alt text

Mothergunship Review

Κάποτε τα FPS ήταν αρκετά διαφορετικά απ' ότι είναι σήμερα. Δεκάδες παιχνίδια του είδους ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιο έχει τον καλύτερο σχεδιασμό επιπέδων, εχθρών και ξέφρενου gameplay. Με τα χρόνια και τα τεράστια άλματα της τεχνολογίας, τα FPS κατέβασαν αρκετές ταχύτητες, ενσωματώνοντας κινηματογραφικές σκηνές, επικές ιστορίες, ΑΙ χαρακτήρες και διαλόγους. Το Mothergunship μας ταξιδεύει πίσω στην παλιά εποχή των FPS, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά μοντέρνο.

Στο μέλλον, ο πλανήτης Γη δέχεται επίθεση από ρομποτικούς εξωγήινους, με εσάς να αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός πολεμιστή που προσπαθεί να βάλει τέλος στην κυριαρχία των κατακτητών. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να πολεμήσετε μέσα στα εχθρικά διαστημόπλοια των εξωγήινων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη, προς εύρεση στοιχείων της τοποθεσίας (και όχι μόνο) του μητρικού διαστημόπλοιου και να το εξολοθρεύσετε, δίνοντας τέλος στην πολιορκία και κατοχή του πλανήτη. Το σενάριο προφανώς δεν είναι το πιο δυνατό στοιχείο του παιχνιδιού. Μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης ξεχνάτε ότι υπάρχει. Αν και παρουσιάζονται αρκετοί χαρακτήρες που έχουν και σχετικά καλό voice acting, τα κείμενα δεν είναι καλογραμμένα και η όποια προσπάθεια να υπάρξουν κάπως ανάλαφρες και χιουμοριστικές καταστάσεις πέφτει στο κενό.

Μπορεί το σενάριο να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο, το gameplay όμως κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο. Το Mothergunship είναι ένα FPS που ενσωματώνει στοιχεία από RPG, roguelike και dungeon crawler με μπόλικο crafting. Ίσως τα πολλά και διαφορετικά στοιχεία να σας τρομάξουν και να σας κάνουν να αναρωτηθείτε πως όλα αυτά συνυπάρχουν μεταξύ τους, όμως μην ανησυχείτε καθόλου, αφού όλα αυτά έχουν σχεδόν άριστη ισορροπία, χωρίς να λείπουν όμως και κάποιες παραφωνίες. Ξεκινώντας το παιχνίδι, μετά το σύντομο tutorial, βρίσκεστε στην γέφυρα του διαστημοπλοίου σας, που λειτουργεί σαν κεντρική αίθουσα επιχειρήσεων όπου διαλέγετε αποστολές, αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας, κάνετε αγοραπωλησίες, δοκιμές όπλων σε εικονικές αρένες κτλ. Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού καμμία από τις προαναφερθείσες λειτουργίες του κεντρικού σταθμού σας δεν είναι διαθέσιμη και ξεκλειδώνονται σταδιακά καθώς προχωράτε ολοκληρώνοντας με επιτυχία την βασική ιστορία.

Ένας μικρός χαμός.

Ένας μικρός χαμός.

Οι αποστολές και όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού δημιουργούνται τυχαία, με τον συγκεκριμένο μηχανισμό να έχει κυρίως θετικά στοιχεία, αλλά και αρνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Η καλή πλευρά της τυχαίας δημιουργίας επιπέδων είναι ότι ο σχεδιασμός τους όσον αφορά την δομή είναι σχεδόν άριστος. Όσο προχωράτε τα επίπεδα γίνονται αρκετά πιο πολύπλοκα και δαιδαλώδη, το platforming σταδιακά στις πολύπλευρες μεγάλες αρένες μάχης αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και η δράση γίνεται όλο και πιο καταιγιστική αλλά ταυτόχρονα και απολαυστική. Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός καθώς δεκάδες ή και εκατοντάδες εχθροί σε προχωρημένο επίπεδο σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Ο μηχανισμός βολών και η αίσθηση του χειρισμού είναι αψεγάδιαστα, είτε παίζετε με χειριστήριο, είτε με πληκτρολόγιο/ποντίκι - δεν έχει σημασία καθώς η δουλειά που έχει γίνει στους συγκεκριμένους τομείς είναι άριστη. Οι απολαβές από τις κερδισμένες μάχες είναι χρηματικά ποσά και πόντοι εμπειρίας. Τα χρήματά σας μπορείτε να τα επενδύετε στην αγορά οπλικών εξαρτημάτων στα διάφορα καταστήματα που εμφανίζονται τυχαία στα επίπεδα για να δημιουργείτε τα δικά σας όπλα.

