MotorStorm Apocalypse Review

, Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 0  

Το MotorStorm έχει συνδέσει το όνομά του με το PS3 και είναι ένα από τα πιο πετυχημένα νέα franchises που δημιούργησε η Sony στη γενιά που διανύουμε. Το PS3 το τσίμπησα μαζί με το πρώτο MotorStorm και έχω δεθεί ιδιαίτερα με τη συγκεκριμένη σειρά. Από τότε όμως, καλώς ή κακώς, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε φτάσει αισίως στο τρίτο MotorStorm game για το PS3, το MotorStorm Apocalypse. Tρίτη και φαρμακερή για την Evolution Studios ή... κάθε πέρσι και καλύτερα;

H θεματολογία του MotorStorm Apocalypse είναι αρκετά διαφορετική από αυτή των προκατόχων του. Αυτή τη φορά το MotorStorm festival δεν λαμβάνει χώρα στην έρημο ή σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, αλλά στο... τέλος του κόσμου, ή μάλλον στο τέλος μιας πλασματικής πόλης εμπνευσμένης από το Σαν Φρανσίσκο. Η πόλη καταστρέφεται από έναν απίστευτο σεισμό και την ίδια στιγμή οι θεοπάλαβοι MotorStormers διοργανώνουν αγώνες ταχύτητας στους δρόμους της (και όχι μόνο). Αντίθετα με τα προηγούμενα, το παιχνίδι έχει ένα υποτυπώδες σενάριο με πρωταγωνιστές, συμπληρωματικούς χαρακτήρες και... cutscenes! Δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο σε racing games και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι αυτό: κανείς δε νοιάζεται, δεν έχει νόημα. Και δυστυχώς, η ιστορία του MotorStorm Apocalypse είναι απλά ανάξια αναφοράς, όπως και οι χαρακτήρες.

Το κεντρικό mode είναι το Festival, στο οποίο τρέχετε σε διαφόρων ειδών αγώνες, όπως απλούς, eliminators, κλπ, με συγκεκριμένο όχημα αυτή τη φορά. Ξεκινάτε από εύκολα events και όσο προχωράτε, τόσο αυξάνεται η δυσκολία. Η δομή είναι παρόμοια με τα προηγούμενα παιχνίδια και για να προχωρήσετε δεν χρειάζεται απαραίτητα να νικήσετε στον εκάστοτε αγώνα, αλλά να βγείτε τουλάχιστον πέμπτοι ή τρίτοι, ανάλογα με την περίπτωση. To Festival mode έχει ενδιαφέρον και δεν είναι ούτε πολύ εύκολο, ούτε πολύ δύσκολο. Αν αποφασίσετε να κερδίσετε και να ξεκλειδώσετε τα πάντα θα σας απασχολήσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Εκπληκτική η αίσθηση της ταχύτητας.

Η δράση στο MotorStorm Apocalypse είναι καταιγιστική. Η ούτως ή άλλως εξαιρετική αλληλεπίδραση μεταξύ των οχημάτων, πλαισιώνεται και από την τρελή καταστροφή του περιβάλλοντος. Καθώς αγωνίζεστε, γίνεται χαμός. Κτίρια καταρρέουν, τρύπες ανοίγουν στους δρόμους, πέφτουν γέφυρες, τρένα εκτροχιάζονται, βυτιοφόρα πετάγονται στον δρόμο σας, εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης πολεμούν με στρατιώτες (για κάποιο λόγο που δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα). Αποκάλυψη του Ιωάννη. Γενικώς συμβαίνουν πράγματα που συχνά αλλάζουν τις πίστες, που σημαίνει ότι στον επόμενο γύρο πρέπει να ακολουθήσετε διαφορετική διαδρομή. Σε όλα αυτά προσθέστε και τα καιρικά φαινόμενα (βροχή, ανεμοστόβιλοι κλπ). Πανικός.

Μέσα σε αυτόν τον πανικό, φορτηγά, supercars, buggies, γουρούνες, μοτοσυκλέτες, rally cars, monster trucks, ακόμα και... super minis, κοντράρονται για τη νίκη. Τα είδη οχημάτων που μπορείτε να επιλέξετε στο MotorStorm Apocalypse είναι περισσότερα από ποτέ, αλλά δυστυχώς η επιλογή σωστής class δεν είναι τόσο σημαντική όσο στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει γιατί το παιχνίδι δεν είναι πραγματικό off-road, αφού οι αγώνες λαμβάνουν χώρα κυρίως σε αστικές περιοχές, και όχι σε χώματα, λάσπες, άμμο κλπ. Η δομή των πιστών είναι η κλασική για MotorStorm – υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να σκεφτείτε σοβαρά ποια θα ακολουθήσετε ώστε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες του οχήματός σας. Κρίμα, αφού αυτό το στοιχείο τακτικής ήταν βασικό συστατικό της διασκέδασης που προσέφεραν τα προηγούμενα MotorStorm. Η τακτική εδώ περιορίζεται στη χρήση του boost, με το νερό και τον αέρα να κρυώνουν τη μηχανή επιτρέποντάς σας να το εκμεταλλευτείτε περισσότερο, και τη φωτιά να έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

Οδηγείτε και γύρω σας γίνεται πανικός!

