα γραφικά του είναι αρκετά πίσω σε σχέση με άλλα racing για το φορητό. Αυτό συμβαίνει διότι οι developers θυσίασαν κάτι από τα γραφικά για να μας παρουσιάσουν τεράστιες και περίπλοκες πίστες με πολλά οχήματα μέσα σε αυτές. Οι πίστες λοιπόν έχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές για να ακολουθήσετε, ανάλογα με το όχημα που οδηγείτε (πχ οι μηχανές και τα snow mobiles μπορούν να πάνε σε ψηλότερες και στενότερες διαδρομές απ’ ότι οι νταλίκες) και φυσικά ποια πιστεύετε εσείς ότι είναι η συντομότερη. Σχεδόν ποτέ δύο γύροι στην ίδια πίστα δεν είναι ίδιοι.

Το AI των οδηγών στο single player πάντως είναι ελαφρώς απαράδεκτο, αφού είτε είναι υπερβολικά σκληροί μαζί σας, είτε πηγαίνουν από τους πιο άβολους δρόμους, δίνοντάς σας ευκαιρίες να βρεθείτε για τα καλά στην πρώτη θέση. Όχι ότι το παιγνίδι είναι εύκολο γενικά. Αυτή η ψεύτικη εντύπωση ευκολίας δίνεται μονάχα στην αρχή, αλλά μόλις φτάσετε στο τρίτο επίπεδο προκλήσεων, ξαφνικά όλοι οι AI οδηγοί βγάζουν τον κακό τους εαυτό με χαζούς και συχνά φτηνούς τρόπους.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ο πανικός απο λάσπες, χιόνι και... καυσαέρια.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ο πανικός απο λάσπες, χιόνι και... καυσαέρια.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερα παραπάνω, τα γραφικά του παιγνιδιού είναι εκτός εποχής. Τα οχήματα μοιάζουν πολύ “τετραγωνισμένα” και οι ζημιές πάνω τους δεν είναι πολύ όμορφα δοσμένες. Όμως όλα τρέχουν σχεδόν τέλεια στα 60fps ακόμα και στην γραμμή της εκκίνησης που γίνεται ο πανικός, με τους πάντες να σπρώχνονται για να πιάσουν μια καλή θέση. Όμως τα μέτρια γραφικά δεν είναι ικανά να κλέψουν την διασκέδαση που προσφέρει η αίσθηση ταχύτητας, τα καφρίλικα κόλπα, τα σπρωξίματα και τις θεαματικές συγκρούσεις του παιγνιδιού. Η BigBig studios απλά κέρδισε το στοίχημα “γραφικά εναντίον gameplay”.

Όσο για τον ήχο... δεν θα πιστεύετε στα αυτιά σας. Όπως ανέφερα στην αρχή του review, υπάρχει επιλογή για ελληνική γλώσσα και πραγματικά το αρχικό βίντεο είναι στα ελληνικά! Παραλίγο να μου πέσει το PSP από την έκπληξη! Ένα άλλο πράγμα πάλι που με εξέπληξε είναι το soundtrack, αφού περιέχει κομμάτια των Prodigy των Chemical Brothers κλπ. Η μουσική δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο στην όλη ατμόσφαιρα του παιγνιδιού. Δυστυχώς τα ηχητικά εφέ είναι ελαφρώς απογοητευτικά. Το κάθε είδος οχήματος έχει έναν ήχο, ενώ και οι συγκρούσεις ακούγονται όλες ίδιες. Γενικώς, θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά στο θέμα των εφέ.

Ένα διάλειμα για μαύρισμα ποτέ δεν έκανε κακό σε κανέναν...

Ένα διάλειμα για μαύρισμα ποτέ δεν έκανε κακό σε κανέναν...

Αυτό είναι λοιπόν το MotorStorm Arctic Edge. Πλούσιο σε περιεχόμενο, με ένα Festival mode αρκετά πλούσιο αν και ελαφρώς άψυχο, που συμπληρώνεται από ένα ικανοποιητικό multiplayer, αλλά κι έναν τεχνικό τομέα πετσοκομμένο στο όνομα της διασκέδασης. Ένα είναι σίγουρο: το MotorStorm Arctic Edge είναι ένα πραγματικό μέλος της οικογένειας των MotorStorm και είναι εδώ για να σας προσφέρει την off-road απόλαυση που ελάχιστοι άλλοι τίτλοι του PSP μπορούν να σας δώσουν.


+ Πλούσιο Festival Mode
+ Μουσική από γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Chemical Brothers και Prodigy
+ Διασκεδαστικό multiplayer
+ Η δομή των πιστών που επιτρέπει τις εναλλακτικές διαδρομές
+ Πλήρως εξελληνισμένο
+ Πολύ περιεχόμενο προς ξεκλείδωμα

- Μέτρια γραφικά και ηχητικά εφέ
- Οι αλλαγές στα οχήματα είναι διακοσμητικές
- Το ΑΙ είναι κάπως… φτηνό
- Περίεργη καμπή δυσκολίας

Βαθμολογία: 7.0

Πλατφόρμα: PSP
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Bigbig
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: 1-6
Επίσημο Site: http://www.motorstorm.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 18/9/2009
PEGI: 12