Η δημιουργία όπλων είναι ένας πολυδιαφημισμένος μηχανισμός του παιχνιδιού και σε γενικές γραμμές λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Τα όπλα που μπορείτε να δημιουργήσετε αποτελούνται από τρία εξαρτήματα. Ένα είναι η βάση πάνω στην οποία τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα μέρη και έχετε την ελευθερία να προσθέσετε πάνω της ότι θέλετε. Τα υπόλοιπα δυο εξαρτήματα είναι το κυρίως όπλο όπως πολυβόλα, καραμπίνες, αυτόματα κτλ και τέλος τα διάφορα εξαρτήματα που επηρεάζουν την συμπεριφορά και την απόδοση του όπλου. Η ποικιλία εξαρτημάτων είναι αρκετά μεγάλη και ο συγκεκριμένως μηχανισμός έχει αρκετό βάθος. Μπορείτε αν θέλετε να έχετε έξι καραμπίνες στο ένα χέρι και εκτοξευτήρα πυραύλων στο άλλο ή ενεργειακά όπλα με λέιζερ ή ηλεκτρισμό με πάρα πολλά εξαρτήματα που ενισχύουν την ταχύτητα ρήξης, την ζημιά κτλ. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και με λίγη φαντασία μπορείτε να δημιουργήσετε εξωφρενικά αλλά αποτελεσματικά τερατουργήματα που εξαφανίζουν με ελάχιστες ριπές τις εχθρικές ορδές. Κάθε ένα από τα εξαρτήματα που αγοράζετε από τα καταστήματα πάνε στο αποθετήριο σας και αν ολοκληρώσετε με επιτυχία την αποστολή, αυτά είναι για πάντα δικά σας και μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας στις επόμενες αποστολές. Αν όμως πεθάνετε σε κάποια αποστολή, χάνετε τα πάντα. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι με λίγα λόγια σαδιστικός αλλά απολαυστικός. Μπορεί το παιχνίδι να έχει εξωφρενικό ρυθμό και μια arcade αίσθηση, όμως με την απώλεια της προόδου σας και όλων των όπλων και εξαρτημάτων σε περίπτωση θανάτου, ξεκαθαρίζει ότι δεν αστειεύεται.

Φλογοβόλο εναντίων 100 ταυτόχρονων ριπών...

Φλογοβόλο εναντίων 100 ταυτόχρονων ριπών...

Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από αυτή, το ότι ένα και μόνο λάθος είναι αρκετό για να σας φέρει σχεδόν στο σημείο μηδέν. Και από την άλλη πλευρά, όμως, η ικανοποίηση και η αίσθηση προόδου όταν ολοκληρώνετε με επιτυχία κάποια αποστολή και επιστρέφετε στην βάση σας γεμάτος με νέα καλούδια, αρκετά χρήματα και πόντους εμπειρίας, είναι μοναδική. Δεν είναι μόνο ότι εσείς θα κάνετε κάποιο λάθος, αλλά και η σταδιακή αύξηση δυσκολίας σας οδηγεί αναπόφευκτα σε αδιέξοδο, καθώς ο χαρακτήρας σας δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό ή ικανότητες για να ανταπεξέλθει στα δύσκολα επίπεδα του κεντρικού σεναρίου. Όταν λέμε “αύξηση δυσκολίας”, μιλάμε για ακαριαίο θάνατο στην πρώτη μάχη κάποιου επιπέδου. Για να καταφέρετε να ξεπεράσετε το συγκεκριμένο εμπόδιο, σχεδόν από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, γίνονται διαθέσιμες τρεις αποστολές, με την κάθε μία να προσφέρει συγκεκριμένες απολαβές, όπως χρήματα, εξαρτήματα όπλων και πόντους εμπειρίας. Αν νομίζετε ότι υστερείτε σε κάποιον τομέα, πχ αν ο εξοπλισμός που έχετε στην κατοχή σας δεν είναι κατάλληλης ποιότητας και αρκετά δυνατός για τις δύσκολες μάχες που ακολουθούν, μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές θέλετε την αποστολή που σας δίνει όπλα μέχρι να βρείτε καλύτερα από αυτά που έχετε στην κατοχή σας. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες δύο δευτερεύουσες αποστολές, που μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές θέλετε και να κερδίσετε πόντους εμπειρίας και χρηματικά ποσά.

