MotoGP 09/10 Review

, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 0  

Το καινούργιο MotoGP είναι εδώ και αυτήν την φορά έχει δύο σεζόν: εκτός απο αυτήν του 2009 θα μπορούμε να κατεβάζουμε δωρεάν ενημερώσεις και αποτελέσματα και απο την σεζόν του 2010 όσο αυτή θα εξελίσσεται. Έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις μας με αυτές αληθινών αναβατών ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

Ο τίτλος περιέχει τέσσερα βασικά modes για single player: τα Championship, Time trial και τα καινούργια Arcade και Career. Στο Championship μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μηχανές 125 ή 250 κυβικών και στις μηχανές MotoGP. Κάθε κατηγορία περιέχει τους δικούς της οδηγούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και διάσημα ονόματα όπως οι Nicky Hayden, Loris Capirossi, Bradley Smith και φυσικά ο "γιατρός" Valentino Rossi. Βέβαια μερικοί απο τους πιο γνωστούς οδηγούς είναι κλειδωμένοι, αλλά ξεκλειδώνονται εύκολα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Πριν απο κάθε αγώνα έχουμε την επιλογή να πάρουμε μέρος στα προκριματικά για μια καλή θέση στο grid ή ακόμα και να ρυθμίσουμε τα χαρακτηριστικά της μηχανής, όπως τα λάστιχα ή το κιβώτιο ταχυτήτων. Ίδιες επιλογές έχουμε και στο Time Trial, όπου πρέπει να κάνουμε όσο πιο γρήγορους γύρους μπορούμε, ενώ έχουμε και την δυνατότητα να τους ανεβάσουμε online. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Arcade, όπου έχεις ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τερματίσεις και πρέπει να οδηγάς πάνω στην αγωνιστική γραμμή και να κάνεις διάφορα κόλπα για να κερδίσεις δευτερόλεπτα, καθώς άμα τελειώσει ο χρόνος αποκλείεσαι σε όποια θέση και να είσαι.

Το πιο σημαντικό κομμάτι του gameplay είναι το καινούργιο Career mode. Στο Career μας δίνεται η μεγαλύτερη γκάμα επιλογών που έχει δοθεί ποτέ σε τίτλο MotoGP. Όχι μόνο μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας αναβάτη, αλλά και την δική μας ομάδα αγώνων. Η ομάδα ανεβαίνει επίπεδα ανάλογα με τις επιδόσεις μας στους αγώνες, ενώ μπορούμε να προσλάβουμε μηχανικούς ή ακόμα και υπεύθυνους τύπου. Επίσης, κάνουμε συμφωνίες με χορηγούς και μπορούμε να αλλάζουμε τους κατασκευαστές από τους οποίους προμηθευόμαστε τις μηχανές μας.

Η χρήση της αγωνιστικής γραμμής είναι πιο σημαντική από όσο ήταν στα προηγούμενα MotoGP.

Δυστηχώς, δεν δόθηκε ανάλογη προσοχή στο split-screen multiplayer. Μόλις δύο μπορούν να παίξουν στην ίδια κονσόλα και μόνο το Αrcade mode, που είναι πολύ δύσκολο για πρωτάρηδες. Στο online multiplayer τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Εκτός απο το Arcade μπορείτε να τρέξετε και με τον αναβάτη που έχετε δημιουργήσει στο Career και να αντιμετωπίσετε μέχρι και 19 αντιπάλους, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε racer.

Ο έλεγχος είναι αρκετά απαιτητικός και θα δυσκολέψει πολύ τους καινούργιους παίχτες, όμως αυτοί που έχουν εμπειρία και από τους πιο παλιούς τίτλους της σειράς, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Θετική είναι και η προσθήκη του πλήκτρου “tuck in”. Πατώντας αυτό το πλήκτρο ο αναβάτης μαζεύεται πάνω στην μηχανή, μειώνοντας την τριβή με τον αέρα και αυξάνοντας την ταχύτητα του.

Προσοχή έχει δωθεί και στον σχεδιασμό των μοντέλων των αναβατών, όπου υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στις στολές τους αλλά και πάνω στις μηχανές. Οι πίστες απο την άλλη είναι πολύ πρόχειρα σχεδιασμένες και μοιάζουν πάντα άδειες. Πάντως, τα εφέ του ουρανού είναι πολύ όμορφα και ατμοσφαιρικά και οι βρεγμένες πίστες και τα “σπρέι” που αφήνουν οι μηχανές απο πίσω τους, κάνουν τους αγώνες ακόμα πιο ρεαλιστικούς. Το soundtrack ταιριάζει απόλυτα με τον τύπο του παιχνιδιού και σε συνδυασμό με τους καθαρούς ήχους απο τους κινητήρες των μηχανών σε πορώνει να τρέξεις στα άκρα. Ευχάριστη νότα είναι και οι ατάκες του σχολιαστή, ο οποίος έχει χιούμορ. Για παράδειγμα, αν μείνετε για αρκετή ώρα εκτός πίστας θα ακούσετε την ατάκα "hey this is not motocross!”

Οι σούζες και γενικά τα κόλπα σας δίνουν χρόνο στο Arcade.

To MotoGp 09/10 είναι ένα πολύ προσεγμένο παιχνίδι, με πολλά modes για single player, αλλά με κάκιστο offline multiplayer. Διαθέτει πολλές πίστες, αναβάτες απο δύο σεζόν και ένα πολύ δυνατό Career mode και είναι χαλαρά το καλύτερο της σειράς. Οι οπαδοί του MotoGP θα το λατρέψουν, ενώ όσο για τους καινούργιους στο είδος, με λίγη υπομονή θα μπορέσει να τους κρατήσει πολλές ώρες παρέα.

+ Πολύ ενδιαφέρον και λεπτομερές Career Mode
+ Ρεαλιστική απεικόνιση αναβατών και μηχανών
+ Δυνατό soundtrack και ατμοσφαιρικά ηχητικά εφέ
+ Επιλογή δύο σεζόν

- Απογοητευτικό offline multiplayer
- Κακοσχεδιασμένες και απλές πίστες
- Δύσκολος χειρισμός για τους αρχάριους παίκτες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

Πλατφόρμα: Xbox 360 (PS3)
Έκδοση: Capcom
Ανάπτυξη: Monumental Games
Διάθεση: CD Media
Είδος: Racing με μηχανές
Παίκτες: Single player, multiplayer
Επίσημο Site: http://www.playmotogp.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 19/3/2010
PEGI: 3