alt text

Motocross Madness Review

Διαβάζοντας “Motocross Madness”, ίσως το μυαλό σας πάει σε αγωνιστικές μηχανές, ριψοκίνδυνους αναβάτες, άλματα, απίθανα κόλπα και πολύ χώμα... Δεν θα πέσετε πολύ έξω, αν εξαιρέσουμε ότι ο αναβάτης είναι avatar σας και εκτός από χώμα συναντάτε χιόνια(!), καταρράκτες και... πυραμίδες!

Η σειρά Motocross Madness ξεκίνησε το 1998 στο PC, ως ένα σχετικά ρεαλιστικό racing game από την Microsoft, ενώ δύο χρόνια μετά βγήκε ο διάδοχός του, που πρόσφερε το ίδιο στιβαρό gameplay και όμορφα γραφικά για την εποχή. Το νέο Motocross Madness έρχεται 13 χρόνια αργότερα στο Xbox Live Arcade και δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα με τους προγενέστερους τίτλους της σειράς. Και αυτό του βγαίνει σε καλό!

Από την πρώτη κι όλας γνωριμία με τον τίτλο, βλέποντας τα μενού και τρέχοντας το tutorial, είναι ξεκάθαρες οι arcade καταβολές του. Το Motocross Madness είναι ένα arcade racer, με μηχανές μοτοκρός, που δίνει έμφαση στη διασκέδαση παρά στον ρεαλισμό, θυμίζοντας περισσότερο cart racing παιχνίδια. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ως προς την θεματολογία, είναι η έμφαση που δίνει στα απίστευτα (αλλά και άκρως αντιρεαλιστικά) άλματα, αλλά και στις θεαματικές φιγούρες που καλείστε να εκτελέσετε στον αέρα. Οι μηχανισμοί των διαδρομών ίσως να θυμίσουν σε πολλούς το Excite Truck του Wii.

Οι πόντοι που αποκτάτε κάνοντας κόλπα είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη του avatar σας.

Οι πόντοι που αποκτάτε κάνοντας κόλπα είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη του avatar σας.

Οι αναβάτες των μηχανών δεν είναι κάποιοι επαγγελματίες οδηγοί μοτοκρός, άλλα τα avatar των παικτών. Κερδίζοντας τις πρώτες θέσεις στους αγώνες, αποκτώντας χρήματα μέσα από τις διαδρομές και λαμβάνοντας XP points για τις απίθανες φιγούρες σας, αποκτάτε πρόσβαση σε περισσότερες μηχανές, σε πιο πολύπλοκες φιγούρες, σε μια μεγάλη ποικιλία από εξοπλισμό για την υπάρχουσα μηχανή σας, καθώς και αρκετές αναβαθμίσεις που βελτιώνουν την οδηγική της συμπεριφορά. Στους περισσότερους αγώνες αντιμετωπίζετε επτά αντιπάλους, οι οποίοι δεν θα σας προβληματίσουν ιδιαίτερα, καθώς η δυσκολία σε κάθε διαδρομή δεν βασίζεται στον ανταγωνισμό των υπόλοιπων οδηγών, αλλά κυρίως στον τροπο που θα μπορέσετε να εκτελέσετε τα άλματα και τις φιγούρες, χωρίς να πέσετε με την μηχανή σας σε κάποιο εμπόδιο ή εκτός πίστας. Για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε επιτυχημένα άλματα και να έχετε το χρόνο να κάνετε φιγούρες στον αέρα, πρέπει να κάνετε σωστή διαχείριση του boost, το οποίο σας επιτρέπει να επιταχύνετε το όχημά σας. Όσο είστε στον αέρα, πέρα από το να βασανίζεστε για τους συνδυασμούς των κουμπιών που θα επιφέρει μία νέα φιγούρα, μπορείτε να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά ομολογουμένως περιβάλλοντα της εκάστοτε πίστας.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι πραγματικά διασκεδαστικό και προσθέτει αδρεναλίνη σε κάθε παράτολμο άλμα που επιχειρείτε. Η αίσθηση της ταχύτητας, ιδιαίτερα όταν η μηχανή σας επιταχύνει, είναι άκρως ρεαλιστική, ενώ τόσο τα οχήματα, όσο και τα περιβάλλοντικά στοιχεία του παιχνιδιού υπακούουν επαρκώς στους νόμους της φυσικής και της βαρύτητας. Το ίδιο καλά είναι τα πράγματα και στον οπτικό τομέα, καθώς παρότι πρόκειται για downloadable τίτλο, έχει αστραφτερά γραφικά και οι διαδρομές σφύζουν από λεπτομέρειες που σας κάνουν να «χαζεύετε» δεξιά κι αριστερά. Ο ήχος είναι λειτουργικός, αλλά και τα ηχητικά εφέ, αν και δεν διακρίνονται για την ποικιλία τους, είναι αρκετά προσεγμένα.