Οι πόντοι εμπειρίας επενδύονται σε τομείς της στολής σας για να αυξήσετε την υγεία, την ταχύτητα κίνησης, τα άλματα που μπορείτε να κάνετε, την ποσότητα ενέργειας, την δυνατότητα εύρεσης κρυμμένων θησαυρών στα επίπεδα κτλ. Τα χρηματικά ποσά μπορείτε να τα ξοδέψετε στο κατάστημα “μαύρης αγοράς” του κεντρικού σας σταθμού, όπου υπάρχουν αρκετά καλής ποιότητας εξαρτήματα αλλά σε αρκετά υψηλές τιμές. Όταν αισθανθείτε ότι είστε αρκετά καλά προετοιμασμένοι, μπορείτε να συνεχίσετε το κεντρικό σενάριο. Αλλιώτικα, μπορείτε να συνεχίσετε να μαζεύετε απολαβές ώστε ο χαρακτήρας σας να γίνει ακόμα πιο δυνατός και κατάλληλα εξοπλισμένος γι αυτά που έρχονται. Πέρα από τις δευτερεύουσες αποστολές που δίνουν διάφορα καλούδια, υπάρχουν και αρκετές εκπλήξεις που προσθέτουν επιπλέον ποιοτικό χρόνο ενασχόλησης. Η συνέχεια επί της οθόνης σας.

Το Mothergunship, παρόλα τα καλά του στοιχεία, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το RNG (random number generator), ο μηχανισμός που τρέχει στο παρασκήνιο του παιχνιδιού και δημιουργεί τα επίπεδα και ότι υπάρχει μέσα σε αυτά όπως εχθρούς, απολαβές, καταστήματα κτλ, αν και σε γενικές γραμμές λειτουργεί και εκτελείται καλά, κάποιες φορές παθαίνει “εγκεφαλικό” και είναι ικανό να καταστρέψει την αποστολή σας. Στις αποστολές του κεντρικού σεναρίου και μόνο υπάρχουν στιγμές όπου έχετε συλλέξει αρκετά χρήματα αλλά το παιχνίδι για κανένα λόγο δεν εμφανίζει καταστήματα για να κάνετε τις αγορές σας. Ή συμβαίνει το αντίθετο, σχεδόν σε κάθε επίπεδο υπάρχει και από ένα κατάστημα αλλά δεν έχετε καθόλου λεφτά γιατί το παιχνίδι αποφάσισε ότι οι απολαβές σας από τις κερδισμένες μάχες είναι... απολύτως τίποτα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αρκετά σπάνιο, αλλά όταν κάνει την εμφάνιση του, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Υπερβολικό; Μπα, όχι.

Υπερβολικό; Μπα, όχι.

Για παιχνίδι όπου μπροστά στα μάτια σας ξεπηδάνε από παντού δεκάδες εχθροί και αμέτρητα εφέ, τα γραφικά και οι επιδόσεις είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Μπορεί οι υφές να μην είναι υψηλής ποιότητας, τα μοντέλα όμως είναι αρκετά καλά σχεδιασμένα και ευδιάκριτα μέσα στον χαμό που γίνεται από τα εφέ των εκρήξεων και γενικά των μαχών. Τα δε πλούσια και έντονα χρώματα δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά, κάτι που δεν περιμένεις να δεις σε παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας. Πολύ καλός είναι και ο τυχαίος σχεδιασμός επιπέδων, εκτός από εκείνες τις λίγες φορές που μοιάζει να “μπλοκάρει’’, με τα επίπεδα όσο προχωράτε να γίνονται ακόμα καλύτερα, τεράστια σε μέγεθος και δαιδαλώδη. Τα εφέ είναι σχεδόν αμέτρητα και απολαυστικά, με κάθε όπλο και εχθρό να έχει αρκετούς ξεχωριστούς ήχους. Το voice acting, αν και καλό, αδικείται από το μέτριο σενάριο και διαλόγους. Τέλος, η μουσική δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Το Mothergunship είναι μία από τις εκπλήξεις του 2018. Ο συνδυασμός καταιγιστικής δράσης, άριστου χειρισμού, ωραίων γραφικών και ισορροπημένης υλοποίησης πολλών διαφορετικών μηχανισμών, είναι εθιστικός και θα σας κάνει να παίζετε για ώρες. Μπορεί το RNG να έχει κάποια θέματα, όμως λογικά θα διορθωθεί σύντομα. Το κερασάκι στην τούρτα: αναμένεται να προστεθεί και συνεργατικό multiplayer. Αν θέλετε ένα μοντέρνο old-school FPS, το Mothergunship είναι εξαιρετική επιλογή.

  • Ωραία γραφικά με άριστο optimization
  • Ισορροπία μεταξύ πολλών και διαφορετικών μηχανισμών gameplay
  • Δημιουργία όπλων με αρκετό βάθος
  • Σωστή ποσότητα και ποιότητα απολαβών
  • Καλά ηχητικά εφέ και voice acting
  • Το RNG ορισμένες φορές οδηγεί σε αδιέξοδο
  • Αδιάφορο σενάριο
  • Μέτρια μουσική
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Grip Digital, Terrible Posture Games
ΕΚΔΟΣΗ:Grip Digital
ΕΙΔΟΣ:FPS
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.mothergunship.com/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/7/2018