Παράπονο έχω και από τα τρακαρίσματα, τα οποία στο Apocalypse είναι λιγότερο εντυπωσιακά από ότι στα προηγούμενα παιχνίδια. Λιγότερα εφέ, λιγότερα κομμάτια εκτοξεύονται, χειρότερες εκρήξεις... Δεν ξέρω πως τα κατάφερε έτσι η Evolution. Πάντως το racing gameplay σε γενικές γραμμές ικανοποιεί και σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα το καλό ΑΙ των αντιπάλων. Πλέον οι αντίπαλοί σας έχουν πιο ανθρώπινη συμπεριφορά, κάνουν λάθη και αν μείνουν πίσω δεν σας φτάνουν με κάποιο μαγικό τρόπο όταν o αγώνας κοντεύει να τελειώσει. Ανάλογη βελτιώση υπάρχει και στον χειρισμό και πλέον νιώθετε ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο, κάτι που θα σας κάνει να οδηγείτε με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Oι κόντρες μεταξύ των οχημάτων είναι συχνές και θεαματικές. Όπως πάντα, τα μικρότερα οχήματα είναι πιο ευέλικτα και γρήγορα, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν το πάνω χέρι στις συγκρούσεις.

Το MotorStorm Apocalypse έχει αρκετά άλλα modes που προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες από το Festival. Στα Special Events η δυσκολία και η πρόκληση αυξάνονται. Στο Time Attack τρέχετε για να κάνετε καλό χρόνο, ενώ το Quick Race είναι ότι ακριβώς λέει το όνομά του. Τεράστια βελτίωση σε σχέση με τους προκατόχους του MotorStorm Apocalypse παρατηρείται στον τομέα του customization. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση των οχημάτων μέσω πληθώρας επιλογών, μπορείτε να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας, ακόμα και το icon σας, αφού βέβαια τα έχετε ξεκλειδώσει. Στο multiplayer μάλιστα μπορείτε να διαλέξετε και perks, όπως καλύτερο κράτημα στις στροφές, περισσότερο boost κλπ. Εδώ η Evolution έκανε τρομερή δουλειά και μετέφερε με επιτυχία στοιχεία του Call of Duty σε online racer! Στο multi επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να βάζετε στοιχήματα πόντων εμπειρίας με άλλους παίκτες, κάτι που κρατάει τον ενδιαφέρον του αγώνα στα ύψη ακόμα κι αν έχετε μείνει πίσω και δεν παλεύετε για τη νίκη. Αν τσιμπήσετε το MotorStorm Apocalypse, φροντίστε να του αφιερώσετε αρκετές ώρες online, το αξίζει. Α, υπάρχει και split-screen, για όταν έχετε παρέα στο σπίτι.

Tα οχήματα είναι πανέμορφα.

Το παιχνίδι είναι όμορφο και θεαματικό. Παρά τα πολλά οχήματα και τον χαμό που γίνεται, το frame rate παραμένει σταθερό, συμβάλλοντας έτσι στην ρευστότητα της δράσης. Τα ίδια τα μοντέλα είναι κουκλιά, τα εφέ πλούσια (είπαμε εκτός από τα τρακαρίσματα), τα χρώματα εκπληκτικά. Εξίσου καλά είναι τα πράγματα και στον ηχητικό τομέα. Αυτή τη φορά τα μουσικά κομμάτια είναι χωρίς λόγια και ενισχύουν την αγωνία και την ένταση του gameplay, ίσως καλύτερα από κάθε άλλο racer που έχω παίξει. Ανάλογο ρόλο έχουν και τα εφέ, όπως οι ήχοι των οχημάτων και βέβαια αυτά των καταστροφών που συμβαίνουν. Το voice work συγκαταλέγεται στο απογοητευτικό σύνολο του σεναρίου, στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω.

Το MotorStorm Apocalypse είναι ένα arcade racer που αξίζει να τσεκάρετε αν είστε fans του είδους. Αν όμως έχετε παίξει τα προηγούμενα MotorStorm games, αυτό εδώ μάλλον θα σας αφήσει γλυκόπικρη γεύση. Προσωπικά θα προτιμούσα η Evolution να είχε κάνει άλλο ένα “κανονικό” off-road racing παιχνίδι, προσθέτοντας το πολύ πλούσιο customization και το σημαντικά βελτιωμένο multiplayer του Apocalypse. Όπως και να 'χει, παίξτε το!

+ Όμορφο και θεαματικό
+ Τρελές καταστροφές
+ Εκτενέστατο customization
+ Kαλό multiplayer με στοιχήματα (!) και perks (!!)
+ Bελτιωμένος χειρισμός

- Δεν είναι πραγματικό off-road και το setting ίσως να μην αρέσει σε κάποιους
- Το gameplay απαιτεί λιγότερη στρατηγική από ότι στα προηγούμενα
- Κάποια μέρα ξύπνησαν και είπαν να προσθέσουν σενάριο
- Περιττές προσθήκες όπως οι μισθοφόροι και οι εναπομείναντες κάτοικοι στις πίστες
- Τα τρακαρίσματα δεν είναι εντυπωσιακά

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πλατφόρμα: PS3
Έκδοση: Sony
Ανάπτυξη: Evolution
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Racing
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: www.motorstorm.com
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Mάρτιος 2011
PEGI: 16