Τα modes του Motocross Madness είναι αρκετά και μπορούν πραγματικά να σας κρατήσουν απασχολημένους για ώρες. Πέρα από το Career mode με το οποίο θα ασχοληθείτε στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, υπάρχει το Exploration mode στο οποίο πρέπει να μαζέψετε skulls που υπάρχουν στις διαδρομές, το Rivals mode όπου έρχεστε αντιμέτωποι με τα ghosts των δημιουργών του παιχνιδιού (και είναι πραγματικά ζόρικοι...), και τέλος το Trick Session, το οποίο ξεκλειδώνεται όταν το avatar σας φτάσει level 8 και σε αυτό προσπαθείτε να κάνετε το μεγαλύτερο σκορ κάνοντας διαφορετικά κόλπα σε προκαθορισμένο χρόνο.

Στο Motocross Madness δεν θα βρείτε πινακίδες, αλλά... πυραμίδες!

Στο Motocross Madness δεν θα βρείτε πινακίδες, αλλά... πυραμίδες!

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η «γενναιοδωρία» των δημιουργών να σας γεμίζουν με XP points για το παραμικρό που κάνετε μέσα στις πίστες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο το avatar σας να φτάσει στο υψηλότερο level. Τί εννοώ; Κάνετε ένα εντυπωσιακό άλμα, κερδίζετε μια πίστα, βρίσκετε τα skulls στο Exploration mde, και όλα μεταφράζονται σε XP points. Τί γίνεται όμως όταν πέφτετε σε κάποιο εμπόδιο με την μηχανή σας ή όταν σωριάζεστε στο έδαφος; Μα, κερδίζετε XP για την τούμπα σας! Ήδη έχουν βγει βίντεο με τρόπους να κερδίζετε XP πέφτοντας στους αόρατους τοίχους που κυκλοφορούν στο Exploration mode!

Κάτι διαφορετικό που θα μπορούσαν να προσθέσουν οι δημιουργοί, είναι ένας μηχανισμός σαν του Excite Truck, με τον οποίο για να περάσετε κάθε πίστα έπρεπε να φτάσετε σε συγκεκριμένο αριθμό πόντων, που είναι συνδυασμός τόσο των παρακινδυνευμένων κινήσεων στην διαδρομή (στο Motocross Madness αυτό θα μεταφραζόταν σε κόλπα και σε όσο το δυνατό λιγότερες πτώσεις), όσο και στην τελική θέση που καταλαμβάνετε. Στα αρνητικά του παιχνιδιού προστίθενται οι σχετικά λίγες διαθέσιμες διαδρομές (συνολικά εννιά), καθώς και ο μικρός αριθμός οχημάτων που ξεκλειδώνετε (μόλις έξι).

Η αξία του Motocross Madness, όπως συμβαίνει και με τους περισσότερους τίτλους του είδους, εκτοξεύεται πραγματικά στο multiplayer, είτε με επτά διαφορετικούς αντιπάλους, είτε τοπικά με φίλο σας στο ίδιο Xbox 360. H αδρεναλίνη μεγαλώνει καθώς δεν έχετε να αντιμετωπίσετε τους μέτριους οδηγούς του παιχνιδιού, αλλά πραγματικούς παίκτες που έχουν τον ίδιο στόχο με σας.

Το multiplayer του τίτλου είναι πραγματικά ελκυστικό.

Το multiplayer του τίτλου είναι πραγματικά ελκυστικό.

Συνοψίζοντας, το Motocross Madness είναι μία δροσερή πρόταση στο χώρο των arcade racers. Διαθέτει προσεγμένα γραφικά, διασκεδαστικό gameplay και μπορεί να προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης, ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να παίξετε multiplayer με άλλους παίκτες. Τα όποια αρνητικά του στοιχεία "κάμπτονται", καθώς το παιχνίδι κοστίζει 800 MSP στο Xbox Live, τιμή άκρως δελεαστική για τα κυβικά του.

  • Προσεγμένος τεχνικός τομέας
  • Διασκεδαστικό, ιδιαίτερα στο multiplayer
  • Αρκετά modes που θα σας κρατήσουν απασχολημένους
  • Λιγοστές διαδρομές και μηχανές
  • Υπερβολικά γενναιόδωρο leveling system, που μειώνει την ευχαρίστηση της επιτυχίας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bongfish GmbH
ΕΚΔΟΣΗ:Microsoft Studios
ΔΙΑΘΕΣΗ:Xbox Live Arcade
ΕΙΔΟΣ:Racer
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://playxbla.com/avatar-motocross-madness/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:10/4/2013
PEGI:12